genezingskracht onderbewuste

Het slimme onbewuste: gaaf!

Conditionering is in veel gevallen erg fijn

Sinds onze geboorte heeft ons brein tal van verbindingen aangelegd door het koppelen van smaken, geuren, geluiden, beelden en aanrakingen met gedachten en emoties. Alles wat we ooit geleerd hebben ligt opgeslagen in verschillende delen van onze hersenen. Dankzij die verbindingen leerden we bijvoorbeeld als baby hoe een wortel eruit ziet, welke kleur een wortel heeft en leerden we bepalen of we een wortel lekker vinden. Naarmate we verder opgroeiden verzamelden we nog meer bruikbare informatie. Het is handig dat je naar de klok kunt kijken en begrijpt hoe laat het is, dat je weet dat je bij rood moet stoppen en bij groen mag doorrijden, dat je een afkeer krijgt als je rottend voedsel ruikt en dat je kunt genieten van fluitende vogeltjes.

Maar vaak ook niet…

Deze verbindingen worden geheel automatisch gemaakt. Je onbewuste stuurt dit namelijk aan, waardoor je allerlei dingen vanzelf doet of bepaalt. Zo kun je zomaar de gewoonte creëren om elke ochtend een kopje koffie te drinken, je bord altijd weg te zetten na het eten, je tanden te poetsen voordat je gaat slapen en je fiets op slot te doen als je hem ergens neerzet. Handig hoor, gewoontes. Anders zou je bij elk van deze handelingen steeds opnieuw bewust moeten nadenken en inspannen. Helaas heb je vast ook gewoontes opgebouwd die je niet vooruit helpen en in sommige gevallen zelfs schade toebrengen. Je onderbewuste stuurt dan bijvoorbeeld aan dat je elke avond chocoladekoekjes eet, door mensen heen praat, aan jezelf twijfelt, elk uur Facebook moet controleren of dat je vaak moet fronzen.

De genezingskracht van het onderbewuste

Op een nóg onbewuster niveau gebeurt er ook van alles dat heel krachtig, en gelukkig ook positief is. Je lichaam geeft bijvoorbeeld automatisch signalen van honger en dorst, botbreuken worden in een paar maanden hersteld, je lichaamstemperatuur wordt constant op het juiste niveau gehouden, er wordt alarm geslagen bij indringers en het lichaam heelt vervolgens zichzelf.  Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week en zonder vakantie is je onderbewuste aan het werk.

Veel ziektes zijn inderdaad psychosomatisch: je lichaam reageert op wat je denkt. Je kunt bijvoorbeeld spontaan blozen bij het denken aan een gênant moment. Ook overdrijven we onze situatie graag. Je denk dat je meer {kwaal} hebt dan je daadwerkelijk hebt. Je hebt een klein beetje {kwaal} en heel erg veel emoties. Je leeft. Je hebt veel emoties. Een beetje {kwaal} en veel emoties.

Test: sterker dan fysieke krachten

Ons mentale genezingsvermogen is zelfs krachtiger dan de fysieke krachten die op ons inwerken. Als je een Ritalin-pil, waar je heel druk van wordt, aan iemand geeft waaraan je vertelt dat het een rustgevende pil is, zal hij zich heel rustig gaan gedragen. Als je Xanax, waar je heel rustig van wordt, aan iemand geeft waaraan je vertelt dat het Ritalin is, zal hij zich heel druk gaan gedragen. En zelfs al is de client zich bewust van dit placebo-concept, het zal nog altijd werken.

Ons denken maakt geen onderscheid tussen echt en herinnering of een voorstelling. Denk maar aan droom. Dat is ook de reden dat we pijn voelen of huilen als een personage in een film iets ergs meemaakt.  Acteurs zijn dus eigenlijk uitstekende hyonituseurs/nlp’ers. Het verleden bestaat ook alleen nog maar in ons denken.  NLP werkt trouwens gegarandeerd niet altijd. ‘Altijd’ is een generalisatie, en alle generalisaties zijn leugens. NLP werkt wel vaak erg goed.

Hoe ga jij deze genezingskracht inzetten?

Nu je weet dat het onbewuste allerlei taken zo effectief kunt uitvoeren zonder dat je er erg in hebt: waar zou je het dan allemaal nog meer voor willen inzetten? Met NLP kun je deze krachten controleren en gericht sturen om grootse dingen te bereiken, zowel fysiek als mentaal. We kunnen allerlei gewoontes verwijderen uit het brein en nieuwe gewoontes opslaan. Stel je eens voor wat voor waardevolle gewoontes je allemaal nog meer zou kunnen installeren!

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden!