NLP-Therapie: Zo Gaat De NLP-Methode [Uitleg & Stappen]

Wat is NLP-therapie? Hoe zit de NLP-methode in elkaar en met welke intentie moet het beoefend worden? Lees verder…

De 4 basisstappen van iedere NLP-interventietechniek

De basis van iedere NLP-techniek houdt in dat je een ‘hulpbron’ (eigenschap, kwaliteit of gemoedstoestand) in jezelf vindt die je ooit in een andere context al had vertoond.

Iedere NLP-interventie-techniek volgt deze vier stappen:

  1. Voel je in met het probleem, dus met gevoelens.
  2. Bekijk het probleem van een afstandje zonder gevoel.
  3. Voel je in met een hulpbron die in die probleemsituatie goed van pas zou kunnen komen. De meestgebruikte methode om dit te doen, is door in gedachten terug te gaan naar een moment waarop je die hulpbron al vertoonde.
  4. Koppel de hulpbron met het probleem: ‘Voel deze hulpbron en ga in gedachten terug naar het probleem. Wat is er nu anders?

Daarnaast zijn er andere NLP-interventies voor therapie

Door de jaren heen is NLP doorontwikkeld en zijn er vele technieken ontstaan die afwijken van bovenstaand standaardmodel. Hier vind je een overzicht van alle meestgebruikte NLP-technieken.

Er is niet zo’n groot verschil tussen NLP en normale therapie

Zet NLP-therapie en normale therapie eens naast elkaar. Dan zie je het volgende:

  • Bij normale therapie wordt er gepraat, worden er oefeningen gedaan en wordt er huiswerk gegeven.
  • Bij NLP-therapie wordt er gepraat, worden er oefeningen gedaan en wordt er huiswerk gegeven.

Er is dus niet zo’n groot verschil tussen NLP en normale therapie, hoewel veel NLP-trainers je voor het dramatische effect wel vertellen dat er een groot verschil is. In de praktijk gebruiken normale therapeuten ook gewoon NLP-elementen.

Hierna lezen:  Wat Is Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)? Complete Wiki/Betekenis

En de reden is simpel: NLP is geen op zichzelf staande methode, maar NLP is juist gebaseerd op bestaande, effectieve therapie-methoden, zoals je in dit artikel over het ontstaan van NLP kunt lezen. Het is dus erg logisch dat therapeuten NLP-technieken gebruiken en andersom.

Wat is dan wél het verschil in NLP-therapie?

Het verschil zit in de snelheid van het therapietraject en de verhouding praten-oefenen. Bij NLP wordt er meer geloofd in de kracht van de cliënt, waardoor de cliënt sneller losgelaten wordt en minder sessies nodig heeft. Ook wordt er minder gepraat, en wordt er meer gedaan.

Een ander belangrijk verschil is dat NLP er niet voor bedoeld is om serieuze therapie mee te beoefenen. Therapeuten hebben jarenlange bachelor- en masteropleidingen gevolgd op de universiteit, en NLP-practitioners hebben soms maar vier dagen training gehad.

Een NLP-er is een Legale Complementaire Gezondheidsaanbieder, en geen Gediplomeerde Medische Dokter, Psyholoog, Psychiater, Master in Familie- en Kindercounseling of een Master als Sociaal Werker.

De intentie van NLP is om complementair – dus buiten formele therapie om – mensen extra zelfvertrouwen en praktische stappen te geven om hun doelen te bereiken.

De NLP-methodieken zijn zelf-gereguleerd, holistisch en client-georiënteerd. Een NLP-er die geen medische graad heeft, moet zich in zijn behandelingen beperken tot zaken als:

  • Roken
  • Gewichtsverlies
  • Stressreductie
  • Het verbeteren van prestaties

Hier vind je meer informatie over de NLP Practitioner Opleiding.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!