Wat zijn de beste boeken over rouwen en rouwverwerking? Bijvoorbeeld voor (het overlijden van) kinderen, partners of ouders? Lees verder voor een lijst met beste boeken over rouw en verlies…

1 – Boek over rouwverwerking partner

Herkenning en erkenning staan centraal in dit heftige boek over hoe het is om een weduwe te zijn, met alle verdriet die daarbij komt kijken.

2 t/m 4 – Boek over rouwverwerking voor kinderen: De boeken van Pimm van Hest

Als het gaat om rouwverwerking voor kinderen, bijvoorbeeld kinderen van 7 jaar, zijn de boeken van Pimm van Hest uitnodigend en warm. Deze auteur hoort absoluut terecht op bovenaan deze lijst.

5 – Boek over rouwverwerking voor peuters: Lieve oma pluis

Rouwen, bijvoorbeeld wanneer een oma of opa overlijdt, is een moeilijk thema voor peuters. Dick Bruna kan dit echter uitstekend overbrengen. Vergelijkbaar is ‘Dag Opa' van Jelleke Rijken.

6 – Boek over rouwverwerking voor ouders bij het verlies van een kind

Dit boek staat niet in de lijst omdat auteur Lowie van Gorp een van de beste docenten was die ik ooit gehad heb. Het is een open, emotioneel verhaal over de rouwverwerking bij zijn dochter die kanker kreeg. Ik voelde in 2011 met hem mee doordat hij een krachtige en warme uitstraling leek te hebben over hoe hij ermee omging. Als het vervolg – We houden je vast – weer op voorraad is, moet je daar ook een kijkje in nemen.

7 – Roman over verlies: Contrapunt

Contrapunt zit vol momenten van geluk en pijn, van vrolijkheid en razernij… alles wat erbij komt kijken als een ouder een kind verliest.

8 – Helpen bij verlies en verdriet – een gids voor het gezin en de hulpverlener

Dit de klassieke gids over rouw en verdriet waarin alle aspecten van rouwverwerking behandeld worden.

9 – Ze zeggen dat het overgaat – het boek dat je helpt om te gaan met rouw en verdriet

Een geruststellend, ontroerend, empathisch en zacht boek waarin je leert dat het oké is om op je eigen tempo te rouwen

10 – Over de dood en het leven daarna

Elisabeth Kübler-Ross heeft gigantische bekendheid verdiend op het gebied van rouwverwerking. Het is knap dat ze in dit boek ook over 'taboe-‘onderwerpen als de ziel en het hiernamaals durft te praten, terwijl andere auteurs het ‘veilig' bij de vijf zintuigen houden.

Bonustip – Herinneringsboek bij overlijden

Het is nooit te laat om lekker van je af te schrijven en de overledene te eren. Een fijn middel voor bij het rouwen.

Dit was de lijst met boeken over rouwverwerking.