Hoe maak je je eigen WordPress-blog? En sterker nog: hoe kun je een blog beginnen om geld te verdienen? In dit artikel vind je een volledig stappenplan en alle tips om een succesvolle, betaalde blog te maken. Zo kun je net als deze site 100.000+ bezoekers per maand krijgen!

Voor we naar het stappenplan gaan: wat is een blog?

Een blog is eigenlijk een synoniem voor een website, hoewel sommige mensen zeggen dat iedere blog een website is, maar niet iedere website een blog is. Een blog bevat in ieder geval inhoudelijke artikelen.

Je gaat op jouw blog veel kwalitatieve artikelen plaatsen, waardoor je een kwalitatieve, succesvolle blog gaat maken. Als je dat doet, ben je al verder dan 90% van je concurrenten, want de meesten geven al direct op. Maar jij niet! Lees de stappen uit dit artikel om meteen goed te beginnen én door te zetten.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Schrijven (Fictie & Non-Fictie) [2021]

Wat moet je kunnen om een succesvolle blog te kunnen starten?

Wat moet je eigenlijk kunnen om een goede blog te maken? Hier staan de skills die je nodig hebt:

 • Foutloos Nederlands schrijven.
 • Iets heel simpel kunnen uitleggen.
 • Moeiteloos schrijven uit eigen ervaring.
 • Moeiteloos bronnen raadplegen en een vertaalslag maken naar simpele zinnen voor in je artikelen.
 • De basis snappen van hoe je artikelen daadwerkelijk door Google opgepikt gaan worden.
 • De bereidheid hebben om heel veel tijd erin te stoppen.
 • De bereidheid hebben om een paar tientjes tot 100 euro per jaar te investeren.

Hoe je super heldere artikelen schrijft die iedereen helemaal uit wil lezen, lees je hier.

Het is het uiteindelijk allemaal waard hoor! Je gaat alles dubbel-en-dwars terugverdienen, maar dan moet je wel het bovenstaande volledig gaan doen. Je kunt niet de resultaten verwachten zonder er moeite voor te doen.

Waarom zou je bloggen? Permanent vakantie (het bestaat echt)!

 • 100% flexibele uren: jij bepaalt wanneer en hoe lang je tijd hebt om weer een artikel te schrijven.
 • Je verdient geld terwijl je niet aan het werken bent: bijvoorbeeld terwijl je slaapt en zelfs in weekenden. Als je blog groot genoeg is, kun je zelfs permanent op vakantie.
 • Je gaat geld verdienen met je hobby! Houd je van videogames? Start dan een videogame-blog. Houd je van fotografie? Maak dan de meest uitgebreide fotografie-site met alle tips die je maar hebt!
 • Je leert terwijl je werkt: het zijn onderwerpen over de onderwerpen die jij leuk vindt, en terwijl je erover schrijft, leer je er ook nog eens over!
 • Je bouwt ervaring in de online marketing.
 • Er is geen grens aan wat je kunt verdienen, want je bezoekersaantallen kunnen oneindig omhoog. Er zijn altijd nog zoekwoorden waarover je geen artikel hebt geschreven of er zijn altijd nog manieren waarop je je verdienmodellen verder kunt perfectioneren zodat ze meer opleveren.
Hierna lezen:  Website gevonden worden door Google? In 7 stappen naar #1 [SEO]

Stap 1 – Domeinnaam kiezen en WordPress installeren op een hostingaccount

Bij deze eerste stap is het direct al erg belangrijk dat je een eigen domeinnaam neemt, want anders gaat Google maar heel weinig bezoekers naar je website sturen. Ga voor: blognaam.nl. Ik wil dus niet zien dat je website een domeinnaam hebt als: blognaam.blogspot.nl of blognaam.wordpress.com. Dat zijn namelijk gratis domeinnamen en gratis hosting, wat je dus niks gaat opleveren.

Kies dus een hostingprovider. Daar kun je ook direct je domeinnaam kiezen. Ik raad Siteground (hier 50% korting) aan vanwege hun snelheid, betrouwbaarheid en snelle hulp. Een uitgebreide recensie over deze beste WordPress Hosting kun je hier lezen. Bekijk in onderstaande video van Robin Mustert precies hoe je dit opzet.

Stap 2 – Een WordPress-thema kiezen voor je blog

Je kunt prima een gratis thema gebruiken. Daarmee ga je het zeker ook redden. Máár, als je een serieuze ondernemer bent, dan weet je: investeer je ergens in, dan krijg je meer resultaat. Het allerbeste premium-thema is Divi (ik heb er onder andere happyrubin.com en origyne.nl mee gemaakt en ik ben affiliate-partner van ze) omdat je er de meest moderne websites mee kunt maken dankzij hun kant-en-klare templates.

Bekijk in de video hieronder hoe je de kant-en-klare moderne templates van het Divi-thema direct live kunt zetten op je website:

Stap 3 – Maak blogberichten aan en begin gewoon met schrijven

Ik wil dat je je absoluut niet druk gaat maken om hoe je blog eruit ziet. Wat ik vele malen belangrijker vind, is dat je site zo snel mogelijk gevuld gaat worden. Trap niet in de val van perfectionisme om eindeloos aan je website te sleutelen terwijl je het eigenlijk voor een spookstad aan het doen bent. Zorg eerst nou maar voor bezoekers en ga daarna eens kijken hoe je het mooier kunt maken. Zo ga je veel sneller vooruit.

Stap 4 – Hoe schrijf je een succesvol blogbericht?

Om een goed artikel te schrijven, is maar één ding belangrijk: dat je het onderwerp waarover je schrijft, in begrijpelijke, simpele taal kunt uitleggen. Kun je iets heel goed uitleggen, dan kun je heel goed bloggen.

Hierna lezen:  Pakkende Titels Bedenken? 27 Tips, 88 Voorbeelden (Origineel & Leuk!)

Je hoeft dus niet allerlei ‘grappige' zinsconstructies te bedenken, zoals een ‘ludiek' Geenstijl-artikel. Het belangrijkste is dat mensen je artikel door willen lezen, en dat doe je al succesvol door begrijpelijk en simpel te schrijven!

Hier leer je alles over het schrijven van een goed artikel. Gebruik daarnaast onderstaande template voor een goed blog-artikel:

Gebruik onderstaand template voor een succesvol blogbericht:

Hieronder vind je een template die je voor ieder artikel kunt gebruiken. Vervang simpelweg het woordje ‘bloggen’ steeds door het onderwerp dat je hebt gekozen voor je artikel.

Wat je ziet, is dat het belangrijk is dat ieder artikel zoveel mogelijk praktische, simpele tips geeft (iedere tip is een paragraaf). Dit maakt het schrijven van een artikel ook erg eenvoudig: je raadpleegt een paar bronnen en alle tips die je tegenkomt, verwerk je in eigen woorden in het artikel.

[Pakkende titel]

(Hier leer je hoe je pakkende titels kunt schrijven voor je blogbericht.)

[Inleiding]

[in dit artikel ga je leren wat bloggen betekent. Je vindt hier de definitie en je vindt manieren waarop je bloggen kunt toepassen in je leven. Lees verder om hier alles over te leren!]

[Alinea: Wat is de betekenis van bloggen?]

[Bloggen betekent…]

[Alinea: Waarom zou je bloggen?]

[Het is erg waardevol om bloggen toe te passen in je leven omdat…]

[Alinea: Hoe kun je bloggen toepassen in je leven?]

[Ik zal dit gaan uitleggen door middel van onderstaande tips.]

[Tip 1: Doe iedere dag…]

[De eerste tip om bloggen toe te passen in je leven, is door iedere dag…]

[Tip 2:]

[Tip 3:]

[Tip 4:]

[Tip 5:]

[Alinea: Veel succes met het toepassen van bloggen in je dagelijks leven!]

[Als je de tips uit dit artikel gebruikt, weet ik zeker dat het je gaat lukken om een leven vol blog-plezier te gaan leven!]

Stap 5 – Leer nu pas WordPress een beetje beter kennen

Je hebt direct al actie genomen door gewoon al wat blogberichten te schrijven. Perfect. Nu is het tijd om wat meer kennis te maken met WordPress. Bekijk daarvoor onderstaande rondleiding van Anouk Broer:

Hierna lezen:  Digitale Nomaden: Alle Info (Banen, Geld & Tips)

En onthoud: WordPress is een gouden combinatie als je het gebruikt met het Divi-thema.

Stap 6 – Je blog gevonden laten worden door Google: zo krijg je bezoekers…

Ik heb zeven simpele stappen uitgeschreven die er gegarandeerd voor zorgen dat je – net als deze website – tienduizenden bezoekers gaat krijgen. Zonder dat je er daarna ooit nog iets voor hoeft te doen. Lees daarvoor mijn 7-stappenplan om gevonden te worden door Google. Let op: in deze stap gaat het meeste werk zitten. Je bent dus alvast voorbereid!

Waarom zou je je op Google focussen voor meer bezoekers op je blog?

 • Google is simpelweg de meest duurzame manier om bezoekers te krijgen. Facebook wankelt aan alle kanten dus het is erg risicovol om je publiek op Facebook op te bouwen.
 • Google blijft innoveren: het wordt door 99% van de zoekers op het internet gebruikt en dat zal nog wel zo blijven doordat Google altijd verbeteringen doorvoert.
 • Dankzij Google kun je passief bezoekers blijven krijgen. Als je je op Facebook zou focussen, dan moet je iedere week een aantal keer iets gaan posten om bezoekers te blijven krijgen. Ben je daarentegen Google aan het domineren, dan krijg je de rest van je leven gewoon nog bezoekers zonder dat je er iets voor hoeft te doen! Gaaf hè!

Stap 7 – Test verschillende manieren om geld te verdienen met je blog

Pas als je website een fatsoenlijke stroom bezoekers heeft, wil ik pas dat je je druk maakt om hoe je er geld aan gaat verdienen. Je hebt je website namelijk in een middagje tijd zodanig ingesteld zodat het geld gaat verdienen. Daar zou ik me dus niet druk om maken.

Ben je op het punt gekomen dat je blog op consistente wijze aardig wat bezoekers binnenhaalt? Dan zijn je opties vervolgens :

 • Adsense-advertenties plaatsen. Dit is een dienst van Google die automatisch advertenties op jouw website plaatst. Wat voor advertenties het zullen zijn, is altijd een verassing, maar gelukkig kun je in het programma eenvoudig aangeven welke onderwerpen geen advertentieruimte op je site mogen hebben. Ook zal je netjes iedere maand een geldbedrag op je rekening overgemaakt krijgen van Google. Dit verdient ongeveer 1.500 euro per maand als je 300.000 bezoekers per maand hebt.
 • Advertentieruimte zelf verkopen aan bedrijven. Het voordeel van de vorige optie, Adsense, is dat je na een paar muisklikken al geld aan het verdienen bent. Het voordeel van de methode uit deze bullet is dat je 3 tot 10 keer meer advertentieinkomsten kunt krijgen dan wat je met Adsense zou verdienen. Waarom is dat zo? Je moet wat meer moeite doen: je moet je eigen verkoopskills in te zetten door de telefoon op te pakken en bedrijven te gaan bellen zodat ze overtuigd raken om bij jou te adverteren. Ook moet je zelf rekeningen versturen en je hebt het risico op wanbetalers. Hiermee kun je bijvoorbeeld al bij 100.000 bezoekers per maand 1.500 euro per maand verdienen… Of veel meer: dat hangt af van je eigen verkoopskills.
 • Zelf premium E-boeken schrijven en op je site verkopen. Heb je bijvoorbeeld een fitnessblog, dan kun je een Fitness-Bijbel schrijven en op je site verkopen. Je inkomsten hangen helemaal af van hoe duur je het e-boek prijst en hoe goed je bent om mensen ernaar te funnelen.
 • Een eigen webshop bij je blog plaatsen. Als je eenmaal 100.000 bezoekers per maand hebt, lukt het je zeker om tientallen producten uit je eigen webshop te verkopen. Kies producten die matchen met je blog-artikelen, maak gebruik van een beproefd webshop-systeem zoals Shopify en je bent al van start!
 • Bedrijven aanbieden dat ze hun formulieren op je website kunnen plaatsen. Worden bezoekers via jouw website lid van de nieuwsbrief van een ander bedrijf, dan kun je per aanmelding geld gaan verdienen. Je kunt hiermee tot wel 40 euro per inschrijving vragen. Dat hangt helemaal af van de branche. Ook hiervoor moet je zelf een bedrijf gaan overtuigen om met jou te gaan samenwerken. Dit verdient ongeveer 2.000 per maand als je 100.000 bezoekers per maand hebt.
 • Bol.com producten verkopen. Hiervoor hoef je alleen maar speciale linkjes naar producten van Bol.com te plaatsen. Dat is zo gedaan via het speciale programmaatje van Bol.com waar je je voor kunt aanmelden. Je verdient hiermee 6% van de omzet van een verkocht product. Dit percentage ligt lager bij elektronica en hoger bij sieraden en e-boeken. Het is aanbevolen om Bol.com-producten te verkopen die rond de 100 euro liggen. Kies je producten die duurder zijn, dan moeten mensen er vaak een aantal dagen over nadenken en dat zorgt ervoor dat Bol.com de commissie niet meer aan jou toewijst. Kies je producten van 10-50 euro, dan heb je er ook niet heel veel aan omdat je dan steeds maar een paar euro verdient… In mijn geval is het boeken, wat een slechte keuze is omdat boeken maar een paar tientjes kosten. Dit verdient bij mij 750 euro per 100.000 bezoekers.
 • Producten van anderen verkopen via affiliatenetwerken. Bekende Nederlandse affiliatenetwerken zijn Paypro en Tradetracker. Een bekende Engelstalige is Clickbank. De producten die je van Paypro-aanbieders verkoopt, bieden je gemiddeld zo'n 30 euro commissie per product die je voor 100 euro verkoopt. Leer hier meer over affilaite marketing van Jacko.
Hierna lezen:  Clickfunnels Ervaringen & Review Nederland [Pas Op]

Wat ga jij doen om geld te verdienen met je blog? Ga je je eigen producten verkopen? Ga je advertentieruimte verkopen? Ga je informatieproducten verkopen (e-boeken, audio, video)? Ga je andermans producten verkopen voor een commissie? Ga je inschrijfformulieren plaatsen zodat je bezoekers zich kunnen aanmelden voor e-maillijsten van andere bedrijven, en vraag je geld per e-mailadres?

Veel geld verdienen met je blog is gewoon mogelijk. Je moet alleen wel anders gaan denken. Bijna niemand denkt zo. Als iemand mij zou vragen wat voor werk ik doe, dan zou het gesprek als volgt gaan…
‘Wat voor werk doe je?'
– ‘Ik maak websites en blogs. Ik ben een blogger.'
– ‘Verkoop je de websites? Voor welk bedrijf blog je?'
– ‘Nee, de websites verdienen automatisch geld.' En dan nog valt het kwartje niet en vragen ze:
– ‘Dus… ben je op zoek naar een baan?'

Bloggen is gewoon een volledige onderneming die je automatisch geld oplevert, bijvoorbeeld als je het combineert met affiliate marketing. Test in ieder geval alle manieren die hierboven staan om te ontdekken wat succesvol werkt voor jou.

Stap 8 – Geniet van jouw permanente vakantie dankzij jouw blog

Het zijn maar 7 stappen, dus het lijkt misschien weinig, maar ik wil dat je één ding beseft: je kunt niet de resultaten verwachten zonder dat je het benodigde werk erin hebt gestopt. Je moet goed beseffen dat 99% van de bloggers opgeeft omdat ze geen zin hebben om de benodigde prijs te betalen. Ze willen gewoon nu al permanent vakantie.

Zorg er dus voor dat jij een heel jaar volhoudt zodat jij daadwerkelijk permanent vakantie kunt hebben. De belangrijkste stap van alle 7 voorgaande stappen, is stap 6: gevonden worden door Google. Daar gaat de meeste tijd in zitten. bestudeer die stap dus goed.

Veel succes! Het gaat je zeker lukken om een succesvolle blog te maken en om er geld mee te verdienen!

Gerelateerd: lees verder...