Heb je ooit harde kritiek gekregen, en is het nog steeds lastig om ermee om te gaan? Of denk je dat er weer zo'n moment zal gaan komen? De volgende oefening kun je gebruiken om de effecten ervan uit te wissen.

Deze oefening voor het leren omgaan met kritiek, is ontwikkeld door Steve Andreas

Steve Andreas heeft deze techniek bedacht. Hieronder vind je de stappen voor deze techniek om te leren omgaan met het ontvangen van kritiek.

Er is niemand op de wereld die alleen maar geprezen wordt of alleen maar bekritiseerd wordt. Kritiek is normaal en niet te voorkomen. Als je vatbaar bent voor kritiek (of lof), betekent het dat je jouw verlichte aard bent vergeten.

De oefening: reageren op kritiek met dissociatie

Laten we naar deze, door Steve Andreas ontwikkelde strategie gaan kijken voor het omgaan met kritiek.

  1. Kies een context en persoon waarin kritiek ontvangen heel moeilijk zou zijn (verleden of toekomst).
  2. Het eerste deel van de strategie voor het reageren op kritiek is dissociatie (derde persoonspositie), want dat is minder emotioneel en heftig (de coach kalibreert zoals altijd! En hij kan de dissociatie ankeren zodat hij de cliënt daarin terug kan brengen als het nodig is). Zie jezelf dus de kritiek ontvangen van de kritiekgever, terwijl je de dissociatie behoudt. Er zit een dikke plexiglasmuur tussen jullie. Of een raam, of iets anders dat je improviseert. Je kijkt dus gedissocieerd naar jezelf.
  3. Zodra de kritiekgever straks begint met kritiek geven, ga je jezelf nogmaals dissociëren (nu zijn we dus 2 niveaus gedissocieerd: dubbele dissociatie) op de manier waarop jij wil: scheid jezelf aan de hand van nog een dissociatie-element nogmaals van de kritiekgever, bijvoorbeeld door er een film van te maken of plexiglas/kano/strip met tekstballonnetjes. Dit is dus een dubbele dissociatie: je kijkt dus naar jezelf, die gedissocieerd is en naar de kritiek-gebeurtenis kijkt als een film.
  4. De versie van jezelf die je daar ziet terwijl hij de kritiek aan het ontvangen is, gaat jou leren en voordoen hoe je op gewenste wijze kritiek moet ontvangen. Jij blijft op een afstand, observeert en leert.
  5. Zie jezelf de film compleet maken door aan de kritiekgever vragen te stellen over ontbrekende stukken, zodat het een gedetailleerde film wordt.
  6. Zie jezelf vragen om de innerlijke film van de kritiekgever. Zie jezelf de 2 films te vergelijken, jouw film en de film van de kritiekgever. Zie jezelf eventueel extra informatie vragen aan de kritiekgever en je eigen film verder aanvullen.
  7. Zie jezelf nu een geschikte reactie kiezen in die situatie, gebaseerd op de evaluatie van die 2 films. Hoe zit de interactie tussen deze 2 personen, jij en de kritiekgever, eruit? Zie jezelf die geschikte reactie geven.
  8. Zou je kunnen concluderen dat je je gedrag zou moeten veranderen naar aanleiding van die kritiek/ontdekking van de kritiekgever?
  9. Is de versie van jezelf die je ziet tevreden, of moet er nog iets gebeuren volgens hem of jezelf als kijker? (ecologie-check).
  10. Til het plexiglasscherm voor je op en laat de versie van jezelf die je net bekeek steeds dichterbij jou komen (coach brengt hand dichterbij de cliënt) om jou te leren wat hij nu weet. Dus het is jij die zich herenigt met jou. De cliënt brengt met zijn handen de ‘jij’ die net heeft geleerd met kritiek om te gaan naar zich toe, samen met alles wat hij geleerd heeft over het vragen stellen, de film maken en het reageren. Laat het helemaal integreren, zodat het voortaan daar is.
  11. Future pace, en alle andere standaardzaken na een oefening.
Hierna lezen:  Feedback Ontvangen & Verwerken, Hoe Dan? [Model & Tips]

Succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: