Wat is het beste webinar-platform voor als je online voor een publiek wilt presenteren om iets te vertellen of te verkopen? Hier vind je het beste webinar-programma voor Nederland volgens ondernemers, voor andere ondernemers. Lees verder en ga gauw aan de slag met onze favoriete webinar-software die we voor je gaan vergelijken.

Er zijn heel veel aanbieders van webinar-platforms – Laten we ze vergelijken…

Wat is de beste webinar-software? Laten we een aantal bekende webinar-tools vergelijken. Het is namelijk moeilijk om te bepalen welke webinar-software nou het beste is. Door alle verschillende mogelijkheden zou je door de bomen het bos niet meer kunnen zien. AdobeConnect, AnyMeeting, Webinargeek, ClickWebinar, Fuze, GoToWebinar, WebEx, Zoom…

Wanneer je een webinar-platform aan het zoeken bent, kom kun je jouw keuze het beste beperken tot de vier bekendste partijen waar echt grote verschillen tussen zitten:

 • Gotowebinar. Uitstekend programma omdat jouw kijkers op allerlei manieren mee kunnen doen, ook met hun microfoon. Er is een extra drempel: je kijkers moeten Citrix installeren en dat kan een reden zijn voor je kijkers om af te haken.
 • Zoom Webinar. Dit is een erg bekende aanbieder die vooral is gericht op online vergaderingen. De marketing-functies zijn beperkt. Gebruik dit dus bijvoorbeeld voor mensen die reeds klant bij je zijn. Het grootste minpunt vinden we dat de chatberichten van je deelnemers standaard naar ‘only panelists' gaan. Als je wil dat ze openbaar worden, moeten al je deelnemers hun instelling nog eens apart op ‘all panelists and attendees' zetten. Lang niet alle deelnemers kunnen die instelling vinden en krijgen daardoor het idee dat niemand hun chatberichten ziet, waardoor ze denken dat je een fop-webinar aan het geven bent.
 • Webinargeek is onze eigen Nederlandse aanbieder. Het ziet er gelikt uit en het is heel uitnodigend voor je kijkers om chatberichten te plaatsen. Om een nog niet door mij verklaarde reden kwamen er veel minder mensen opdagen dan bij Webinarjam.
 • Webinarjam: Dit programma kent veel valkuilen maar het is er speciaal op gebouwd om dingen te kunnen verkopen. Ook hoeven je kijkers geen browser-extensie te downloaden. Dit zorgt voor een hoge opkomst. Bovendien is hun upgrade naar Everwebinar ideaal als je jouw webinars wilt ‘automagiseren'.

Webinar software vergelijken: Welke webinar-software is het beste (Nederlands)?

Wat is nou de beste online seminar-software? Wil je een Nederlands product, dan is Webinargeek erg gelikt, modern, eenvoudig en uitnodigend tot interactie. Ik heb alleen nog niet het mysterie beantwoord waarom er bij mij tot vijf keer toe minder dan 30% kwam opdagen, terwijl dat bij Webinarjam 40 tot 50% was.

Wil je gewoon veel verkopen en maakt het niet uit dat je een aantal teksten naar het Nederlands moet vertalen? Ga dan voor Webinarjam omdat dit heel erg op sales gericht is.

Mijn keuze? Test Webinarjam én let heel goed op de waarschuwingen die dit programma geeft

advies webinarjam

Belangrijke update! In 2020 is Webinarjam 4.0 gelanceerd waarmee onderstaande issues opgelost zijn.

Webinarjam (door het bedrijf Genndi / Kartra) is voor mij het nummer 1 platform gebleken en dat is enkel en alleen doordat het erop gebouwd is om producten of diensten te verkopen. Het ziet er voor de kijker niet super gelikt uit, maar ‘mooi' verkoopt niet en lelijk is het nieuwe mooi. Op de een of andere manier zorgt de kijkervaring van Webinarjam voor grote afzetaantallen.

Je kunt het ook laten integreren met Facebook Live of YouTube Live. Wil je het webinar enkel voor een select publiek houden, gebruik dan WebinarJam’s JamCast broadcaster. Webinarjam neemt bovendien al je webinars automatisch op zodat je als ‘bijvangst' extra content hebt die je altijd kunt blijven gebruiken.

Wanneer je Webinarjam aan het instellen bent, zal het programma je een aantal waarschuwingen geven over de beperkingen van dit programma. Je moet deze waarschuwingen niet zien als ‘verplichte melding waar je niet echt op hoeft te letten'. Let heel goed op het volgende:

 • Geef jouw webinar alleen via een krachtige laptop als je Webinarjam gebruikt. 4 GB RAM is al te weinig.
 • Test jouw webinar niet een uur van tevoren, maar minimaal een halve dag van tevoren.
 • Upload je slides minimaal een halve dag van te voren. Het kan erg lang duren voordat ze beschikbaar zijn in je webinar.
 • Ken het verschil tussen het muten en het stoppen van het webinar. Je kunt tijdens het webinar zo vaak je wilt, je beeld en/of geluid muten. Je kunt je webinar echter niet meer hervatten als je op de rode knop hebt gedrukt waarmee je het webinar beëindigt. Doe je dat, dan ben je al je kijkers kwijt.

Vergeet je een van deze waarschuwingen, dan kun je zomaar vele euro's aan marketinginspanningen verliezen omdat alle mensen die zich voor jouw webinar hebben ingeschreven, teleurgesteld worden. Neem je deze waarschuwingen serieus, dan kun je direct grote resultaten halen met Webinarjam!

Webinar organiseren: wat zijn de kosten?

webinar opzetten tips kosten

Webinar-software kost relatief veel geld. Gemiddeld betaal je zo'n 40 euro per maand. Als het goed is, zorgen webinars er namelijk ook voor dat je producten en diensten gaat verkopen en daar veel omzet mee gaat draaien. Wil je verdienen, dan moet je investeren. Je kunt eigenlijk ook niet verwachten dat er gratis webinar-software bestaat met alle functionaliteiten om daadwerkelijk veel te kunnen verkopen via je webinar.

Zelf een webinar opzetten: hoe organiseer ik een webinar?

Wil je een webinar hosten? Misschien klint het ingewikkeld, maar met online webinar-software wordt het heel simpel. Als je zelf een webinar organiseren, ga je de volgende stappen af:

 1. Kies het webinar-programma dat bij jou past (zie eerste paragraaf).
 2. Prik een datum en stel de instellingen van het webinar-programma in.
 3. Het webinar-programma geeft je nu een inschrijfpagina. Deze inschrijfpagina kun je nu onder je contacten gaan promoten of je kunt ermee gaan adverteren. Wil je zo'n inschrijfmogelijkheid liever op je eigen site integreren, dan heeft ieder webinar-programma daar specifieke instructies voor.
 4. Als je het webinar-programma goed hebt ingesteld, zullen de mensen die zich hebben ingeschreven allerlei herinneringen (en opvolgmails) krijgen via e-mail.
 5. Geef het webinar op de dag van het webinar.
 6. Na afloop kun je de e-mailadressen van alle deelnemers en ‘no-shows' uit het webinar-programma exporteren en in je eigen e-mailmarketing-programma (zoals Mailchimp) importeren zodat je ze op een passende manier kunt aanspreken voor een vervolgactie.

Wat is een webinar? De betekenis en de waarom…

beste webinar programma software

Een webinar is een seminar op het web. Je volgt vanuit je luie stoel een webinar. Dit kan 100% live zijn of dit kan een vooraf opgenomen webinar zijn. Soms is de gever van zo'n vooraf opgenomen webinar hier transparant over, maar soms word de kijker ‘gefopt' en dankt de kijker dat hij/zij naar een live webinar aan het kijken is. De verschillende webinar-platforms moedigen dit namelijk aan.

Waarom een webinar? De grootste reden is voor veel ondernemers dat ze een webinar gebruiken als sales-pitch. Het is in feite ook een sales-pitch omdat ze aan het einde iets verkopen, maar het is verpakt als webinar met gratis inhoudelijke waarde. Dit is uitstekende vorm van ‘content marketing.'

De webinar of het webinar?

Officieel zijn beide manieren goed om dit te spellen. Het is echter logischer om ‘het seminar' te zeggen omdat het afgeleid is van het woordje ‘seminar', wat een het-woord is.

Conclusie: welk webinar-programma moet je gebruiken?

In onze conclusie valt de keuze toch wel duidelijk op Webinarjam. Het is het meest makkelijk voor jouw gebruikers omdat ze niks hoeven te installeren – en voor jezelf is het commercieel gezien het meest interessant. Webinarjam converteert jouw gebruikers namelijk als een tierelier naar de volgende stap na je webinar.

Let nog wel even op de waarschuwingen van Webinarjam zelf – zoals wij ze ook in dit artikel hebben opgenoemd – en vervolgens ben je er helemaal klaar voor om jouw online seminar te geven!

Op jouw succes met webinars!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...