Wat is NLP-therapie? Hoe zit de NLP-methode in elkaar, hoe gaat een NLP-therapeut te werk, hoe verschilt het met andere methodieken en met welke intentie moet het beoefend worden? Lees verder…

NLP-therapie werkt via deze 4 basisstappen van iedere NLP-interventietechniek

De basis van iedere NLP-techniek houdt in dat je een ‘hulpbron' (eigenschap, kwaliteit of gemoedstoestand) in jezelf vindt die je ooit in een andere context al had vertoond.

Iedere NLP-interventie-techniek volgt deze vier stappen:

 1. Voel je in met het probleem, dus met gevoelens.
 2. Bekijk het probleem van een afstandje zonder gevoel.
 3. Voel je in met een hulpbron die in die probleemsituatie goed van pas zou kunnen komen. De meestgebruikte methode om dit te doen, is door in gedachten terug te gaan naar een moment waarop je die hulpbron al vertoonde.
 4. Koppel de hulpbron met het probleem: ‘Voel deze hulpbron en ga in gedachten terug naar het probleem. Wat is er nu anders?

Daarnaast zijn er andere NLP-interventies voor therapie

Door de jaren heen is NLP doorontwikkeld en zijn er vele technieken ontstaan die afwijken van bovenstaand standaardmodel. Hier vind je een overzicht van alle meestgebruikte NLP-technieken.

Er is niet zo'n groot verschil tussen NLP en normale therapie

Zet NLP-therapie en normale therapie eens naast elkaar. Dan zie je het volgende:

 • Bij normale therapie wordt er gepraat, worden er oefeningen gedaan, wordt de client langzaam beïnvloed richting nieuwe opties en wordt er huiswerk gegeven. Er wordt ook gevisualiseerd en met metaforen gewerkt: “Wat als je de pieker-plant minder water zou geven?”
 • Bij NLP-therapie wordt er gepraat, worden er oefeningen gedaan, wordt de client langzaam beïnvloed richting nieuwe opties en wordt er huiswerk gegeven. Er wordt ook gevisualiseerd en met metaforen gewerkt: “Wat als je de pieker-plant minder water zou geven?”

Er is dus niet zo'n groot verschil tussen NLP en normale therapie, hoewel veel NLP-trainers je voor het dramatische effect wel vertellen dat er een groot verschil is. In de praktijk gebruiken normale therapeuten ook gewoon NLP-elementen.

En de reden is simpel: NLP is geen op zichzelf staande methode, maar NLP is juist gebaseerd op bestaande, effectieve therapie-methoden, zoals je in dit artikel over het ontstaan van NLP kunt lezen. Het is dus erg logisch dat therapeuten NLP-technieken gebruiken en andersom.

Hierna lezen:  NLP Podcasts: alle podcasts in Nederland en het buitenland rond NLP [Lijst]

Wat is dan wél het verschil in NLP-therapie?

Het verschil zit in de snelheid van het therapietraject en de verhouding praten-oefenen. Bij NLP wordt er meer geloofd in de kracht van de cliënt, waardoor de cliënt sneller losgelaten wordt en minder sessies nodig heeft. Ook wordt er minder gepraat, en wordt er meer gedaan.

Een ander belangrijk verschil is dat NLP er niet voor bedoeld is om serieuze therapie mee te beoefenen. Therapeuten hebben jarenlange bachelor- en masteropleidingen gevolgd op de universiteit, en NLP-practitioners hebben soms maar vier dagen training gehad.

Een NLP-er is een Legale Complementaire Gezondheidsaanbieder, en geen Gediplomeerde Medische Dokter, Psyholoog, Psychiater, Master in Familie- en Kindercounseling of een Master als Sociaal Werker.

De intentie van NLP is om complementair – dus buiten formele therapie om – mensen extra zelfvertrouwen en praktische stappen te geven om hun doelen te bereiken.

De NLP-methodieken zijn zelf-gereguleerd, holistisch en client-georiënteerd. Een NLP-er die geen medische graad heeft, moet zich in zijn behandelingen beperken tot zaken als:

 • Roken
 • Gewichtsverlies
 • Stressreductie
 • Het verbeteren van prestaties

Tot slot is een belangrijk verschil dat NLP zich vooral op de gewenste uitkomst richt, terwijl klassieke therapeuten zich meer op het probleem richten – om daarvan weg te rennen. Bijvoorbeeld: minder ongelukkig zijn. Er wordt minder nadruk gelegd op het bepalen van wat ervoor in de plaats kan komen. Maar nogmaals: ook therapeuten gebruiken tegenwoordig steeds meer ‘NLP-technieken' en zullen ook naar de gewenste situatie kijken.

Hoe je het probleem hebt gekregen, is niet het meest relevant. Met dat psychologiseren ben je niet bezig met het actief oplossen van het probleem.

Maar is dat dan geen symptoombestrijding?

Goed punt: als je niet naar het probleem, maar naar de oplossing kijkt, is dat dan geen symptoombestrijding? Dan ben je toch niet de kern van het probleem aan het aanpakken?

Inderdaad, daarom is het ook belangrijk om te kijken waar het probleem vandaan komt. Echter, vervolgens is het belangrijk om duidelijke acties en interventies uit te voeren om dat kernprobleem aan te pakken. Dus dat kernprobleem gaan we daadwerkelijk oplossen.

En wat is dan het verschil tussen de NLP-methode en andere soorten zelfontwikkeling?

NLP draait niet om loze kreten als ‘in je kracht staan' of ‘dichter bij jezelf komen'. Iemand die jou volgens de NLP-principes en-methodiek begeleidt, wil precies weten welke stappen jij zet richting jouw doel:

 1. “Hoeveel leuke mannen ga je aanspreken om die partner te kunnen krijgen? Hoeveel telefoontjes met gemeentes ga je deze week plegen om jouw feedback-trainingen te verkopen? Hoeveel producten ga je in je webshop zetten?”
 2. “Oké, om jou een extra boost te geven, gaan we een (visualisatie-)oefening doen en dan stuur ik je de wereld in waar je het mag laten zien.”
Hierna lezen:  NLPro Training Review & Ervaringen 2024 [#1 Instituut Nederland?]

Als je meer zin hebt in passief op een stoel zitten en over ‘drijfveren' en ‘in je kracht staan' te praten, kun je bij het eerstvolgende manifestatie-meisje terecht.

Examentips voor het coachen met de NLP-methode

Aan het einde van NLP-opleidingen kan er worden geëxamineerd. Hierbij ga je iemand coachen met de NLP-methode door een NLP-interventie toe te passen. Wat zijn de beste manieren om het examen aan te pakken?

 • Rapport is het allerbelangrijkste in NLP-coaching. Zonder rapport kun je iemand niet leiden naar een bepaalde uitkomst. Je kunt dan ook alleen zakken als je geen rapport hebt.
 • Je hoeft de exacte stappen van de NLP-technieken niet te kennen. Want als je rapport hebt, kun je alles maken wat je wilt, en er zal iets positiefs gebeuren. En het gaat uiteindelijk om dat positieve eindresultaat. Bovendien zijn de NLP-interventies zo sterk dat ze zelfs werken als ze ‘verkeerd' uitgevoerd worden.
 • Onthoud van iedere NLP-techniek alleen maar ‘het verschil dat het verschil maakt.' Wat is de meest essentiële stap van een techniek? Bij de Swish-interventie is dat: kijken naar een gewenst zelfbeeld. Bij de New Behaviour Generator is dat: simpelweg jouw foutloze topprestatie visualiseren. Bij visual squash is dat: praten met conflicterende gevoelens in jezelf, zodat ze elkaar erkennen. En zo kun je alle NLP-technieken op die manier tot de essentie brengen.

Op jouw succes!

Hier vind je meer informatie over de NLP Practitioner Opleiding.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: