Inhoud van deze pagina:

De beste cursussen over persoonlijke ontwikkeling: deze zelfontwikkeling trainingen helpen je groeien

Persoonlijke ontwikkeling is een relatief breed begrip: er zijn namelijk heel wat manieren waarop je jezelf kunt ontwikkelen. Denk je aan persoonlijke ontwikkeling, dan denk je misschien in eerste instantie aan het door ontwikkelen van waar je al goed in bent. Maar veel belangrijker nog is dat je de kanten ontwikkelt die je van nature juist minder goed afgaan. In dit artikel bespreken we de 10 beste cursussen die je hierbij kunnen helpen.

Onze zoektocht naar de beste zelfontwikkeling training

Waarom wij zelfontwikkeling zo belangrijk vinden? Juist omdat het zo’n breed begrip is. De invulling ervan is voor iedereen anders. Zelfontwikkeling is voor iedereen relevant, zelfs voor personen die het allerbeste zijn in wat ze doen: iedereen heeft namelijk mindere kanten. Je wordt een meer volledig – en in veel gevallen ook een gelukkiger mens – als je erkent dat je ook minder mooie kanten hebt en dat je die kunt ontwikkelen. Zo creëer je balans in het leven.

Hierna lezen:  Gespreksninja 2.0 Review & Ervaringen: Dronken Leraar Of Genie?

Alvast de beste cursussen uit onze test

Laten we meteen even kijken naar de beste keuzes volgens ons:

Persoonlijke Effectiviteit van ICM is wat ons betreft de beste cursus over persoonlijk leiderschap en zelfontwikkeling

Om met de deur van zelfontwikkeling in huis te vallen: de redactie ziet de cursus Persoonlijke Effectiviteit van ICM als beste cursus op het gebied van zelfontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap houdt in dat je de baas bent over je eigen leven en je eigen besluiten neemt. Deze cursus duikt dieper in op wat je drijfveren en je ambities zijn. Je kwaliteiten worden uitgebreid in kaart gebracht, maar ook je mindere kanten.

De beste budgetoptie voor persoonlijke ontwikkeling: Persoonlijke Groei van NTI met 25% korting

de cursus Persoonlijke Groei van NTI is het scherpst geprijsd. Waar dat in zit? Je hebt op moment van schrijven recht op maar liefst 25% korting van al het lesgeld. Plus je kunt extra korting krijgen. Als je de opleiding succesvol afrondt, krijg je een erkend NTI-certificaat. De studielast is heel beperkt: slechts zo’n vier uur per week over een periode van zes maanden.

Wat maakt ons geschikt als persoonlijke ontwikkeling cursus reviewers?

Aan persoonlijke ontwikkeling doen we allemaal: de één wat bewuster dan de ander. Waarom? Omdat je zonder persoonlijke ontwikkeling stilvalt en je het idee krijgt dat je je niet meer aan het ontwikkelen bent in het leven. Zo’n dip hebben we allemaal weleens meegemaakt en dat is niet bepaald prettig. Onszelf uitdagingen blijven stellen: dat is het doel.

Zelfontwikkeling trainingen: een kritische blik

Maar wacht even: is elke zelfontwikkeling training dan meteen geschikt? Nee, zeker niet. De ene training is echt beter dan de andere. Vandaar dat een kritische blik noodzakelijk is. We hebben ook niet zomaar elke zelfontwikkeling cursus of opleiding opgenomen in dit artikel.

·         Het gaat vooral om wat je niet goed kunt

Zelfontwikkeling trainingen die focussen op wat je al wel goed kunt en je hier nog beter in maken, zijn handig, maar gaan een beetje aan het doel voorbij. Bij zelfontwikkeling draait het niet om de allerbeste worden, maar juist om het vinden van balans en het worden van een evenwichtig mens.

·         Uitdagingen aangaan

De beste zelfontwikkeling cursussen richten zich op het aangaan van uitdagingen. Die uitdagingen hoeven helemaal niet groot te zijn. Soms is “a small step for a man a huge leap for mankind”.

·         Je grenzen aangeven en in acht houden

Bij het aangeven van grenzen gaat het niet alleen om het aangeven van grenzen ten opzichte van anderen, maar ook om het aangeven van grenzen bij jezelf: luister naar je lichaam, naar je gevoel én naar je verstand. Neem om tijd rust, maar ga ook geen uitdagingen uit de weg simpelweg omdat het “niet prettig” is ze aan te gaan. Wees vooral geduldig met jezelf.

Hierna lezen:  Cosmic Life Review: Christine Beijnen [2024 Ervaringen]

·         Haalbare doelen stellen

De beste zelfontwikkeling trainingen helpen je met het bepalen én behalen van realistische doelen die specifiek op jou van toepassing zijn, niet op je buurman of buurvrouw. Deze doelen moeten aansluiten bij je ambities, je persoonlijkheid, maar ook de situatie in je leven. Onhaalbare doelen stellen, leidt alleen maar tot teleurstellingen en juist dat moet je zien te voorkomen.

Zelfontwikkeling trainingen: in eerste instantie waren we sceptisch

Zelfontwikkeling is een erg breed begrip: dat heeft voor- en nadelen. Waarom zou je een training volgen voor het behalen van je doelen als je er ook zelf mee aan de slag kunt gaan? Toch blijkt dat voor niet iedereen zo te werken. Sommige mensen hebben dat steuntje in de rug nodig en dat is natuurlijk prima. Dat is natuurlijk precies waar coaches uiteindelijk voor zijn.

Het belang van persoonlijke ontwikkeling

Het grote belang van persoonlijke ontwikkeling is dat je je bezighoudt met zelfreflectie. Je kijkt niet alleen naar wat het beste is voor jou zelf, maar ook naar wat het beste is voor de mensen om je heen, zoals je familie, vrienden en collega’s. Persoonlijke ontwikkeling helpt je ook je rol binnen de gemeenschap te definiëren. Uiteindelijk heeft dus iedereen er behoefte aan.

De beloften van cursus makers: wat kun je er eigenlijk mee?

Let op: persoonlijke ontwikkeling is niet iets dat vanzelf gaat. De term “ontwikkeling” zegt het eigenlijk al – dit is iets dat geleidelijk gaat. Als de cursus- of training makers beloven dat persoonlijke ontwikkeling een eitje gaat worden en dat je flierefluitend door de training gaat, dan liegen ze. Vergeet het maar: persoonlijke ontwikkeling is moeilijk, maar wel de moeite waard. Het is iets dat geleidelijk gaat en waarin je echt veel tijd moet investeren.

Een cursus over persoonlijke ontwikkeling beoordelen: zo doe je dat

Oké, dus je wilt een cursus over persoonlijke ontwikkeling beoordelen. Waar kijk je dan precies naar?

·         De cursus of training brengt in kaart waar je goed in bent

·         De cursus of training brengt in kaart waar je niet goed in bent

Ontwikkeling draait eigenlijk per definitie om dingen verbeteren die je nog niet heel goed kunt. Niemand kan álles, dat is domweg onmogelijk. Je moet ook niet verwachten dat je overal supergoed in zult worden. Wel is het belangrijk dat je je mindere kanten ontwikkelt. Je komt daardoor niet alleen meer met jezelf in balans, maar ook met de wijde wereld om je heen.

·         De cursus of training breng je ambities in kaart

Hierna lezen:  Tibor Olgers: #1 Verfrissende Goeroe? Review & Ervaringen [2024]

·         Er wordt een stappenplan gemaakt

Het allerbelangrijkste is dat de training of cursus je een plan van aanpak geeft. Hoe ga jij je in de toekomst ontwikkelen tot de persoon die je wil zijn. Hiervoor is één-op-één begeleiding tussen de cursusaanbieder en de cursist belangrijk. Hoe persoonlijker de aanpak, hoe beter het resultaat.

Onze onderzoeksdata in de praktijk

Wat vinden wij persoonlijk belangrijk bij persoonlijke ontwikkeling trainingen?

·         Persoonlijke begeleiding

·         Hulp bij het stellen van realistische doelen

·         Hulp bij het opstellen van een plan van aanpak

·         Voldoende contactmomenten

·         Flexibiliteit in de training

Is het bijvoorbeeld mogelijk veel vanuit huis te doen? Als je drukbezet hebt en bijvoorbeeld naast de cursus ook nog eens een baan hebt, heb je niet altijd tijd om op een vooraf vastgestelde tijd naar een bepaalde locatie af te reizen, maar heb je veel meer aan online materiaal.

De tien allerbeste cursussen over persoonlijke ontwikkeling

In dit artikel bespreken we de tien allerbeste cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Elk van deze cursussen is van zeer hoge kwaliteit. We staan er persoonlijk voor in dat je er veel aan zult hebben. We raden je wel aan nader onderzoek te doen, omdat de cursussen en trainingen onderling enigszins van elkaar zullen verschillen. Welke cursus past jou het best?

Cursus één: de cursus Persoonlijke Effectiviteit van ICM is wat ons betreft de allerbeste

ICM heeft met de cursus Persoonlijke Effectiviteit wat ons betreft de beste training in huis. Waarom dat is?

·         Deze cursus is zowel klassikaal als digitaal te volgen

·         Kies uit verschillende startdata

·         Met de videoserie van ICM “Persoonlijke effectiviteit” bereid je je optimaal op de cursus voor

·         In de online leeromgeving vind je veel nuttige informatie

·         Ontwikkel jezelf zowel op privé als professioneel vlak

·         Je ontvangt een officieel ICM certificaat bij het succesvol afronden van de training.

https://www.icm.nl/opleidingen-en-trainingen/persoonlijke-effectiviteit/persoonlijke-effectiviteit-training/

Cursus twee: Persoonlijke Groei van NTI is het voordeligst geprijsd

De training Persoonlijke Groei van NTI is wat ons betreft het scherpst geprijsd.

·         Je krijgt namelijk maar liefst 25% korting op het lesgeld

·         De cursus helpt je bij het tonen van assertiviteit en het vergroten van je zelfvertrouwen

Hierna lezen:  Review: Brein TV Van De Psychologie Van Succes (Albert Sonnevelt)

·         Motivatie wordt in echte daden omgezet aan de hand van leerzame confrontaties

·         Je kunt een gratis proefles volgen

·         Krijg les van vakkundige docenten (op het vlak van de psychologie en meer)

·         Je krijgt voldoende persoonlijke begeleiding

·         Behalve startdatum bepaal je zelf ook je studietempo (inclusief zes maanden extra studietijd om te slagen).

https://www.nti.nl/cursussen/psychologie/persoonlijke-groei/?gclid=CjwKCAjwo8-SBhAlEiwAopc9W36udWN2BQjTUJb32TK9XBaILmzlgJL2kXMswrDomT2Fbl6Y9UIXyxoCi7wQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Cursus drie: de Persoonlijke Ontwikkeling cursus van LOI is sterk praktijk gericht

Of kies je voor Persoonlijke Ontwikkeling van de LOI?

·         Krijg korting op het lesgeld met STAP-subsidie

·         De cursus is sterk gericht op de praktijk: je richt je dus niet alleen maar op de stoffige theorie

·         De studie duurt in totaal vijf maanden

·         Bij het succesvol afronden van de studie krijg je een officieel LOI-diploma

·         Zowel op professioneel als privévlak toe te passen

·         De cursus focust sterk op wat jouw kernvaardigheden zijn, maar ook op wat jij het belangrijkst vindt in het leven (je kernwaarden)

·         Gekwalificeerde, ervaren coaches hebben de training ontwikkeld.

https://www.loi.nl/n-1382-persoonlijke-ontwikkeling

Cursus vier: Persoonlijke Kracht van De Baak leert je negatieve kracht te herkennen

Ook De Baak heeft een uitstekende cursus voor persoonlijke groei voor je:

·         De cursus brengt jouw gedragspatronen en persoonlijke levensovertuigingen naar boven

·         Je leert jezelf beter in je omgeving te plaatsen en je aan te passen aan je omgeving

·         De training bestaat uit totaal vier modules die over vier verschillende lesdagen zijn opgedeeld

·         Ook volg je drie individuele coaching gesprekken

·         De online leeromgeving voldoet aan alle richtlijnen van het RIVM (RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

https://debaak.nl/trainingen/persoonlijke-kracht/

Cursus vijf: de training Persoonlijke Kracht en Uitstraling van Schroevers duurt drie dagen

Of kies je voor de korte, maar krachtige training van Schroevers?

·         Krijg 1.000 euro korting op je opleiding met de STAP-budget subsidie

·         Tijdens de opleiding is er uitgebreid aandacht voor zelfanalyse

·         Je leert ook beter te communiceren met anderen

·         De training vindt plaats op hbo-niveau

·         Diverse interactieve werkvormen: de training begint met een persoonlijke intake waarin je je ontwikkelingswensen aangeeft

Hierna lezen:  Body Code & Emotion Code Methodiek [Cursus / Opleiding]

·         Maak ook gebruik van e-learning ter aanvulling op de reguliere training

·         Volg de training op één van verschillende leslocaties in heel Nederland.

https://www.schoevers.nl/deeltijd/opleidingen-trainingen/persoonlijke-kracht-en-uitstraling.html

Cursus zes: De UVA biedt Persoonlijke ontwikkeling aan op de academische manier

Waarom kiezen voor Persoonlijke ontwikkeling van de Universiteit Van Amsterdam? Zowel studenten als mensen van buitenaf kunnen daar altijd een kleine cursus komen volgen.

·         Borduur voort op alle inzichten binnen zelfontwikkeling.

·         Geef zelf aan waarin jij je precies wilt ontwikkelen,

·         Krijg meer zelfbewustzijn over hoe je in elkaar zit, hoe je denkt, hoe je met moeilijke situaties omgaat

·         Relatief kleine groepen, dus genoeg persoonlijke aandacht van de docenten.

Cursus zeven: DeSteven biedt een nuttige individuele assertiviteitscursus aan

Wat heeft de assertiviteitscursus van DeSteven je te bieden?

·         Jouw persoonlijke leerdoelen staan in deze cursus voorop

·         De assertiviteit training wordt al jarenlang gegeven en succesvol afgerond door cursisten

·         De cursus is geschikt voor professionals binnen bedrijven, maar ook voor particulieren in de privésfeer

·         Leer ook assertief leidinggeven

·         Mocht je hoog sensitief (HSP) zijn, dan is deze cursus ook geschikt voor jou

·         Er vindt 100% individuele coaching plaats: jij staat dus altijd in het middelpunt van de aandacht

·         De assertiviteitstraining bestaat uit gemiddeld 5-7 sessies.

Cursus acht: de Masterclass Persoonlijk Leiderschap van Bestuursacademie is NVAO-geaccrediteerd

Wil jij een Masterclass Persoonlijk Leiderschap volgen?

·         Deze Masterclass wordt zeer hoog beoordeeld door de cursisten zelf

·         De Materclass is volledig NVAO geaccrediteerd: De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie geeft sinds 2005 onafhankelijk oordeel over de kwaliteit van onderwijs in Nederland en Vlaanderen

·         De studie duurt in totaal drie maanden

·         Je kunt de Masterclass klassikaal volgen of juist in een E-Learning omgeving

·         De cursus wordt in samenwerking met NCOI gegeven: je krijgt toegang tot inzichten van twee verschillende toporganisaties

·         De Masterclass richt zich specifiek op hoger opgeleiden die leiderschapskwaliteiten willen uitbreiden.

https://www.bestuursacademie.nl/leiderschap-en-management/leiderschap/masterclass-persoonlijk-leiderschap.html?open=brochure-lite&course=7ae8ba63-1914-42f2-a962-89e44a3ceb73

Cursus negen: de Training Persoonlijke Ontwikkeling en Groei van De DUIK komt inclusief persoonlijk ontwikkelingsplan

Waarom kiezen voor de training van De DUIK?

·         Deze training nodigt je uit dieper in jezelf te duiken en jezelf beter te leren kennen – hoe zit je nu eigenlijk echt in elkaar?

Hierna lezen:  Happy With Yoga Review & Ervaringen

·         De training erkent dat iedereen uniek is en dat voor iedereen een unieke methode moet worden geformuleerd op persoonlijke ontwikkeling te kunnen realiseren

·         Sinds 2008 actief en opgericht door ervaren deskundigen op het gebied van coaching en persoonlijke ontwikkeling

·         De Training Persoonlijke Ontwikkeling duurt 5 dagen en vindt plaats in een kleine groep van 6-10 mensen

·         Je leert in het hier en nu te leven en tegelijkertijd doelen voor de toekomst te stellen

·         In de online omgeving van De DUIK vind je regelmatig nieuw studie- en oefenmateriaal

·         Volg ook livetrainingen en neem deel aan Q&A-(vraag-en-antwoord)sessies.

De beste zelfontwikkeling trainingen volgens de experts

Zelfontwikkeling is een onderwerp waar door onderzoeks- en kwaliteitswaarborginstellingen als de Consumentenbond, Radar en Kassa nog niet heel veel over is geschreven. Wel hebben deze instellingen over vergelijkbare onderwerpen geschreven, zoals online trainingen en cursussen in het algemeen. Het loont hier eens naar te kijken om te zien waar je op moet letten.

Cursussen over persoonlijke ontwikkeling: bronnen

Voor we dit artikel over persoonlijke ontwikkeling zijn gaan schrijven, hebben we eerst een handvol bronnen geraadpleegd.

·         https://www.randstad.nl/ontwikkelen/persoonlijke-ontwikkeling/ontwikkelingsplan.

Zelfontwikkeling trainingen: jouw vervolgstap

Zelfontwikkeling is een breed begrip. Als één ding duidelijk mag zijn, dan is het wel dat iedereen op een andere manier zichzelf ontwikkelt. De trainingen en cursussen die in dit artikel zijn besproken, beseffen dit als geen ander. Als je serieus geïnteresseerd bent in een training op het gebied van zelfontwikkeling, raden we je aan je je verder te verdiepen in deze cursussen.

In conclusie: dit hebben we erover te vertellen

Zelfontwikkeling cursussen en trainingen zijn er in 101 vormen. Uiteindelijk draait het erom da je de cursus kiest die het beste bij je past. Hiervoor kijk je natuurlijk naar de reviews van eerdere cursisten, maar het is vooral ook belangrijk dat je op je eigen gevoel vertrouwt.

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Yoga Stap Voor Stap Review - Happy With Yoga [Slechte Keus?]