Zelfliefde

Zelfliefde ontwikkelen? Wat is liefde? Jij bent liefde!

Zoek jouw ultieme vervulling niet in een relatie. Gebruik een relatie als een middel om bewust te worden met je partner. Dan biedt een relatie je vervulling. Wat is liefde eigenlijk? Het is in ieder geval het enige wat je nooit zal verliezen. Lees verder!

Liefde is wat we zijn, waarom zoeken we ervoor?

We halen allerlei gekke kapriolen uit om te krijgen wat we al hebben. Jouw liefde is niet buiten je, het is diep in je. Je kan het niet kwijtraken. Het is niet afhankelijk van een extern lichaam, of een externe vorm. In de kalmte van je eigen aanwezigheid kan je je eigen vormloze en tijdloze ongemanifesteerde realiteit vinden. Je kan dat zelfde leven daarna ook diep in ieder ander mens en creatie voelen. Je kijkt dan door de illusie van verschil heen. Dit is de realisatie van eenheid. Dit is liefde.

“I believe in recognizing every human being as a human being–neither white, black, brown, or red; and when you are dealing with humanity as a family there’s no question of integration or intermarriage. It’s just one human being marrying another human being or one human being living around and with another human being.”

Malcolm X

Pijnlijke gevoelens kunnen niet door een andere persoon veroorzaakt worden. ‘Niemand buiten mij kan me pijn doen. Alleen als ik in stressvolle gedachten geloof, doe ik mezelf pijn. Ik heb niet iemand anders nodig om me te stoppen pijn te doen. Ik heb mezelf nodig om me te stoppen pijn te doen.’

Je maakt anders de ander verantwoordelijk voor jouw {geluk}, zodat jij niet meer verantwoordelijk hoeft te zijn. Als jij niet kunt {connecten } met jezelf, hoe kun je dat dan van anderen verwachten?

De ware betekenis van liefde

liefde

Als je vanuit dieper dan jezelf naar iets in de wereld kijkt, dan kijkt bewustzijn, en ziet het zichzelf. Als Je naar de wereld kijkt als bewustzijn, zie je ongelooflijke schoonheid. En waar je ook kijkt: je krijgt een bijzonder gevoel van ‘Ik kijk in feite naar mezelf’. Je kijkt in principe naar jezelf, want alles is ‘jou’. Alles is een uitdrukking van bewustzijn, en jij ook. Waar ik ook kijk, waar ik ook ga, ik zie mezelf in een andere vorm. De ware betekenis van liefde is de ander kennen als jezelf. Niet liefde op de manier waarop het verstand probeert lief te hebben, niet het soort plakkerige liefde wat afhankelijk en angstig is, maar ware liefde. Lees ook het kopje ‘Zie hoe iedereen bewustzijn is, in plaats van vormen en hun verschillen te zien’ van dit artikel.

We waren ooit één. Die ene oerknal, vanuit één punt…

Liefde is de realisatie dat er geen ‘ander’ is, de realisatie van één: dat we één zijn. Dan kun je de ander erkennen als een met jezelf. Er is dan een realisatie dat jullie een expressie zijn van hetzelfde ene leven, datzelfde ene bewustzijn in een andere tijdelijke vorm. Je kijkt naar een bloem en Je herkent je eigen essentie in de bloem… Of in een kat… En je kijkt naar een ander mens, en je kijkt door zijn lagen van mentale ruis en ego-verhalen heen. Je kent iedere levensvorm als jezelf, gemanifesteerd als een andere vorm. Je ziet het als jezelf. Dat heet liefde. Je bent dan altijd in een staat van liefde. Niet de egoïstische, plakkerige zogenaamde liefde: ‘Ik kan niet niet zonder je, verlaat me niet!’

Erkennen en vieren dat we verbonden zijn door een kracht groter dan ons allemaal, die verbinding en kracht is gegrond in liefde. Liefde is een zijn met iets of iemand. Zet je eigen schild van het ego aan de kant. Word een met de ander. Voel de ander compleet.

Liefde is niet iets wat je kan willen, want je hebt het al. Het is niet buiten maar diep in je. Liefde is het voelen van eenheid in jou en in alle wezens. Die liefde is voor iedereen, die is niet selectief of exclusief. Het is geen ego. Het laat niet één persoon speciaal voelen. De zon kan ook niemand uitsluiten. De intensiteit verschilt wel. Je taak is niet om liefde te zoeken, maar portalen waardoor liefde naar binnen kan komen. Dat geldt voor alle eigenschappen.

De bijbel zegt: houd van je naasten als jezelf. Het tweede deel van die zin mag niet vergeten worden. ‘Als jezelf’.  Je kunt niet meer liefde aan iemand geven zodra het in jezelf stopt. Als je van jezelf houdt, doe je jezelf geen pijn en anderen geen pijn. Liefde houdt de wereld draaiende. Die uitdrukking is waar. Het is het voorschrift voor wereldvrede: vrede in onszelf. Met innerlijke vrede is er geen oorlog, gangs, terrorisme, dakloosheid, armoede en hongerdood.

Hoe houden we van onszelf?

Maar hoe doe je dat dan? Hoe houd je van jezelf? Het nummer 1 meest belangrijke: stop (alsjeblieft!) jezelf te bekritiseren. Kritiek werkt nooit. Wat ook heel belangrijk is: maak jezelf niet bang. Stop jezelf te terroriseren met je eigen gedachten.

Een derde manier om van onszelf te houden, is diepe waardering voor onszelf. Voor onze apartheidjes, voor alles waar we ons voor schamen, voor de dingen die we misschien niet zo goed doen… We kunnen veranderen door van onszelf te houden. Helaas houden velen van ons niet van zichzelf totdat ze dat gewicht verloren hebben, totdat ze die baan hebben, dat vriendje hebben of wat dan ook. We leggen altijd condities op onze liefde, maar we kunnen veranderen. We kunnen van onszelf houden, zoals we zijn. Nu.

Jij bent liefde

‘Wie ben ik?’ Normaal gesproken komt niet lang daarna een antwoord vanuit je verstand, en die zal ook komen. Wat Je verstand zegt is het niet helemaal. Maar laat na die vraag een lege ruimte toe. Het antwoord op ‘Wie ben ik’ zit in de stille ruimte na de vraag. Geef daar aandacht aan. Als je naar ‘zelf’ zoekt waar die niet is, dus buiten je, kom je lijden tegen.

In plaats van vrijheid te zoeken, realiseren we ons nu dat we via ons leven vrijheid geven, en niet krijgen voor onszelf. Meditatie is liefde geven, aan de wereld en anderen. Niet krijgen. Niet zoeken. Maar uitdrukken. Meditatie is zijn wat waar is, niet dat zoeken.We kunnen onze zelf-liefde vergroten door geen goedkeuring buiten ons te zoeken. Liefde zit al in ons. Sterker nog, wij zijn het. In plaats van: ‘Zij hielp me niet’ geloof je: ‘Ik hielp me niet.’ (Door naar haar te blijven gaan).

Lees ook het artikel over Byron Katie. Ook het artikel ‘de wereld is je spiegel’ heeft hier sterk mee te maken. Lees tot slot het artikel over bewustzijn.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!