Wat is een pathologische leugenaar? Hoe herken je ze? Wat zijn de oorzaken? Wat zijn de kenmerken? In dit artikel vind je alle informatie. Lees verder…

Wat is pathologisch liegen? Een pathologische leugenaar definiëren…

Pathologisch liegen staat ook bekend als mythomanie en pseudologia fantastica. Dit is het chronisch en dwangmatig liegen of liegen als gewoonte.

Een pathologische leugenaar is iemand die dwangmatig liegt.

Het is normaal om af en toe een kleine leugen te vertellen om te voorkomen dat iemands gevoelens worden gekwetst of om te voorkomen dat je in de problemen komt. Echter, een pathologische leugenaar liegt zonder duidelijke reden.

Is er een erkende diagnose?

Pathologisch liegen wordt al meer dan een eeuw erkend, maar er is nog geen duidelijke universele definitie van de aandoening. Het staat dus niet in de DSM.

Sommige pathologische leugens kunnen het gevolg zijn van een mentale toestand, zoals een antisociale persoonlijkheidsstoornis (soms sociopathie genoemd), terwijl andere pathologische leugens geen medische reden lijken te hebben voor het gedrag.

Kenmerken van pathologische leugenaars

pathologisch liegen kenmerken

De volgende symptomen zijn enkele van de wetenschappelijk erkende kenmerken van pathologische leugenaars.

 • Ze zijn welbespraakt en weten hoe ze met anderen moeten omgaan als ze spreken. Ze zijn creatief, origineel en snelle denkers die meestal geen algemene tekenen van liegen vertonen, zoals lange pauzes of het vermijden van oogcontact.
 • Ze lijken soms echt te geloven in de leugens die ze vertellen.
 • Ze verbeelden zichzelf meestal als de held of het slachtoffer. Pathologische leugenaars hebben de neiging om leugens te vertellen die gericht lijken te zijn op het verkrijgen van bewondering, sympathie of acceptatie door anderen.
 • Hun leugens lijken geen duidelijk voordeel te veroorzaken.
 • De pathologische leugenaar kan zeer overtuigend zijn. De verhalen die ze vertellen zijn meestal dramatisch, gecompliceerd, kleurrijk en gedetailleerd.

Pathalogische leugenaars herkennen

De volgende zaken zijn enkele tekenen die jou kunnen helpen om een pathologische leugenaar te identificeren:

 • Ze vertellen meestal over ervaringen en prestaties waarin ze heroïsch overkomen.
 • Ze zijn ook zelf het slachtoffer in veel van hun verhalen, vaak op zoek naar sympathie.
 • Hun verhalen zijn meestal uitgebreid en zeer gedetailleerd.
 • Ze reageren uitgebreid en snel op vragen, maar de antwoorden zijn meestal vaag en geven geen antwoord op de vraag.
 • Ze kunnen verschillende versies van hetzelfde verhaal hebben, wat het gevolg is van het vergeten van eerdere details.

Diagnose van een pathologische leugenaar

pathologische leugenaar1

Het diagnosticeren van een pathologische leugenaar kan moeilijk zijn vanwege de vele mogelijke oorzaken van het gedrag. Een normaal gesprek bij de dokter en/of een vragenlijst is meestal niet genoeg om een diagnose te stellen, ironisch genoeg vanwege de neiging van de persoon om te liegen.

Een belangrijk onderdeel van het diagnosticeren van een pathologische leugenaar is het bepalen of hij/zij erkent dat hij/zij liegt of gelooft in de leugens die hij/zij vertelt.

En nogmaals: waar je ‘normale, gelegenheidsleugenaars' gewoon kunt spotten met bijvoorbeeld de tips van onderstaand boek of dit artikel, is dat niet mogelijk bij pathologische leugenaars.

De oorzaken van pathologisch liegen

Hoewel er vele mogelijke oorzaken voor pathologisch liegen lijken te zijn, is het nog niet helemaal duidelijk waarom iemand op deze manier zou liegen.

Sommige leugens lijken te worden verteld om de pathologische leugenaar als held te laten verschijnen, of om acceptatie of sympathie te krijgen.

Ook zijn er aanwijzingen uit onderzoeken die laten zien dat een aandoening in het centrale zenuwstelsel iemand vatbaar kunnen maken voor pathologische leugens.

Dwangmatig liegen is ook een bekende eigenschap van sommige persoonlijkheidsstoornissen, zoals een asociale persoonlijkheidsstoornis. Trauma of hoofdletsel kunnen ook een rol spelen bij pathologisch liegen, samen met een afwijking in de hormoon-cortisolverhouding.

Hoe om te gaan met een pathologische leugenaar

Het kennen van een pathologische leugenaar kan diep frustrerend zijn. Het kan het vertrouwen in een relatie op de proef stellen en het moeilijk maken om zelfs maar een eenvoudig gesprek met de persoon te hebben.

Hier zijn een paar tips om je te helpen een gesprek met een pathologische leugenaar te voeren:

 • Stel medische hulp voor. Zonder oordeel of schaamte. Het is gewoon een ongezonde aandoening. Stel voor dat ze professionele hulp overwegen en laat hen weten dat je suggestie voortkomt uit oprechte bezorgdheid over hun welzijn.
 • Verlies niet je zelfbeheersing. Hoe frustrerend het ook moge zijn, het is belangrijk om je woede niet de overhand te geven wanneer je geconfronteerd wordt met een pathologische leugenaar. Wees ondersteunend en vriendelijk, maar stevig.
 • Verwacht ontkenning wanneer je de ander confronteert met leugens. Ze kunnen woedend worden en een schok uiten over de beschuldiging.
 • Onthoud dat het niet om jou gaat. Het is nooit persoonlijk. Het is moeilijk om het niet persoonlijk op te vatten dat er tegen je gelogen wordt, maar pathologisch liegen gaat niet over jou. De persoon kan gedreven worden door een onderliggende persoonlijkheidsstoornis, angst of een laag gevoel van eigenwaarde.
 • Wees ondersteunend. Als je met de persoon over zijn of haar leugens praat, herinner hem of haar er dan aan dat hij of zij niet hoeft te proberen indruk op je te maken. Laat de ander weten dat je hem/haar waardeert om wie ze werkelijk zijn.
Hierna lezen:  Hoe weet je of iemand liegt? 24 Tips! Herken & Ontmasker Leugenaars

Waarom zijn pathologische leugenaars zo fascinerend?

Een pathologische leugenaar is een uitstekende verteller en performer. Ze weten hun publiek te boeien door uitgebreide en fantastische verhalen te vertellen en door tegelijkertijd zeer geanimeerd te zijn.

Het behandelen van pathologische leugenenaars

De behandeling zal afhangen van de vraag of het pathologische liegen een symptoom is van een onderliggende psychiatrische aandoening.

De behandeling zou psychotherapie kunnen omvatten en kan ook medicatie voor andere zaken die het gedrag zouden kunnen voeden, zoals medicijnen die gebruikt worden om angst of depressie te behandelen.

Goede boeken voor meer inzicht in pathalogisch liegen

Het boek ‘Confessions of a Sociopath' legt op briljante wijze bloot hoe eigenlijk in ieder van ons een pathalogische leugenaar schuil zit. Een verrassende leestip.

Als je jezelf in het voorgaande boek herkent, dan helpt ‘How to Stop Lying – The Ultimate Cure Guide for Pathological Liars and Compulsive Liars' je om ermee te gaan stoppen.

Dus: begrijp en help de pathologische leugenaar

Pathologische leugenaars hebben vaak geen kwade bedoelingen. Sterker nog: ze hebben vaak juist goede bedoelingen. Hoe je het beste om kunt gaan met een pathologische leugenaar, komt neer op het begrijpen van wat deze persoon ertoe kan brengen te liegen. Het is waarschijnlijk dat het liegen een symptoom is van een ander probleem of onderliggende behoefte die behandeld kan worden. Moedig de ander aan om de hulp te krijgen die hij/zij nodig heeft.

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: