Wat is een goed voorleesboek voor peuters en kinderen rond de 4 jaar? Voorlezen is erg belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van een kind. Vanuit mijn voorleeservaring bij de bibliotheek geef ik je hier de top 10 beste en leukste voorleesboeken voor peuters. 

Wat voor voorleesboeken kun je in deze lijst verwachten?

Omdat ik er voorstander van ben om kinderen altijd op een hoger niveau aan te spreken dan waarop ze zitten, kun je ook wat langere verhalen in deze lijst vinden, zoals Otje. Dit boek wordt namelijk aangeraden vanaf 5 jaar. Lees dit soort boeken dan juist voor aan je 4-jarig kind. Zo zit er meer stretch in de ontwikkeling van het kind.

De top 10-lijst met beste voorleesboeken

Na onderstaande lijst met aanraders vind je een toelichting.

Het boek zonder tekeningen

Het boek zonder tekeningen€ 15,99

Jip en Janneke

Jip en Janneke€ 27,99

Elke dag Dikkie Dik

Elke dag Dikkie Dik€ 18,99

Welterusten kleine beer

Welterusten kleine beer€ 14,99

Otje

Otje€ 20,99

Pluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet€ 21,99

Het pi-pa-peuterboek

Het pi-pa-peuterboek€ 12,99

Raad eens hoeveel ik van je hou

Raad eens hoeveel ik van je hou€ 11,99

Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek

Het grote Annie M.G. Schmidt voorl…€ 29,50

Sprookjesboek van De Efteling

Sprookjesboek van De Efteling€ 29,99

Toelichting op de top 10-lijst met beste voorleesboeken

De lijst wordt afgetrapt met ‘Het Boek Zonder Tekeningen' omdat je hiermee door middel van omgekeerde psychologie bij kinderen kunt doordringen dat ‘volwassen' boeken zonder plaatjes ook heel leuk kunnen zijn. Ik transformeer steevast in de favoriete komiek van de kinderen als ik dit boek voorlees.

Verder in deze aanraders vinden we Jip en Janneke. Deze verhaaltjes spreken tot de verbeelding. Het heeft iets magisch, net als alle verhalen van Annie M.G. Schmidt. Dikkie Dik staat ook hoog in de lijst. Niet omdat ik het zelf leuk vond, maar omdat het altijd heel aantrekkelijk is voor de voorleeskinderen: lief, duidelijk en peuters vinden het geweldig.

Verderop vinden we ‘Welterusten Kleine Beer' De tranen schieten me altijd in de ogen van dit boek, zo schattig en lief is het. ‘Het grote voorleesboek voor peuters', oftewel het ‘Pi-Pa-Peuterboek' is erg fantasierijk en kleurrijk. ‘Grote Haas en Kleine Haas (Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Houd)' heeft me nog geen een keer teleurgesteld bij het voorlezen voor kinderen. Ook tijdens mijn eigen kindertijd was het mijn favoriete boek.

Hoe kun je leuk voorlezen? Leuke tips…

Het is nog niet genoeg om de leukste voorleesboeken te hebben. Handige voorleestips zijn mooi meegenomen. Ik heb mijn beste voorleestips in een apart artikel voor je op een rijtje gezet. Klik hier voor de voorleestips.