Hoe kun je voor een gezond gebit zorgen, inclusief gezond tandvlees? Een gezonde mond is erg belangrijk, en niemand wil een slecht gebit. Hier vind je handige tips voor sterke, gezonde en witte tanden. Hierdoor weet je precies hoe je je mond onderhoudt zodat je gebit ‘het langste mee gaat’. Lees verder…

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Tip 1 – Poets twee keer per dag

Misschien hoopte je dat je met een keer per dag (waarschijnlijk in de avond) weg kon komen… Een keer per dag is toch echt te weinig. Drie keer per dag is weer onnodig. Poets s’ochtends en s’avonds. S’ochtends is net zo belangrijk als in de avond, ook al heb je in de tussentijd niks gegeten. Plaque bouwt zich namelijk juist in de nacht op!

Poets trouwens minimaal en half uur nadat je hebt gegeten.

Tip 2 – Spaar je eetmomenten op

In plaats van 6 tot 10 keer per dag te eten: eet 3 tot 5 keer per dag. Je gebit heeft per dag slechts de capaciteit om met 7 eetmomenten om te kunnen gaan. Ga je daar overheen, dan wordt je gebit extra ‘aangevallen’ door het eten. Laten we het voorbeeld van een zak snoep nemen: eet liever de hele zak in een keer op, dan dat je de hele dag ermee doet.

Tip 3 – Na de lunch: met fluoride spoelen (of een fluoride-alternatief)

Drie keer per dag poetsen hoeft niet, maar er is wel extra winst te behalen na de lunch: fluoride-spoeling.

Als je bang bent voor fluoride, zijn er ook oplossingen. Als alternatief voor fluoride kun je spoelen met olie: ‘oil pulling’. Iedere olie is geschikt, dus je kunt bijvoorbeeld zonnebloemolie gebruiken. Dit moet je wel 10 minuten volhouden.

Tip 4 – Flos (hiermee is erg veel winst te behalen)

gezond gebit tips

Ook al lijkt het alsof je niks weghaalt met flos, puur het maken van de flos-beweging brengt de onzichtbare bacteriën in beweging. Hierdoor krijgen ze niet de mogelijkheid om te blijven rusten, waardoor ze niet hun werk kunnen doen. Erg belangrijk dus. Vind je flossen vervelend, haal dan kant-en-klare flos-stokjes.

Tip 5 – Stook de onderste gedeelten van je tanden

Stook de stukjes tussen je tand, andere tand en je tandvlees. Vraag om hulp bij je tandarts.

Tip 6 – Schaf een heleboel van deze jongens aan…

Zorg dat je van de volgende dingen altijd een voorraad in je tas, op je werkplek, bij je eettafel en bij je bed hebt:

  • Raggers (succes met het vinden van raggers die niet na twee tanden kapot gaan)
  • Tandenstokers
  • Flos

Zet ze in ieder geval naast je bed en gebruik ze iedere dag voor het slapen.

Tip 7 – Schraap ook je tong

Dit is niet alleen fijn voor je adem, het is ook mooi én gezond voor je gebit. Poets en schraap je tong net zo lang tot het helemaal roze is. Een keer per twee dagen is genoeg.

Tip 8 – Overtuig je tandarts én mondhygienist om je zo vaak mogelijk op controle te laten komen en laat je coachen

Doe als eerste twee dingen:

  • Ga ieder half jaar naar de tandarts
  • Ga ook ieder half jaar naar een externe mondhygiënist.

Bespreek vervolgens met je tandarts je voortgang in het ontwikkelen van je nieuwe gewoontes voor het beter zorgen voor je gebit. Stel vragen en laat je coachen naar een beter gebit.

Vraag om advies aan de tandarts en doe er alles aan om het op te volgen.

Tip 9 – Gebruik een elektronische waterflosser

De elektronische waterflosser is een briljante uitvinding omdat het je tanden maximaal schoon krijgt met een sterke straal water, terwijl het je tanden en tandvlees niet kan beschadigen op dezelfde manier waarop bijvoorbeeld een harde tandenborstel voor erosie aan je gebit kan zorgen. Wel belangrijk om te weten: dit is geen vervanging van de traditionele flos, maar een aanvulling. Blijf hiernaast ook een flosdraad gebruiken.

Tip 10 – Flos eerst, poets daarna pas

Door te flossen pak je het ergste vuil direct goed mee. Daarna poets je het weg van de oppervlakte met een tandenborstel. Niet andersom.

Tip 11 – Pas op voor citroen, suiker en andere zure en zoete middelen

Het is heel simpel: verminder de hoeveelheid citroen, sinasappel, grapefruit, kiwi en suiker die je eet. Eet je het wel, spoel daarna je mond dan met water en poets een half uur later je tanden.

Tip 12 t/m 18: Volg ook deze tips voor gezonde tanden

  • Neem genoeg vitamine A en D en pas op je cholesterol.
  • Neem géén suiker. Gewoon helemaal niks.
  • Neem geen granen: op fossielen voor 7.000 V.C. zag men geen tekenen van tandbederf.
  • Zorg dus voor een granen-vrij dieet en vermijd ook bruine rijst.
  • Zorg ook goed voor je tandvlees: poets niet te hard maar houd het wel gezond. Gezond tandvlees is gezonde tanden (en geen slechte adem meer!)
  • Spoel je mond met een zeezout-oplossing in warm water (gebruik een irrigator). Voeg er eventueel appelazin aan toe.
  • Doe aan Oil Pulling voor een gezonde mond.

Fluoride: is het nou wel of niet bewezen?

Het is algemeen bekend en erkend dat fluoride tot de halogenen behoort en daarom giftig is. Om deze reden bevat geen enkele kindertandpasta fluoride. Toch zijn er statistieken die laten zien dat fluoride effectief is tegen tandbederf. Er is echter tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat fluoride een essentieel mineraal is.

Heel veel succes!