Wat vinden we van Fabian Ruijgrok, zijn boek “Depressie – Van Overleven Naar Leven”, zijn website Jebentnietjedepressie.nl en zijn producten en community? Depressie is een belangrijk onderwerp voor ons, dus wij doken erin. Lees verder voor onze review en ervaringen…

Review: lukt het jou om met hulp van Fabian Ruijgrok van je depressie af te komen?

Iedereen voelt zich in het leven wel eens verloren. Om van de pieken te kunnen genieten, moeten er immers ook wel eens dalen zijn. Maar wat nou als dat dal alleen maar dieper lijkt te gaan en een piek er niet meer aan lijkt te komen? Wanneer je niet het traditionele medische pad wilt bewandelen of dit al (vaker) hebt gedaan, kan Je Bent Niet Je Depressie je verder helpen.

Zoeken naar verlichting en dat kleine lichtpuntje aan de horizon

Toen ik een aantal tegenslagen te verwerken kreeg, merkte ik dat ik minder makkelijk terugveerde en maar moeilijk grip kreeg over de negativiteit die in mijn huisde. Vroeger maakte ik me nergens zorgen om en kon ik de wereld aan. Op mijn slechtste momenten liep ik door de supermarkt en als ze dan iets van mijn boodschappenlijstje niet hadden, kon ik midden in het gangpad staan janken van ellende.

Het kon zo niet langer meer. Ik moest en zou weer de controle over mijn leven terugkrijgen en mijn depressiviteit te boven komen. Maar leg het gevoel dat je hebt maar eens uit aan een ander. En welke hulp is er dan beschikbaar, hoe lang moet ik daar op wachten en is datgene dan ook wat mij helpt?

Na veel wikken en wegen besloot ik zelf te gaan zoeken naar iets waar ik een goed gevoel bij had. Er was een teken van herkenning en een eerste sprankje hoop toen ik op de website jebentnietjedepressie.nl terecht kwam. Ik sta er niet alleen voor.

Waarom deze review?

Er zijn zoveel manieren om een probleem aan te pakken en je keuze om met je depressie naar de huisarts toe te stappen, bepaalt voor een groot deel al de richting waarin hulp voor je gezocht wordt. Ik heb een goede huisarts, maar voelde aan dat ik andere hulp en steun nodig had dan mijn huisarts zou adviseren.

Fabian Ruijgrok wist me te triggeren met zijn persoonlijke verhaal. Ik werd er zelfs een tikje enthousiast van. Als anderen met hun depressie aan de slag durven gaan, kan ik dat ook. Een review van wat Fabian te bieden heeft, kan – behalve mijzelf – nog zoveel meer mensen helpen. Daar doen we het toch voor?

Waarom moet je altijd een kritische pet op hebben?

Er gaat niks boven je gezondheid, of het nu om je fysieke of mentale gesteldheid gaat. De mens is daarnaast erg vatbaar voor alles wat “mooi” is, maar mooi is lang niet altijd nuttig of doeltreffend. Dus hoe weet je dan dat een bepaald aanbod voor jou gaat werken?

Als je met een depressie zit, heb je helemaal geen zin om van alles uit te proberen. Je wilt er vanaf en je weer beter voelen. Al het aanbod dat je tegen komt, moet daarom met een scherpe blik bekeken en vergeleken worden. Pas dan kun je een goede keuze maken.

Hulp via de huisarts is toch altijd beter?

In veel gevallen klopt dit. We zijn in de Westerse wereld nou eenmaal gewend om met alle klachten eerst langs de huisartsenpost te gaan en als het dringend is, rijden we meteen naar de eerste hulp. Toch is die normale route niet altijd het meest geschikt of meest effectief.

Problemen kunnen verkeerd opgevat worden, of er is een lange wachtlijst voor het soort therapie dat jou zou moeten gaan helpen. Vaak moeten ook eerst andere zaken uitgesloten worden, voordat er iets uitkomt en dan ben je al weer maanden verder.

Voor bepaalde problemen kun je zelf het heft in handen nemen, als dat bij jou ten minste goed voelt. Die helderheid moet je dus wel hebben, anders kun je dit niet voor jezelf bepalen.

Wat belooft Fabian Ruijgrok en is dat niet wat hoog gegrepen?

 • In zijn boek Depressie; van overleven naar leven belooft Fabian al zijn ervaringen en inzichten met het grote publiek te delen, zodat je je bewuster wordt en je gesteund voelt. De vraag is of een boek het grote verschil gaat maken als je door je depressie in een isolement bent beland. Dan is contact met medemens of professionele hulpverleners wellicht een grotere noodzaak.
 • Het online programma Eerste Hulp Bij Depressie belooft dat je je beter zult voelen wanneer je het doorlopen hebt.
 • De online workshop Kickstart Je Dag belooft je in 20 minuten na het wakker worden klaar te stomen voor een goede dag.
 • Tijdens het webinar Depressie – Een Nieuw Begin geeft Fabian Ruijgrok aan dat er tijd is voor persoonlijke vragen en dat je een aanbod krijgt dat te goed is om waar te zijn.

Welke criteria vinden wij belangrijk bij het reviewen van dit soort levensveranderende producten?

Wat het aanbod minimaal volgens ons moet bevatten, is het volgende:

 • Duidelijkheid over de inhoud van het online programma, zodat je kunt bepalen of deelname voor jou zinvol is.
 • Probleemloos inloggen en 24 uur per dag toegang tot de online community om je zorgen of tips te kunnen delen met anderen.
 • Eerlijkheid over de te nemen stappen en een globale inschatting van het tijdsbestek dat elke stap vraagt.

Hoe hebben wij vervolgens de producten van jebentnietjedepressie.nl getest?

Ik had in het begin niet zo’n behoefte aan weer een boek over depressiviteit en behandelmogelijkheden, want die had ik al genoeg gelezen. Wat in eerste instantie vooral mijn aandacht trok, was de Kickstart Je Dag workshop. De ochtend vind ik namelijk het zwaarst en ik heb gemerkt dat als ik een kleine, positieve prikkel na het wakker worden krijg, de dag heel anders kan verlopen.

Daarna heb ik deelgenomen aan de gratis webinar en natuurlijk wist ik dat dit een voorproefje van het online programma zou zijn, maar dat maakte niets uit. Ik kon door de aanprijzing van het betaalde product heen prikken en goed bij mezelf voelen of ik iets aan het programma zou hebben.

Het boek heb ik via via toch nog onder ogen gekregen en daar zaten flink wat opstekers in. Het was alleen al nuttig om je niet helemaal alleen op de wereld te voelen met depressieve klachten.

Wat krijg je precies van Fabian Ruijgrok?

Er zijn dus verschillende producten waar je voor kunt kiezen:

 • Boek Depressie; van overleven naar leven
 • Online training Eerste Hulp Bij Depressie (langdurig)
 • Online workshop Kickstart Je Dag (kortdurig)
 • Webinar Depressie – Een Nieuw Begin (introductie)

Op de website vind je ook nog een blog met interessante artikelen en dit blog groeit nog volop.

Wie is Fabian Ruijgrok?

Fabian was nog heel jong toen hij voor het eerst met depressiviteit te maken kreeg. Na vele jaren last hiervan te hebben gehad en van alles te hebben geprobeerd, ontsnapte hij aan het ritme van alledag dat hem dwars zat door op wereldreis te gaan.

Gedurende deze intensieve reis rond de wereld – maar ook naar zichzelf – stond een ding voorop: na terugkomst moest alles anders. Het idee van Je Bent Niet Je Depressie ontstond en gaandeweg kregen de producten vorm.

Onze ervaringen met Je Bent Niet Je Depressie

Allereerst vinden wij de titel erg pakkend en precies tot de kern van het verhaal komen. Je hebt verschillende rollen in het leven en ook verschillende karaktertrekken, maar geen van deze zaken die we maar al te graag een label geven, bepalen wie jij echt bent. Het is een aspect, net zoals blond haar hebben iets is. Maar verf je je haar of wordt het grijs als je ouder wordt? Dan blijkt dat het niks permanents is.

Depressie hoeft ook niks blijvends te zijn. Het kan een fase zijn, iets wat met vlagen uit je diepste gevoelens voortkomt. Het is echter nooit wie je bent, want je bent nog zoveel meer. Die stempel mag er dus vanaf. Om jezelf er te mogen laten zijn, is naar onze mening het boek een goed startpunt, zeker als je op zoek bent naar vergelijkbare ervaringen. Lees het zelf, of duik in de materie als iemand in je omgeving depressief is.

Het webinar is informatief en zet de toon voor de workshop en training. Net als bij andere tools gaat het om net die kleine dingen te vinden die jou uit je hoofd en in de actiemodus zetten. Misschien zijn er mensen die aan de workshop Kickstart Je Dag al voldoende halen, anderen hebben meer baat bij een langdurig programma.

Wat zijn de kosten van wat Fabian te bieden heeft?

De prijzen zijn als volgt:

 • Boek: 25 euro
 • Workshop: 47 euro
 • Training: 1190 euro

Hierbij moet vermeld worden dat de workshop normaal 77 euro kost en het is niet bekend wanneer deze tijdelijke aanbieding verdwijnt. Voor het volgen van webinar Depressie – Een Nieuw Begin betaal je niks.

je bent niet je depressie Fabian Ruijgrok

Tip: Koop het boek hier >>

Zijn de diverse producten het geld waard?

Het boek of de workshop is niet heel prijzig en als je ook maar enig positief effect voelt, is dat het geld absoluut waard. Iets lastiger wordt het bij de uitgebreide training die je online kunt volgen. 1190 Euro is namelijk een aanzienlijk bedrag en enerzijds wil je – als je dat bedrag er voor over hebt – zeker weten dat het effect heeft op je leven.

Anderzijds is de vraag of je bij enige twijfel hierover toch niet beter af bent met de officiële hulpinstanties die je via de huisarts en zorgverzekering kunt regelen.

Als het oplossen van een depressie zo simpel was dat je alleen maar hoefde te luisteren naar iemand die tegen je zei dat je ermee moest stoppen, had je dit allang gedaan. Dus wat moet iemand dan bieden om je in beweging te krijgen en echt eerlijk met jezelf aan de slag te gaan? Het komt dan in de basis neer op de oefeningen en persoonlijke begeleiding die je krijgt om uit die negatieve spiraal te komen.

Wat vinden wij van Je Bent Niet Je Depressie en de producten op deze website?

Wij denken dat Fabian Ruijgrok de spijker op zijn kop slaat als het gaat om op treffende wijze verwoorden waar het bij depressie om gaat. Het delen van een persoonlijk verhaal waarderen we ook altijd. Het maakt iemand kwetsbaar en geloofwaardig. Als je ergens onder lijdt, weet en voel je al snel of iemand oprecht is en vanuit het hart spreekt en handelt.

Het boek is globaal gescand en de hoofdstukken zijn interessant. Afhankelijk van wat jij al weet over depressies kan dit nog aanvullende waarde hebben. De belangrijkste producten voor iemand die hulp wil, zijn uiteindelijk toch de workshop en online training.

Wat zijn de voor- en nadelen van Je Bent Niet Je Depressie?

Voordelen

 • Het boek is geschreven vanuit ervaring en kun je in je eigen tijd doorlezen. Het maakt – zeker als je zelf geen ervaring met depressies hebt, maar wel iemand kent die ermee worstelt – inzichtelijk hoe het voelt en wat er in je gedachten omgaat.
 • Het webinar is een mooi middel om te kijken of je een persoonlijke klik met de persoon en de inhoud van het programma hebt. Het is een gratis product en wij zouden dat altijd aanbevelen om mee te starten.
 • De workshop Kickstart Je Dag kan al heel veel positiefs brengen. Lukt het je om dit in je dagelijkse ritme in te bouwen? Dan werk je bewust en systematisch aan je eigen herstel. Het zou zelfs voor mensen die geen depressieve klachten hebben nog een goed begin van de dag zijn.
 • De training Eerste Hulp Bij Depressie geeft pragmatische oefeningen waardoor je je bewust wordt van jezelf en je gedachten. De coaching is daarbij de kers op de taart, want alleen reflecteren is natuurlijk niet genoeg om stappen te zetten.

Nadelen

 • Verwacht niet al te veel inhoud bij het webinar, want wat gratis is, is vaak een klein tipje van de sluier van andere producten.
 • Het online programma is niet goedkoop en vraagt dan ook een flinke investering.
 • Als je het budget hebt, blijft het nog wel jouw taak om consequent met het programma aan de slag te gaan. Regelmaat moet wel mogelijk zijn binnen jouw dagindeling. Je moet tijd vrij kunnen maken om aan jezelf te werken.
 • Iedereen kan zich wel coach noemen, maar hoe weet je dat deze coach voor jou de juiste is?

Hoe wij het aanbod van Je Bent Niet Je Depressie scoren

Wij zouden de bronnen die Fabian Ruijgrok aanbiedt absoluut aanraden als je sterk genoeg in je schoenen staat om echt zelf uit je depressie te kunnen komen. De uitgebreide training heeft voldoende inhoud om je stapje voor stapje op weg te helpen.

De community is hierbij waardevol, omdat veel mensen zich schamen voor hun depressie of zelfs in een sociaal isolement zijn geraakt. Je kunt dan toch online met anderen in contact komen en eerst die lagere drempels nemen, voordat je het diepe in gaat.

De prijzen zijn uiteenlopend, maar staan in goede verhouding tot de kwaliteit die geboden wordt.

Waarom je depressie niet tackelen met diverse bronnen die je op internet vindt?

Ondanks dat je allerlei oefeningen en ervaringen op het internet kunt vinden, zijn het maar losse fragmenten. Je vindt ze door het invullen van bepaalde zoektermen en als je niet de juiste of nieuwe aanknopingspunten hebt, blijf je altijd in hetzelfde cirkeltje zoeken.

Het internet was vroeger vooral een verzameling feiten. Er werd informatie gedeeld die op waarheid berust is, net als een bibliotheek vroeger kennis deelde. Helaas is het internet een andere plek geworden, waar iedereen zijn slagje uit wil slaan. De betrouwbaarheid van bronnen is dan ook niet meer te garanderen. 

Voor wie is Je Bent Niet Je Depressie geschikt?

Laten we voorop stellen dat het zeker niet geschikt voor je is als je echt professionele hulp nodig hebt die alleen via de huisarts en het traject dat daarna volgt geregeld kan worden. Die eerlijkheid moet je naar jezelf toe hebben. Gun jezelf dat wat je echt nodig hebt.

Wil je niet via de huisarts aan de slag of denk je zelf met andere middelen beter af te zijn? Dan kan het aanbod van Fabian Ruijgrok je veel goeds brengen.

Wat is er nodig om van je depressie af te komen?

Ga je voor een van de producten van Fabian Ruijgrok? Dan is eerlijk naar jezelf toe zijn het belangrijkste, want anders is het weggegooid geld en verspilde moeite. Je moet duidelijke en meetbare doelen durven stellen en goed in die spiegel durven kijken.

Realiseer je ook dat maar in het verleden blijven graven (want waar komt die depressie nou vandaan en heb ik geen recht om me zo te voelen?), niet per definitie iets oplost. Het loslaten van je verleden en het accepteren dat het leven niet altijd koek en ei is, is veel belangrijker. De manieren waarop je dit kunt doen, worden in de training behandeld.

Als het zo makkelijk was als een knop omdraaien, had je dat al gedaan. Groeien in het leven is soms een flinke worsteling en hierbij mag je niet altijd (te) streng zijn voor jezelf. Gun jezelf je eigen groeiproces, verwacht niet dat je je alleen met het bestellen van een cursus al anders zult voelen, maar werk aan jezelf en accepteer dat dit tijd kost. Je wordt er een mooier mens door.

Ervaringen van anderen met Je Bent Niet Je Depressie

 • Op Bol.com scoort het boek 4,8 van 5 sterren. Lezers herkennen situaties en gevoelens die in het boek beschreven worden.
 • Op Facebook zijn er 13.942 mensen die de inhoud van Fabian kunnen waarderen en de pagina heeft meer dan 14.000 volgers.
 • Dsmmeisjes.nl kan vooral de openheid van Fabian waarderen. + samenvatting review

Garanties en herroepingsrecht

Wanneer je een product via de website bestelt, kun je binnen 24 uur gebruik maken van het herroepingsrecht. Hiervoor moet je bijlage 1 onder aan de pagina met voorwaarden invullen en via de e-mail versturen. Een ander verhaal geldt bij het online programma, want hiervoor heb je 14 dagen de tijd.

Conclusie: wel of niet van je depressie af met Fabian Ruijgrok?

In onze ogen kan iemand met ervaring prima inspireren en motiveren. De vraag blijft echter of iemand echt in staat is om je te helpen, als hiervoor geen specifieke en via onderzoek bewezen vaardigheden zijn aangeleerd. Het wil niet automatisch zeggen dat Fabian je niet kan helpen om je situatie beter te maken dan hij nu is, maar je moet je afvragen of je meer baat hebt bij een ander soort behandeling dan via Je Bent Niet Je Depressie aangeboden wordt.

Dat gezegd hebbende: je kent jezelf het beste en je kunt je aangetrokken voelen tot wat Fabian je te bieden heeft. Zeker als steun – bijvoorbeeld via de community – voor jou van belang is, kan dit platform je net dat beetje extra bieden waar je op zit te wachten.

Verschil maak je door veranderingen in jezelf en wat je elke dag doet aan te brengen. De bronnen van Fabian bieden deze tools, maar zoals bij alle hulpmiddelen het geval is, moet je het daarna helemaal zelfstandig doen. 

je bent niet je depressie Fabian Ruijgrok

Tip: Koop het boek hier >>

Op jouw geluk!