extended quotes

Extended quotes – Een heel grappige (maar effectieve) taaltruc

Extended quotes, een leuke techniek, waar je ook nog eens eenvoudig ingesloten commando’s in kunt verwerken.

extended quotes

Extended quotes

Wanneer je in quotes spreekt, wordt de weerstand van je toehoorders automatisch verlaagd. Het is op een bewust niveau ver weg en niet nu aan het gebeuren, waardoor de kritische factor uitgeschakeld kan worden. Voor het onderbewuste heeft de quote echter wel effect op het nu, want het onderbewuste maakt geen onderscheid in tijd. Sprookjes zijn een goed voorbeeld: zodra we “Er was eens” horen, schakelen we naar verhaal-modus. We hoeven onze kritische factor – een afweermechanisme om te discussiëren of om dingen in twijfel te trekken – niet meer te activeren want ‘het is maar een verhaal’. Je onbewuste zal denken: “Oh, ik ga mezelf openen en ik ga net als mijn kindertijd alles absorberen en naar alles luisteren in plaats van kritisch te zijn.” Reuzen, trollen, bankiers die eerlijk zijn… Het maakt dan niet meer uit wat je zegt.

nlp opleiding met korting

Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken voor ingesloten suggesties en commando’s. Ga vloeiend door naar het volgende onderwerp nadat je een commando hebt gegeven.

 • Zoals een bekende NLP’er ooit zei: je kunt iemand gewoon in de ogen kijken en zeggen: ga nu in een trance en voel de comfort die het brengt.
 • Ik las eens een leuk artikel over NLP. Daarin stond…
 • Mijn vriend John zei altijd tegen mij: ontspan je diep en ontspan je helemaal en voel je heel goed. Ik weet niet waarom hij dat zei maar hij zei dat altijd.
 • Ik was in de vakantie bij Piet, die mij vertelde over zijn tante, die zei dat het altijd goed is om…
 • Mijn vriend John ging eens naar een NLP-therapeut en hoorde hem zeggen: stel jezelf ervoor open.
 • En hij zei echt niet het volgende, Debbie, doe je ogen dicht.
 • Ik ging naar de tandarts en ik zei tegen mezelf: je moet rustig worden, en , weet je, je moet dingen laten gebeuren zoals ze gaan.
 • Ik heb een collega die veel verkoopt en hij zei tegen een klant: dit is precies wat jullie nodig hebben. Jullie moeten dit kopen, nu!
 • Dat herinnert me aan een video van een man op YouTube die het over NLP had en zo, en ik keek naar zijn video en hij stopte, keek in de camera en zei: je moet je op dit kanaal abonneren nu, jij moet dit liken, een reactie achter laten, niet alleen dat maar je moet deze video ook delen op al je social networks. Niet alleen dat, maar je moet ook op onderstaande link klikken en naar mijn website gaan en je voor mijn e-maillijst inschrijven.
 • Laat ik jullie een verhaal vertellen over…
 • Ik was bij doctor x en hij deed iets wat ik nog nooit iemand zag doen, namelijk…
 • Een coach zei laatst tegen mij: laat mijn ideeën door je gedachten rollen. Nu. Dat is goed. En bedenk hoe het zal zijn om je in ieder geval voor te stellen hoe het is, om mee te gaan met de dingen die ik zeg.
 • Dus hij zei: ik ben gelukkig en voel liefde, Debbie.
 • Ik was laatst naar mijn therapeut. Jij moet echt naar de coach gaan luisteren, zei ik tegen mezelf.
 • Jij zou echt met mij eens koffie moeten gaan drinken, zei het 6 jarige meisje tegen haar pop, wat schattig hè.
 • Ik vroeg aan mijn buurman waarom hij altijd zo vrolijk is. Maak het jezelf comfortabel, antwoordde hij.
 • Weet je wat die ene topsporter altijd denkt voor een belangrijke wedstrijd? Ontspan je maar helemaal. 
 • Ik ben een persoon die je kan vertrouwen, zei hij. (Tip: een extra manier om dit te markeren is om ongemerkt naar jezelf te wijzen bij “Persoon die je kan vertrouwen”.)
 • Mijn docent zei vroeger altijd tegen mij: LET OP/Jij let heeeeel goed op.
 • Een vriendin van me zegt altijd: Een persoon kan geluk/opwinding voelen, Debbie.

Vertel mensen wat je van ze vind, met quotes!

Gebruik de extended quotes-techniek bijvoorbeeld om op een extreem subtiele manier duidelijk te maken wat je van iemand vindt. Je kunt in de vorm van een quote bijvoorbeeld zeggen: ik kan niet geloven dat je zo stom bent/klootzak/wow, ik ben echt heel blij je ontmoet te hebben/ik ben blij mensen ontmoet te hebben die echt betrokken zijn met alles en echt een verschil maken.

 • Ik was vanochtend in de supermarkt en daar zag ik een kind dat heel erg aan het zeuren was, en haar moeder had er genoeg van en zei: waarom misdraag je je altijd! kan je niet gewoon stil zijn! Maar dat was die vrouw. Ik zou zoiets nooit zeggen.
 • Mijn neefje van 4 jaar was aan het spelen met een meisje en hij zei tegen haar: je bent heel mooi.
 • Ik ben zo blij dat jullie zo’n goede familie zijn, want bij de vorige familie moest ik ieder persoon aankijken en zeggen: hou je mond.

Ga meerdere lagen diep

Je kunt ook meerdere lagen van quotes aanbrengen:

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

 • Ik sprak met Piet, die zei dat hij van Marietje had gehoord: ontspan je maar heerlijk.
 • Mijn buurvrouw vertelde me dat haar vriendin zei dat haar man haar keek en zei: en je voelt je hier goed bij!
 • Mijn vriend zei vroeger tegen mij dat zijn opa altijd zei: Het is niet belangrijk of je dat gevoel door je heen voelt stromen op een manier waarop je er wel op MOET reageren, of dat je het door je heen voelt voelen waarbij je voelt dat het nu moet gebeuren? Wat belangrijk is, is dat je je eigen redenen moet zoeken om het te doen, die goed voelen en klinken voor jou.
 • Vorige week was ik bij een vriend, en hij vertelde iets over wat hij zijn collega hoorde zeggen…

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!