compliment geven

Complimenten geven – Probeer deze 8 tips eens uit

Het is tijd om complimenten te geven! We hebben op het sociale medium Reddit onderzocht wat het favoriete type compliment is dat mensen hebben ontvangen. Hieronder staan de tips die de gebruikers gaven, waarmee je aan de slag kunt gaan met complimenten geven.

Complimenten geven? Gebruik deze 8 tips!

Tip 1 – Begin met samenvatten (kwalificatie)hand-medium

Vat samen wat je hebt gehoord. Deze stap dient ook meteen als kwalificatie. Het compliment heeft veel meer impact als je eerst nog eens een reden geeft waarom je het compliment geeft. Hiermee zeg je dus dat je niet zomaar zonder reden met complimenten strooit, waardoor je compliment waardevoller wordt voor de cliënt.

Heb ik het goed begrijpen dat je A en B hebt gedaan?

Denk er ook aan dat je tijdens het samenvatten niet gaat parafraseren! Dat werkt sterk rapport-brekend omdat je andere woorden gebruikt dan de woorden van de cliënt. Je creëert daarmee een grote mismatch. Wees eerder een echo en gebruik de exacte woorden van de cliënt.

Tip 2 – Laat het compliment in ‘het nu’ ontstaan

Nu je een reden hebt gegeven waarom je een compliment zou kunnen geven kan je een oprechte en krachtige compliment laten ontstaan. Dit zal in het moment ontstaan doordat je in de vorige stap met je complete aandacht bij de cliënt was om te luisteren. Begin met een compliment over de omgevingsfactoren en werk je weg omhoog richting identiteit.

Ik kan zien dat jij een doorzetter bent.

Tip 3 – Geef geen ‘kaal’ compliment

Wanneer je een ‘kaal’ compliment geeft is er een kans dat de ander zich ongemakkelijk voelt door de stilte die erna komt. Zet er dus nog een vraag of statement achter.

Vraag toevoegen:

 • ‘Toffe ring/ketting/tattoo/riem/oorbel/horloge. Wat is het verhaal erachter?’ Vraag dus niet waar ze het vandaan hebben. Vraag altijd om verhalen, niet om feiten.
 • ‘Wat een geweldig buffet! Welke is je favoriete gerecht?’ Om een mening vragen is namelijk ook een beter alternatief voor feiten.
 • ‘Schitterend kostuum. Wat is je favoriete science fiction film?’

Statement toevoegen:

 • Ik vind je {shirt} leuk. Hij is cool.
 • Je hebt een geweldig figuur. Je hebt vast een onverslaanbaar dieet en trainingsroutine.
 • Ik vind je kunst mooi. Je bent duidelijk een creatief persoon.

Tip 4 – Grijp alle kansen aan om een compliment te geven

 • Geef waar mogelijk altijd een compliment.
 • Feliciteer iedereen altijd met al hun prestaties. Wees hun fan. ‘Gefeliciteerd, je zal wel trots zijn.’
 • Zoek dingen waar je je waardering voor kunt uitspreken. Bedank bijvoorbeeld iedere gastheer die je tegenkomt.
 • Bedank mensen overal waar dat mogelijk is. Zo is er een Amerikaanse nieuwslezer die aan het einde van iedere nieuwsreportage altijd zijn editor noemt om zijn werk ook te eren. Neem dit als voorbeeld om bijvoorbeeld de koks achter de schermen te bedanken, wanneer je op een evenement bent.

Tip 5 – Voeg de naam van de persoon eraan toe

Zwak: ‘Goedemorgen.’

Sterk: ‘Goedemorgen, Bas (met een lach).’

Tip 6 – Complimenteer op hogere logische niveaus

 • Zwak: ‘Doe het.’
 • Sterk: ‘Ik geloof in je kunnen, en ik weet dat je dit waar maakt. Ik reken op je.’
  Deze taak heeft te veel verantwoordelijkheid om zomaar aan iedereen toe te vertrouwen, dus vertrouw ik jou ermee.
  Het ziet eruit alsof je er heel veel werk in hebt gestoken.

Tip 7 – Beschrijf het effect dat het op jou heeft

 • Zwak: ‘Je bent een geweldige schrijver.’
 • Sterk: ‘Je boeken inspireerden me. Ik ben weer gaan beginnen met sporten door wat je schreef.’

Tip 8 – Na het geven van het compliment

 • Nadat ze je bedankt hebben: ‘You’re welcome’.
 • Maak het exclusief: ‘Koester het, ik geef niet vaak complimenten.’

Complimenten geven als coachingstool, is dat handig?

Veel coaches en counselors houden zich strict aan hun rol als waarnemende ‘spiegel’ en tonen geen enkele vorm van bemoediging in de vorm van complimenten. Natuurlijk is het een belangrijk onderdeel van coaching dat je zoveel mogelijk waarneembare en bruikbare informatie teruggeeft aan de cliënt, maar mag de coach daar niet soms een compliment aan toevoegen? Ik denk dat dat prima kan.

Van complimenten krijg je een speciaal gevoel. Ze kunnen een grote bron zijn voor de client want hij Complimenten gevenkan terugdenken aan jouw compliment op momenten dat hij aan zijn doelen aan het werken is. Ook worden complimenten, net als bij affirmaties, rechtstreeks in het onbewuste van de cliënt geïnstalleerd waardoor hij er ook profijt van heeft op momenten waarop hij er niet bewust aan terugdenkt. Complimenten in een coachingssessie kunnen zelfs een extra sterk effect hebben als je het combineert met je rol als waarnemende coach. Je blijft teruggeven wat je bijvoorbeeld waarneemt aan de houding, stem en woorden van de cliënt. Ook blijf je steeds nagaan of je nog altijd goed begrepen hebt wat de cliënt heeft gezegd.

Complimenten ontvangen is trouwens ook een kunst. Inspiratie nodig voor het geven ervan? Bekijk deze lijst met voorbeelden van complimenten. Wat voor soort complimenten geven jou een goed gevoel? Laat het weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden!