Wat is Linkedin Learning? Is het een goed trainingsplatform of maakt het simpelweg misbruik van de goede naam van Linkedin en het vroegere Lynda? Hoeveel kost het om van deze nieuwe cursussen van Linkedin gebruik te maken? Heeft het goede ervaringen en reviews? Lees ons oordeel in deze review

Wat is Linkedin Learning?

Linkedin Learning is een online platform voor het volgen van thuisstudie-videotrainingen. Hiermee kun je jouw CV aanvullen, een nieuwe vaardigheid of competentie leren, zoals Photoshop, Excel, soft skills, etc.

Dit cursussen-platform is een resultaat van een overname van een van de grootste en best beoordeelde Elearning-aanbieders: Lynda. Tegenwoordig gaat dit  Elearning-platform dus door het leven als Linkedin Learning.

De cursussen zijn los aan te schaffen maar voor de prijs van 30 euro per maand krijg je een abonnement op Linkedin Learning, inclusief de oude Lynda-cursussen – én krijg je er ook direct Linkedin Premium bij als bonus.

Op papier biedt die overname een mooie combi voor ons als gebruikers, maar heb je ook wat aan de online cursussen of kun je toch beter uitwijken naar andere platforms met meer kwaliteit, zoals Coursera, Soofos, Skillshare, Udemy of Fiverr Learn?

Misbruik van de goede naam van Lynda én Linkedin… maar daarna toch hersteld

linkedin learning slecht

Linkedin Learning is een fusie van Linkedin en Lynda. Dit zijn allebei twee gerenommeerde en bekende namen. Echter, de overname in 2015 had ook een ander doel: dat Linkedin Learning zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdient. Immers, zitten veel professionals die hun CV willen pimpen? Op Linkedin. Het was dus een briljant plan om ze op die plek cursussen te verkopen.

Linkedin Learning vertoonde in 2015 dan ook tekenen van een grote corporate die een efficiency-slag wilde maken – en daar leek het ook sterk op sinds de overname van Lynda in 2015. Dit resulteerde de eerste jaren in magere kwaliteit, maar de laatste jaren – en vooral in 2022 – toont het gelukkig steeds meer de bereidheid om daadwerkelijk geld, moeite en tijd te investeren in goede cursussen voor de gebruikers. Linkedin Learning is inmiddels al enkele jaren een van de beste keuzes geworden voor online trainingen.

Linkedin Learning is anno 2022 in onze beleving de beste keuze voor e-learning geworden. De dienst begint steeds meer een educatie-platform met een hart te worden, terwijl Lynda dat altijd al was. De cursussen zijn nu zowel kwalitatief als overvloedig. Door de strenge kwaliteitswaarborg worden nu alleen nog goede cursussen toegelaten tot de cursus-bibliotheek van Linkedin Learning.

Ervaringen en reviews: is Linkedin Learning tegenwoordig wél een betrouwbaar trainingsplatform?

Om te beginnen: Linkedin Learning is het resultaat van de overname van Lynda.com, een E-learning-platform dat vroeger geliefd was, maar sinds Linkedin's overname waren er in korte tijd een aantal slechte gebruikerservaringen bij gekomen.

De basis was ooit uitstekend vanwege de kwaliteitswaarborg die Lynda enigszins had. Lynda stond namelijk bekend om zijn uitstekende kwaliteit en update-beleid: een cursus over Photoshop 9 werd direct geüpdatet naar een cursus over Photoshop 10 zodra Photoshop 10 uitkwam. En zo bleven alle cursussen altijd ten minste up to date.

Maar sinds de overname van Linkedin werd daar in de beginperiode van Linkedin Learning geen zorg meer aan geschonken. Bovendien had Linkedin geen extra budget en plannen om het platform vanaf de overname nog veel uitgebreider en beter te maken. Sinds enkele jaren lijkt er echter steeds meer geld en moeite in het cursus-aanbod van Linkedin Learning te zijn gestoken. Tegenwoordig kunnen we Linkedin Learning absoluut aanbevelen.

Heeft Linkedin Learning zichzelf de laatste jaren herpakt?

De algehele kwaliteit was rond 2015/2016 dus gestagneerd en zelfs gedaald sinds de overname van Linkedin Learning. Helemaal als je het vergelijkt met de recente positieve groei van bijvoorbeeld Udemy of Skillshare.

Echter, sinds 2018 lijkt het alsof Linkedin Learning nieuw leven (en veel geld) in het platform heeft ingeblazen: er zijn veel updates en de leskwaliteit van de nieuwe toevoegingen is sterk gestegen. Anno 2022 is Linkedin Learning zelfs een onbetwiste aanrader. Tip: ontdek het platform hier zelf.

De ‘cursussen' van Linkedin Learning zijn niet van Linkedin zelf, maar van externen

linknedin learning externe cursussen

Het kan misleidend zijn om de goede en grote naam van Linkedin te verwarren met Linkedin Learning. Iedereen kan zijn/haar cursussen op dit platform aanbieden. De cursussen worden volledig door onafhankelijke specialisten, huismoeders en huisvaders gemaakt en geüpload. Het is niet zo dat je een instructeur blind moet vertrouwen. Een kleine Google-zoekopdracht op de docent kan geen kwaad.

Qua feedback- en communicatie-mogelijkheden is Linkedin Learning een stapje minder als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Udemy (inhoudelijk gezien is Udemy overigens niet veel beter). Je kunt namelijk niet zomaar bekijken of anderen een cursus goed vonden: er is geen rating-systeem.

Wel is het zo dat je, dankzij je abonnement, niets hoeft te betalen om het dan maar zelf te beoordelen. Toch is het gek dat aan jou na een cursus niet eens gevraagd wordt om de leraar te evalueren.

Ook andere informatie is moeilijker op te zoeken dan bij Udemy. Zo is het minder overzichtelijk uit welke lessen een cursus bestaat, hoe lang het in totaal duurt (ook een filmpje van 5 minuten wordt ‘cursus' genoemd) en hoe oud een cursus is. Dit is vooral een probleem bij de tech-cursussen.

Linkedin Learning kosten

linkedin learning kosten en ervaringen tips

Wat is de prijs die je betaalt bij Linkedin Learning? Je kunt cursussen los aanschaffen, maar Linkedin Learning werkt ook met een abonnementsvorm, waarna je toegang hebt tot alle cursussen. Dit abonnement kost 30 euro per maand, maar dan krijg je er ook meteen Linkedin Premium bij, met alle bijbehorende voordelen. Ook kun je tijdens de eerste gratis trial-maand gewoon annuleren.

Bekijk de prijzen anders zelf even hier >>

Linkedin Learning zelf beoordelen? Hier krijg je het 30 dagen gratis

Tip van ons: je kunt alles van Linkedin Learning gewoon een maand lang gratis ervaren. Dat kan via deze pagina. Dat kan via deze pagina.

Moet je ook kijken naar alternatieven voor Linkedin Learning?

In onze beleving hoef je niet verder te zoeken als je je CV wilt upgraden met een nieuwe vaardigheid of bijscholing. De kwaliteit van de cursussen goed en de keuze in de cursusbibliotheek is enorm. Je kunt je uiteraard gewoon aanmelden en inloggen voor de Linkedin Learning-cursussen, want wij raden Linkedin Learning gewoon aan. Andere partijen doen het niet per se beter.

Blader hier eens door de cursus-bibliotheek van Linkedin Learning, klik de eerste lessen aan die gratis zijn en start eventueel een proefmaand. De eerste maand is een gratis trial-maand. Je kunt gewoon tijdens de eerste maand annuleren en niks betalen.

Wij waren minder te spreken over de alternatieven:

  • Wil je de voordelen benutten van een cursus-platform dat Engelstalig is en wereldwijd opereert, dan is op papier Fiverr Learn een kans te geven. Het idee achter Fiverr Learn is dat het niet door zelfstandige trainers gevuld wordt, maar enkel door het Fiverr-team zelf. Het heeft dus niks met ‘Fiverr' te maken zoals je dat zou denken, dus het is niet zo dat zelfstandigen cursussen aanbieden op Fiverr Learn. Wij vinden Fiverr Learn echter niet gestructureerd, uniform, professioneel en representatief. Daarin doet Linkedin Learning het beter.
  • Als je een Nederlandstalige dienst wilt – maar met een veel lager niveau en een ouder en kleiner aanbod, dan zou je je kunnen aanmelden bij Soofos. We moeten hier wel bij vermelden dat dit ook vrij onsamenhangend is – doordat onafhankelijke trainers hun slordige en matige trainingen op Soofos aanbieden. Ook is het aanbod van cursussen veel kleiner en ook niet echt actueel in vergelijking met Linkedin Learning. Het is echter Nederlands, maar wij geven de voorkeur aan een internationale tool als Linkedin, dat meer up to date is.

Op jouw succes!