Hier vind je bijzondere contemplatie-teksten door gastcolumnist Christian van Midden. Zijn ervaringen zijn mindful en hij schrijft mindful, met een creatief gevoel voor contemplatie, interpunctie en de gewone details van het leven.

Mens

“Ik stond zo net te douchen , toen ik iets haarscherp in zag : mensen zijn allemaal gelijk !!. We worden op verschillende plekken op aarde geboren , en hebben dus andere uiterlijke kenmerken , maar er is geen enkel verschil tussen jou of mij ! .

Van ieder persoon zoals die vormgegeven is , in zijn karakter eigenschappen en manier van zijn , zo zijn er van die persoon , ontelbaar veel mogelijkheden mogelijk geweest . Niet twee of meer , niet duizend of meerdere , niet een miljoen of meerdere …… ontelbaar veel andere jij en ik' hadden er op dit moment op de aarde kunnen rondlopen ! . Had Hitler maar toegelaten op de kunstacademie , om maar is een dwars straat te noemen .. !!!

In ieder leven , komen momenten , hiaten , verkeerde vorm van indoctrinatie , goede vorm van opvoeding , slechte vorm van opvoeding , genetisch materiaal , mensen komen , mensen gaan…………… Bij jou en mij zelve , is het een optelsom van al die momenten, mensen enzovoorts , die jou tot jou maken en mij tot mij … !

Een ieder die verschil aanmerkt, zit er wat mij betrfet naast. Al neem ik de persoon die dit aanduid niets kwalijk.. Dit is dan weer zijn som der delen … !!

Deze manier van kijken of beter gezegt, glas helder zien , is mijn optelsom ! Als kind van zes ( hier ligt mijn eerste herinnering ) , lig ik op de grond met mijn broer terwijl ik een “Hooiwagen” ( spin ) , uit een stof nest bevrijdt.
Deze spin , was in een stoffig gebeuren getuimeld en kon nu niet meer vooruit daar de poten aan zijn zij , geraffineerd verweven lagen , in stof draden.
Samen op het laminaat als 6 jarige met mijn 8 jarige broer naast mij , nam ik voorzichtig maar doel treffend het stof om zijn lange poten weg , waarop de “Insecten man” zijn gang trefzeker voortzette , naar een richel in ons huis aan de rand van de kamer … !

Jij bent mij en ik ben jou …. andere opbouw .. maar ik jij en jij ik ! Mens …..

Mindfulness en het Boeddhisme , hebben mij de laatste zet gegeven om mij, dit als waarheid te doen durven stellen .

Wij zijn middels evolutionaire ladder , al dan niet geschapen , al dan niet met wedergeboorte , al dan niet met 72 maagden. Mensen zijn we ..allemaal , niks meer niks minder.

Veroordeel niet te snel , maar leer te zien wat ik deze ochtend zag , daar komen we een stuk verder mee … !”

Christian van Midden

Het “En & En” Principe [1]

en en principe

Zoals sommige van jullie inmiddels weten , heb ik ongeveer anderhalf jaar geleden de modules : “Mindfulness , Emotie regulatie & Crisis management “ afgerond bij “Brijder” ( verslavingszorg ) . Dit was voor mij de eerste keer dat ik serieus met het onderwerp : Mindfulness “ in  aanraking kwam en er mee ging werken door het te gaan integreren in mijn bestaaan. Dat ik zou komen waar ik nu ben , had ik in mijn stoutste dromen niet durven dromen !

Nu was er binnen de “Mindfulness” module een principe , wat naar voren gehaald werd , om  dit mee te nemen in je proces van verslaving , en dit leren tackelen.

Het “En & En” principe genaamd .. !!!

Ik was meer dan klaar om ook dit principe toe te voegen , aan de rest van mijn arsenaal , en spitste mijn oren , kreeg kippevel, rook  de parfum van de vrouw naast mij , zag de begeleider diep in de ogen , hoorde de regen druppelen .. & mijn zesde zintuig opende zich.. Ik was totale focus ..  Ik was een en al Oor zeg maar ik was Hyper concentratie ……. !!

Het “En & En” principe is een zeer grappige , maar indien geleefd , een ijzer sterk middel om in te zetten … niet alleen bij verslaving , nee deze gaat voor ieder mens op “Around the Globe”.

Hoe gaat het “En & En”principe nu in zijn werking. Oké daar gaan we.
“En iets is moeilijk ….. En je gaat het proberen
En iets is zeer verdrietig …..En je zoekt het op om te verwerken
En iets maakt je bang …..En je treed dit tegemoet , om te kijken wat er van je angst over blijft .
En je hebt geen zin om iets te doen ….. En je pakt iets gelijk op om aan te pakken.

Enzovoorts enzovoorts enzovoorts …. “

Je kunt je misschien na dit schrijven voorstellen , dat sinds ik het  En & En”principe leef , ik tegenwoordig op de meest vreemde plekken kan uit komen in mijn leven. Ik sla zeg maar zij weg na zij weg in ( of zijn dit nu juist de hoofdwegen ? ) Alles met balans en ik laat het bij “tijd en wijle” ook zeker varen. Maar nogmaals een ijzersterk principe waar een ieder wat mee kan !

Christian van Midden

p.s: Wat mij meer en meer op viel tijdens de trainig , hoe kinderlijk eenvoudig het in elkaar steekt. Het zijn allemaal principes zoals : “1 plus 1 = 2 “ Je moet het alleen even weten ! Ik vond het erg mooie materie . Ik vind het erg  mooie materie !

Het “En & En” Principe! [2]

en en principe

“ Sinds mindfulness haar intrede heeft gedaan zijn de zaken des levens , voor mij , zeker ten positieve gekeerd. Ongeveer twee jaar geleden sloot ik bij “:Brijder” de cursus af :” Mindfulness , Emotieregulatie en Crisis management af” .  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald ….

Een van de dingen die ik daar middels het ” en & en ” principe heb geleerd , is dat je met zorgvuldigheid in juiste concentratie , de dingen aanpakt die aangepakt moeten worden, in het moment! . Dit ” en & en ” principe is een van de pijlers die ik nu plus minus twee jaar heb geïntegreerd in mijn bestaan !

Doordat ik dit ” en & en ” principe al geruime tijd leef , worden mijn herinneringen , dag na dag , steeds fijner om op terug te kijken. Het verleden op deze manier links laten liggen en los laten wordt hiermee ook kinderlijk eenvoudig.

De momenten die je zorgvuldig & zoveel als mogelijk in het ” nu ” leefde , liggen nu achter je in verleden . In het heden blijf je middels ” het ” en & en ” principe momenten in het ” nu” beleven en leven , waardoor er alleen maar meer positieve herinneringen worden gebouwd in je verleden. !

Doordat je nu in het verleden alleen maar momenten hebt liggen die met zorgvuldigheid en toen in het ” nu” bent omgegaan , wordt het geloof & vertouwen , dat dit zich blijft voortzetten in de toekomst ook steeds groter. Als je iets maar vaak genoeg herhaalt ….

gastcolumn computer christian

Het is nu namelijk zo , dat ik in heden door juiste concentratie en zorgvuldigheid , keer op keer het ” nu ” beleef ( leef ) ! De momenten in het verleden dus allemaal , meer en meer ,  in het ” nu ” geleefd zijn en dit mij een gevoel van opgeruimdheid , rust en zelfvertrouwen geeft.

Inmiddels volg ik dit pad dus al twee jaar , en groeit mijn vertrouwen , dat ik ook in de toekomst met een zelfde concentratie en zorgvuldigheid , het leven tegemoet zal treden .

Ik vind het namelijk , zoals hierboven beschreven een zeer prettige zaak , die mij meer en meer en steeds eenvoudiger in het moment laten leven , zonder te herkauwen over verleden of zorgen maken over toekomst , in aankomende tijd. En leven in het “nu” is nou eenmaal zeer prettig !

De weg is het doel , en dit zal het tot op mijn sterfbed blijven , ga ik vanuit. Want sinds ik de pijlers uit de begrippen ” Mindfulness , Crisis management & Emotie regulatie ” in mijn leven ben gaan integreren , kan ik zeggen dat mijn leven sterk te positieve veranderd is en blijft door ontwikkelen.

Wat een verhaal hè ? . De modules zaten vol met dit soort ” 1 plus 1= 2 ” verhalen. Logica pur sang. Maar ja dan moet je ze wel aangereikt krijgen in het leven , en ernaar gaan leven ….. “

Christian van Midden

Point of no return… !

gastcolumn point of no return

Emotie ! Vaak , ik durf te zeggen in bijna alle gevallen , doet de mens zaken , dingen , halen , brengen , nemen , werpen , slikken etc. etc. ….. om de emotie waar hij / zij in zit te veranderen. Men is bijna altijd bezig , om “het spel”  tussen de negatieve en positieve emotie's , op die manier te beinvloeden dat een goed gevoel daar is .

Ik weet van mij zelf , dat het enigste is wat ik momenteel doe , om mijn gevoel van algehele malaise te veranderen is , dit document in het “nu” schrijven , om te kijken wat dit oplevert en wat er gebeurt emotioneel gezien tijdens het schrijven. Daarnaast vind ik het wel is “prettig” om vanuit een leegte een schrijven te realiseren wat misschien een waarde kent .. Oké daar gaan we .. !

We nemen in de wereld  , vandaag de dag , klakkeloos aan dat alles aleen maar kan bestaan bij de gratie van het “Ying yan” gebeuren. Het zou ofwel hemel ofwel hel zijn op aarde , indien het positieve en het negatieve niet beide zouden bestaan in het leven , dan zou “Het leven”  het leven niet meer zijn !

Bij alles positief , zou men op de toppen van zijn kunnen , dolgelukkig zonder ook maar enige vorm van actie te hoeven ondernemen in de Hemel zijn . Men zou gehuld in wit licht , in een niet te beschrijven omgeving zijn en dat “zijn” zou perfectie zijn & blijven ..!!

Zou alles negatief en inktzwart om hem heen zijn , dan zou de mens in en in verdrietig , alleen nog maar onder zwarte dekens met zware wolken dekken buiten , en een gevoel van niet meer willen zijn in dit leven …. vast zitten. Veroordeelt tot het uitzitten van deze giftige , nooit meer aflatende pijn .. en in dit “nu” verblijven tot in de eeuwigheid … !!

Jij / ik .. maar iedereen “for that matter” zien in , dat boven geschrevene stukje tekst , van een waanzinnigheid getuigd , en Jij/ ik .. maar iedereen begrijpt dat het leven niet zo in elkaar steekt !

Waarom is het dan zo dat bij een af keur voor bepaalde emotie's , wij in vele vormen denkbaar , op de vlucht slaan voor deze gevoelens in de hoop ons snel te kunnen hullen in prettiger comfort wat betreft de emotie's die we door maken. Vaak via snelle , razend snelle manieren , maar ook langs grotere meer verhullende manieren zijn we 24 / 7 bezig om gevoelens beter te maken dan deze zijn. Ten alle tijden willen wij ons goed , beter best voelen …. !

Als we bovenstaande alinea lezen over een Hemel of Hel op aarde , en dit gemakkelijk als krankzinn classificeren , en kunnen weg zetten. Waarom leren wij dan niet iedere keer , een beetje meer en meer , om alle emotie's toe te laten , en te kijken waar deze stranden ! Probeer wat meer te aanschouwen wat is … en wat minder hoe je vindt dat het zou moeten zijn … ! Misschien leven we wel een paradox .. Mischien levert het zijn in niks , wel een nooit meer aflatend gevoel , van geluk op ! En rennen we , door te willen veranderen , wel steeds harder de verkeerde kant op .. !

Hoe ik me voel na dit schrijven ? Niet veel beter , maar ook niet veel slechter….!

Ik tel mijn zegeningen in mijn hoofd ,  in mijn huis , met mijn deur , in “mijn” stad , in “mijn” land , op “mijn aarde”, in “mijn” Universum …………. Ik tel mijn zegeningen!

Zo , en nu een glas water , heb dorst ..

Christian van Midden

Dit moment, 5:08 uur op dinsdagochtend…

gastcolumn christian

Het is nu dinsdag , vroeg in de ochtend, om 4.49 uur. Mijn naam is Christian Anne van Midden , en ik heb net een toilet bezoek afgelegd. Mijn konijn heeft net wat knabbeltjes gegeten en scharrelt nu waarschijnlijk onder mijn gordijn door , in de slaap kamer en bijt deze van onder af systematisch kapot , ligt op mijn bed , of is op het / mijn / nee ons balkon , het is ons balkon !!
Zij heeft zich in ieder geval , met vaste huppel met dikke kont, naar de slaapkamer getransporteerd.

Ik heb eigenlijk altijd te kampen gehad met een lastige stoelgang ! Als kind was ik hier al bekend mee , en dit heeft zich ver tot in mijn volwassen leven voortgezet. Op een gegeven ogenblik , een aantal jaren terug , kwam ik middels vriend in aanraking met CBD olie. Dit is samen met THC olie , de olieen die gextraheerd worden vanuit de wietplant.

Hoe het proces precies in zijn werking gaat , van het van de plant tot olie krijgen weet ik niet , maar ik had er goede verhalen over gehoord & dus ging ik mijzelf er in verdiepen. Ik kwam er achter dat de reden dat meicinale cannabis zo goed werkt bij een reeks aandoeningen is het endocannabinoide- systeem. Dit systeem reguleert alle processen in ons lichaam. Door de receptoren van dit systeem te “triggeren” – zoals lichaamseigen stoffen zouden moeten doen – beinvloedt wiet deze processen en zorgt het voor de gewenste ( medicinale ) effecten in ons lijf.

Ik ging het gebruiken , en merkte al snel verschil . Mijn stoelgang werd een stuk aangenamer , en mentaal begon ik mij ook beter te voelen door de “CBD olie”. Voor het  entourage effect ( het totaal plaatje ) zou je er ook “THC olie” bij moeten gebruiken. De verhoudingen zijn dan 5 tot 15 druppels “CBD olie”per dag en een tot drie druppels “THC olie” per dag. Een ieder is echter uniek , dus een ieder moet hier in zijn juiste dosering vinden.

Een aantal keer heb ik zowel “CBD olie” in combinatie met “THC olie” geprobeerd , maar naast dat het stuk duurder is ( THC , komt van de toppen van de wietplant en is dus kostbaarder dan de rest van de plant ) , lukte het mij niet om juiste dosering te vinden en kreeeg ik een “High”gevoel ervan. Daar ik dit niet een prettig gevoel vind , houd ik het bij mijn “CBD olie”.. !

4:59 uur .. inmiddels zit ik met mijn raam open , deze opent zich een centimeter of 12 naar buiten en luister ik naar de stilte . Ik schrijf ! Ik omschrijf , omdat ik hier nu op 28 augustus zit om 5.00 zit , met op de achtergrond een zeer lichte ruis van de wind , moet windkracht 2 zijn , die een zeer aangename koelte met zich mee brengt.

In de verte , op enige afstand ( is moeilijk in te schatten , hoor ik een auto over nat weg dek zoeven. ZOAB ) Fantasie maakt zich van mij meester, als ik een man in de auto , voor mijn geestesoog zie gapen op dit uur in zijn auto.

Het schijnt , van naar horen zeggen , dat je brein in directe verbinding staat met je darmen. Leeg je je darmen op de manier , als ik zo net gedaan heb , dan is het opgeruimde en schone gevoel “voer” voor leven in het moment , in opti ma forma .. !!

Weer een auto en de wind gaat naar kracht drie. Ik houd van de nacht . De stilte , kalmte en realisatie dat een ieder ligt te slapen behalve konijn en ik , is een combinatie die mij een geluks moment bezorgt met lange uitloop. 5: 01… Konijn en ik vinden het alles behalve erg op dit tijdstip op te zitten , een binnen komende bries raakt mijn torsso.

Konijn weet dat bij het binnen vallen van het eerste licht , ik samen met haar op het dakterras plaats neem. Daar heeft zij 70 vierkante , beschutte meters om te spelen met haar billenpartij ! Daar ik zorg drag voor konijn en zij geen deur kan openen ( is op slot ) ga ik dit binnen een uur en plus minus een kwartier organiseren.

Maar terug naar nu , want daar zijn we nog niet in tijd , dat is toekomst muziek… 4:39 .. Ik kijk rond en zie ( weet ) dat alles in mijn huis een aanraking van mij heeft gehad. Alles staat op die plek waarvan ik vind dat het hoort te zijn. Alles is en blijft ook maar schoon. Door het “en & en” principe uit de “RET”training ( Mindfulness , Emotie regulatie & Crisis managment ) , is mijn huis door de tijd heen meer en meer een  tempel geworden , voor konijn en mij , in Leiden .. Zuid Holland in West – Europa , Europa ! NIks geen tibet , nee gweoon hier op twee hoog , puur perfect in al zijn eenvoed !

Spullen heb ik weinig. Ik heb een stoel , een tafel , een lap top , een bank , een tafel , een televisie een kastje en een bed , daarnaast voor mijn konijn een kooi waar zij dan weer haar darmen ledigt en plast en eet en drinkt . Konijn en ik leven verder samen door het hele huis. Haar huis is mijn huis en mijn huis het hare ..

Zij is mijn gespreks partner & liefde !  Ik heb de nacht , koel als chocolade , mijn konijn als gezelschap , een leven in autonomie en authenticiteit , een sigaret en  koffie ..

Dit moment 5:08 uur op dinsdag  ochtend in het jaar 2018 …. het leven zoals gegeven en verweven is  op dit moment 100 % liefde , rust & veiligheid ! Het is stil , zwart , leeg , kalm en alleen in contact met alle …. en konijn altijd maar weer konijn  !

Christian van Midden

Oerbron!

gastcolumn oerbron

Het gaat hard , heel hard zelfs. 20.000 jaar geleden ( op de tijdlijn van het heelal , de laatste 2 seconde op 13, 7 Miljard jaar ) stond ik op in stilte , liep ik in mijn lende doek naar buiten , en rook ik aan de wind waar ik een Bizon zou kunnen schieten vandaag .
Nadat ik de Bizon had geschoten met pijl en boog , legde ik stukken vlees van zijn lende op mijn vuur , trok vervolgens een totaal willekeurig vrouw mijn grot in , plantte mij voort waarna wij samen de stukken lende verscheurde en verteerde , zij weer op pad ging en ik ging slapen…. !
Morgen zou “het spel” opnieuw zo aanvangen ..

Of ik toen gedachten had over waar ik was in het Universum ?  wat denken nou precies was ? Wat tijd was ?  ……. Nee ik denk het niet want de winter zou voor de deur staan , dus al mijn “pijlen zouden staan op” : “hoe kom ik de winter door ? Hoe overleef ik ?”

Vandaag sta ik op in stilte , laat mijn konijn die Zen heeft uitgevonden op het dak terras , en neem ik zelf een bak koffie. De stilte neeemt al snel , heel snel plek in van “weten” , denken , visualiseren , herinneren , fantaseren , interpreteren , geluiden en over die geluiden weer nadenken of beter gezged interpreteren , fantaseren , herinneren & visualiseren . Ook nu staat de Winter voor de deur , maar super ( met de nadruk op SUPER ) markten zat , met een verscheidenheid aan soorten chips , van alleen al plus minus 30 soorten. De heendaagse Bizon , de kip , het varken , de koe , de geit , het schaap , wordt voor mij geslacht !

We weten veel veels te veel, na de industrieele revolutie die rond 1850 van start ging , zijn wij in een heel hoog tempo van de huifkar op de Maan terecht gekomen. Door globalisering , internet , radio , televisie , telefoon , satelieten , ruimte schepen , krant , film , documataires , computer en de sociale interactie tussen mensen , over al deze onderwerpen , die middels bovenstaande communicatie middelen tot ons komen hebben we het giga druk.
De snelheid waarmee informatie tot ons komt , expandeert ( Globe rondom ) en gaat in een tempo wat de “moderne mens” , nog maar net weg uit zijn grot met lende doek , niet kan bijhouden.
Vele zijn ziek. Het stuk reptielenbrein is nog steeds sterk verankerd in ons brein , feitelijk gezien zoeken we nog die Bizon .
Ondertussen krijgen we alle informatie binnen , van de Noordpool tot de Zuidpool , en vervolgens over de meredianen van : “ Noord – Amerika , Zuid – Amerika , Australie , India , China , Japan , Rusland , Azie , Europa ….. Zo verderop de ruimte in .. Mars is al in zicht ( telijk ) !!”

De Ying yan ( het negatieve en het positieve ) van over onze gehele wereld stroomt , dag in dag uit,  via televisie , radio , internet , social media , kranten , tijdschriften , satelieten , reizen , globalisering onze huiskamers binnen en in ons denken!
Beschik je over een normale tot goede inteligentie dan is het expanderen 24/7 full blown van al deze informatie niet gezond voor een mens !
Zou het alleen het positieven zijn wat uit het symbool : “Ying yan “ ons mensen tegemoet zou komen , zou men spreken over een “Hemel op aarde”…. Maar dat is het niet.
Het negatieve kan niet zonder het positieve bestaan , dus moeten we er mee werken op een zo goed mogelijk manier. De mens die overeind blijft in heden daagse maatschappij , en met zijn poten zwaar verankerd in de klei staat , loopt terug … de mens die wankel , uit balans en zoekende is zwelt aan.

Mindfulness is binnen onze Westerse welvaartsmaatschappij , via het verre Oosten en Noord Amerika , terecht gekomen in heden daagse welvaartmaatschappij .Ook in Nederland.
Mindfulness is een stroming voortkomend uit het Boedhisme , Westerse psychologie , de Dao en het Taoisme ….
Mindfulness staat voor daar zijn waar je bent met aandacht in dat moment.
Even was ik weer daar deze morgen op mijn dak terras , met koffie en konijn .. een moment voordat de raderen begonnen te draaien door omgevingsgeluiden. De mens is op zoek naar deze klare momenten , momenten van geluk .. het leven “handen en voeten geven” is verre van eenvoudig op dit punt waar de mens middels evolutie is aanbeland. Het tempo moet terug. Is dit een haalbaare zaak over de gehele wereld ?  Nee dat denk ik niet , een terug weg is er dood eenvoudig niet … “want eens gekomen blijft gekomen “..
Dus gaan wij opzoek in onze grijze massa , daar gaan we rust , stilte , eenvoud realiseren ! . Want als het geheel niet meer terug kan , dan zullen vele het op individuele basis moeten gaan doen. Want nog maals de snelheid ligt op top snelheid en dat van uiterst Noord tot Oost , Zuid , West en zo onze dampkring uit …… en daar wordt het pas echt snel … namelijk lichtsnelheid !

Christian van Midden