verstand trainen wolken

Denken en mediteren, gaat dat samen? 3 metaforen die dit beantwoorden

Tsja, soms denk je misschien dat het er bij mediteren juist om gaat om níet te denken. En dat denken wil je dan misschien wel stoppen. Wat moet je dan doen? Hier vind je drie inzichten.

Inzicht 1: Sta je verstand gewoon toe te denken als het dat wil

Het is alsof we langs de weg zitten en naar allerlei autootjes aan het kijken zijn. We observeren ze alleen, dus we hoeven niks met ze te doen. We hoeven ze bijvoorbeeld niet te stoppen, want anders veroorzaken we een botsing met onszelf en achterliggende auto’s. Ook hoeven we ze niet achterna te gaan, waardoor we afgeleid worden. We zitten gewoon aan de kant, en we bekijken ze. Zo simpel is het, en het betekent zelfs dat denken ook mag. Dat nadenken gaan we dan ook gewoon observeren! Hetzelfde geldt voor ademhalingen: ons lichaam weet wel hoe dat moet. We zijn er enkel getuige van.

verstand trainen auto

Inzicht 2: Train je verstand beetje bij beetje

Denk eens aan een paard, dat we met een lang touw vastgezet hebben aan een paal. Hierdoor kan het paard lekker vrijuit bewegen, maar kan het niet weglopen omdat het in de buurt van de paal blijft. Wat nou als we het touw steeds een klein beetje korter maken? Dan merkt het paard er niks van dat hij steeds een klein beetje minder ver kan gaan. Als we dat touw nou vaak genoeg een klein beetje korter maken, hebben we het paard getraind om niet zo ver te gaan. Op diezelfde manier trainen we ons verstand om steeds een klein beetje minder te gaan denken. Het mag dus gerust af en toe denken, daar is helemaal niks mis mee!

verstand trainen paard

Inzicht 3: Zie je gedachten als het weerbericht

Wolken kun je bekijken, en na een tijdje klaart het altijd weer op. Zo ook met je verstand. Soms kan het heel erg tekeer gaan, en lekker veel gaan denken. Je kunt dat gaan observeren, en weten dat het na een tijdje ook weer opklaart!

verstand trainen wolken

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden!

  • Dini
    Beantwoorden

    Fijne metaforen dankjewel

  • OfH
    Beantwoorden

    Ik blijf langs de weg mijn gedachten en emoties kijken, meteen toepassen 🙂