Wat is Yoga Nidra en hoe zinvol is het tegen rusteloosheid en voor het ervaren van meer rust? Lees verder voor de betekenis van Yoga Nidra, inclusief hoe je ermee aan de slag kunt gaan…

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een vorm van yoga waarbij je met specifieke oefeningen ultieme ontspanning kunt bereiken. Daarmee bedoelen we niet alleen fysieke ontspanning, maar ook een ultieme mate van ontspanning op mentaal en emotioneel gebied.

Yoga Nidra is namelijk Sanskriet voor verbindende slaap. Door de oefeningen uit te voeren, kom je in een slaap terwijl je bewustzijn nog steeds actief is. Je bewustzijn functioneert nog steeds op een heel diep niveau waardoor je in een soort wakend slapen terechtkomt.

Bij Yoga Nidra leer je dus te ontspannen door het grijze gebied tussen slapen en wakker zijn te betreden. Om deze staat van zijn te bereiken waarin je fysiek, mentaal en emotioneel ontspant, doe je een aantal specifieke oefeningen en visualisaties.

Ontspanning is dus het sleutelwoord. Met Yoga Nidra kun je op een effectieve wijze snel ontspannen waardoor je meer energie krijgt. In tegenstelling tot veel andere vormen van yoga hoef je voor Yoga Nidra geen moeilijke poses aan te nemen. De oefeningen en visualisaties worden veelal liggend uitgevoerd. Dit maakt Yoga Nidra geschikt voor iedereen die wel wat meer energie kan gebruiken.

Waarom kiezen voor Yoga Nidra?

Het kost de Westerse mens vaak veel moeite om daadwerkelijk te ontspannen. Zaken die wij als ontspannend ervaren, zoals televisiekijken en internetten, zorgen niet voor werkelijke ontspanning. Je schakelt je spieren misschien uit en hoeft niet actief na de denken, maar onbewust ben je nog steeds druk.

Denk maar eens aan al die prikkels die binnen komen en je brein moet verwerken. Dat kost meer energie dan je denkt, diep van binnen is de ontspanning dus ver te zoeken. En werkelijk ontspannen is erg belangrijk, omdat een gebrek aan ontspanning tot vervelende kwalen kan leiden.

Ontspannen slapen

yoga nidra doen

Veel mensen ontspannen zelfs niet meer wanneer zij slapen. De komst van de smartphone heeft ertoe geleid dat wij zelfs in bed ons brein nog trakteren op de nodige prikkels. Hierdoor bemoeilijken wij het onszelf om snel in slaap te vallen en een diepe, ontspannende slaap te bereiken. Het gevolg is dat we niet goed uitrusten tijdens de nacht.

Hierna lezen:  Kleurboeken Voor Volwassenen? Dit Zijn De Beste, Leukste & Mooiste

Een goede nachtrust is noodzakelijk om de dag energiek en fit door te komen. Zonder totale ontspanning tijdens de slaap worden we moe, futloos en verliezen we de belangstelling in het leven. Ontspanning is namelijk nodig om ons lichaam te herstellen. Spanningen loslaten is de sleutel tot een energiek leven.

De gevolgen van te veel spanning

De hele dag door krijgen we prikkels te verwerken. Zelfs als je alle apparaten uit je leven zou verbannen, krijg je nog prikkels binnen van de mensen en de gebeurtenissen om je heen. Een grote hoeveelheid prikkels leidt bij veel mensen tot spanningen. Een teveel aan spanningen kan een gevoel van stress oproepen.

Ook als je zelf geen spanning voelt, kan je lichaam onbewust reageren op stress die je in het dagelijks leven ervaart. Je lichaam reageert op stress door te streven naar balans. Dit doet het door je lichaamsfuncties zoals je ademhaling, je temperatuur en je bloeddruk op te voeren. Daarom hebben veel mensen met stress een verhoogde bloeddruk.

De voordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra zorgt voor ontspanning op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. Daardoor is het een uiterst effectieve methode om verschillende aandoeningen die veroorzaakt worden door spanning en stress te bestrijden.

Zo helpt Yoga Nidra bij angststoornissen, depressies, chronische vermoeidheid, chronische pijn, hoge bloeddruk, PTSS, slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn allemaal kwalen waar stress en spanning een grote rol bij spelen. Ultieme ontspanning door Yoga Nidra kan de symptomen verlichten of zelfs helemaal wegnemen.

Wie kan Yoga Nidra beoefenen?

Het mooie aan Yoga Nidra is dat je het niet fout kunt doen. Je hoeft dus niet lenig te zijn of over andere kwaliteiten te beschikken om te kunnen profiteren van de voordelen van Yoga Nidra. Letterlijk iedereen is in staat om de oefeningen uit te voeren en ultieme ontspanning op alle niveaus te bereiken. Het maakt ook niet uit of je ervaring hebt met yoga, deze vorm van yoga is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Hoe leer je Yoga Nidra?

yoga nidra betekenis wat is het

Er zijn verschillende manieren waarop je Yoga Nidra kunt leren. Je kunt je aansluiten bij een yogaklas om onder begeleiding van een ervaren yogadocent te leren hoe je de ultieme ontspanning bereikt. Veel mensen vinden het echter een grote stap om in een groep yoga te beoefenen en voeren de oefeningen liever uit in de privacy van hun eigen huis.

Er zijn online diverse korte en uitgebreidere Yoga Nidra oefeningen te vinden. Zoek een stille ruimte op, trek comfortabele kleding aan en ga lekker liggen. Het enige wat je hoeft te doen om ultieme ontspanning te bereiken is het opvolgen van de instructies die je liggend uit kunt voeren.

Hierna lezen:  Yoga Stap Voor Stap Review - Happy With Yoga [Slechte Keus?]

Online Yoga Nidra leren

Ben je op zoek naar een online cursus om Yoga Nidra te leren? Er zijn diverse online cursussen beschikbaar waar ervaren yogadocenten je deze yogavorm bijbrengen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Happy With Yoga.

Voor geluidsbestanden waarmee je Yoga Nidra kunt beoefenen zijn de mp3’s van Happy with yoga een aanrader. Ben je op zoek naar een internationale yogaklas, dan is de workshop Yoga Nidra van Eckhart Yoga een aanrader.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: