Coaching voorbereiden – stap voor stap

Met onderstaande punten bereid je de cliënt voor op de coachingsoefening die je daarna wil doen.

De eerste stappen bij het voorbereiden van coaching

Nadat je een intake-sessie hebt gehad, is het bijna tijd voor het echte werk. Er kan nog op een paar dingen gelet worden.

Droom Leef Geniet Aanbieding
  • Als deze interventie niet direct na het intake-gesprek plaatsvindt, bouw dan eerst weer wat rapport op.
  • Ga rustig zitten op een plek waar het stil is en waar je niet wordt gestoord. Doe het in een vertrouwde omgeving of met nog iemand die aanwezig is om de cliënt te steunen.
  • Laat mensen nooit met hun rug naar een (drukke) open ruimte zitten.
  • Laat de cliënt op een natuurlijke manier op een stoel of bank zitten. “Ga ergens op je gemak zitten.”
  • Vraag of hij comfortabel zit.

Congruentie en ecologie

Je kunt op dit punt nogmaals de congruentie en de ecologie checken, ook al heb je dat eerder in het intakegesprek ook al gedaan. Zodra de client iets echt wil, hoef je namelijk zelf niet zo veel meer te doen. Daarom is de ecologie en congruentie zo belangrijk bij coaching. Vraag aan de client dus wat ze wil bereiken, welke oefening ze wil doen en of ze met het onderbewuste wil werken. Pas als het antwoord op de laatste vraag ja is, ga je door.

Wanneer je incongruentie opmerkt, benoem je je observatie: “Ik zie dat je zegt dat je het wil, maar ik zie… aan je gezicht/ik geloof je niet.” Daarna maak je nog eens scherp waar, wanneer en met wie het doel niet geldt, en met welke contexten het doel wel betrekking heeft.

Versterk eventueel nog het rapport en bouw zeker het responspotentieel verder op. Jij en je cliënt zijn nu voorbereid op de coachingsoefening.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!