flexibiliteit

Flexibiliteit – Nooit geweten dat het zo belangrijk is?

Flexibiliteit is een van de eigenschappen met het grootste aandeel in de effectiviteit van een NLP-coach, een leider of een ander persoon die iets voor elkaar wil krijgen met mensen. Wat maakt dit tot een onmisbare eigenschap om te hebben?

flexibiliteit

Flexibiliteit

De soepele varens overleven de windstorm,
terwijl de machtige eikenboom breekt.

It cant hurt you if you accept it.
Accepteer bijvoorbeeld een koude douche, of woede.

Flexibiliteit naar de status quo

In NLP wordt flexibiliteit vooral gezien als het tijdelijk volledig loslaten van je eigen ideeën en plannen zodat je een stukje in de belevingswereld van andere mensen stapt. Daarmee toon je betrokkenheid en respect, wat beloond zal worden. Vaak moet je inderdaad je ego loslaten en jezelf aanpassen aan het systeem om zo mensen met je mee te krijgen of om geen problemen te veroorzaken voor jezelf. Bovendien is het ook een eenvoudige manier om dingen te bereiken, want het is makkelijker om jezelf aan te passen dan om andere mensen aan te passen.

Laten we als voorbeeld een student in het schoolsysteem nemen: daarbij is het zaak om precies te doen wat gevraagd wordt omdat hij anders de kans loopt geen diploma te behalen, hoe goed hij zijn eigen ideeën en alternatieven ook vindt. In dat geval ben je flexibel bezig om je resultaat, het halen van een diploma, te bereiken.

Ook binnen het ‘culturele systeem’ is het goed om je aan de etiquette en gebruiken van het systeem te houden. Daarmee pas je jezelf aan zodat je problemen voorkomt en beter met mensen kunt communiceren zonder dat andere mensen raar over je gaan denken.

nlp opleiding met korting

Flexibiliteit naar oplossingen

In andere gevallen getuigt het juist van positieve flexibiliteit om tegen het systeem in te gaan. Out of the Box oplossingen kunnen dan tot stand komen. Je kunt dan bijvoorbeeld patronen doorbreken om psychologische en praktische problemen op te lossen.

  • Voorbeeld: Een groep van 80 man wil van Eindhoven naar Keulen. Je kunt met de auto gaan maar er is ook een bus geregeld voor de hele groep. Als je in dit geval out of the box denkt kun je verder kijken dan de twee gegeven opties en zo kun je er misschien voor kiezen om van Eindhoven Airport naar Frankfurt per vliegtuig te gaan. Dan ben je er bovendien sneller.
  • Misschien werkt deze analogie om vaker aan flexibiliteit herinnerd te worden: “Is het glas half leeg of half vol?” “Waar is de kraan?”

Soms kan er een systeem ontstaan omdat simpelweg iedereen hetzelfde doet. Bij sociale conditionering vertoont een heel land een bepaald gedrag. In sommige gevallen moet je dan juist niet doen wat er van je verwacht wordt, maar juist extra je best doen of het patroon doorbreken en een andere route kiezen.

  • Voorbeeld: het is in Nederland normaal dat een 18-jarige één studie kiest, een bijbaantje neemt en de rest van de tijd op het terras niks doet en zo nu en dan op dumpert.nl kijkt.
    In dit geval kan het juist bronvol zijn om standvastig in je eigen koers te zijn, en dus niet mee te gaan met wat ‘normaal’ is. Misschien wil je twee studies tegelijk doen, buiten het oppervlakkige leven ook iets met spiritualiteit doen, leren piano spelen of ondernemen.

Beide vormen zijn belangrijk

NLP maakt grondig gebruik van beide soorten flexibiliteit. De eerste vorm gaat altijd eerst, zodat je draagvlak en momentum creëert. Vervolgens kan je flexibel zijn in het vinden van nieuwe onbekende oplossingen, zonder weerstand! Je kunt prima beginnen met volgen door bijvoorbeeld lichamelijk en vocaal te spiegelen, maar daarna moet je absoluut ook leiden!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!