‘Ik zoek een hobby. Wat is nou echt een leuke hobby?' Hobby's verrijken je leven. Hier vind je ideeën voor jouw nieuwe hobby, bijvoorbeeld voor thuis of in een vereniging wanneer de Corona-crisis voorbij is. Een nieuwe hobby of interesse zoeken is leuk als er zoveel keuze is. Lees verder…

In onderstaande lijst vind je creatieve hobby's voor mannen én vrouwen…

In dit artikel vind je – naast vrouwelijke – ook een aantal erg mannelijke hobby's en interesses. Genoeg ‘stoere' ideeën voor vrijetijdsbesteding voor mannen, maar ook leuke creatieve hobby's voor thuis die mannen kunnen doen.

Je vindt in deze lijst hobby's en interesses voor jonge en oudere mannen. Hobby's voor binnen en buiten. Zie onderstaande lijst als een online hobby-test. Voel steeds aan of je enthousiast wordt van de voorgestelde hobby's voor volwassenen (en jongeren).

Ook voor vrouwen zijn er verschillende soorten hobby-ideeën te vinden in onderstaande lijst. Laten we hieronder direct naar de ideeën gaan voor het vinden van een nieuwe hobby.

Laten we beginnen met de top 10 hobby's mannen en vrouwen

Met op nummer 1…

1 – Zingen

hobby zingen

Popkoren en klassieke koren… In iedere stad zijn er tientallen koren waar je je bij kunt aansluiten. Gelukkig is zingen daarnaast een ideale en leuke hobby voor thuis om in je kamer te doen.

En wat is dan het bijzondere van zingen? Zingen is niet alleen leuk als simpele hobby, het werkt ook nog eens therapeutisch.

De sleutel is dat je het jarenlang blijft proberen. Over een paar jaar zal je een heel aangename stem krijgen als je dit als serieuze hobby oppakt. Neem eventueel ook een kijkje bij deze 20-weekse online zangcursus en kijk eens naar onderstaand voorbeeld:

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

2 – Dansen

Ook is er in iedere woonplaats wel een dansschool in de buurt. Naar een dansschool gaan is zeker niet alleen maar iets voor kinderen. Er zijn veel dansscholen waar alleen volwassenen komen. Denk bijvoorbeeld aan rock & roll, salsa of stijldansen. Extra tip: dansen is de enige sport waarbij je alle spiergroepen tegelijk traint. Je kunt dus meteen je sportschool-abonnement opzeggen en je hebt dan ook nog eens een veel completere én socialere workout. Zo kun je zelf makkelijk en snel je Basic-Fit opzeggen via Xpendy.

3 – Puzzelen met een fijne legpuzzel

Het is een hobby-idee – en wel een rustgevende. Puzzelen valt namelijk onder de trend van ‘digital detoxing', ‘mindfulness' en ‘monotasking'. Maak het meteen uitdagend en kies een puzzel van 3.000 stukjes. Wil je liever een andere soort puzzel? Kijk dan in deze lijst met beste legpuzzel-aanraders.

4 – Gitaar, piano of drum spelen

gitaar spelen hobby

Piano of gitaar leren spelen is een dure hobby omdat het meestal gepaard gaat met privéles. Voor een half uur per week ben je snel meer dan 35 euro per week kwijt.

Maar gelukkig zijn er ook vriendelijk geprijsde online cursussen: voor de prijs van twee uur privéles heb je een complete cursus met levenslange toegang.

 • Leer gitaar spelen in 22 lessen. Koen is een uitstekende docent en je komt in contact met zijn actieve community!
 • Voor maar 5 euro per maand kun je alle lessen van Gitaarles.nl volgen. Klik hier voor direct 3 jaar toegang tot Gitaarles.nl. Het bijzondere van deze cursus is dat docent Michel Penterman het bekende gezicht is waarvan je les krijgt. Hij is op Youtube meer dan 4.000.000 keer bekeken en hij is bekend van NOSop3, RTL en Radio 538.

Voor een goede startersgitaar moet je bij het merk ‘Richwood' zijn.

En als je piano wilt spelen?

 • Pianoles van René is erg geliefd en verzorgt al sinds 2003 muzieklessen.
 • De Cursus Piano Spelen is erg helder. Docent Steven leert je zijn methode om heel snel bekende liedjes te leren spelen. Daarom is het ook heel populair. Steven zorgt ervoor dat je binnen enkele weken al bekende liedjes op een keyboard of piano kunt spelen.

5 – Fotografie

fotografie als hobby

In fotografie kun je veel creativiteit kwijt. Je kunt fotoseries maken waar je een thema aan verbindt, je kunt emoties vastleggen en je kunt bijzondere momenten in de levens van mensen vastleggen.

De beste digitale fotografie-cursus van Nederland? Die heb ik even opgezocht. De complete cursus kost slechts 99 euro. Bekijk hier de Complete Online Cursus Digitale Fotografie en gebruik de kortingscode ‘AF2018' zodat je nog maar 79 euro betaalt.

6 – Online geld verdienen (ideaal voor thuis)

Dit is een hobby waarin je iets moois aan het opbouwen bent én wat jou ook geld oplevert. Zie het als het bouwen van een perpetuum mobilee. En het allermooiste? Het kan volledig om jouw favoriete hobby draaien.

Er zijn twee duurzame en betrouwbare methoden om online geld te verdienen.

De eerste methode is affiliate marketing. Houd je bijvoorbeeld van kamperen, dan maak je een kampeerblog waarin je al je tips geeft en kampeerspullen aanbeveelt. Je verdient dan steeds geld als jouw lezers via jouw blog hun kampeerspullen bestellen bij externe winkels. De kosten? Een aantal tientjes voor de webhosting – dito voor de cursus.
Hier leer je alles over affiliate marketing via een externe website met uitleg.

De tweede methode is om de basis te leren over beleggen. Harm van Wijk van Beleggen.com is een gerenommeerde auteur en docent in beleggen. Hij geeft een leuk cadeau weg: je kunt zijn boek gratis downloaden.
Hier kun je dit boek gratis downloaden.

Het is zeker de moeite waard om het te overwegen als hobby die ook nog eens iets oplevert qua geld.

7 – Niet alles hoeft serieus / productief te zijn… Spelletjes spelen is ook een hobby

Soms hoeft er geen reden te zijn om te spelen. Sterker nog: dat is het hele punt van spelen. Voor bordspellen en sommige videogames is het de bedoeling dat je minimaal iemand anders hebt die deze hobby met je wil oppakken. Je maakt er dan meteen goede vrienden mee – en het is sowieso een goede gewoonte om met je familie te spelen.

Hier vind je alle spel-inspiratie.

8 – Doe een teamsport of word het favoriete lid bij de sportschool

volleybal als hobby

Voetbal, handbal en volleybal… het is niet alleen gezond maar het is gezellig – met kans op het maken van vrienden voor het leven. Dus meld je lekker aan na de Corona-crisis.

Wil je liever fitnessen? Kies een sportschool en ga er vaak naartoe. Echt vaak. Het is immers je nieuwe hobby. Zorg ervoor dat de andere leden jou als onderdeel van het meubilair gaan beschouwen. Is dat niet raar? Hallo, we hebben het hier over de sportschool: dé plek voor gezondheid en werken aan een gelukkig leven.

Waarom moet je de meest grote sportschool kiezen? Omdat je dan vanzelf heel veel hobby's gaat ontdekken doordat je het gigantisch uitgebreide lesrooster gaat ontdekken. Misschien doe je de ene dag mee met de Calisthenics-les, dan weer met Tai Chi en een andere keer werk je aan een gezonde body-mind-connectie met Yoga.

9 – Doe-het-zelven: zet iets moois in elkaar en geniet er dagelijks van

Zoek je een creatieve hobby voor thuis? Dit is ideaal voor mannen én vrouwen. Wie echt creatief wil zijn, creëert iets. Letterlijk. Gewoon iets moois en nuttigs in elkaar zetten.

Wat voor dingen zou je allemaal kunnen maken?

10 – Mindfulness & Yoga als rustgevende hobby

mindfulness als hobby

Mindfulness is een hobby die je overal kunt doen. Je kunt namelijk overal ‘zen zijn'. Waar anderen misschien een hobby hebben om videogames te spelen, kan het juist jouw hobby worden om juist minder prikkels te voelen. Dat doe je met mindfulness.

Het is een beetje vaag, maar je kunt het gewoon thuis gaan doen met dit 8-weeks programma. Het is een unieke hobby die je minder stress en meer rust geeft.

En dan heb je uiteraard ook Yoga. Dit is hetzelfde als mindfulness, maar dan met specifieke houdingen waarin je gaat staan, zitten of liggen. Word jij een beginnende Yogi? Leer hier dan alle houdingen op je eigen tempo.

11 – Tarot

Waarom is tarot een leuke hobby? Omdat je echt met je creativiteit en je intuïtie aan de slag kunt gaan. Het komt er namelijk op neer dat je op basis van de kaarten die je trekt, met je eigen creativiteit en intuïtie een verhaal of boodschap zich laat ontvouwen.

Leer alles over Tarot, de betekenis van de Grote en Kleine Arcana. Je kunt hier direct beginnen met de online cursus.

12 – Origami

Origami is véél meer dan het lijkt. Het is creatief, fascinerend en mooi. Een ideale hobby. Wil je het echt goed leren? Neem dan contact op met de Origamiworkshop-organisator achter het Instagramkanaal Origanisme.

13 – Spreken in het openbaar

spreken in het openbaar als hobby

Je kunt je bijvoorbeeld bij Toastmasters aansluiten. Dat is een spreek-club die in meerdere steden gevestigd is. Dan krijg je iedere twee weken de kans om een presentatie te geven voor een groep mensen, waarbij je steeds op een bepaalde presentatie-techniek focust. Ook kun je ervoor kiezen om anderen feedback te geven.

14 – Word een echte papegaaien- of parkieten-hobbyist

Dankzij zijn intelligentie is de papegaai en de parkiet erg eenvoudig te trainen om kunstjes en spelletjes te doen. Ook kun je ze op commando buiten laten vliegen.

Dit klinkt maf, maar horen hobby's niet maf te zijn? Een echte hobbyist is niet bang om iets bijzonders te doen en om daar ook echt goed in te worden. Hier vind je de populairste Papegaaien- en Parkieten- Trainingscursus van Nederland & België

95 extra hobby-ideeën (lijst met leuke inspiratie)

Welke hobby's zijn er allemaal nog meer? Wat vind ik leuk? Gebruik alle ideeën uit dit artikel als test voor jezelf. Hieronder vind je extra voorbeelden om je te laten inspireren voor je nieuwe interessante, leuke, creatieve of misschien zelfs absurde hobby om te doen:

 1. Meubilair afwerken
 2. Vlooienmarkt-winkelen
 3. Bartending
 4. wijnbereiding
 5. Programmeren
 6. Taal redigeren, proeflezen en bewerken
 7. Tatoeëren
 8. Stand up comedy-artiest worden
 9. Anderen rondrijden
 10. Grafisch ontwerp, bijvoorbeeld via Canva.com.
 11. T-Shirts maken
 12. Fitnessleraar worden
 13. Een YouTube-kanaal starten
 14. Een klusjesman zijn
 15. Voor een huisdier zorgen
 16. Een lokale gids worden
 17. Maken en bewerken van video's
 18. Lesgeven en bijles in muziek
 19. Sleutelen aan auto's
 20. Life Coaching
 21. Cartooning & Animatie
 22. Muziek componeren
 23. Begeleiding van kinderen
 24. Bloemen schikken
 25. Fietsen
 26. Hondentraining
 27. Wandelen
 28. Kaarsen maken
 29. Strandjutten
 30. Leren breien en naaien. Misschien maak je voortaan je eigen feestkostuums
 31. Magische trucs & kaarttrucs
 32. Bekijk documentaires
 33. Minimalisme
 34. Word een Wikipedia-editor
 35. Schaken
 36. Deelnemen aan Trivia-wedstrijden
 37. Breintraining
 38. Gewichtheffen
 39. Joggen/training voor de marathon
 40. Gadgets beoordelen
 41. Houtbewerking
 42. Klimmen
 43. Architectuur. Er zijn complete fora waar je als amateur mee kunt praten over stadsplanning.
 44. Robots bouwen
 45. Koken
 46. Retro Gaming
 47. Massage
 48. Babysitten
 49. Wijn/Kaas proeverij
 50. Ballroom Dansen
 51. Lid worden van een bordspellenclub
 52. Vrijwilligerswerk
 53. Een Etsy-winkel beginnen
 54. Bowlen
 55. Het leren van een vreemde taal
 56. Mensen kijken
 57. Een wereldrecord breken
 58. Dinertjes organiseren
 59. Uitstapjes doen
 60. Tekenen
 61. Modelvliegtuigen of modelscheepsbouw
 62. Beeldhouwwerk met klei
 63. Zeeschelpen verzamelen
 64. Doolhoven oplossen
 65. Ballonfiguren maken
 66. Verzamelen van bladeren
 67. Poppen maken
 68. Het maken van vogelvoeders en vogelhuisjes
 69. Haken
 70. Bloemenpersen
 71. Vilten
 72. Verhaal-schrijven
 73. Jezelf verdiepen in muziek, bijvoorbeeld via een muziekwebsite.
 74. Potloodschetsen
 75. Het verzamelen van knikkers
 76. Collage maken
 77. Papiermache
 78. Skateboarden. Dit is een geweldige manier om de buurt te verkennen en coole mensen te ontmoeten. Het is ook een fantastische manier om te sporten.
 79. Scouting
 80. Boekenclubs
 81. Kalligrafie
 82. Podcasting. Je hebt gedachten. Vertel ze aan de wereld. Sommige opnameapparatuur is super goedkoop, dus waarom niet op record drukken tijdens de volgende keer dat jij en je vrienden een gesprek hebben?
 83. Leuke dingen doen met vrienden
 84. Iets uitvinden
 85. Knopen
 86. Sushi maken
 87. Bouwen van schepen in flessen
 88. Poëzie
 89. Beatboxing & rappen
 90. Verhalen vertellen
 91. Vliegende Drones
 92. Fotografie en fotobewerking
 93. Astronomie
 94. Tuinieren
 95. Museum/Kunstgalerij-hoppen
 96. Bonsai-boompje laten groeien

Wanneer ga jij met je nieuwe hobby beginnen?

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: