hypnotische suggesties

Hypnotische suggesties toedienen – Dit is de werkende formule

We gaan in dit artikel leren hypnotische suggesties aan onze client toe te dienen. Als je hiermee aan de slag gaat, is het aangeraden om ook eens te kijken naar de belangrijke coachingstips voor als je client in trance is. Lees dit artikel in ieder geval goed door, zodat je bekend raakt met het werken met hypnotische suggesties.

Overzicht

Samengevat werk je op de volgende manier toe naar het indienen van hypnotische suggesties:

 1. Intakegesprek
 2. Voorbereiden en primen van de gewenste uitkomst.
 3. Absorbeer de aandacht
 4. Omzeil de kritische factor
 5. Activeer een onderbewuste respons: dit is het daadwerkelijke toedienen van een hypnotische suggestie (dit wordt in dit artikel behandeld), zoals het aanwakkeren van een bronvolle state in de client. Voeg eventueel als eerste een ontspanning-state toe. Voeg daarna de gewenste state toe die nodig is voor de cliënt in de betreffende sessie.
 6. Versterk de state en maak het meer intens.
 7. Leid dat naar de gewenste uitkomst middels een posthypnotische suggestie. Maak een link naar een call to action.
 8. Volledig uit de oefening halen.
 9. Naar een neutrale state leiden.
 10. Future Pace.

Wat is de formule voor hypnotische suggesties?

We zoomen even kort in op punten 3, 4, 5 en 7 van bovenstaande lijst. Hoe gaat het installeren van hypnotische suggesties, zoals bronvolle states? Het installeren helende woorden in een persoon bestaat samengevat uit 4 stappen:

Stap 1 – Absorberen van de aandacht

“Terwijl je daar zit, wil ik dat je naar een plek op de muur staart”

Stap 2 – Omzeilen van de kritische factor

“En terwijl je naar die plek staart kan je je realiseren dat je nu precies dat kan doen als wanneer je voor het eerst naar school ging en de nummers en letters van het alfabet leerde.” In dit voorbeeld hebben we de client naar een andere tijd en plaats afgeleid.

Stap 3 – Activeren van de onderbewuste respons

“Je bent aan het leren… Leren over iets dat je nog niet weet. En hoewel je het je nog niet realiseert, is je ademhaling al veranderd…

Stap 4 – Integreren met de gewenste uitkomst in toekomstige context

‘En je wordt meer {state} en meer {state} op de momenten waarop jij dat nodig hebt.’ Dit wordt in een volgend artikel behandeld.

In dit artikel gaan we uitgebreid in op de uitvoering van de eerste drie stappen.

hypnotische suggesties

Helende/bemoedigende woorden tijdens een oefening

Gebruik nu onder andere je Milton-taal om de daadwerkelijke hypnotische suggestie uit te voeren.

Stap 1 – Aandacht absorberen

Een van de eerste stappen van iedere vorm van leiden, in dit geval het leiden naar states, is het absorberen van de aandacht van de cliënt. Vaak wordt gezegd dat focus van de aandacht de toegangspoort naar trance is. Focus zijn of haar aandacht dus op één taak of op één waarneming. Het focussen op een bepaald persoon, onderwerp, emotie of taak is meteen een handige truism waarvan je gebruik kunt maken voor ontspanning. Iedereen wordt moe als de ogen lange tijd op iets geconcentreerd zijn. Hier volgen wat voorbeelden van aandacht absorberen.

 • Door sterk oogcontact te hebben absorbeer je ook de aandacht.
 • Welke hand is lichter?
 • Fixeer je ogen op een punt. En terwijl je je op dat punt fixeert, merk je op een gegeven moment dat je ogen stil staan met een complete fixatie en aandacht op dat de punt, en terwijl je dit complete concentratie hebt op dat punt wil ik dat je een bepaalde vermoeidheid voelt in je ogen, en voel de totale ontspanning die het dichtdoen van je ogen je bent brengt, want terwijl je aan het ontspannen bent, kan je langzaam beginnen in trance te gaan. En hoe meer je die ontspanning voelt, hoe meer je in trance kan gaan, en hoe meer je in trance gaat, hoe beter je je voelt, en hoe beter je je voelt, hoe dieper en dieper je gaat. Juist.

Stap 2 – Kritische factor omzeilen

Nog vóórdat je gaat leiden naar een gewenste state, zorg je ervoor dat je de kritische factor, oftewel het bewustzijn van de client ‘bezighoudt’ met iets anders, zodat het onderbewuste wijd open staat voor je suggesties. Laat de client afgeleid zijn van haar model van de wereld, bijvoorbeeld door middel van afleiding, verrassing, twijfel of verwarring.

Daarna ga je meteen het zaadje met je genezing planten, of een onderbewuste respons activeren. Emoties en states zijn een onderbewuste respons. In de meeste gevallen is ontspanning een mooie algemene state om mee te beginnen.

Operking: als dit na het intake-gesprek gebeurt, heb je het huidige probleem of de huidige negatieve state al uitgebreid gepacet. Als je deze techniek in een normaal gesprek eventjes snel wil gebruiken, zorg je ervoor dat je eerst genoeg empathie hebt getoond voor de huidige state, voordat je wil afleiden naar een positieve state.

Stap 3 – Opwekken van de gewenste state

States opwekken doe je als je van de bronnen of negatieve ervaringen uit iemands verleden gebruik wil maken voor een NLP-interventie. Daarnaast kun je states in jezelf opwekken voor een coachingssessie, of voor een ander belangrijk moment.

De belangrijkste techniek om states op te wekken is: praat over de ervaring. Heb je die ervaring ooit eens eerder gehad? Als je het over een pijnlijke ervaring bij de tandarts hebt, kun je je wang aanraken: ‘En dan voel je het precies hier.’ Maar goed, op de volgende manier wek je een nieuwe state op:

 • Belangrijk: go first! Ontwikkel de gewenste state eerst in jezelf voor je het bij anderen gaat opwekken.
 • Vraag aan de client wanneer ze deze state al eens eerder heeft ervaren. Laat haar deze herinnering levendig en helder voor zich te halen. “Wanneer voelde je je heel, echt heel {gewenste state}?
 • Stel eventueel ook vragen die de states uitlokken. Bijvoorbeeld: heb je ooit een boek of film gezien waarin je zo in opging dat je jezelf verloor in waar je was of wat je deed?
 • Stel deze vragen geladen, dus met je hypnotische stem. Bijvoorbeeld: “fas-cin-er-end…”
 • Vraag naar hoe ze hun huidige auto/beste werknemer /eerste liefde gekozen hebben.
 • Bij 3 voel je mijn hand op je voorhoofd tikken en dan ga je direct en automatisch naar het allereerste moment toe waarin je {state of gedrag}. 1 2 3 (tik aan) nu, daar. Gebruik meteen een vooronderstelling. Bijvoorbeeld: “Is het licht of donker?”
 • Wat zie je, wat doe je, etc? Bij visualisaties gaan we vooral open vragen stellen in plaats van vertellen.
 • Wat voelde je dan? Utulize hun trance-woorden, bijvoorbeeld: je verloor je besef van tijd, en je lichaam ontspande zich en je voelde een sterk gevoel van comfort en vrede. Dus het is nu tijd om een sterk gevoel van comfort en vrede te voelen, heel goed, dat zich nu in je gaat ontwikkelen. Want dat is iets dat jou heel goed laat voelen, dat vredige gevoel. En je kan die tijd weer gaan verliezen is het niet? (Met het gebruik van echo en utilization, zodat je een hypnotische loop veroorzaakt, net als een microfoon tegen een luidspreker).
 • Vraag naar de context waarin de cliënt de state al eens had. Als iemand bijvoorbeeld meer wil lachen, laat je haar teruggaan in een tijd waarin ze naar haar favoriete komedie aan het kijken was. Maak dus gebruik van ervaringen en herinneringen zoals lezen, film kijken, ontspannen op vakantie, auto rijden, in de wachtrij staan, muziek of poëzie luisteren, boswandeling, massage krijgen etc.
  “Vertel me iets over {context X.}”
  Client: “Het ligt bij {bron Y.}”
  “Hou je ervan om {iets met bron Y}?”
  “Als je op een dag als vandaag in {iets van bron Y} kon zijn, hoe zou dat zijn?”
  Ik nodig je uit om mee te gaan en me te volgen naar {bron Y}. Terwijl je naar {bron Y} gaat, merk je dat een van de eerste dingen die je op kan merken is dat je…
 • Zoek of creëer bij voorkeur een context waarin het gewenste eindresultaat van nature gebeurt. Zo is een bubbelbad handig bij pijn, of zo is een woestijn handig bij een druipende neus. Een ander voorbeeld: als je erg veel pijn hebt, kun je dat opeens helemaal vergeten als er zich een noodsituatie voordoet of wanneer je afgeleid wordt doordat er teveel informatie op je afkomt. Onthoud dat ons bewuste maar vijf tot negen chuncks aan informatie aankan, dus Erickson gaf zijn client iets anders om te doen om haar af te leiden van de pijn. Hij gaf haar een huiswerkopdracht: “Ik heb een methode die heel goed werkt, maar het werkt alleen voor volwassen en intelligente mensen. Intelligente mensen kunnen vanuit meerdere standpunten kijken. Dus ik geef je een huiswerkopdracht voor volgende week. Ik ga je uitvoerig testen daarna. De opdracht is: lig in bed en bedenk hoe je eruit ziet vanuit andere perspectieven, vanuit alle hoeken van de kamer. Ik vraag je volgende week om een perspectief voor me te tekenen en ik bereken je intelligentie.” De client werd zo dus afgeleid met een andere taak, en werd tegelijk ook gedissocieerd van haar gevoelens doordat ze vanaf buiten haar lichaam naar haarzelf moest kijken en volwassen ‘moest’ worden, en dat hielp dus ook tegen de pijn.
  Erickson gaf een client met wratten de opdracht om drie keer per dag haar voeten in koud water te doen en daarna meteen in warm water. Dat was heel irritant dus stopte ze na een paar weken en vergat ze dat ze wratten had.
 • Doe je ogen dicht en ontspan. Denk aan die ervaring waarin je absoluut {triomfant} voelde. Hoor de geluiden in de kamer, het gesmiespel van goedkeuring, het applaus. Zie hoe de mensen lachen en hun gezichtsuitdrukkingen van warmte en bewondering. Voel je voeten op de grond en de feliciterende handdrukken. Voel vooral je gevoelens, de warme gloed van {state} die in je oprijst.
 • Vervolgens gebruik je die ervaring om de gewenste state te activeren. Een state activeren staat gelijk aan de fantasie activeren. Werk dus met alle waarneembare elementen uit het rijtje VAKOG en versterk ze voor die ervaring. Stel in detail vragen over deze waarneembare elementen. Bijkomend voordeel is dat je nu veel informatie hebt om mee te werken tijdens de oefening. Wat zie je? wat zien we aan jou? Wat horen we? Hoe klink jij? Wat voel je, waar voel je het en hoe voelt het? Is het je ademhaling, de spanning op je spieren, het gevoel in je tenen, een trilling/tinteling? Stroomt het?
 • Wil je de client laten associëren met die ervaring, dan is de volgende zin, in de gegeven volgorde, een goed startpunt: “Zie wat je zag, hoor wat je hoorde, voel wat je voelde.”
 • Denk wel aan de volgorde. Vertelde de cliënt eerst iets visueel, dan op gevoel, dan begin je de visualisatie met V-, en dan K-ervaringen.
 • Je kunt ook het hypothetische kader gebruiken: “Doe alsof je die ervaring nu weer beleeft.” Of: “Doe maar alsof je in trance bent.”
 • Mocht je dieper op een ervaring in willen gaan, gebruik je DVD: Denken, Voelen, Doen. “Wat dacht je?” “Welk gevoel komt bovendrijven?” “Wat deed je?”
 • Daarnaast kan je nog vragen: “Waar was je?” “Met wie was je?”
 • Omdat je acties je emoties en gedachten beïnvloeden, kun je voor positieve states power poses aannemen, inclusief een grote lach! Daarna ontspannen.
 • Verstek en je begint er steeds vaker opnieuw aan te denken. Dus herhaal de herinnering 4 keer. En nog eens, en nog eens, en nog eens. Gebruik dus fractionatie.
 • Dat je in het verleden {State/vaardigheid} hebt gevoeld betekent dat je dat weer kunt (en: dat je ademt/een betere lichaamshouding aanneemt betekent dat je steeds meer zelfvertrouwen inademt)
 • Achterwaarts: om {dat} in de toekomst te voelen moet je…

Tot nu toe was de client erg bewust bezig met het oproepen van de state. Het is nu dus handig om de client even in een diepe trance te laten verzinken.

hypnose

De trance aankondigen

Zeg alvast dat de client zometeen in trance zal gaan. Zeg ook bij welk woord dat zal gebeuren. “Zometeen hoor je ‘slaap’, wat betekent dat je je ogen dicht doet en in hypnose gaat.”

Aandacht absorberen

Voordat je zo meteen de bemoedigende woorden van de zojuist opgeroepen state gaat toedienen, absorbeer je de aandacht opnieuw.

Kritische factor omzeilen

Ook houd je de kritische factor nogmaals bezig.

Breng de client in ontspanning/trance

Gebruik het afgesproken commando wat je eerder aan de client had aangekondigd. Bijvoorbeeld: “Slaap.”

Bemoedigende/helende woorden toedienen

Dien nu de bemoedigende woorden van de gewenste situatie en de gewenste bronnen toe aan de client. Gebruik precies de woorden die de client in het intakegesprek en in stap 3 heeft verteld, in combinatie met milton-taal. Aan de hand van de volgende oefeningen gaan we leren Milton-taal te gebruiken om states als suggesties toe de dienen aan de client.

hypnose

Oefening – De basis van het toedienen van de bemoedigingen (gewenste state)

Een mooie basis van het installeren van bemoedigende woorden door middel van vage taal is het gebruik maken van ongespecificeerde werkwoorden in combinatie met nominalisaties.

 1. Bij de eerste stap kies je ongespecificeerde werkwoorden: woorden als: ervaar, onthoud, weet, begrijp, ontdek, geloof, doe er moeite voor, verbind, stel je eens voor, voel dit, denk dat, en als je je ooit afvraagt…, realiseer, herken, merk op, word bewust, ontwikkel.
 2. Voeg er een nominalisatie aan toe. Dat zijn in principe states! Zie onderstaande tabel.

Begin simpel:

Unspecified VerbNominalization
Voel

Weet

Ontwikkel

Etc.

Zelfverzekerdheid

Dat je zelfverzekerdheid hebt

Zelfverzekerdheid

Oefen nu zelf: Gebruik bovenstaande twee stappen om bemoedigende woorden te installeren.

Voorbeeldzinnen:

 • Merk op hoe je voortaan een betere focus zal hebben.
 • Merk op hoe het is als je voortaan kracht voelt in je spraak, en merk daarbij op hoe natuurlijk dat voor je is.
 • Voel je inlevingsvermogen toenemen.
 • Je zou kunnen merken dat je je anders gaat praten, en dat je je goed gaat voelen omdat je die groei ervaart!
 • Je zou je kunnen realiseren dat je anders zal gaan praten nadat mensen zo goed op je gaan reageren
 • Wat mij interesseert is: wanneer leerde je voor het laatst zo makkelijk?
 • Je zou moeten onthouden dat leren iets heel natuurlijk voor jou is om te doen. Sta het gewoon toe en geniet van het proces.
 • Dit levert je nieuwe inzichten en begrip op.”
 • Deze ervaring zal je verder helpen.
 • Ergens voel je wel dat je weet wat de oplossing is.
 • “Dit is gemakkelijk te leren.” (Wat is dit?)
 • “Je kunt een bepaald gevoel opmerken”. (Bepaald?)
 • “Het levert je een nieuw inzicht op.”
 • (inzien)
 • “Met dit begrip kom je heel ver”
 • (begrijpen)
 • “Je interesse zal je veel opleveren.”
 • (interesseren)

Oefening – Nu met pacing

Ga nu eerst pacen voordat je weer aan de slag gaat met ongespecificeerde werkwoorden en nominalisaties. Het is handig om gebruik te maken van causal modeling om het vloeiend te maken.

 1. Eerst pacen, onder andere met causal modeling: “Terwijl je hier zit, naar me luistert en naar me kijkt…”
 2. Daarna de suggestieve elementen met unspecified verbs en nominalizations: “…weet ik niet zeker hoeveel je je realiseert dat je enorm veel assertiviteit bezit.”

Je hoeft alleen maar en…en…en… te zeggen.  Dat is alles wat je hoeft te doen…
En daarnaast nominalisaties en ongespecificeerde werkwoorden.

Een bemoediging zou zo kunnen klinken: “Je zit hier, kijkend naar mij, bewust van wat ik aan het zeggen ben, en het is niet nodig om te realiseren: ik ben heel slim, te erkennen: ik ben heel slim, of te geloven: ik ben heel slim.”

Oefening – Nu met fractionatie

 1. Begin zoals normaal, dus ongespecificeerde werkwoorden combineren met nominalisaties.
 2. Doe dit ook weer vloeiend (Causal Modeling gebruiken).
 3. Ga vloeiend over op fractionatie:

Een deel van je… En een deel van je….
Je zou … kunnen voelen, maar je zou ook… kunnen voelen. (bv ‘’iets anders’’).
Fractioneer ook met de positie van je lichaam, of op andere manieren.
Oefen ook het inbrengen van taalverzachters in het geheel.

Verbind de gefractioneerde onderdelen weer aan elkaar. Calibreer ook welke van de twee opties het fijnste zijn en daar breng je de client naartoe.

Oefen door steeds meer Milton-model-onderdelen aan het totaalplaatje van je coaching toe te voegen. Als je het even niet meer weet, kun je weer naar de basis: ongespecificeerde werkwoorden in combinatie met nationalisaties.

Misschien kan je daadwerkelijk,  weet je,  James, langzaam ontspannen,  met veel plezier en genot.

Oefening – meer variaties

 • Je kunt deze oefening ook met meerdere coaches op 1 cliënt doen. Werk hierbij in harmonie en stem goed af op elkaar.
 • Iemand kan in de achtergrond voor geluiden zorgen die gepacet/utilized kunnen worden.
 • Calibreer constant! Dat doe je altijd. Hergebruik en versterk de techniek die je gebruikte als je door middel van calibratie opmerkt dat de client geniet, en probeer iets anders als je ziet dat hij of zij niet geniet.

Tot zover het geven van hypnotische suggesties om states toe te dienen. De volgende stap? Versterken van de state!

Nu je de gewenste state boven hebt laten drijven door middel van een hypnotische suggestie, kun je de state nog eens gaan versterken.

https://hetnlpcollege.nl/versterken-state-uitgebreide-gids-om-nu-proberen/

En daarna? Posthypnotische suggesties geven!

Binnenkort verwijzen we hier naar een artikel over posthypnotische suggesties.

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden!