Zoek je een eerlijke review over de Bol Masterclass 4.0? Ben je benieuwd naar de recensies en ervaringen rondom deze cursus van Jia Ruan? En vooral: is Jia Ruan te vertrouwen? Is het een scam? Moet je de Bol Masterclass wel of niet kopen? Wij schaften de cursus aan om te kunnen fact-checken of de claims van Jia Ruan hout snijden. Hier geven we je onder andere onze onverbloemde, kritische recensie.

Inhoud van deze pagina:

Wie ben ik om deze review te geven over Jia Ruan's Bol Masterclass?

Mijn reviews zijn altijd kritisch. Ik breng misstanden aan het licht en ik zeg onverbloemd wat wel en niet werkt. Heb ik het recht om dat te doen? Ik heb een bachelor in marketing, ik draai maandelijks voor 20.000+ euro omzet via Bol.com en mijn webshops en jaarlijks lezen bijna 2 miljoen mensen mijn inzichten en resultaten op deze en andere websites.

Ik heb nogal wat producten en diensten afgekraakt, maar ik heb ook lof uitgesproken voor praktijken waar ik achter sta vanuit mijn marketing-achtergrond. Dus als je je afvraagt of de Bol Masterclass 4.0 wat voor je is, dan durf ik met zekerheid te stellen dat ik een geschikte reviewer ben in dit vakgebied.

Must-see: Gratis Webinar Bol.com

Voordat we doorgaan is het belangrijk om te weten je alle stappen en de hele methodiek voor het verkopen via Bol.com al in zijn geheel kunt leren. We raden het aan om even tijd te maken voor dit webinar.

Jia Ruan's Bol Masterclass: eerlijke review

Ook voor deze review van de Bol Masterclass ga ik niet positiever schrijven dan nodig is voor deze online training. Er zijn per maand 2.500 mensen die Googlen voor een recensie over Jia Ruan en de Bol Masterclass. Mocht deze populaire training niet betrouwbaar zijn, dan wil ik deze mensen daarvoor behoeden.

Ondanks mijn academisch niveau op het gebied van e-commerce, kun jij het beste ook zelf oordelen hoe effectief de trainingsstijl van Jia Ruan is. Daarvoor kan het zinvol zijn om zelf zijn gratis training te beoordelen, waarin je vijf stappen leert om direct winst te maken met jouw eenvoudige webshop.

Ik heb uiteraard ook een mening. Is Jia Ruan een oplichter of kun je Jia Ruan vertrouwen en hem het beste als trainer nemen om te leren hoe je winstgevende webshops creëert? Laten we erachter komen…

Is de Bol Masterclass een scam? Is het oplichting?

bol masterclass review

Is de Bol Masterclass betrouwbaar als het gaat om levering van het product? Om direct antwoord te geven op deze vraag: vijftien minuten na betaling van je cursusgeld krijg je gewoon je inloggegevens zodat je kunt inloggen en zodat je gebruik kunt maken van de training. Het is dus geen scam waarbij je zou betalen en vervolgens niks zou krijgen.

Er zijn wel kleine scam-aspecten die ik verderop in dit artikel zal toelichten en ontmaskeren. Is het dan een scam omdat de kwaliteit van de training slecht is?

Dat ook niet. De training is inhoudelijk van uitzonderlijk hoge kwaliteit, maar daar kom ik later op terug. En ben jij wel van mening dat dat zo is (dat kan gewoon), dan kun je een refund aanvragen. Jia Ruan heeft daar een heel betrouwbaar en fijn beleid in. Zoals ze in Amerika zeggen: No questions asked, je krijgt direct je geld terug.

Bij veel andere zakelijke aankopen – dus als je zelf een bedrijf bent – zit je namelijk vast aan een niet terug te draaien koopovereenkomst. Ook is wettelijk bepaald dat bij digitale producten geen geld teruggegeven mag worden aan consumenten. Die wet is gemaakt om de makers van digitale producten te beschermen. Maar toch kent de Bol Masterclass voor iedereen een refund-termijn van 14 dagen, dus ook voor ondernemers.

Dus nogmaals: voor de Bol Masterclass is alles in orde wat dit betreft. Een veilige keuze wat betreft de levering van de training.

Maar… is de Bol Masterclass dan een scam omdat er te veel beloofd wordt?

Er wordt beloofd dat je duizenden euro's omzet kunt draaien per maand. Is dat dan het ‘oplichterige‘ aan dit verhaal?

Hier wordt het al interessanter. Verderop in dit artikel ga ik Jia nog wel exposen, maar hier nog even niet, want hier ligt het toch echt aan de juiste instelling van de student.

Als ik sommige deelnemers van de cursus bekijk, dan zie ik ook veel types waarvan iedereen direct kan weten dat ze het niet gaan redden.

Die studenten communiceren slecht en gaan heel laks om met hun webshop. Sterker nog: die studenten plaatsen niet eens producten in hun webshop. Als je dat al niet doet, kan iedereen je vertellen dat je niks gaat verkopen.

Hier komt mijn (en Jia's) punt: E-commerce betekent gewoon dat je met je voeten in de modder gaat staan: het is niet voor luie mensen. Maar als je de stappen volgt, gaat het werken. En die stappen die je moet volgen en zetten, dat zijn geen stappen waar je licht over mag nadenken. Je moet er daadwerkelijk wat voor doen.

De Bol Masterclass is geen ‘get rich easy scheme'. Het is een ‘get rich hard scheme'. Je kunt de baas van de Action-winkelketen zijn… en dat betekent dat je moet inkopen, verkopen en verzendingen regelen. Dat is niet makkelijk gedaan. Het is een vak dat je kunt leren… maar dan word je wel de baas van jouw e-commerce-bedrijf. Inderdaad, net als de baas van de Action, maar dan met de voordelen van online werken.

Kortom: word eigen baas. Een echte ondernemer. Het is te leren, maar het is niet makkelijk.

Het is een scam als je niet denkt als ondernemer die inzet toont – en Jia leidt je daarin op

jia ruan ervaringen

In de ogen van een werknemer met een baan is alles een scam. Voor velen is zelfs een boek een scam. Die vinden boeken duur, terwijl ze voor datzelfde geld wel gewoon twee biertjes bestellen. Die 2 biertjes worden als legit gezien en het boek wordt als te hoge investering gezien. Zie je hoe krom de norm is?

Jia Ruan biedt mensen een keuze: 10 avondjes uit eten + zuipen à 100 euro per keer of die 10 avonden besparen en dat geld besteden aan het opzetten van een echt bedrijf. De meesten kiezen voor die eerste optie.

Het punt is ook: je wordt in deze uitgebreide training opgeleid tot ondernemer en daarvoor moet je wel inzet tonen. Om precies te zijn: je moet niet nét voldoende inzet tonen. Dat is namelijk het inzet-niveau van een werknemer met een baan.

Mensen met een baan werken namelijk precies hard genoeg om niet ontslagen te worden en om nét genoeg geld te verdienen om niet te hoeven stoppen. Vaak krijgen ze effectief 2 uur werk gedaan in een hele dag. Dat is toxic. Als je dat inzet-niveau meeneemt in jouw Bol-onderneming, ga je niet die mooie bedragen binnenhalen die beloofd worden.

Dus: Bol Masterclass is een scam als je er met een mindset van een werknemer in stapt. Dan werkt het ook echt niet en dan heb je er ook letterlijk niks te zoeken.

98% van de samenleving heeft die mindset en dat is niet eens jouw schuld. Vanaf de basisschool leert de samenleving je structureel om klein te denken en je vrijheid op te geven door een baan te nemen.

En die 2% dan? Dat zijn de vrije ondernemers van Nederland die het leven goed voor elkaar hebben. Dat zijn niet de miljonair-huishoudens waarbij de ouders één middagje per week overstresst thuiskomen om eindelijk hun kinderen te kunnen zien. Dat zijn de modale huishoudens waarbij de ouders 24/7 onvergetelijke herinneringen creëren met hun kinderen omdat ze in vrijheid leven. En ja, vaak zijn het zelfs miljonair-huishoudens die 24/7 vrijheid hebben voor quality time met het gezin.

Natuurlijk kent Nederland veel meer ondernemers dan die 2%, namelijk 11%. Maar het merendeel van die ondernemers creëert juist minder vrijheid door meer verantwoordelijkheden aan te trekken en nóg meer uren te moeten werken. Bijvoorbeeld door te freelancen waarbij ze gewoon een werknemer zijn maar dan zonder de voorzieningen en arbeidsvoorwaarden. Of ze moeten zelf aanwezig zijn in de zaak of op een andere manier hun tijd ruilen voor geld en extra veel papierwerk. Hun kinderen zien ze zelden en ze zijn overstresst. Geen leuk leven, ondanks dat ze misschien veel verdienen.

Jia Ruan leidt je niet op tot zo'n stressende ondernemer, maar wel tot die 2%-ondernemer die een geautomatiseerde ‘perpetuum mobilé' opbouwt en daarmee minder gedoe heeft en uiteindelijk minder tijd moet investeren. Dat is die vrijheid die voor ons zo onbekend is, simpelweg omdat de samenleving er alles aan doet om ons niet op die manier te laten denken.

Voordat je doorgaat met het lezen van deze kritische review, is het aan te raden om zelf een oordeel te vellen door de gratis training te volgen zodat je precies weet wat de 5 stappen zijn om winst te maken.

Ontmaskerd: al die verhalen over 10.000+ of 100.000+ aan omzet…

jia ruan scam

Er zit zeker wel een scam-aspect aan de Bol Masterclass en dat zijn de verhalen over 10.000+ of 100.000+ aan omzet per maand.

Hier is de deal: loop eens even in jouw plaatselijke winkelcentrum of stadscentrum. Al die winkeltjes waar je langsloopt, zoals de Aktiesport, Van Haren, Zeeman of WE, draaien zo'n 3.000 euro omzet per dag. Dat is inderdaad 100.000 euro per maand aan omzet.

En raad eens: is het salaris van een Aktiesport-medewerker of Aktiesport-manager nou zo hoog of bijzonder? Filmen zij zichzelf in een Lambo? Nee, het is gewoon een normaal, en zelfs relatief laag inkomen voor die mensen. De omzet van zo'n winkel is wel 3.000 euro per dag, maar wat de mensen netto overhouden is maar 2.000 euro per maand.

Jouw E-commerce-business is ook te vergelijken met zo'n winkel als Aktiesport. Het is heel normaal voor een bedrijf om 3.000 euro omzet per dag te draaien en 100.000 omzet per maand.

Dus eigenlijk wordt er heel tof gedaan over 100.000 omzet per maand, terwijl dat de normaalste zaak van de wereld is voor een gemiddelde retailer. En inderdaad… jij gaat ook een retailer worden met je e-commerce-business.

Hoeveel ga jij overhouden van die 100.000 euro omzet per maand? Laten we daarvoor eerst naar die retailers kijken, zoals een Aktiesport-filiaal.

 • 40.000 gaat naar de inkoopprijs.
 • 20.000 gaat bruto naar de vijf personeelsleden.
 • 18.000 gaat naar btw.
 • 8.000 gaat naar de vennootschapsbelasting.
 • 5.000 gaat naar de huur van het gebouw.
 • 5.000 gaat naar reclamebudget.
 • 4.000 blijft over als nettowinst voor de grote baas van Aktiesport.
 • (Totaal: 100.000)

Dus als jij met jouw Aktiesport-winkel 100.000 omzet per maand zou draaien, zou je een netto-inkomen overhouden van 4.000 euro per maand. Dat is een aardig stukje boven modaal, maar het is niet die glamour die Jia Ruan je voorhoudt.

Nu is het zo dat jij geen fysieke winkel gaat hebben, maar een online winkel: e-commerce. Het principe is hetzelfde, maar je gaat wel meer overhouden dan een fysieke winkel. Even kijken hoeveel je zou gaan overhouden met je e-commerce-business:

 • 40.000 gaat naar de inkoopprijs.
 • 18.000 gaat naar btw.
 • 8.000 gaat naar inkomstenbelasting.
 • 5.000 gaat naar reclamebudget.
 • 2.000 gaat naar je personal assistent die het administratieve werk voor je doet.
 • 27.000 blijft over als nettowinst voor jou.
 • (Totaal 100.000)

Jij zou dus met jouw e-commerce-business een nettowinst overhouden van 27.000 euro per maand. Dát is dus het belastingvrije deel dat helemaal van jou is. Met dit inkomen zou het dus minimaal 3 jaar duren voordat je een miljoen nettowinst hebt gemaakt en in je penthouse op de Amsterdamse Zuidas of in een bourgondische villa in Brabant kunt wonen.

Het gaat dus allemaal niet zo snel als Jia Ruan ons voorhoudt. Maar een netto-inkomen van 27.000 euro per maand is natuurlijk wel al gauw 10 x meer dan iemand met een normale  baan.

Het werkt als je de stappen volgt

De stappen werken. Volg je ze volledig, dan heb je gewoon een professionele winkel zoals iedere andere winkel. Jouw online winkel kan dan zomaar 100.000 euro omzet per maand draaien, waarvan 27.000 euro netto in je broekzak belandt.

Hierbij ga ik uit van een inkoopprijs van 40% van de omzet, maar Jia leert je in de Bol Masterclass ook om producten met veel grotere winstmarges te verkopen, waardoor je misschien wel 50.000 netto in je broekzak over kunt overhouden in een maand van 100.000 euro omzet.

Klinken die bedragen hoog? Ik kan bevestigen dat die bedragen gewoon zullen komen als je de stappen volgt. Je moet ‘all in' gaan met je aandacht en focus. En ja, dan heb je aan het einde van de 10 weken die de cursus duurt gewoon een maandomzet die groot genoeg is om geen baan meer te hoeven hebben.

Tegelijk is het bijna onmogelijk om niet te falen als je meedoet: je moet namelijk actief aan de opdrachten werken. Dat doe je onder andere door:

 • Je markt- concurrenten- en productonderzoek te doen…
 • Vragen voor te bereiden voor de coaching calls…
 • Marketingboeken te lezen als huiswerk…
 • Een accountability-partner te vinden onder de andere cursisten…
 • En alle stappen te nemen om daadwerkelijk spullen te verkopen in je webshop…

5 van de meest belangrijke stappen leer je in ieder geval al in de gratis training van Jia Ruan. Dat webinar raad ik zeker aan. Klik hier om mee te doen aan het gratis webinar.

Is Jia Ruan te vertrouwen? Mijn ervaring met Jia Ruan en zijn webshops…

Ik ga eerlijk met je zijn en ik ga Jia Ruan even ‘exposen‘ (sorry Jia, maar je moet eraan geloven). Hier komt ie: Jia Ruan heeft gewoon Bol-webshops waarmee hij zijn ‘net worth' verdient.

Gewoon euro's verdienen door producten in te kopen en te verkopen. En niet een beetje ook. Hij heeft daadwerkelijk een groot deel van zijn vermogen opgebouwd met Bol-webshops. Dit zijn legitieme bedrijven die ingeschreven staan bij de KVK.

En hier komt de ontmaskering: hij heeft daarnaast duizenden euro's geïnvesteerd in advertenties om daarmee kostbare trainingen te verkopen. Ik vind het dan ook terecht als bij jou de alarmbellen gaan rinkelen van: dit klopt niet… dit kan niet…

Duizenden euro's investeren… en vervolgens honderdduizenden euro's omzetten… door middel van advertenties.

Klinkt dat bekend?

Als het goed is wel. Dit is namelijk een eeuwenoude, doodgewone manier om een bedrijf te runnen. En jij leert precies hetzelfde te doen in de Bol Masterclass. En ik zal je wat vertellen. Als je naar Jia Ruan kijkt, vind je dan dat het werkt of dat het niet werkt? Als het niet werkte, was hij al lang door zijn budget heen.

Waarvoor ontmasker ik Jia dan?

Mijn ontmaskering zit hem in het feit dat hij veel advertentiebudget opmaakt aan niet-webshop-gerelateerde activiteiten, namelijk in het verkopen van de Bol Masterclass. Is dat erg? Totaal niet, behalve volgens jouw ego. Die wil namelijk bij de onsuccesvolle massa horen, veilig aan de zijlijn, terwijl de man in de arena bekritiseerd wordt en rake schoppen onder de kont krijgt.

Als je iemand moet ontmaskeren omdat hij succesvol is door te durven investeren – met onderbouwing dat het een ROI gaat opleveren – moet je even aan zelfreflectie doen. Dan heb je de mindset van de massa die het niet kan uitstaan om A) zelf succesvol te zijn door te komen opdagen en B) anderen in de arena te zien opdagen.

Het punt is dat Jia ook gewoon riante omzetten draait via zijn eigen Bol-webshops. In zijn eerste drie maanden in 2017 verdiende hij al zo'n 20.000,- euro en ook nu is hij nog steeds op hetzelfde niveau bezig met e-commerce.

Er zijn vanuit de betalende klanten geen negatieve reviews en ervaringen over Jia Ruan. Hij is een integere ondernemer met een missie. Hij heeft gewoon een excentrieke lifestyle en houding die veel haters uitlokt. En zelfs dat is gerechtvaardigd, zoals je gaat ontdekken in de rest van deze review en in de Bol Masterclass.

Hij is jong maar praat beter en krachtiger dan ‘volwassenen'. In een van zijn podcasts was hij een gelijkwaardige gesprekspartner met ‘veteraan' Michael Pilarczyk. Ik durf zelfs te zeggen dat Jia volwassener was dan Michael Pilarczyk. Hij is dan ook ‘gewoon' als succesverhaal op NPO3 en 3FM geweest, evenals NRC en andere grote kranten. Bovendien krijgt hij grote locaties vol in Jaarbeurs Utrecht. Een knappe prestatie die hij gewoon verdiend heeft.

Jia Ruan's leeftijd, social media, KVK en telefoonnummer

 • Leeftijd: Jia Ruan is geboren in 1996/1997. In 2018 was hij 22 jaar.
 • Belangrijkste mastermind-partner: Virgil Brewster
 • Ingeschreven kvk-naam: Unstoppable Lifestyle BV (voorheen Easy E-commerce BV)
 • Social media-kanalen: The Unstoppable Podcast via Stitcher, Youtube, Facebook, Linkedin en Instagram.
 • Telefoonnummer: Je begrijpt natuurlijk ook wel dat het niet reëel is om dat openbaar te maken.
 • Gepubliceerde boeken van Jia Ruan: Er werd veel gesproken over een boek dat ooit zou uitkomen, en sinds juli 2019 is het boek eindelijk beschikbaar. Je vindt het boek als onderdeel van zijn gratis 4-daagse training. Zie volgende bullet.
 • Gratis 1-daagse instap-training: In deze training leer je 5 simpele stappen om een winstgevende webshop op te zetten. Deze gratis training wordt erg regelmatig gegeven. Klik hier om te kijken of je straks al mee kunt doen.
 • Vlaggenschip-training: Bol Masterclass.

Hoe ik voor het eerst hoorde over Jia Ruan's Bol Masterclass

jia ruan te vertrouwen bewijs

Begin 2018 begon ik – waarschijnlijk net als jij – advertenties van Jia Ruan te zien. In de maanden daarna luisterde ik soms naar zijn interviews en ik verbaasde me over hoe een 22-jarige zo wijs kon praten en zoveel ervaring had opgedaan. Ik stuurde Jia daarom een aantal maanden later eens een berichtje omdat ik oprecht vond dat hij een goede spreker en leraar is.

Ik besloot het dus een kans te geven…

Later zat ik eens de lessen van de Bol Masterclass te volgen en ik zag tot mijn verbazing hoe Jia mijn berichtje als voorbeeld gebruikte om te illustreren hoe je zakenrelaties opbouwt en waarde geeft.

Eerste indruk? Het is professioneel

Een aantal dingen vielen me direct al op:

 • De complete training is goed georganiseerd. Je aanmelding, de welkomstprocedure, het buddy-systeem, het lesmateriaal, de praktijkstappen… alles is strak geregeld.
 • De lessen zijn gestructureerd.
 • Er zitten enkele taalfouten in het lesmateriaal, maar dat is hem vergeven doordat de rest gewoon hartstikke verzorgd en strak is.
 • Jia praat duidelijk .Niks is namelijk erger dan een leraar die niet goed communiceert.
 • Interesse wordt vastgehouden. Misschien heb je wel eens een online cursus of video gevolgd waarbij zo saai en langdradig verteld werd dat je het niet eens vol kon houden. De lessen van Jia zijn daarentegen juist makkelijk te volgen door het frisse en hoge tempo en je aandacht wordt vastgehouden. 
 • De training is resultaat-gericht. Je krijgt niet zomaar wat gepraat in de lucht, maar er wordt gestuurd op verkopen en omzet voor jouw webshop.
 • Een resultaatgerichte Facebook-community waarin iedereen zijn voortgang deelt.
 • Wekelijks live coaching-calls met Jia.
 • Er wordt gebruikgemaakt van de meest geavanceerde en geoptimaliseerde elektronische leeromgeving: Kajabi. Dit platform staat wereldwijd bekend als de nummer 1 in online trainingen.

De Bol Masterclass is niet zomaar een training: goed opgebouwd

Je wordt stapje voor stapje bij de hand genomen. Het begint al met een goede introductie en helikopterview aan het begin van de training. Je krijgt daarbij alle huisregels zodat je optimaal van start kunt gaan en daadwerkelijk resultaat boekt, zoals:

 • Je moet actief meedoen met de praktijkopdrachten die je krijgt.
 • Je moet niet door de video's heen haasten.
 • Je moet alles wat je leert direct implementeren.
 • Je moet aantekeningen maken.

De opbouw in de 5 weken

bol masterclass uitleg

 • Week 1 en 2: Mindset.
 • Week 3 en 4: Research & businessplan.
 • Week 5: Inkopen en verkopen door actie te ondernemen.
 • Week 6, 7 en 8: Opschalen
 • Week 9 en 10: Automatiseren, of zoals ik het persoonlijk noem: automagiseren.

Week 1 en 2: er wordt begonnen met mindset

Ik noem de eerste twee weken van de Bol Masterclass de Mister Miyagi-fase. Ken je de film ‘Karate Kid'? Daniel-San wilde karate leren, maar Mister Miyagi liet hem dag in, dag uit alleen maar zijn auto wassen.

De eerste twee weken van de Bol Masterclass zijn vergelijkbaar met ‘Karate Kid': jij wilt graag aan de slag met verkopen, maar dat kan helemaal niet als jouw mindset nog niet de goede richting op is gezet.

En ik was verbaasd bij deze lessen: Jia's mindset-lessen zijn krachtig, volwassen, duidelijk, vol wijsheid en niet zweverig. Ze kwamen echt binnen bij mij en ik hing aan zijn lippen.

Sterker nog: ik ben sterk van mening dat er niemand is die alle lessen van Tony Robbins, Dan Pena, T. Harv Eker, Tim Ferris en andere multimiljonairs zo effectief in één pakket kan stoppen. Het zijn werkelijk de krenten uit de pap qua mindset.

Er worden ook duidelijke metaforen gebruikt om je te motiveren en om je mindset te veranderen in een ondernemer-mindset. Je moet namelijk je oude overtuigingen inwisselen voor nieuwe overtuigingen. Dit is het fundament om je financiële doelen te behalen.

De mindset om groot te denken en op hoge doelen te richten, is maar een voorbeeld van de vele mindset-lessen in de Bol Masterclass. En ja, je wordt erop voorbereid dat je haters gaat krijgen als je groot wilt denken. Jia vertelt ook hoe hij het voorbeeld is van iemand die haters krijgt, en dat dat nodig is om succesvol te worden.

Als ondernemer moet je namelijk een totaal andere mindset hebben dan mensen die niet vrij zijn. De mindset om fouten te durven maken en om er echt met toewijding aan te werken. Dat doe je door er echt tijd voor vrij te maken in je agenda. En dat is ook een van de opdrachten in de training.

Week 3 en 4: de juiste producten vinden

Als marketeer weet ik dat je zonder businessplan geen succes gaat hebben. En een businessplan hoeft geen heel boekwerk te worden. Een A4-tje is genoeg, maar die A4 moet wel tot de kern komen.

En hoe kom je tot de kern in je businessplan? Jia Ruan leert je om die producten te vinden die jou bijvoorbeeld 4.000 of 7.000 euro omzet per dag kunnen opleveren. Oftewel 100k per maand en zelfs 1 miljoen per jaar behoort tot de mogelijkheden.

Dit is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk. Maar je moet het wel even doen. Het is een kwestie van goed onderzoek doen naar producten, winstmarges en concurrenten. En daarna vooral veel uittesten. Als je dit doet, dan ben je bezig met een high income skill.

Week 5: inkopen en verkopen (e-commerce 101)

Ook in deze week ben ik verbaasd over de kwaliteit van de lesstof: ik vind het ongelooflijk knap hoe alle lessen die ik in mijn Marketing-Bacheloropleiding hebben geleerd, in deze training zijn gestopt, maar dan zonder de bullshit van een hbo-opleiding.

Inderdaad, mijn hbo-docenten waren zo wereldvreemd dat ze hun eigen beperkte mindset, wereldbeeld en blabla-verhalen iedere dag in hun lesmateriaal verwerkten. Al die onnodige praatjes zijn er dus uitgefilterd in de Bol Masterclass zodat je alleen de harde, effectieve lessen over Ecommerce leert.

Jia Ruan leert je ook te investeren in je onderneming om je verkopen te verhogen… precies: net zoals Jia Ruan dat doet met zijn advertenties. Dit is iets wat je moet durven doen, net als iedere ondernemer, maar Jia neemt je bij de hand zodat je vanuit een stevige basis kunt beginnen.

Ook Jia heeft geïnvesteerd. Ook ik heb geïnvesteerd. Daarom staan we nu waar we nu staan en weten we hoe we hoge omzetten kunnen realiseren.

Week 6, 7 en 8: opschalen

Waar ik bij de vorige weken nog verrast was dat ik alles van mijn 4-jarige marketingopleiding langs zag komen, ben ik hier vooral verbaasd over de ondernemers-mindset. Die leerden we dus totaal niet in mijn marketingopleiding. Bij Jia's Bol Masterclass wordt echt gedacht aan opschalen zodat je groeit met je onderneming.

Jia Ruan stuurt je continu aan op groei: meer sales genereren en meer strategieën om dat te doen. Hoe kun je online meer verkopen via Bol.com en wat zijn andere methodes om jouw omzet aan te vullen?

In feite voegt hij er een heleboel lessen uit de bekende marketingboeken aan toe, zoals ‘The obstacle is the way' en ‘Traction'.

Week 9 en 10: automatiseren

Dacht je dat het woordje ‘automatiseren' ook maar één keer gevallen is in mijn hbo-marketingopleiding? Natuurlijk niet, want ze wilden mij en mijn medestudenten aan het werk houden… gewoon zodat wij niet vrij zouden worden en dat kantoorbaantje accepteren bij Unilever.

De waarheid is echter dat je gewoon vrij kunt worden. Dat kan door van jouw webshop een geldmachine te maken zodat je die 4-urige werkweek kunt realiseren. Slim werken. Hoe doe je dat?

 • De logistiek en opslag overbrengen naar Bol.com. Zij hebben een magazijn voor jou, zodat zij alles voor jou ontvangen, bewaren en bezorgen.
 • Ook de klantenservice wordt dan volledig door Bol.com gedaan.
 • Je hebt nu alleen nog maar je laptop nodig voor het maken van wat strategische en tactische beslissingen.
 • Je kunt iemand inhuren die zelfs een groot deel van dat laptop-werk voor jou doet.

Dat soort trucs leer je in deze weken!

Hoe gaan Jia Ruan's 5 stappen voor succesvolle webshops?

jia ruan betrouwbaar scam

Jia Ruan geeft ook een gratis webinar waarin hij alvast zijn vertrouwde 5 stappen deelt die hij steeds toepast op Bol.som. In de Bol Masterclass leer je de daadwerkelijke uitvoering en word je daarbij bij de hand genomen.

De stappen zijn in het kort:

 1. Doe onderzoek naar goedlopende producten. Bijvoorbeeld via Aliexpress. Jia leert je hoe je daar de populaire, veelgekochte producten vindt.
 2. Controleer de concurrentie op Bol.com. Zijn er al veel andere verkopers die dit (soort) product aanbieden? Maar kijk vooral of de prijs op Bol.com veel hoger is dan in Aliexpress. Dat is positief, want dan kun je het product goedkoop uit China bestellen om het vervolgens voor een meerprijs te verkopen op Bol.com. In de Bol Masterclass leer je hoe je het van je concurrenten kunt winnen.
 3. Als er nog nul concurrenten zijn op Bol.com, dan zit je in een ideale situatie. Nu moet je extra research doen door te kijken hoe goed het product het doet in andere winkels zoals Wehkamp, Zalando of Beslist. Dat is een onderdeel van jouw marktonderzoek om te onderbouwen dat jouw gekozen product ook op Bol.com goed gaat verkopen.
 4. Nu zoek je een buitenlandse groothandel, zoals Alibaba, waar je goedkoop kunt inkopen, zodat je de prijs over de kop kunt laten gaan als je het verkoopt. Je bent nu een effectieve retailer, gewoon vanuit thuis!
 5. Zet de logistiek en opslag op via Bol.com. Daar heeft Bol.com heel handige regelingen voor. Zij nemen de logistiek uit handen zodat jij de producten niet thuis of in je schuur hoeft op te slaan. Jij doet de inkoop, Bol doet de logistiek en jij verdient vervolgens geld!

Tips, stappenplannen, nog meer tips, voorbeelden, lijsten, modellen, 101's, actie, feedback en nog meer actie…

Ik heb vele online trainingen gevolgd en stuk voor stuk zaten ze vol met ‘opvulling', vage theorieën, langdradige verhalen en misschien aan het einde maar één concreet actiepunt als je geluk hebt.

Dat is totaal niet het geval bij de Bol Masterclass. Vanaf de eerste video krijg je de eerste na de andere rake opmerking die binnenkomt en waar je wat mee kunt. Je krijgt actieplannen, tips, voorbeelden en instructies om direct in de actie te schieten.

Er zijn 3 kansen voor mensen die e-commerce leren

Wij onderzoeken voor onze alumni continu manieren om waardevolle skills, welvaart en vrijheid te behalen. E-commerce is een van die bijzondere skills en dat heeft drie redenen:

 1. De eerste kans is dat je er heel makkelijk een baan mee kunt vinden. Iedere gevestigde webshop neemt veel liever een student van de Bol Masterclass aan dan iemand die alles van voren af aan moet leren of een pas afgestudeerde student aan een commerciële hbo-opleiding. De Bol Masterclass-studenten staan namelijk met twee benen in het werkveld en voegen veel meer waarde toe voor een werkgever.
 2. De tweede kans is uiteraard dat je je eigen webwinkel (via Bol) kunt starten. Dit is de kans die Jia Ruan het meeste adverteert. In onze beleving is dit echter ‘gewoon' een van de kansen, want je kunt met je skills dus ook een online marketing-baan krijgen of…
 3. De derde kans is dat je als student van de Bol Masterclass aan de slag kunt gaan als consultant. Als frisse buitenstaander heb je een nieuwe blik op alles wat een e-commerce-bedrijf doet, waardoor ze je met liefde een paar uur betalen – voor een mooi uurtarief – zodat jij alles wat jij van Jia Ruan hebt geleerd, in een consultancy-rapport voor het bedrijf optekent. 

Waarom ik vind dat jij de Bol Masterclass moet volgen: praktijkgerichtheid

bol masterclass ervaringen

Het is al bizar hoe Jia Ruan alle marketingprincipes en e-commerce-jargon in zijn training weet te stoppen, waar je normaal gesproken een vierjarige marketing-bachelor voor moet volgen – zoals ik heb gedaan.

Maar dat is niet de hoofdreden waarom ik je aanraad om deze cursus te volgen.

De belangrijkste reden is dat je actief aan de opdrachten moet – en uiteraard gaat – werken. De opdrachten zijn niet zomaar ‘leuk om te doen' of ‘even een schrijfopdrachtje', maar ze brengen je daadwerkelijk met twee benen in het veld als ondernemer (via Bol.com).

Zo begint de training al direct hard doordat je een live video moet maken, je markt- concurrenten- en productonderzoek moet doen, vragen moet voorbereiden voor de coaching calls, marketingboeken als huiswerk moet lezen en een accountability-partner moet vinden onder de andere cursisten.

En het beste van allemaal? Je wordt stap voor stap bij de hand genomen. Je kunt letterlijk het plan kopiëren van de mensen die al die prachtige omzetten behalen. Het kan. Geloof, voer uit het en het zal gebeuren.

Geef anders even de gratis training een kans. Klik hier om binnenkort mee te doen aan zijn gratis webinar.

Het is belangrijk om in jezelf te investeren…

Jia Ruan heeft investeert jaarlijks tienduizenden euro's in trainingen zodat hij zichzelf ontwikkelt en zodat hij nieuwe vaardigheden in de praktijk kan brengen. Michael Pilarczyk en Cindy Koeman betalen iedere maand 1.000 euro aan een coach. En zo zijn er nog duizenden andere Nederlanders die ieder jaar duizenden euro's investeren in trainingen.

… maar niet in waardeloze trainingen!

Begrijp me correct: er zijn tientallen blabla-trainingen die ik je hard afraad. Trainingen waar onbevoegde, incongruente 'trainers' voor de groep staan die ongelooflijk lichte stof op je overbrengen. Zonder structuur en zonder dat je ze überhaupt kunt verstaan.

Wat is de Bol Masterclass dan een verademing. De ene na de andere scherpe les, duidelijk en direct toepasbaar. Ik raad je aan om in jouw e-commerce-vaardigheden te investeren met de Bol Masterclass, want deze training snijdt ten minste hout.

Wordt de Bol Masterclass regelmatig geüpdatet?

De support is niet alleen qua bereikbaarheid van hoog niveau, maar ook qua product-updates. Dat is trouwens ook hard nodig omdat het e-commerce-landschap erg snel verandert: in 2018, 2019, 2020 en 2021 zijn er veel updates doorgevoerd in de lessen en dit zal ook in 2022 en de jaren daarna blijven gebeuren.

Je bezit dus altijd de meest up-to-date kennis om in het e-commerce-landschap te kunnen domineren met je webshop.

Ervaringen en resultaten van anderen over de Bol Masterclass

Waarop was deze recensie gebaseerd? Mijn ervaring met de Bol Masterclass. Maar wat zijn de ervaringen van anderen met de Bol Masterclass? Na onderzoek zag ik dat het uitzonderlijk positief was.

Ik vind het uiteraard niet gek: er zijn géén negatieve ervaringen over de Bol Masterclass. Het beeld is alleen vertroebeld door de haters – die de Bol Masterclass uiteraard niet hebben gevolgd – die een non-ondernemers-mindset hebben.

En hoe zit het met de resultaten van Jia's cursisten? Zomaar wat voorbeelden van de winst-bedragen:

 • Ik vond een bericht van iemand die ongeveer 25 bestellingen per dag heeft. Als zijn winstmarge per product gemiddeld 20 euro zou zijn, dan zou dat al 500 euro per dag zijn. Uiteraard nog wel bruto.
 • Ook vond ik iemand die in week 8 zat en een screenshot liet zien van 2.000 euro per maand.
 • Een 19-jarige jongen met een screenshot van 3.000 euro in een maand.
 • Een cursist die vier maanden aan de slag was met zijn webshop en die meldde dat hij ontslag heeft kunnen nemen van zijn baan omdat hij (netto!) 2.000 euro per maand verdient met zijn webshop.

Ik heb hierboven met opzet de ‘realistische' casussen neergezet maar hogere resultaten komen ook voor. In het inspirerende gratis webinar van Jia Ruan komen meer succesvolle voorbeelden voor van alle leeftijden. Klik hier om mee te doen aan het gratis webinar.

Wil je starten met het opbouwen van jouw e-commerce-imperium? Lees dan hieronder mijn eindoordeel.

Eindoordeel: [9,5/10] een 4-jarige marketingopleiding in 10 weken

Samengevat: heb je geen werkhouding, dan gaat deze cursus je niet op magische wijze opeens rijk maken. Verwachtte je dat wel, dan is deze cursus weggegooid geld. Heb je wel een goede werkhouding, dan gaat deze cursus jou financiële vrijheid brengen.

Aan het einde van de training sta je gewoon met twee benen in het werkveld met omzetten die je perspectief geven om te stoppen met je baan. En daar gaat het uiteindelijk om. Let wel even op dat je daadwerkelijk de stappen moet nemen. En dat is geen walk in the park. Het is gewoon hardcore ondernemen.

Waarom geen 10? Omdat ik Jia toch echt moest exposen voor al die reclames voor de Bol Masterclass. Maar ja, laat je niet afleiden door wat anderen doen, leer van de beste (Jia) en focus je op je eigen webshop! Net als ik!

Ook kun je zelf oordelen wat je van Jia's trainingsstijl vindt. Daarvoor kun je deelnemen aan zijn gratis training waarin je de 5 stappen voor winstgevende webshops leert. Wellicht gaat er vandaag eentje beginnen. Bekijk even de beschikbaarheid. De gratis training wordt namelijk meerdere keren per dag gegeven.

Bol Masterclass kopen (met bonussen en de nieuwste korting)

bol masterclass review

Wil je Jia Ruan's Bol Masterclass kopen? Deze training heeft een eerlijke prijs voor wat je krijgt, maar ik ben met name onder de indruk van de bonussen die in totaal meer dan 4.479 euro waard zijn.

En wat zijn die bonussen?

 1. Toegang tot live events van Jia Ruan.
 2. Checklists, scripts en veel meer. Onder andere voor het inschrijven bij de KVK / Ondernemersloket en voor het inkopen en verkopen. Hierdoor heb je een vloeiend begin van je onderneming.
 3. 24/7 support en toegang tot de community: het Lifetime Tribe Membership. Je schaart je bij Jia Ruan's inner circle. Het is namelijk belangrijk om je te omringen met gelukkige en succesvolle mensen.
 4. De Golden Calculator: Een procedure die je nodig hebt om een winstgevend product te vinden.
 5. Het leveranciersscripts zodat je niet meer de moeite hoeft te doen om betrouwbare leveranciers met potentie te vinden. Het ondernemen wordt je makkelijk gemaakt.
 6. Wekelijkse coaching calls met Jia zelf, inclusief begeleiding van Jia's '50k-coaches'. Dit zijn zijn leerlingen die al meer dan 50k hebben verdiend.
 7. Ik ben lid van heel veel Facebook-groepen en communities, maar ik heb nog nooit zo'n actieve groep meegemaakt waarin mensen screenshots delen van hun resultaten. Dit is sowieso al de meest actieve geld-community van Nederland en België en als we Jia zelf mogen geloven is het zelfs internationaal gezien een van de actiefste kwalitatieve communities.

En er zijn meer bonussen met een totale waarde van meer dan 4.479 euro.

Mocht je de Bol Masterclass willen aanschaffen, dan heeft Jia een speciale kortingspagina gemaakt waar altijd de meest recente actie met de laagste prijs staat. Soms toont Jia deze actieprijs na het eerste gratis instap-webinar. Klik hier om te zien of deze gratis training vandaag gegeven wordt.

Jia Ruan's gratis workshops (gratis webinar)

Jia Ruan geeft ook een inspirerende korte training waarin je 5 stappen leert over geld verdienen en financieel vrij worden:

Bekijk de beschikbaarheid van de gratis training.

800 productideeën & 1.000 leveranciers [Lijst]

Wil je alvast 800 productideeën voor jouw webshop – met een handige leverancierslijst? Jia Ruan biedt deze ideeën gratis aan.

Klik hier voor de 800 bewezen productideeën.

Een kleine rekensom: financiële vrijheid? Je hebt maar 1 druppel uit de Bol-oceaan nodig…

beginnen met de bol masterclass

Deze gedachte wil ik je nog even meegeven…

Zo'n 2.700 euro per maand zou al een mooi bedrag zijn voor financiële vrijheid. Het is makkelijker dan ik dacht om automatisch zo'n maandelijks bedrag te genereren. Als 2.700 euro per maand een leuk begin voor je zou zijn, wat moet je daar dan voor doen?

Stel dat je een product verkoopt van 35 euro exclusief btw. De inkoopprijs is 5 euro. Bij iedere verkoop maak je 30 euro winst.

Dan hoef je maar 3 producten op een dag te verkopen (90 euro dagwinst) om de rest van je leven financieel vrij te zijn met een bruto maandwinst van 2.700 euro. Dat is één verkoop per 8 uur.

Must-see: Gratis Webinar Bol.com

Voordat we doorgaan is het belangrijk om te weten je alle stappen en de hele methodiek voor het verkopen via Bol.com al in zijn geheel kunt leren. We raden het aan om even tijd te maken voor dit webinar.

Nog even een slotgedachte…

Heeft het nog zin om de masterclass te kopen? Daar is alleen maar meer reden toe want dit is pas het puntje van de ijsberg.

 • De algemene e-commerce-markt groeit jaarlijks met meer dan 10%. Deze groei van e-commerce ten opzichte van stenen winkels, is de laatste jaren sterk toegenomen. De komende jaren zal dit niet anders zijn. De groep Nederlanders die bijvoorbeeld voor sokken niet meer naar de Aktiesport gaat maar deze op Bol bestelt, groeit ieder jaar (bron: Thuiswinkel Marktmonitor).
 • Laten we nu kijken wat de jaarlijkse groei van Bol.com is: 23% meer omzet dan het jaar daarvoor en 33% meer orders dan het jaar daarvoor. 23% van 2 miljard euro is bijna 500.000.000 euro jaarlijkse groei op Bol.com (bron: Ahold & Emerce).

Het aantal nieuwe concurrent-aanbieders op Bol.com wordt hierdoor ruimschoots opgevangen.

Hoe kan dat? Zo'n jaarlijkse groei van 500.000.000 euro? Bol.com staat voor ieder denkbaar product dat door de bevolking gekocht kan worden. Als er al concurrerende katten-krabpalen zijn, liggen er nog kansen bij aardappel-schilmesjes, bandana’s of wc-borstels.

Bol is namelijk de Amazon van Nederland. Doordat het 4 miljoen maandelijkse unieke websitebezoekers heeft, is het een van de meest bezochte websites in de Benelux. Nogmaals: De jaarlijkse orderwaarde is meer dan 2 miljard euro en dat groeit ieder jaar met 23%. Met zijn allen zitten we nog maar in het puntje van de ijsberg.

Als je wilt ondernemen, lift dan bovendien mee op het vertrouwen dat mensen in Bol.com hebben. Mensen op Bol.com hebben een hoge koopintentie, met Ideal in de aanslag om te betalen. Om in de woorden van Jia Ruan te spreken: Let's get it.

Hoe je al met een simpel product hier een graantje van kunt meepikken, leer je hier van Jia zelf (tip: gratis training).

Bol Masterclass Kopen? Hier vind je een verborgen kortingspagina (tip)

bol masterclass begin

Mijn eindoordeel is [9.5/10]. Persoonlijk raad ik je aan om je nieuwe leven als ondernemer niet meer uit te stellen en des te eerder te beginnen met de volledige online training. Daarvoor heb je de pagina ‘bolmasterclass/go' nodig. Deze pagina bevat speciale bonussen en de laagste prijs. De bonuspagina ‘bolmasterclass/go' krijg je hier alvast te zien.

Op jouw succes!

De volledige training is al waanzinnig en de gratis training raad ik sowieso aan voor de juiste strategie, vijf stappen en inspiratie.

Let's get it.

Gerelateerd: lees verder...