Review & Ervaringen: minder lichamelijke klachten met Dokter Juriaan en de online cursus Van Klacht naar Kans

Je kunt jezelf in het leven aardig tegenkomen en daar hoeft niet eens zoveel voor te gebeuren. Bij de meeste mensen gaat het om een confrontatie met vroeger, de onvrede met het heden of bepaalde angsten voor de toekomst. Deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je niet meer happy bent en allerlei fysieke klachten gaat ontwikkelen. Hoofd, hart en lijf zijn nou eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden en het lijf trapt vanzelf op de rem als het constant over grenzen gaat. De Dokter Juriaan Academy kan je gelukkig helpen.

Zoektocht naar jezelf – de reden voor de cursus Van Klacht naar Kans

Als mens voel je niet alleen jezelf, maar ook alles om je heen. Zelfs als er bij jou weinig bijzonders aan de hand is – je bent gezond, hebt een leuke baan, fijn gezin, genoeg financiële middelen voor vakantie en hobby’s en lieve familie en vrienden – kan het leven soms voor momenten van reflectie zorgen, waardoor je je af gaat vragen of dit alles is wat er is. Ziekte, een sterfgeval of geboorte, oorlog, Covid-19, maar ook het wisselen van de seizoenen kan al voor drukte in het koppie zorgen.

Waarom deze review over Dokter Juriaans online cursus?

Sinds zelfisolatie en verplicht binnenblijven aan de orde van de dag is – Covid-19 is immers nog steeds niet van de aardbodem verdwenen en we kunnen zelfs nieuwe virussen verwachten – staan we wat vaker stil bij wat je voor jezelf kunt doen om te groeien, minder angstig te zijn en alles uit het leven te halen wat erin zit. In het gelijknamige boek van Dokter Juriaan lees je hier de basis al over, maar de online cursus gaat nog een flinke stap verder en daarom waren we nieuwsgierig.

Waarom je niet zomaar elke online cursus voor zelfontwikkeling doet

Websites zien er steeds gelikter uit, niet alleen door speciale bureaus die erin gespecialiseerd zijn, maar ook doordat aanbieders van online cursussen zelf steeds creatiever worden. Je hoeft maar een WordPress website op te zetten, wat social media kanalen te vullen en je bekendheid in het land neemt met grote sprongen toe. Betekent dit echter dat je ook werkelijk iets zinvols of nuttigs aan te bieden hebt aan de lezer? Nee, zeker niet. Daarom ga je op zoek naar reviews met echte ervaringen.

Is er dan wel echt verschil tussen boek en online cursus?

Het nadeel van dezelfde naam gebruiken voor twee verschillende producten, is dat je al snel denkt dat het ook dezelfde inhoud heeft. Ook wij waren sceptisch en besloten de proef op de som te nemen. Wat kon er nou echt van toegevoegde waarde zijn in de online cursus, waardoor je besluit er 90 euro aan uit te geven. Bij het boek heb je tenminste nog iets tastbaars in handen. Daar zijn we met zijn allen toch best gevoelig voor. Iets digitaals houdt uiteindelijk een keer op. Maar er is verschil.

Wat is het streven van Dokter Juriaan en kan dat eigenlijk wel?

Dokter Juriaan wil je leren je bewust te worden van interne processen of externe factoren die voor klachten zorgen en je een oplossing bieden. Hij wil dat je een beter leven krijgt door jezelf de kans te geven te groeien en door (weer) met positiviteit de toekomst tegemoet te zien. Kan iemand dit voor je doen of moet je dit toch zelf doen? Uiteindelijk komen we tot de conclusie dat je alles in het leven zelf moet doen, maar dat bepaalde handvatten die je aangereikt worden je wel kunnen helpen.

Waar let je op bij een online cursus voor persoonlijke zelfontwikkeling?

Voor ons staat als een paal boven water dat het je leven een positieve wending moet geven, anders heeft het helemaal geen zin om actie te ondernemen. Betekent dit dan dat alles wat je doet alleen maar pluspunten zal opleveren en dat je nooit meer vervelende dingen zult meemaken. Nee, zeker niet. Maar hoe je naar het leven en alles wat zich voordoet kijkt, bepaalt uiteindelijk wel hoe je met nare gebeurtenissen omgaat. Andere criteria waar we naar kijken, zijn:

  • Inhoud van een online cursus
  • Onderwerpen, thema’s en het beoogde effect van de cursus
  • Ervaring en kennis van de cursusontwikkelaar
  • Prijs van de cursus
  • Duur, tijdinvestering van cursist en periode dat je online toegang krijgt
  • Pluspunt: ander aanbod van de cursusontwikkelaar

Hoe we de online cursus Van Klacht naar Kans getest hebben: relevante onderzoeksdata

Als arts wil Dokter Juriaan dat je klachten leert herkennen en zelf voor een aanpak zorgt die je weer zo gezond mogelijk maken. Je kunt natuurlijk geen kanker genezen door een boek te lezen of online cursus te volgen, maar je kunt wel zelf van alles doen om de stress en zorgen in je leven te beperken, waardoor bepaalde ziektes of aandoeningen geen of minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Om iets zinnigs te kunnen zeggen over de inhoud van de cursus, hebben we hem direct besteld.

In het kort: wat houdt de online cursus Van Klacht naar Kans precies in?

Even voor de duidelijkheid: het gaat hier dus niet om het boek dat ook Van Klacht naar Kans heet. Dit is een cursus waar je je voor aanmeldt en waar je online toegang toe krijgt. Er zitten vijf modules in die je door de theorie heen helpen en daarnaast krijgt je opdrachten die je tussendoor doet om de materie toe te passen op je eigen leven en gevoelens. Je leert hierdoor je eigen grenzen en belemmeringen herkennen en neemt de touwtjes weer in eigen handen als het om jouw leven gaat.

Achtergrondinformatie over Dokter Juriaan

Jezelf ‘dokter’ op een website noemen, ziet er al meteen indrukwekkend uit, maar Juriaan Galavazi is ook nog coach en niet alleen arts. Dat is een combinatie die je niet vaak ziet, want de meeste dokters reserveren 10 minuten in hun praktijk voor je en daarna moet je eigenlijk zo snel mogelijk weer plek maken voor de volgende patiënt. Een dokter is normaal iemand die doorverwijst of recepten voor een medicijn voor jouw apotheek uitprint, niet iemand die coacht.

Juriaan Galavazi wilde echter meer dan alleen curatief te werk gaan (dat wil zeggen dat hij achteraf pas ingeschakeld wordt als dokter als er met iemand iets aan de hand is), hij wilde namelijk preventief iets kunnen bieden aan de mens. Dit betekent dat je van hem kunt leren wat je zelf kunt doen om je lijf gezond te maken en je niet afhankelijk te maken van anderen.

Wat krijg je in de online cursus Van Klacht naar Kans?

Er zitten vijf modules in de cursus. Elke module behandelt een specifiek onderwerp en wordt ondersteund met beeld en/of geluid. Bij elke module hoort ook een handig praktijkboek waar je opdrachten uit gaat doen. Die kunnen best confronterend zijn (want wie denkt er ooit bewust bij na waarom hij eet wat hij eet of doet wat hij doet), maar werken wel. Je leert de belangrijkste facetten van je eigen staat van (on)gezondheid in kaart brengen en daarna actie ondernemen.

Onze verzamelde testdata over de online cursus

Als je nog twijfelt over een online cursus volgen, dan zijn er twee hoofdredenen om dat vanaf nu niet meer te doen: serieuze cursisten halen alles uit de cursus wat er maar in zit en voor het geld hoef je het niet te laten. Het zou volgens onze redactie eigenlijk goed zijn als zorgverzekeringen meer van dit soort initiatieven zouden waarderen en in hun vergoeding zouden opnemen. Waarom kan iemand die wil stoppen met roken wel van alles vergoed krijgen en kan dit bij deze cursus niet?

Wat zijn onze ervaringen met Van Klacht naar Kans?

Als je je nog niet ingeschreven hebt en de modules doorleest (op de website staat natuurlijk beperkte informatie, want anders hoef je de online cursus niet meer te doen), klinkt de inhoud niet echt als een verrassing. We weten allemaal wel dat eten, bewegen, ontspannen en een nuttige invulling van de dag belangrijk zijn om als mens te voelen dat we toegevoegde waarde hebben op deze wereldbol. Toch brengen de opdrachten voldoende verdieping om echt aan de slag te gaan.

Zijn er ervaringen met de cursus bekend bij Consumentenbond, Radar of Kassa?

Bij deze instanties is niks bekend over de online cursus van Dokter Juriaan, maar er staat wel nuttige informatie die je nog eens goed laat nadenken over het volgen van de cursus.

Wat blijkt? Een huisarts krijgt volgens Radar steeds minder tijd voor zijn patiënt en hierdoor kan de dienstverlening minder goed zijn dan vroeger het geval was. Ook wordt de zorg steeds duurder en dat werkt twee kanten op: de patiënt gaat minder snel naar de huisarts en de huisarts heeft steeds hogere kosten, die uiteindelijk weer een hogere zorgpremie als gevolg hebben.

Bij Kassa is juist gebleken dat deze zorgen om geld er juist toe leiden dat mensen meer behoefte hebben aan zorg, omdat ze er ’s nachts steeds vaker wakker van liggen en dit de gezondheid beïnvloedt.

Een artikel van de Consumentenbond toont aan dat zorgverzekeringen wel heil zien in preventieve zorg zoals online programma’s, maar dan moet je natuurlijk wel aan elke voorwaarde voldoen om zo’n programma te mogen aanbieden. De verzekering bepaalt (net als altijd) en niet de creator van een programma.

Gebruikte bronnen hierbij

Kosten Van Klacht naar Kans

Normaal kost de online cursus 90 euro en je krijgt dan een jaar lang toegang tot de modules. Op de website zie je een inlogveld waar je na aanmelding en toesturen van de codes in kunt loggen en direct van start kunt. Op dit moment is er een actie en kun je de cursus voor de helft van de prijs volgen. Als je met je gezin naar de McDonalds gaat, ben je al meer dan dit bedrag kwijt. Het is overigens een eenmalig bedrag dat je betaalt. Je zit dus niet aan een abonnement vast.

Is Van Klacht naar Kans – de cursus – het geld waard?

Iedereen die wat begeleiding bij het leven onder de loep nemen wil, kan met deze cursus iets goed voor zichzelf doen. Je moet wel openstaan voor de confrontatie, want je zult niet altijd iets ontdekken dat mooi of leuk is. Soms kom je erachter dat je je koelkast of voorraadkast echt niet zo gezond gevuld had als je dacht. Andere keren denk je dat je elke dag best actief bent, maar haal je nog niet eens de minimale stappen die je op een dag zou moeten zetten.

Wat vinden wij zelf van de online cursus van Dokter Juriaan?

Module 1 – Je lijf als perfecte thermometer

Mensen die alsmaar door blijven gaan en nooit eens even stilstaan leren hier pas op de plaats te maken en te kijken naar wat het lichaam je eigenlijk probeert duidelijk te maken.

Module 2 – Feiten

Wat je denkt (of denkt te voelen) en wat er werkelijk speelt kunnen twee compleet verschillende dingen zijn. Je leert in kaart brengen wat er echt aan de hand is en waar dat door zou kunnen komen. Je moet hier dus een onderzoekende aard voor hebben en eerlijk naar jezelf kunnen zijn.

Module 3 – Voeding – voeden of afleiden?

In deze derde module probeer je alles wat je mondje ingaat te bekijken alsof het niet over jezelf maar een ander gaat. Dat mag best kritisch. Wat je eet, waarom je het eet en wanneer je het eet (niet alleen het moment op de dag, maar ook welk gevoel de reden is dat je gaat eten) levert gegevens op die je wijzer maken. Kennis over je eigen eet- en drinkpatroon kan dan zorgen voor verandering.

Module 4 – Beweging – een combo van kracht, lenigheid en coördinatie

De inhoud van dit deel van de cursus helpt je je eigen kennis om te zetten in daadwerkelijk acties. Bewegen is namelijk niet voor iedereen hetzelfde (kijk maar naar alle tv programma’s over afvallen als je obesitas hebt waar ze met hele lichte activiteiten beginnen om het lichaam geen schade toe te brengen). Je verkent je mogelijkheden en kunt een plan maken om je eigen activiteiten te gaan doen.

Module 5 – Emoties in je leven

Je leert verband leggen tussen fysieke klachten en waar ze verbonden zijn met iets in je gedachten of gevoelens. Zodra je dit verband kunt leggen, kun je bewust kiezen het vanaf dat moment anders aan te gaan pakken. Mensen die moeite hebben met nee zeggen tegen anderen, gaan hier heel anders naar kijken.

Voor- en nadelen van de online cursus Van Klacht naar Kans

Zoals bij elke cursus (online of niet) zijn er plus- en minpunten waar je je van bewust moet zijn. Zo kun je geen verwachtingen hebben die daarna niet uitkomen en raak je niet teleurgesteld of ontmoedigd. Dat zou namelijk het tegenovergestelde van de cursus zijn.

Voordelen

  • Je hebt de uitkomst van de cursus geheel in eigen hand. Je kunt je hele leven omgooien en het vanaf dag een van de cursus anders gaan doen, of je blijft ontkennen wat er werkelijk speelt en hebt vooral een leuke tijdbesteding met de cursus.
  • Het bedrag is laag, waardoor eigenlijk iedereen die zichzelf de cursus cadeau zou willen doen dit ook kan doen. Het is dus geen online programma alleen ontwikkeld voor de elite die grof geld wil betalen voor nuttige modules.

Nadelen

  • Je krijgt alleen begeleiding van de arts en coach in de video’s en geluidsfragmenten. Er zit dus geen persoonlijke coaching in dit traject en als dat iets is waar je behoefte aan hebt (bijvoorbeeld met een diëtist of psycholoog), dan moet je toch eerst naar je eigen huisarts voor doorverwijzing.

Onze score voor Van Klacht naar Kans

Het is geen hogere wiskunde die hier op begrijpelijke wijze uitgelegd wordt en er is ook niet echt iets nieuws onder de zon. Iedereen die een beetje het nieuws volgt, weet wat gezond leven is. Toch kunnen we voor de prijs en de begeleiding in de vorm van opdrachten die zelfonderzoek stimuleren de cursus aanraden. Je hebt namelijk niemand anders nodig dan jezelf, als je tenminste open en eerlijk durft te zijn over wat je voelt (letterlijk en figuurlijk). De opdrachten zijn dus niet ingewikkeld, maar je moet ervoor openstaan en jezelf een beter, fitter en gezonder leven willen gunnen.

Waarom dan toch niet alle informatie gratis opzoeken via YouTube of Google?

Op de redactie zijn we het er allemaal over eens dat deze online cursus geen letterlijke antwoorden geeft op klachten en hun oorzaken. Als je bepaalde lichaamsklachten hebt, kun je er uren over na blijven denken, maar is een bloedonderzoek misschien veel effectiever om te achterhalen wat er aan de hand is. Dat is ook meteen het gevaar van internet en sociale media, want meten is weten. Bloedwaarden kunnen namelijk iets concreets aangeven. Een link tussen emotie-eten en waar de  stress vandaan komt, is bijvoorbeeld veel moeilijker te leggen.

Ons onderzoek naar de support bij Dokter Juriaans team

Toen we voor onze aanmelding vragen hadden, kwamen we in contact met Nanette. Zij is de assistent die alle activiteiten van Juriaan Galavazi ondersteunt. Het blijkt ook een betrouwbare persoon in de omgeving van de arts te zijn, want ze reageerde snel door naar aanleiding van onze e-mail even te bellen. Dat soort service is niet alleen prettig, maar tegenwoordig ook vrij uitzonderlijk.

Voor wie is de online cursus Van Klacht naar Kans geschikt?

Iedereen die ergens voelt dat er iets niet klopt in het lijf of in het leven in zijn algemeen, kan iets positiefs uit de cursus halen. Je leert sommige kennis die je al had in perspectief plaatsen en toepassen op jezelf. Daarnaast moet je wel de motivatie en het doorzettingsvermogen hebben om als het even wat lastiger wordt door te zetten. De oefeningen kunnen namelijk best confronterend zijn en veel mensen steken dan liever hun kop in het zand.

Wat moet je dus voor deze online cursus over hebben?

Om te beginnen moet je natuurlijk wat geld over hebben om aan de cursus te kunnen uitgeven. Verder gaat het vooral om je intrinsieke motivatie om jezelf een beter leven te gunnen met minder beperkingen en minder lichamelijke klachten. Ook kan een van de modules je helpen om bijvoorbeeld gesprekken met je eigen huisarts beter voor te bereiden. Zo maak je optimaal gebruik van de minimale tijd die huisartsen tegenwoordig hebben.

Hoe ging het er vroeger aan toe als je fysiek en mentaal sterker of beter wilde worden?

Vroeger was er de huisarts en de specialist waar je naar doorverwezen kon worden. Dat betekende dus altijd dat je de zorg voor jezelf in dit soort gevallen bij een ander neer moest leggen. We zeggen niet dat deze cursus de oplossing voor alle fysieke klachten is, maar we weten wel dat stress en onverwerkte trauma’s bijvoorbeeld (voor een deel) met je eigen inzet al verminderd kunnen worden. Daar draagt deze cursus dan wel weer een steentje aan bij.

Ervaringen van anderen met Van Klacht naar Kans

De reviews die anderen over Dokter Juriaan schrijven zijn voornamelijk positief. Wel denken we dat – als we kijken naar de meeste bronnen die over Van Klacht naar Kans schrijven – al een mentaliteit hebben die aantoont dat ze meer of beter in het leven willen.

Samenvatting andere reviews

RecensentSamenvatting review
https://www.mindtreatz.com/mindtreat/cursus-van-klacht-naar-kans/Het aparte bij deze review is dat er staat dat de cursus 40 euro kost, maar als je de link aanklikt staat er ineens 115 euro.
https://www.feedyourneed.nl/product/online-cursus-van-klacht-naar-kans/Er is een zeer beknopte omschrijving van de inhoud en een bedrag van 115 euro gemeld.
https://digitaleproducten.shop/digitaal-product/online-cursus-van-klacht-naar-kans/De cursus helpt bij fysieke klachten en zelf oplossingen bedenken. De kosten liggen tussen de 100 en 150 euro bij deze bron.

Conclusie: de online cursus wel of niet kopen?

Als je in een van de modules al veel verder bent, is het misschien niet slim om de cursus te kopen. 20% weet je dan al en kun je meteen overslaan. De opdrachten voegen dan weinig toe aan wat je al over jezelf weet. De andere modules kunnen je dan wel nog iets nieuws leren over jezelf. Wie echt met een nulmeting wil beginnen, kan met deze online cursus echter zelfstandig flink wat stappen in de goede richting zetten.

ReviewDokter Juriaan
SamenvattingZeer zinvolle online cursus zonder bemoeienis van anderen en met totale controle over je eigen genezings- en ontwikkelproces, eventueel met ondersteuning door tests via je eigen huisarts
Review doorRedactie
Beoordeling5 van 5 sterren vanwege de relevante theorie en eenvoudige toepassing en leermomenten

Op jouw succes!