Wat vinden wij van ‘Ik Stop Wel' van Marcel Borst? Zijn zijn methodes – waarbij gebruik gemaakt wordt van bewezen hypnose-behandelingen – zinvol en nuttig? Werkt het echt om te kunnen stoppen met roken? Wij zochten het uit. Lees verder voor onze review en ervaringen

Review: Stoppen met roken met Marcel Borst en zijn “Ik stop wel!” programma

Iedereen die ooit een keer begonnen is met roken, weet hoe moeilijk het is om te stoppen. De verslavende werking, maar ook de gezelligheid van samen een sigaretje roken, of het ritueel van na het eten er even eentje opsteken, zorgt er voor velen voor dat ze in hun verslaving blijven hangen. Ze voelen zich niet sterk genoeg om hun rookwaren tegenstand te bieden en die knop om te zetten. En dat terwijl je er op elk pakje sigaretten voor gewaarschuwd wordt. Het gevaar voor je lichaam is groot.

Marcel Borst: Weer iemand die zegt dat hij je kan helpen met stoppen met roken?

Je denkt vast dat als je echt wilt, het je in je eentje ook wel moet lukken. Het gaat immers om die knop tussen je eigen oren, die moet je dan toch ook zelf kunnen vinden, of niet? Het is eigenlijk net als met het zoeken naar een geschikte studie, of het erachter komen wat voor beroep je later wilt gaan doen: bij sommige zaken heb je gewoon wat hulp nodig. Dan is het mooi dat die hulp er is en dat je er maar om hoeft te vragen.

Wie koppig wil blijven en het alleen voor elkaar wil krijgen met stoppen met roken, kan het ook goed redden. Dat er hulp beschikbaar is, wil niet automatisch zeggen dat je deze altijd in moet schakelen. Maar hoeveel makkelijker is het, als je het niet alleen hoeft te doen en je gesteund voelt? Dat is waar Marcel Borst om de hoek komt kijken, want hij heeft ervaring met de gevolgen van roken en heeft daarom een systeem ontwikkeld om mensen voor eens en altijd van het roken af te helpen.

Wie is Marcel Borst van “Ik stop wel!” eigenlijk?

Als kind van een rokende vader weet Marcel al van jongs af aan wat de gevolgen kunnen zijn. Met amper vijftig jaar op de teller, werd er longkanker bij hem geconstateerd. Hij werd daarna geopereerd en gelukkig heeft hij het overleefd, maar wel met een hoop beperkingen als resultaat. Hij kon niet meer sporten, was niet meer de oude en had altijd een benauwd gevoel in zijn lichaam. Dit had ook als gevolg dat hij heel erg bleef hoesten en dit was onmogelijk om als kind aan te zien.

Deze ervaring heeft hem al vroeg in zijn leven doen beseffen hoe belangrijk je algemene gezondheid is en wat voor negatief effect roken hierop kan hebben. Natuurlijk wordt een gezond lichaam door meer beïnvloed: gezond eten, regelmatig bewegen, het hoofd ontspannen en gelukkig in je relaties zijn, kunnen ook allemaal een positieve bijdrage leveren. Maar roken heeft hoe dan ook geen positief effect op het lichaam en de organen. Dat was de beste motivatie om met “Ik stop wel!” te starten.

Onze videoreview

Wat zijn onze ervaringen met het programma “Ik stop wel!” van Marcel Borst?

Allereerst is het goed om te vermelden dat Marcel Borst een aantal zaken via zijn website aanbiedt. Je kunt:

 • een webinar volgen
 • het “Ik stop wel!” E-book downloaden
 • het online “Ik stop wel!” programma volgen
 • met het hele bedrijf een sessie boeken
 • zijn hard cover boek ´Ik Stop Wel´

Verder is het belangrijk te weten dat Marcel Borst een hypnotherapeut is. Dit betekent dat hij door middel van het beïnvloeden van het onderbewustzijn je gevoel kan veranderen. Concreet gezegd kan een behandeling door middel van hypnose voor meer problemen een oplossing bieden. Wanneer je te vaak naar ongezond eten en snoepen neigt, kan hypnotherapie ook helpen. Alleen heeft Marcel Borst hypnose als ondersteuningsmethode gekozen voor het stoppen met roken.

Dat betekent automatisch dat de hypnotherapeut kennis moet hebben van het menselijk gedrag en hoe het onderbewustzijn soms de overhand kan hebben. Dat is die spreekwoordelijke “knop” die om moet. Hypnose kan dus een handig middel zijn om ongewenste gewoonten die vastzitten in het gedragspatroon te doorbreken. Hypnotherapie is ook niet iets dat je zomaar aanvoelt en spontaan begint te doen, daar moet je voor geleerd en geoefend hebben.

Wat zijn de kosten van het aanbod van Marcel Borst om te stoppen met roken?

Het E-book kun je gratis downloaden, je hoeft alleen maar je voornaam en e-mailadres achter te laten en in het volgende scherm je informatie aan te vullen. Je krijgt dan niet alleen het E-book trouwens, want je ontvangt ook nog Marcel’s beste tips en ideeën om zelf te stoppen met roken. Voor deze belangrijke les hoef je niks te betalen en als je de kracht hebt om op eigen houtje te stoppen met roken, kun je dat met ondersteuning van de digitale informatie van Marcel Borst doen.

Ook aan het webinar zijn geen kosten verbonden. Je laat je gegevens achter – net als bij het E-book – en selecteert dan een dag en tijdstip dat jou goed uitkomt. Meestal zijn er drie dagen waar je uit kunt kiezen en het fijne van het webinar is, dat je zowel ’s ochtends als ’s avonds een tijdstip kunt kiezen. Ook als je overdag aan het werk bent, zijn er opties. Je kiest een van de momenten in de avonduren, maar je kunt zelfs het weekend gebruiken voor het webinar. Ook dan zijn er webinars namelijk.

Het online “Ik stop wel!” programma kost niet meer dan wat de meeste rokers in 4 of 5 weken wegroken. Zo snel heb je het dus ook alweer terugverdiend. Omdat het een online programma is, hoef je niet van huis en dat scheelt altijd weer benzine- en parkeerkosten of kosten voor het openbaar vervoer. Daarnaast scheelt het je tijd, want als je echt van het roken af wilt, wil je liever niet onderweg zijn, maar kun je ook van thuis uit een training volgen en meteen aan de slag gaan met de methode.

Het fijne van de online training “Stoppen met roken” is dat je ook gespreid kunt betalen. Het deelnemersbedrag is voor de een niet veel geld, maar voor de ander juist wel. Wanneer je het niet ineens wilt of kunt betalen, kies je voor betaling in termijnen. De extra kosten voor betalen in termijnen vallen mee. Omdat je binnen 14 dagen al een niet-roker bent, verdien je de vervolgtermijnen dus al terug nog voordat het wordt afgeschreven.

Bij de bedrijfssessies staat geen bedrag voor de training bekend, maar dat is natuurlijk logisch, want de kosten zijn hier afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Zodra het om teveel medewerkers tegelijk gaat, kan een groep in tweeën gesplitst moeten worden om optimaal bereik te hebben. Daarnaast is de locatie van belang. Die kan beperkingen qua formaat opleveren, terwijl het ook juist kan gaan om een locatie buiten de deuren van het bedrijf zelf. Dat telt ook mee in de kosten.

Is “Ik stop wel!” van Marcel Borst het geld waard?

Over de gratis producten hoef je sowieso niet lang na te denken. Die kun je proberen door je aan te melden en de bronnen te downloaden of bijvoorbeeld door de tips in het blog op de website te lezen. Er staat veel informatie die je misschien al wist, maar er staan ook resultaten van onderzoeken of tips waar je wat mee kunt.

De betaalde online training die je van thuis uit kunt volgen is zeker betaalbaar. Reken voor jezelf maar eens uit wat je aan sigaretten per week, per maand of per jaar oprookt en je zult zien hoe snel je het terugverdiend hebt, zodra je gestopt bent. Je hebt dan nog niet eens de verborgen effecten meegeteld, zoals de extra bezoekjes aan de huisarts, het opnieuw verven van je huis (omdat je muren geel worden), maar vooral de lichamelijk ongemakken die je ervaart door het roken.

Die fysieke of mentale effecten zijn namelijk moeilijk te achterhalen. Als je longkanker krijgt, dan kun je wel raden dat het roken daar een grote bijdrage aan heeft gehad en een grauwe huid of gele of bruine vingers kun je ook zien en dan denken dat het aan het roken ligt. Maar hoe zit het met het niet lekker in je vel zitten? Niet uit je bed willen komen of niet de deur uit willen gaan? Kan hoe je jezelf ziet en hoe je je daarbij voelt nog beïnvloed zijn door het roken of andere slechte gewoonten?

De conclusie is dan ook dat stoppen met roken voor het grootste gedeelte net niet in geld uitgedrukt kan worden. Je weer fit voelen, je huid en ogen die weer gaan stralen, energie hebben, ’s ochtends weer met goede zin opstaan en juist niet weer snakken naar dat vieze sigaretje; dat zijn gevoelens die meer waard zijn dan je voor mogelijk kunt houden.

Wat zijn de voor- en nadelen van het “Ik stop wel!” programma van Marcel Borst?

Voordelen

 • Het is een betaalbare training waarvoor je niet het huis uit hoeft.
 • De training, het webinar en het E-book kunnen al voldoende voor je zijn om definitief te stoppen met roken.
 • Je kunt de training eventueel via je werk volgen en het kan stimulerend en motiverend werken om samen met collega’s een zelfde doel te willen bereiken.
 • Door de deskundigheid en ervaring van Marcel Borst leer je niet alleen vanuit de theorie, maar ook uit de praktijk en dat is prettig.

Nadelen

 • Bij gratis producten kun je je afvragen of je daar echt iets aan zult hebben, want meestal zijn de betaalde producten waar de echte winst te halen valt.

Voor wie zijn de producten van Marcel Borst en “Ik stop wel!” geschikt?

Heb jij al van alles geprobeerd om te stoppen met roken, maar val je toch telkens weer terug in oude gedragspatronen? Of ben jij zojuist begonnen met roken en wil je er meteen weer vanaf? Dan kan het aanbod van Marcel Borst je helpen om – wat je situatie ook is en hoe lang je ook al rookt – te stoppen met die vervelende drang om te willen roken.

Wat moet je ervoor over hebben om van het aanbod van Marcel Borst gebruik te kunnen maken?

Als je het over geld hebt, dan zijn de gratis producten natuurlijk helemaal voor niks en voor de betaalde training betaal je een heel vriendelijke prijs. Voor de meeste mensen valt dit bedrag (zeker wanneer je het vergelijkt wat een pakje sigaretten tegenwoordig kost) best mee. Belangrijker is het om vanuit ander perspectief te kijken naar wat je ervoor over moet hebben, namelijk de mentale en fysieke impact op de mens. Je moet nu echt die knop om willen zetten en ervoor willen gaan.

Ervaringen van anderen met Marcel Borst en zijn “Ik stop wel!” programma

 • Doenofnietdoen.nl geeft een 9,8 van 10 punten. Er wordt vooral benadrukt dat het online programma makkelijk te volgen is en dat het effect er mag zijn.
 • Dereviewbaas.nl geeft 9,1 van 10 punten. Het hoogst scoort de kwaliteit van het programma, maar werking, prijs en support liggen qua score heel dichtbij. In de review is wel een link naar de training opgenomen, waardoor je niet zeker weet hoe onafhankelijk de training beoordeeld is.
 • Ikgaskeeleren.nl bevat ook positieve lof naar het programma van Marcel Borst. De reviewer heeft het niet alleen over gezondheidsaspecten die verbeteren, maar vooral ook over de kosten die je je bespaart wanneer je gestopt bent met roken. Dat maakt de cursus waardevol.
 • Op 123juul.nl wordt ook positief gesproken over het programma. De beoordeling is 5 van 5 sterren.

Conclusie: wel of niet met Marcel Borst en “Ik stop wel!” van je rookgewoonte afkomen?

Wij raden dit programma absoluut aan. Als je al allerlei middeltjes hebt geprobeerd en hypnotherapie een kans wilt geven, dan kan “Ik stop wel!” een prima manier zijn om eindelijk het roken een halt toe te roepen. Meer dan driekwart van de mensen lukt het om ook na de training en hypnotherapie van de sigaretten af te blijven. De kleine groep mensen die wel weer in oude gedragspatronen terugvalt, kan in de periode daarna nog extra begeleiding krijgen bij Marcel Borst.

Op jouw geluk!