Gek: meer resultaat in coaching? Gebruik het woord ‘proberen’

Proberen

Proberen

Proberen impliceert dat je iets gaat proberen, maar dat je het dus niet feitelijk doet. Op dezelfde manier waarop ‘proberen’ niet hetzelfde is als ‘doen’, is ‘zoeken’ niet hetzelfde als ‘vinden.’ Ook zet je er dan meer druk achter dan wanneer je iets niet probeert maar gewoon doet. Als iemand je onaangekondigd een honkbal toewerpt zal je het gewoon vangen omdat je onderbewuste zijn werk gewoon doet. Er is een grote kans dat het misgaat als de gooier het constant uitstelt en als hij zegt: “Deze moet je per se vangen, het is heel belangrijk! Doe heel erg je best om hem niet te laten vallen!” Denk ook aan penaltyseries tijdens halve finales en finales. Omdat er daar veel meer op het spel staat dan op de training missen de spelers veel meer penalties op tijdens deze cruciale momenten. Hoe harder je iets probeert, hoe moeilijker het wordt. Hoe meer de moeder tegen het kind zegt: pas op dat je niet valt…

Je maakt hierbij gebruik van de ‘Law of reverse effect’: hoe harder je bewuste zijn best doet op een taak die normaal gesproken door het onderbewuste uitgevoerd wordt, en hoe belangrijker het is, hoe moeilijker om te slagen. Ogen openhouden is normaal gesproken iets onbewusts, dus het gaat mis als je je best doet. Dit geldt ook voor jou als coach. Minder je best doen maakt het makkelijker. De moeite die je er wél voor doet, doe je zelfverzekerd en congruent.

Hier een aantal voorbeelden hoe je alsnog het het thema ‘proberen’ op een effectieve manier kunt inzetten:

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

  • Probeer de verleiding te weerstaan om heerlijk te gaan ontspannen.
  • Probeer dat diepe gevoel van ontspanning te weerstaan terwijl je ademt.
  • Probeer, zo hard als je kunt, je handen te openen en je zult zien dat het niet kan. Probeer het hard, en hoe harder je het probeert, hoe vaster je handen aan elkaar blijven plakken.
  • PROBEER de tafel op te tillen.
  • Je ogen staren voor even naar dit object, en je merkt dat je ogen zwaarder beginnen te worden. Hoe meer je staart hoe zwaarder je ogen worden, en ze willen dicht gaan, en probeer ze open te houden. Hoe harder je probeert je ogen open te houden, hoe zwaarder en vermoeider ze worden. Ze willen gewoon dicht gaan, maar houd ze open.
  • Probeer heel hard mij de fles niet te geven (combinatie met omgekeerde psychologie).

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!