Als je online yoga-lessen wilt volgen, is er nogal wat keuze. Er is veel gratis materiaal én er zijn gestructureerde betaalde yoga-lessen. Daarom besloten we het landelijke aanbod aan te schaffen en te reviewen. Welke raden we uiteindelijk aan? Op deze pagina vind je een overzicht van de beste online yogalessen voor beginners en gevorderden, zowel betaald als gratis. Ook hebben we de beste aanbiedingen op een rijtje gezet. Lees verder…

Dit zijn onze favoriete online yogalessen en -trainingen

zelf thuis yoga doen

Niets is zo fijn als na een lange dag werken even lekker te ontspannen met yoga. Met yoga kun je namelijk zowel je lichaam als je geest even helemaal tot rust laten komen.

Zeker wanneer je werk hebt dat fysiek of mentaal veel van je vergt, is een momentje voor jezelf precies wat je nodig hebt. Met online yoga-lessen hoef je zelfs je huis niet te verlaten. Je kunt in de privacy van je eigen omgeving de oefeningen uitvoeren.

Ook als je niet op zoek bent naar het ontspannende aspect van yoga, maar juist yogalessen wilt volgen om je spieren te versterken, dan kun je hiervoor online gratis en betaalde premium-lessen volgen.

In dit artikel delen we onze favoriete online yogalessen met je, zodat je weet welke online yoga-lessen je moet volgen. Deze yogalessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

1 – Happy With Yoga

Op nummer 1 in onze aanrader-lijst staat Happy With Yoga. Een aanrader voor beginners is het YouTube-kanaal Happy With Yoga. Op dit kanaal zijn Nederlandstalige yogalessen te volgen waarmee je kunt ontspannen en je spieren sterker kunt maken.

Zeker wanneer je een zittend beroep hebt, is het fijn om deze lessen te volgen aangezien met name de rug en andere spiergroepen worden aangesproken.

Een voordeel van deze yogalessen is dat je verschillende poses ook apart kunt oefenen voordat je overgaat op een volledige work-out. Op die manier maak je de verschillende poses op een eenvoudige manier eigen.

Voor de beste online yoga-lessen via een vriendelijk geprijsde cursus, moet je ook bij Happy With Yoga zijn. Wil je gestructureerd een vaste yoga-practice voor jezelf opbouwen, dan is het vriendelijk geprijsde premium yoga-programma van Happy With Yoga – de Yoga-stap-voor-stap-cursus – een uitstekende bron van oefeningen voor beginners en gevorderden. De oefeningen kunnen thuis gedaan worden. Hier vind je meer informatie over de Yoga-stap-voor-stap-cursus.

De lessen worden ook rustig uitgevoerd met duidelijke instructies en voldoende tijd om te oefenen. De yogalessen van Happy with Yoga zijn dus een goede manier om te starten met yoga.

2 – Yoga with Adriene

Graag willen we je voorstellen aan het YouTube-kanaal Yoga with Adriene. De Engelstalige yogalessen zijn uitermate geschikt voor beginners. Dus als je zonder enige ervaring wilt starten met yoga, is dit een goede start.

Adriene heeft een hele rustige stem en neemt je stap voor stap aan de hand bij het uitvoeren van de poses. Adriene heeft ook video’s die geschikt zijn voor gevorderden.

Er zijn video’s beschikbaar waarmee je specifieke problemen aan kunt pakken, zoals rugpijn. Kortom: Yoga with Adriene is een aanrader voor zowel de beginner als gevorderden.

3 – Strala Yoga door Tara Stiles

Tara Stiles ontwikkelde een geheel eigen vorm van yoga: Strala Yoga. Deze yogatechniek kenmerkt zich door krachtige en ontspannende oefeningen waarbij de aandacht voor het lichaam en de ademhaling centraal staan.

Na een burn-out is Tara namelijk zelf op zoek gegaan naar een bewegingsvorm waarbij zij het contact met haar lichaam kon herstellen. Je kunt bij de yogaoefeningen goed merken dat Tara een achtergrond heeft als danseres.

Je kunt kiezen uit yoga-oefeningen waarmee je jouw lichaam weer wakker schudt en meer energie creëert of uit oefeningen waarmee je juist ultieme ontspanning bereikt.

Met name de yogalessen van de laatste categorie zijn ideaal als je na een lange werkdag je hoofd lekker leeg wilt maken. De Engelstalige online yogalessen zijn te volgen via het YouTube-kanaal van Tara Stiles.

4 – Yoga Magazine

Yoga kan niet alleen worden ingezet als een middel om ultieme ontspanning te bereiken – Je kunt met yoga ook zeer succesvol je spieren trainen.

De online yogalessen van het YouTube-kanaal van Yoga Magazine helpen je met fysiek zwaardere yogaoefeningen je spieren te versterken. Door je spieren te versterken wordt je lichaam niet alleen strakker, maar ben je ook fysiek beter in staat om te functioneren.

Zo krijg je met de yogalessen een sterkere rug en raak je minder snel geblesseerd. Je moet tijdens het volgen van de lessen wel goed naar je lichaam blijven luisteren. Als je verder gaat dan je fysiek aankunt, kan dit juist blessures in de hand werken.

De yogalessen van Yoga Magazine zijn daarom enkel geschikt voor gevorderden. Het voordeel is dat de yogalessen in het Nederlands worden gegeven.

5 – Boho Beautiful

Het YouTube-kanaal Boho Beautiful biedt online yogalessen voor beginners en voor gevorderden. De online yogalessen zijn met name geschikt om het hoofd leeg te maken nadat je mentaal erg druk bent geweest.

Er zijn korte yogalessen waarmee je even helemaal kunt ontspannen. Zo’n korte les is voor iedereen in de dag te passen, hoe vol je agenda ook is.

De Engelstalige yogalessen worden op een rustige manier gegeven met een ontspannen muziekje op de achtergrond. Er is een groot aantal verschillende lessen beschikbaar voor verschillende niveaus zodat er voor iedereen fijne online yogalessen bij zitten.

Onze zoektocht naar de beste online yogalessen

Yoga kennen we natuurlijk al langer, maar dat je ook online yogalessen kunt volgen, is nog niet zo heel lang bekend bij ons. Het aanbod yogalessen online was eerst dan ook een stuk kleiner dan het nu is. Inmiddels is het aanbod groot en divers. Verschillende van onze redactieleden hebben in het verleden offline en in een groep (op een sportschool) yogalessen gevolgd, maar zijn afgehaakt omdat dit teveel tijd kostte. Online biedt een zeer goed alternatief.

Waarom wij begonnen zijn met online yogalessen reviewen

Yoga is iets waar we op de redactie allemaal interesse in hebben. Zo hebben we allemaal weleens yogaoefeningen gevolgd: de één natuurlijk wat fanatieker dan de ander. Sinds je yoga-oefeningen ook heel eenvoudig vanuit je woonkamer op het internet kunt volgen, is het natuurlijk een stuk laagdrempeliger geworden. Vandaar dat we er ons flink in hebben verdiept. Inmiddels weten we een hele hoop van online yoga af. Hier delen we onze kennis.

Kritisch blijven op online yoga is noodzakelijk

Als het aanbod online yogalessen toeneemt, neemt natuurlijk ook het risico toe dat er er veel cursussen en lessen van laag niveau tussen zitten. In de praktijk is onderwijzen voor een groep en interactie hebben met die groep toch iets anders dan lesgeven vanachter een klein schermpje.

Online yogalessen: is scepsis terecht?

Online yoga heeft natuurlijk ook een aantal nadelen: je oefent niet meer in een groep, dus de gezelligheid is er wel een beetje vanaf. Ook kun je niet meer direct vragen stellen aan je docent. Vaak kan dit wel via bijvoorbeeld mail, maar moet je toch even wachten op het antwoord. Wat ook onpraktisch kan zijn: steeds je muis en beeldscherm moeten bedienen tussen verschillende oefeningen in. Toch heeft yogales online ook een heleboel voordelen.

Wat zal een aanbieder van online yoga je precies beloven?

De aanbieder van online yogalessen en -cursussen zal je beloven dat het heel veel simpeler  wordt om yoga-oefeningen te volgen. Je doet dit namelijk vanuit het gemak, het comfort en de privacy van je eigen woonkamer. Ook kun je lessen wanneer het jou uitkomt. De sleutel is “laagdrempelig”. Natuurlijk heeft de medaille ook een keerzijde: die hebben we hierboven genoemd.

Hierop beoordelen wij zelf online yogalessen

Wij zijn strikt, eerlijk en rechtdoorzee als we yogalessen beoordelen. Hier kijken we naar:

  • De prijs van de yogalessen

  • Het verschil in aanbod dat het yogaplatform aanbiedt

  • De kwaliteit van het beeldmateriaal

  • De kwaliteit van het aanvullend materiaal

  • De kwaliteit en de variëteit van de oefeningen

  • De ondersteuning: kun je vragen stellen over de lessen en krijg je hier goed en snel antwoord op?

  • De kwaliteit van het platform: kun je de lessen makkelijk opstarten en lopen video’s bijvoorbeeld niet vast?

Onze onderzoeksdata voor online yogalessen

Wij testen online yogalessen in de praktijk. Dat doen we overigens bij alle lessen, cursussen en producten die we reviewen. De redactieleden krijgen ieder een eigen taak toegewezen. We focussen ons op onze primaire taak, doen praktijkervaring op en leggen de resultaten dan naast elkaar.

Betaalde online yogalessen: deze is onze favoriet…

happy with yoga review

Naast de gratis online yogalessen via YouTube, is het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten voor betaalde online yogalessen. De kosten van deze online lessen variëren tussen de 10 en de 40 euro per maand. Je kunt vaak ook een abonnement van een jaar afsluiten. In sommige gevallen is het ook mogelijk om voor een losse online yogales te betalen.

Een goede start met online yogalessen kun je bijvoorbeeld maken bij Happy With Yoga. We vinden ze beter dan bijvoorbeeld de andere Nederlandstalige aanbieder: The Fat Yogis. Wij raden de cursussen van Happy With Yoga absoluut aan. Hier vind je onze volledige review over Happy With Yoga.

Deze Nederlandstalige yogalessen zijn geschikt voor iedereen die met plezier yoga wil beoefenen, zonder dat het uitmaakt of je voldoet aan het perfecte plaatje van een yogi.

➡️Klik hier voor de Yoga-stap-voor-stap-cursus.

➡️Klik hier voor de chakra-cursus.

➡️Klik hier voor de Yoga Nidra-cursus.

➡️Klik hier voor de mindfulness-cursus.

➡️Klik hier voor onbeperkt Yoga-lessen.

Alternatieven

Een andere aanrader is The House of Yoga, een platform waarbij je online yogalessen kunt volgen onder leiding van internationale yogadocenten. Het is mogelijk om losse online yogalessen te volgen of een serie door middel van een abonnement.

Tot slot kunnen we natuurlijk niet om het grootste online platform van yoga heen: EkhartYoga. Hier kunnen zowel beginners als gevorderden tegen betaling online yogalessen volgen. Met ruim vierduizend online yogaklassen maak je deel uit van de grootste online yoga community van Europa.

Second opinion: beste online yogalessen volgens Yogaopwerk.nl

Yogaopwerk.nl wijst drie platforms aan voor de beste online yogalessen:

  • YogaDownload: dit platform is compleet en fijn in gebruik. Aan de hand van eenvoudige filters kun je een op maat gemaakte yogales selecteren – één die aan al jouw behoeften en wensen voldoet. De docenten zijn bovendien van hoog niveau.
  • Happy With Yoga Practice komt van het grootste Nederlandstalige yoga platform. Oprichters Melanie en Rolf weten wat ze doen, zijn enthousiast en hebben expertises in verschillende yogastijlen. Ook krijg je er handige Wim Hof ademhalingstechnieken bij.
  • Ekhart Yoga: Nederlands met een internationale focus – alle lessen zijn in het Engels. Je vindt hier een dynamisch en groot aanbod lessen, die je in je eigen yogastudio kunt volgen. Ook vindt je op het platform veel verdiepende onderzoeken.

Second opinion van Kassa: Stoelyoga voor ouderen

Kassa raadt onder meer de Stoel-yoga met Monique lessen voor ouderen aan. Deze online lessen zijn opgericht speciaal voor ouderen, op initiatief van ANBO: Algemene Nederlandse Ouderen Bond. De lessen vinden dagelijks plaats en zijn via de eigen Facebookpagina te volgen.

Jouw online yogales vervolgstap

In dit artikel hebben we alles gedeeld over de beste online yogalessen. We hebben je onze eigen favorieten verteld, gedeeld welke criteria voor ons de doorslag gegeven en laten zien hoe je zelf een online yogacursus van kwaliteit kunt herkennen. Met andere woorden: je bent nu zelf in staat de yogalessen uit te kiezen die het beste aansluiten bij jouwe ambities en wensen.

➡️Klik hier voor de Yoga-stap-voor-stap-cursus (de beste uit onze test).

Op jouw geluk!