Wat is altruïsme? Wat is altruïstisch gedrag, oftewel onbaatzuchtig gedrag – het synoniem voor altruïsme? Lees verder voor een betekenis en 151+ voorbeelden van altruïsme…

Wat is altruïsme, oftewel onbaatzuchtigheid? De betekenis…

Van Dale geeft de volgende definitie van altruïsme:

Onbaatzuchtig handelen (tegenstelling: egoïsme).

Altruïsme is handelen uit zorg voor het welzijn van een ander. Vaak gedragen mensen zich altruïstisch als ze anderen in wanhopige omstandigheden zien en zich meelevend en hulpvaardig voelen.

Altruïsme en onbaatzuchtigheid zijn dus het tegenovergestelde van egoïsme.

Mijnwoordenboek.nl geeft bovendien de volgende synoniemen van altruïsme:

1) Belangeloosheid 2) Mensenliefde 3) Naastenliefde 4) Onbaatzuchtigheid 5) Onzelfzuchtigheid

Altruïsme-psychologie: waarom we willen geven

altruisme psychologie

Altruïsme komt niet altijd vanzelf, omdat het per definitie vereist dat mensen hun eigen zorgen negeren om anderen te helpen zonder enige verwachting van een beloning.

Er is echter ook het bestaan van “wederkerig altruïsme”, een term die door evolutionaire biologen en psychologen wordt gebruikt in situaties waarin er een verwachting is dat iemand ook voor zichzelf een voordeel of een beloning zal ontvangen.

Coöperatief gedrag heeft onze voorouders in staat gesteld om onder zware omstandigheden te overleven en het dient nog steeds een noodzakelijk doel voor een zeer complexe samenleving.

Zelfs wanneer mensen zich niet altruïstisch gedragen voor erkenning of beloning, voelen ze zich vaak energiek en gelukkig nadat ze anderen hebben geholpen, wat soms ook wel de ‘helper's high' wordt genoemd.

Mensen zijn niet de enige wezens die zich altruïstisch gedragen. Veel diersoorten hebben er baat bij als individuele organismen hun persoonlijke behoeften negeren en in dienst staan van de grotere groep.

Onderzoek toont aan dat armere mensen eerder geneigd zijn tot altruïsme

Onderzoek toont aan dat mensen die minder middelen hebben en in het heden leven, in plaats van naar de toekomst te kijken, meer geneigd zijn tot altruïstische handelingen.

Hoewel altruïstische gevers geen erkenning verwachten, activeert het medeleven met anderen de beloningscentra in hun hersenen, waardoor ze zich goed over zichzelf kunnen voelen.

Vooral kinderen zijn sterk altruïstisch: ze beginnen al op jonge leeftijd met anderen te delen en wanneer ze zien dat iemand van streek is, gebruiken ze van nature troostende strategieën.

De persoonlijkheid van altruïstische mensen

altruisme persoonlijkheid

Mensen met een altruïstische persoonlijkheid zijn vaak:

Hierna lezen:  Wat Zijn (Volwassen) Indigokinderen? (Kristalkinderen / Nieuwetijdsekinderen)

151+ voorbeelden van altruïsme

Een bekend voorbeeld van altruïsme is het doneren van je organen. Ook zijn er talloze kleine manieren waarop je altruïsme kunt toepassen. Bekijk hier 151+ voorbeelden van random acts of kindness (RAK).

Altruisme-boek? Het RAK-boek (Random Acts of Kindness)

Ook is er een boek vol met ideeën voor Random Acts of Kindness. Dit is het bekende RAK-boek dat helemaal draait om spontane onbaatzuchtige acties.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: