Wil je eenvoudig en minimalistisch leven? Eenvoudiger leven is geen gek idee, hoewel sommige mensen het eng kunnen vinden om dingen uit hun leven en levensstijl te schrappen. Wat zijn de beste praktische tips voor een simpele levensstijl?Versimpel je leven met de tips in dit blogartikel!

De betekenis van minimalisme en de minimalistische levensstijl

Voordat we gaan leren hoe we eenvoudig kunnen leven, is het goed om te kijken naar wat minimalisme betekent. Wat is minimalisme en wat is een minimalist?

De Wikipedia-betekenis vertelt ons: “The term minimalist often colloquially refers to anything that is spare or stripped to its essentials.” Ook essentialisme is hieraan gerelateerd.

Alle niet-essentiële dingen worden dus weggelaten. De echt essentiële onderdelen blijven over, en vaak zijn dat maar een paar dingen of zelfs één ding. Dit is uitstekend van toepassing op je leven, maar oorspronkelijk komt de term uit de kunstwereld. Ook in fotografie, architectuur en communicatie-uitingen kan minimalisme toegepast worden.

De meest krachtige powerpoint-presentaties bevatten steeds maar één afbeelding per slide – zonder enige tekst.

Je hoeft niet naar een klooster om simpel te leven… Je kunt gewoon dagelijks eenvoudiger leven!

Misschien denk je dat je alleen simpel en eenvoudig kunt leven als je voorgoed naar een klooster verhuist, maar simpel en eenvoudig leven kan ook gewoon in je eigen woning en werksituatie in Nederland. Laten we hieronder ontdekken hoe we dat kunnen doen.

Stappenplan minimalisme: heb minder spullen! Zo kun je leven met zo weinig mogelijk spullen…

eenvoudig leven tips

Pak een vuilniszak of doos en loop ermee door je huis. Vraag jezelf bij alle spullen die je tegenkomt:

 • Gebruik ik dit?
 • Dient het mij?
 • Is het oud? Is het dood? Is het slapende energie? Rouw, laat los en ga door.
 • Is het verhogende of verlagende energie?
 • Neemt het ruimte in beslag zonder dat het enige waarde toevoegt aan mijn leven?
 • Zit het in mijn energetische space en neemt het energie?
Hierna lezen:  Hoe Mediteren? 23 Meditatie-Tips & Oefeningen [Leren Mediteren]

Wil je meer stappen leren om te kunnen leven met zo mijn mogelijk spullen? Meer tips en een precies stappenplan vind je in dit artikel over ontspullen.

De huizen van mensen zitten vol met spullen dat er geen ruimte is voor de mensen zelf. Dit maakt men niet gelukkig.

Versimpel je leven: de eerste 5 tips om je leven te ordenen

simpel leven hoe

Voer minimalisme en simpel leven niet alleen maar door in je spullen. Pas het toe in heel je leven. Dat kun je met de volgende gebieden van je leven doen:

 1. Doelen. Heb één helder zakelijk doel. Als je meerdere doelen hebt, word je alle kanten op getrokken zonder daadwerkelijk meters te kunnen maken met iets. En het ergste is uiteraard dat je alle kanten opgetrokken wordt, wat je totaal geen rust geeft. Met andere woorden: heb één focus. Als we uitzoomen en naar heel ons leven kijken, dan kun je ervoor kiezen om op maximaal vier gebieden van je leven te focussen. Bijvoorbeeld: familie, werk, spirituele groei en educatie.
 2. Je planning, 'to do' en agenda. Breng alles samen tot één simpel bestand. Dit zou je ook wel eens GTD-methode (Getting Things Done) kunnen noemen. Breng al je to do's, ideeën en wensen samen in één bestand.
 3. Heb ook geen to do-list meer, maar hevel je to do-list over in je agenda. Moet je nog ‘een keer' je factuurnummers controleren, zet dat dan niet in een to do-list, maar kies een dag in je agenda en zet daar de taak in. Nu heb je geen twee plekken meer waar je moet kijken, maar één plek: alleen maar je agenda.
 4. Schrijf ook je ideale dag van je af. Wil je bijvoorbeeld iedere dag piano spelen, opruimen, mediteren en je tanden stoken, geef jezelf dan het cadeau om al die dingen niet meer te hoeven onthouden. Schrijf je ideale dag op.
 5. Mediteer voor rust in je hoofd. Je kunt namelijk nóg zo'n volledig versimpeld leven hebben zonder ook maar iets om je zorgen over te maken… Je zal misschien merken dat het eventuele gepieker in je hoofd gewoon net zo hard doorgaat en zelfs harder klinkt nu het zo rustig is. Mediteren is het laatste (eigenlijk het eerste) puzzelstukje.

En uiteraard heb ik nog meer tips voor je…

Tip 6 – Schrap een boel activiteiten en projecten: wat je overhoudt is een rustiger en relaxt leven

leeg weekend

Veel werkende mensen – of het nu in een baan of als ondernemer is – doen van alles en nog wat omdat ze op meerdere fronten willen presteren. Ze doen aan content marketing, social media marketing, adverteren en podcasten… en dan heb ik het nog niet eens gehad over allerlei overhead-activiteiten.

Hierna lezen:  De Beste Mindfulness Cadeaus [2024 Aanraders]

Schrap alles wat je onrust brengt en wat totaal niet essentieel is. Soms moet een ontwerper bijvoorbeeld stoppen met al zijn activiteiten behalve het daadwerkelijk ontwerpen voor klanten. Hij lost alle andere ‘verplichtingen' dan op door ze te schrappen omdat ze toch niets opleverden of door ze uit te besteden.

Minder meuk, meer leuk.
– Jelle Hermus, Sochicken

Tip 7 – Minder werken? Tips om dit te bereiken!

Minder werken betekent meer rust of meer tijd voor leuke dingen. Kun je echt minder werken? Is het echt mogelijk? Ja. En ik ga je precies uitleggen hoe:

Op de eerste plaats moet je de eigenschappen effectiviteit en focus ontwikkelen. Dit zijn tegelijk de meest simpele eigenschappen om toe te passen en tegelijk doet bijna niemand dit. De meeste mensen zitten maar onnodig rondjes te lopen, en jij kunt dit voor jezelf oplossen dankzij deze twee eigenschappen.

Effectiviteit en focus zorgen er namelijk voor dat je een heleboel projecten niet meer gaat doen, zodat je die ene paar activiteiten gaat doen die je daadwerkelijk veel opleveren. Zo verdien je meer in minder tijd, waardoor je minder kunt gaan werken.

Ten tweede is het handig om te leren hoe je veel geld kunt verdienen. Lees hier meer over rijk worden.

Veel mensen zien bovenstaande zin als schokkend. Rijk worden… Sterker nog: het idee van niet per se hoeven werken is zelfs schokkend voor veel mensen. De zin ‘Wat voor werk wil je later doen' is zó normaal geworden dat het misschien wel een van de ernstigste ‘onterechte aannames' van de 21e eeuw is. De vraag ‘Wat voor werk wil je later doen' komt nog van vorige generaties die in armoede en oorlog leefden. Tegenwoordig hebben we daar niks meer voor te vrezen, maar die zin is nog altijd normaal. (Veel) werken is niet nodig om geld te verdienen. Wees gewoon een mens!

Tip 8 – Minimalisme doorgevoerd in je interieur? Een minimalistisch huis…

eenvoudig levensstijl

Ook in je interieur kun je minimalisme doorvoeren door meer ruimte te creëren en minder spullen te hebben. Een minimalistisch huis geeft bovendien minder opruimwerk.

Tip 9 – Test ook eens de kunst van sober leven: leren leven met weinig geld

Je kunt als experiment met opzet sober gaan leven. Minimalisme-expert Jelle Hermus van SoChicken noemt dit ook wel: simpel rijk leven! We weten allemaal dat geld niet gelukkig maakt, en laten we dat ook eens ervaren! De dagen worden misschien opeens wel veel betekenisvoller, met meer momenten waarin je van de eenvoudige dingen geniet.

Tip 10 – Eenvoudig leven? Voer minimalisme door in je kledingkast

De meest succesvolle mensen doen aan simpliciteit. Neem bijvoorbeeld Steve Jobs en Mark Zuckerberg. Lees dit artikel in Elite Daily. De grootste stap die je hierin kunt maken, is door vooral basics in je kledingkast te zetten. Ze matchen altijd en je hoeft niet na te denken over wat je draagt. Je kunt gewoon iets grijpen en dat is dan goed.

Hierna lezen:  Mindfulness Audiobestanden [Mp3 Meditaties Downloaden & Direct Luisteren]

Tip 11 – Koester degenen van wie je houdt

Ook je sociale leven is uitstekend voor het toepassen van minimalisme en eenvoud. Ga na wie je beste vrienden en familieleden zijn en koester alleen die relaties, want dat maakt werkelijk gelukkig. Daar kun je in gaan investeren. Kwaliteit is beter dan kwantiteit.

Tip 12 – Meteen goed beginnen met eenvoudig leven? Doe de minimalisme-challenge

minimalisme challenge

Veel blogs, zoals ‘Zuinigaan', ‘Eenvoudig Gelukkig' en ‘Pick-up Limes' hebben een minimalisme challenge. Test de challenge van de blog Growthinkers.

Tip 13 – Doe de overzichtelijke cursus minimaliseren

Het team achter Hapy With Yoga heeft een geweldige online cursus gemaakt om te leren minimaliseren. Hierdoor ontwikkel je meer vrijheid en ruimte in je leven. Hier leer je er alles over.

Bij de cursus krijg je per module een helder werkboek met opdrachten, afbeeldingen en video's voor verdere verdieping en modellen om in te vullen/kleuren behorend bij de opdrachten. Bekijk het hier.

Conclusie: eenvoudig leven? Verander je levensstijl integraal…

Houd het niet enkel bij het wegdoen van je spullen. Betrek ook je documenten, projecten, doelen, werkdruk en andere onderdelen van je leven in je plan om eenvoudiger te leven. Maak je levensstijl eenvoudiger. Leven in eenvoud zorgt ervoor dat je een rustiger en gelukkiger leven krijgt.

Behoud alleen wat nuttig of mooi is. Laat overdrijving, rommel en ingewikkelde zaken los. Waardeer de kleine dingen, dagelijkse geluksmomentjes en alle kansen om vriendelijk te zijn.

Je kunt in ieder geval al iets heel belangrijks doen om direct eenvoudiger te leven: leer in dit blogartikel hoe je uitgebreid kunt ontspullen. Ook heeft Sochicken uitstekende artikelen over minimalisme, dus neem zeker ook een kijkje op Sochicken.nl om zijn blog te doorzoeken op ‘ontspullen'.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: