Wat is oververmoeidheid precies? Wanneer heb je het, dus aan welke symptomen kun je het herkennen? En wellicht wel belangrijker: hoe los je het op? Lees verder voor alle uitleg en tips…

Symptomen van oververmoeidheid: tips en oplossingen

Oververmoeidheid is een toestand waarin je al langer heel erg moe bent en eigenlijk geen energie meer over hebt om dingen te doen die je leuk vindt. Oververmoeidheid kan ontstaan als je op je werk of in je privéleven veel stress ervaart. Het kan ook ontstaan als je heel veel overwerkt.

Zo-nu-en-dan een vermoeiende periode is nog normaal

De meeste mensen maken weleens een erg vermoeiende periode mee: een periode waarin je veel moet werken, lang moet werken, veel afspraken hebt, veel moet regelen (ook in de privésfeer); een periode waarin je niet aan hobby of ontspanning toekomt en ook nog eens weinig slaapt. Als zo’n periode voorbij is, herstel je meestal binnen een dag of twee.

Toch kan het ook zijn dat de vermoeidheid blijft – uitrusten lijkt niet echt te helpen. Dan is er wel echt een reden om aan de bel te trekken. Hoe kan deze echte oververmoeidheid precies ontstaan?

Hoe wordt oververmoeidheid veroorzaakt?

Oververmoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggend zijn stress en slaaptekort, maar ook zaken als slecht (of onregelmatig) eten en te weinig lichaamsbeweging krijgen kunnen oververmoeidheid in de kaart spelen. Sommige mensen zijn van nature perfectionistisch en bijten zich in elke uitdaging vast: dat heeft zeker zo zijn voordelen, maar het kan ook tot oververmoeidheid leiden. Leer goed voor jezelf te zorgen.

Symptomen van oververmoeidheid

oververmoeidheid artikel

Oververmoeidheid heeft een aantal duidelijke symptomen. Pak je die symptomen niet op tijd aan, dan kun je overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen. Ook een depressie kan aanwakkeren als je oververmoeid bent. Heb je één of meerdere symptomen? Trek dan aan de rem:

  • Iemand die oververmoeid is zal sneller geprikkeld zijn en emotioneel reageren
  • Een gevoel van lusteloosheid (niet weten wat je wilt, nergens zin in hebben)
  • Veel piekeren
  • Moeite hebben je te concentreren
  • Een oververmoeid persoon voelt zich slaperig, eigenlijk al vanaf het moment dat hij of zij uit bed komt
  • Misselijkheid en duizeligheid zijn ook symptomen van oververmoeidheid
  • Spieren en gewrichten kunnen pijnlijk aanvoelen
  • Je somber of zelfs depressief voelen
  • Het resultaat kan zijn dat je prestaties op werk of school minder worden.
  • Als iemand oververmoeid is, kan dit leiden tot gewichtstoename of -afname.
Hierna lezen:  Mindfulness op het werk: Zo pas je het toe [7 Tips] [Stress-verlagend]

Tips bij oververmoeidheid

Gelukkig kunnen we ook een aantal tips geven om met oververmoeidheid om te gaan. Het is niet iets waar je blijvend mee hoeft te zitten. Van je oververmoeidheid afkomen doe je door de balans te herstellen tussen inspanning en ontspanning: breng in kaart wat je zelf aan kunt pakken.

De eerste tip: je levensstijl verbeteren

Serieus: pak een hakbijl en hak die stressvolle baan uit je leven. Ook alle andere verantwoordelijkheden die jou oververmoeid maken, moeten meteen de prullenbak in: verantwoordelijkheden, vage kennissen, vrijwilligerswerk…

En hoe gezond eet jij eigenlijk? Eet je veel snacks en fastfood? Dan heb je daar een hoop te winnen. Wissel dit dieet in voor 2 ons groente per dag en voldoende fruit. Wie ongezond leeft, is sneller moe.

Zit je veel binnen? Neem af en toe tijd om een frisse neus te scoren. Wie ongezond leeft, is ook meer gevoelig voor bijvoorbeeld alcohol: je zult sneller dronken zijn. Goed eten, goed slapen, veel beweging pakken kan je in een positieve spiraal sturen.

De tweede tip: neem op tijd een rustpauze

Het klinkt misschien als een cliché, maar er zijn heel veel mensen die het vergeten: op tijd rusten. Een uitgerust lichaam betekent een uitgerust stel hersenen. Zonder voldoende rust en ontspanning zullen de hersenen niet optimaal functioneren en behaal je geen optimale resultaten.

De derde tip: je denkpatronen in kaart brengen (en veranderen)

Sommige mensen zijn van nature piekeraars, andere mensen malen juist helemaal nergens om. Het is goed om af en toe even bij je gedachten stil te staan en je af te vragen waar deze nu precies vandaan komen. Piekeren kost heel veel energie, net zoveel als sporten, maar is een stuk ongezonder. Na het sporten val je prettig in slaap, maar als je piekert, slaap je vaak helemaal niet. Wist je dat je negatieve denkpatronen met een beetje coaching doorbreken kunt?

Alle 154 tips om oververmoeidheid op te lossen

Toevallig hebben we alle 154 effectieve, simpele en krachtige tips waarmee je oververmoeidheid kunt tegengaan, opgesomd in een aparte pagina. Op deze pagina over depressie vind je alle 154 tips.

Omkeren van oververmoeidheid

oververmoeidheid uitleg

Je zou oververmoeidheid kunnen zien als een ziekte, maar gelukkig is het geen chronische en blijvende ziekte: er is een medicijn voor. Dat medicijn is rust en een gezonde levensstijl. Als je zelf de verandering niet teweeg kunt brengen, dan is het belangrijk dat je op tijd hulp inschakelt. Dat kan bij familie en vrienden, maar het kan natuurlijk ook bij een professionele psycholoog.

We blijven erop hameren: verander van baan

Oké, laten we je met de waarheid overvallen: je baas is niet je familie. Zo gauw hij je niet meer nodig heeft, stuurt hij je gewoon weg. Al het werk dat jij voor je baas verricht, was en is voor jouw baas. Niet voor jou. Denk er dus geen twee keer over na om je baan op te zeggen als jouw baan de bron is van jouw oververmoeidheid en stress.

Hierna lezen:  Beste Boeken Over Burn-Out [Top 10] [Update 2024]

Het is misschien niet iets waar je zomaar bereid toe bent, maar als het voor je gezondheid is, is het zeker het overwegen waard. Niet iedereen kan een stressvolle baan aan (of in ieder geval niet voor een heel lange tijd). Soms moet je zeggen: “nu is het mooi geweest, ik ga iets anders doen.” Kies je een andere baan, met minder stress, dan kan dat je oververmoeidheid voor een groot deel helpen voorkomen. Misschien vind je een baan die juist veel energie oplevert.

Is oververmoeidheid typisch westers?

Ja, misschien wel. Het is wel iets West-Europees en Amerikaans om altijd maar druk bezig te zijn. In de westerse maatschappij word je eerder gestimuleerd druk, druk, druk te zijn, dan kalm. Het snelle leven is ook iets van de eenentwintigste eeuw: een tijdperk waarin vrijwel iedereen met elkaar verbonden is en waarin je informatie met een paar muisklikken kunt opzoeken.

De ‘ideale’ gevoelens

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een Westerse cultuur leven (denk aan mensen in West-Europa, maar ook Amerikanen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders) vooral graag euforie, opgetogenheid en enthousiasme voelen. De meeste mensen in de traditioneel Aziatische cultuur hechten meer waarde aan gevoelens van ontspannenheid, kalmte en sereniteit. Het zit dus een beetje in de westerse ‘aard’ om altijd maar druk te willen zijn.

Druk sociaal leven

De meeste westerlingen hebben graag een druk sociaal leven en doen voortdurend nieuwe ervaringen op. Een succesvolle baan speelt ook een grote rol. Een volle agenda wordt vaak als iets positiefs gezien. Zelfs introverte mensen, die wat minder onder de mensen komen, zijn druk bezig met van alles en nog wat. Soms vergeten we een stap terug te zetten en meer waarde te hechten aan eenvoud. Een rustiger leven kan ons helpen oververmoeidheid tegen te gaan.