Patronen herkennen – Zo word je er goed in

Als je écht scherp wil worden, en tussen de regels wil lezen om naar problemen te kunnen kijken, dan is deze oefening voor jou. Je traint jezelf hiermee om patronen te herkennen én te manipuleren.

Als je patronen ontdekt, snapt, gebruikt en er een onderdeel van wordt, toon je flexibiliteit. Als je vervolgens die patronen doorbreekt, ben je dingen aan het doen die enorm veel effect hebben. Je bent dan niet de client zelf aan het veranderen, maar je bent dan een stimilus aan het veranderen, waar mensen op een bepaalde manier op reageren. Een aantal belangrijke NLP-technieken, met name het werken met kaders (omdenken), maakt gebruik van dit principe. Bij het herkaderen merk je een patroon op, wat het kader is, en dat doorbreek je vervolgens: de herkadering.

1 keer is een incident.
2 keer is toeval.
3 keer is een patroon.

Patronen ontdekken

patronen herkennen

Het is heel handig om de vaardigheid te hebben om bepaalde patronen te ontdekken, zoals: vader verheft zijn stem op een bepaalde manier, waardoor iemand zegt: ‘ah!’, en waardoor moeder iedereen gerust stelt: ‘Het is OK’. Stimulus, respons, stimulus, respons… bing bing bing… Dit gebeurt onbewust.
Wat gebeurt er hier nog meer, behalve de oppervlaktestructuur van de woorden? Wat voor ankers worden er gevuurd waar iemand op reageert, en dan weer de volgende en de volgende etc?

  1. De patroon-ontdekker denkt aan een context waarin hij zichzelf vaak in zou kunnen vinden en vertelt die aan zijn oefenpartners.
  2. De patroon-ontdekker gaat uit de kamer.
  3. De andere 3 personen spelen rollen in de context die de patroon-ontdekker heeft genoemd. Ze bereiden, in de vorm van een toneelspel, een oppervlakte-issue voor die straks ter sprake komt, en ze bereiden een (nonverbaal) patroon/gedrag voor, dat de patroon-ontdekker straks tussen de regels door moet opmerken: A begint altijd, en vuurt een consistente trigger/anker die bij B een consistente respons veroorzaakt, en dat triggert C weer. Bespreek dit en bereid dit voor. De triggers en responses kunnen alle elementen uit het rijtje VAKOG zijn, bijvoorbeeld een gezichtsuitdrukking (met oogcontact), een bepaalde houding of een sarcastisch geluid: ‘Dus……’
  4. Wanneer het toneelstukje met het patroon is voorbereid, komt de patroon-ontdekker terug en heeft een normaal gesprek in die situatie waar een probleem of conflict plaatsvindt.
  5. Ondertussen probeert hij de systematische volgordes en patronen te ontdekken van geankerde responsen, vooral non-verbaal. Ontdek wie er altijd mee begint.
  6. Als je erachter bent gekomen wat de eerste trigger is om het patroon in gang te zetten, ‘steel’ je dat signaal: vuur de trigger zelf af, en kijk of je hierdoor zelf de rest van de ketting kan triggeren.
  7. Denk er om dat je de oefening steeds moeilijker maakt: je wil het bewustzijn van de patroon-ontdekker stretchen, dus let goed op hoe moeilijk je het maakt.

Patronen doorbreken

Nu je patronen kunt herkennen, is het zaak om ze te onderbreken! Geef je bijvoorbeeld een training, zet dan de stoelen-opstelling na de pauze eens helemaal anders!

Droom Leef Geniet Aanbieding

Een paar andere toepassingen van patronen

Onderbreek iemands patroon vaak genoeg en hij kan niet meer terug naar dat patroon.

Sporters zetten ook vaak een patroon op. De tegenstander zal steeds op dezelfde manier reageren. Daarna doorbreken ze het patroon. Denk aan keepers of penaltynemers tijdens een penaltyreeks.

Je kunt eventueel eerst aandacht opeisen door het patroon hardhandig te doorbreken, door iets choquerend te zeggen zoals: ‘Je bent dom!’ Of je kunt het metafoor in een patroon utilizen en omwenden naar een herkadering.

Blijf oefenen met patronen herkennen, en speel vooral lekker op ze in of onderbreek ze. Succes!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!