Wat is Linkedin Learning? Is het een goed trainingsplatform of maakt het simpelweg misbruik van de goede naam van Linkedin en het vroegere Lynda? Hoeveel kost het om van deze nieuwe cursussen van Linkedin gebruik te maken? Heeft het goede ervaringen en reviews? Lees verder voor onze review waarin we Linkedin Learning helaas moeten ontmaskeren

Wat is Linkedin Learning?

Linkedin Learning is een online platform voor het volgen van thuisstudie-videotrainingen. Hiermee kun je jouw CV aanvullen, een nieuwe vaardigheid of competentie leren, zoals Photoshop, Excel, soft skills, etc.

Dit cursussen-platform is een resultaat van een overname van een van de grootste en best beoordeelde Elearning-aanbieders: Lynda. De cursussen zijn los aan te schaffen maar voor de prijs van 30 euro per maand krijg je een abonnement op Linkedin Learning, inclusief de oude Lynda-cursussen – én krijg je er ook direct Linkedin Premium bij als bonus.

Op papier biedt die overname een mooie combi voor ons als gebruikers, maar heb je ook wat aan de online cursussen of kun je toch beter uitwijken naar andere platforms met meer kwaliteit, zoals Coursera, Soofos of het verrassende Fiverr Learn?

Misbruik van de goede naam van Lynda én Linkedin

linkedin learning slecht

Linkedin Learning is een fusie van Linkedin en Lynda. Dit zijn allebei twee gerenommeerde en bekende namen. Echter, de overname heeft maar één doel: dat Linkedin Learning zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdient. Ze gebruiken de klant als middel om geld te verdienen – en ze zien je dus niet als gebruiker van hun dienst.

Linkedin Learning is een grote corporate met een efficiency-slag die niet de bereidheid heeft om daadwerkelijk geld, moeite en tijd te investeren in goede cursussen voor de gebruikers. De dienst is geen educatie-platform met een hart, terwijl Lynda dat absoluut wel was.

Ervaringen en reviews: is Linkedin Learning een betrouwbaar trainingsplatform?

Om te beginnen: Linkedin Learning is het resultaat van de overname van Lynda.com, een Elearning-platform dat vroeger geliefd was, maar sinds Linkedin’s overname razendsnel is uitgegroeid tot een van de slechtst beoordeelde platforms.

De basis was ooit goed vanwege de kwaliteitswaarborg die Lynda enigszins had. Lynda stond namelijk wel bekend om zijn uitstekende kwaliteit update-beleid: een cursus over Photoshop 9 werd direct geüpdatet naar een cursus over Photoshop 10 zodra Photoshop 10 uitkwam. En zo bleven alle cursussen altijd ten minste up to date.

Maar sinds de overname van Linkedin wordt daar geen zorg meer aan geschonken. Bovendien heeft Linkedin geen extra budget en plannen om het platform vanaf de overname nog veel uitgebreider en beter te maken.

De algehele kwaliteit is dus gestagneerd en zelfs gedaald sinds de overname van Linkedin Learning. Helemaal als je het vergelijkt met de recente positieve groei van Fiverr Learn of het Nederlandstalige Soofos.

Let op: de ‘cursussen’ van Linkedin Learning zijn niet van Linkedin zelf, maar van externen

linknedin learning externe cursussen

Het kan misleidend zijn om de goede en grote naam van Linkedin te verwarren met Linkedin Learning. Iedereen kan zijn/haar cursussen op dit platform aanbieden. De cursussen worden volledig door onafhankelijke specialisten, huismoeders en huisvaders gemaakt en geüpload. Het is niet zo dat je een instructeur blind moet vertrouwen. Een kleine Google-zoekopdracht op de docent kan geen kwaad.

Qua feedback is Linkedin Learning een stapje minder als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Udemy (inhoudelijk gezien is Udemy overigens niet veel beter). Je kunt namelijk niet zomaar bekijken of anderen een cursus goed vonden: er is geen rating-systeem.

Wel is het zo dat je, dankzij je abonnement, niets hoeft te betalen om het dan maar zelf te beoordelen. Toch is het gek dat aan jou na een cursus niet eens gevraagd wordt om de leraar te evalueren.

Ook andere informatie is moeilijker op te zoeken dan bij Udemy. Zo is het minder overzichtelijk uit welke lessen een cursus bestaat, hoe lang het in totaal duurt (ook een filmpje van 5 minuten wordt ‘cursus’ genoemd) en hoe oud een cursus is. Dit is vooral een probleem bij de tech-cursussen.

Linkedin Learning (premium) kosten

linkedin learning kosten en ervaringen tips

Wat is de prijs die je betaalt bij Linkedin Learning? Je kunt cursussen los aanschaffen, maar Linkedin Learning werkt ook met een abonnementsvorm, waarna je toegang hebt tot alle cursussen. Dit abonnement kost 30 euro per maand, maar dan krijg je er ook meteen Linkedin Premium bij, met alle bijbehorende voordelen. Ook kun je tijdens de eerste gratis trial-maand gewoon annuleren.

Wat zijn dan goede alternatieven voor Linkedin Learning?

Je kunt je uiteraard gewoon aanmelden en inloggen voor de Linkedin Learning-cursussen. Blader hier eens door de bibliotheek van Linkedin Learning, klik de eerste lessen aan die gratis zijn en start eventueel een proefmaand. De eerste maand is een gratis trial-maand. Je kunt gewoon tijdens de eerste maand annuleren en niks betalen.

  • Wil je de voordelen benutten van een cursus-platform dat Engelstalig is en wereldwijd opereert, dan moet je Fiverr Learn een kans geven een kans geven, dat alleen top-experts en top-kwaliteit aanbiedt in de cursus-bibliotheek. Het heeft niks met ‘Fiverr’ te maken zoals je dat zou denken, dus het is niet zo dat zelfstandigen cursussen aanbieden op Fiverr Learn. In tegenstelling tot Linkedin Learning is dit wel gestructureerd, uniform, professioneel en representatief.
  • Als je echter een goede Nederlandstalige dienst wilt voor 2/3 van de prijs van Linkedin Learning – maar met hetzelfde niveau, dan moet je je aanmelden bij Soofos, wat ook nog eens een Nederlandstalig bedrijf is. We moeten hier wel bij vermelden dat dit ook vrij onsamenhangend is – net als Linkedin – doordat onafhankelijke trainers hun trainingen op Soofos aanbieden. Het is echter Nederlands en 33% goedkoper en daarom is het de moeite waard.

Op jouw succes!

Gerelateerd: lees verder...