Word je gepest – of wordt je zoon of dochter gepest? Bijvoorbeeld op school, werk en/of via cyberpesten? Hoe kun je pesten het beste stoppen? In dit artikel vind je informatie, tips en quotes tegen pesten. Lees verder…

De definitie van pesten

Pesten is iemand fysiek of psychologisch aanvallen en pijn doen. Onschuldig lijkende daden, zoals woordgrapjes of met opzet niet naast iemand willen zitten, vallen ook onder pesten. Net als duidelijkere pest-acties, zoals structureel geweld en afpersing.

Hoe kun je pesten stoppen?

Hieronder vind je krachtige tips om wat tegen pesten te doen en om het te laten stoppen. Laten we direct naar de eerste tip gaan met belangrijke quotes over pesten…

Tip 1 – Lees eerst deze quotes over stoppen met pesten

Een aantal belangrijke quotes:

Ik word liever gehaat voor wie ik ben, dan dat ik word geliefd voor iemand die ik niet ben. Iemand anders willen worden is een zonde van jezelf.
– Kurt Cobain

Niemand kan je je minderwaardig laten voelen zonder je toestemming.
– Eleanor Roosevelt

Als mensen jou steeds weer pijn doen, zie ze dan als schuurpapier; ze kunnen je een beetje krabben en pijn doen, maar uiteindelijk ben je gepolijst en zijn zij uiteindelijk nutteloos.
– Chris Colfer

Er is echt geen verschil tussen de pestkop en het slachtoffer.
– Lady Gaga

Mensen die van zichzelf houden, doen andere mensen geen pijn. Hoe meer we onszelf haten, hoe meer we willen dat anderen lijden.
– Dan Pearce

Tip 2 – Eerlijk voor jezelf opkomen en jezelf uiten… dat lucht op!

“Ik word gepest op school, wat moet ik doen?” Heel simpel: uit het en praat erover. Om te beginnen met iemand die je kunt vertrouwen. Dat is al een grote stap.

Hierna lezen:  Jezelf Aarden... Hoe Doe Je Dat? [16 Tips Voor Aarding / Gronding]

De gevolgen van pesten blijven namelijk alleen grip op je hebben als je jezelf inhoudt, als je het geheim houdt en als je jezelf niet uit.

De jongen uit bovenstaande video geeft alvast het goede voorbeeld door het direct open en kwetsbaar aan te pakken. Je hoeft het niet direct aan de hele wereld te vertellen, maar kun jij zijn voorbeeld volgen door het alvast aan één persoon te vertellen?

Tip 3 – Bekijk voorbeelden van pesten en plagen op school: filmpjes van Jeugdjournaal en Pestweb

Als je andere voorbeelden ziet, vind je herkenning. Het is een eerste stap om aan de bel te trekken, hulp te vragen en misschien wel contact te zoeken met andere mensen die gepest worden. Het jeugdjournaal besteedt in zijn nieuwsitems regelmatig aandacht aan pesten. Ook kun je naar Pestweb-filmpjes kijken voor verhalen en echtgebeurde situaties over pesten.

Tip 4 – Zorg samen voor maatregelen tegen pesten op school

Wat kan de omgeving aan pesten doen? Hoe help je iemand die gepest wordt? Wil je hulp bij pesten op school en zoek je maatregelen om dit tegen te gaan? Schoolenveiligheid.nl geeft advies over wat men op de scholen kan doen tegen pesten.

Tip 5 – Waarom pest een kind? Pesters krijgen zelf te weinig liefde (de wereld is je spiegel)

Waarom pesten mensen? En waarom pesten zelfs volwassenen? Omdat ze zelf slachtoffer zijn en liefde missen. In het Engels zeggen ze het zo mooi: Hurt people hurt people.

Mensen die zelf slachtoffer zijn geweest, projecteren dat op anderen: mensen die mishandelen, zijn nog nooit gecomplimenteerd geweest. Ze proberen anderen pijn te doen, maar willen eigenlijk zeggen: ‘Ik wil de pijn uit mijn lichaam halen. Ik wil iemand anders de pijn laten zien die in me zit. Ik kan hier niet over praten, ik deel dit door iemand anders als slachtoffer te maken.'

Neem het dus niet persoonlijk. Niks is ooit persoonlijk – en alles heeft steeds te maken met de eigen issues van de pester. Lees ook dit artikel over ‘de wereld is je spiegel'.

Tip 5 – Vergeef pesters en geef ze liefde

geef je pesters liefde

Zelfs onbewuste mensen mogen we met goedheid behandelen. Weet je nog? Pesters leven zelf in pijn. Het is een harde realiteit. Kun jij deze mensen liefde geven? Hier lees je hoe je mensen kunt vergeven.

Ergens is het ook heel logisch: Had jij nou echt verwacht dat jij liefde van anderen/pesters zou krijgen zónder dat jij ze zelf liefde hoefde te geven? Dit is het grote geheim van het leven: als je iets heel graag in je leven wilt ervaren, geef dan datgene weg waar je meer van wilt hebben. Je hebt meer dan je dacht dat je had en dat ontdek je pas in het geven. Die shift in je attitude produceert de betreffende ervaring.

Hierna lezen:  Acceptatie & Overgave [9+ Tips] Spiritueel Wonder Voor Verdraagzaamheid

Hier gaan we in de volgende tip verder op in…

Tip 6 – Dit klinkt hard… maar je bent terecht(!) gepest – Ik wil dat je verantwoordelijkheid neemt over jezelf

Misschien ben je of was je verlegen en kon je moeilijk vrienden maken – en mislukten je acties. Zie dat alles als terecht. Je riep het op je af met je intentie, lichaamstaal, woorden en gevoel. Je nodigde mensen daarmee uit om je te pesten of om niks met je te maken willen hebben.

  • Wanneer iemand gechoqueerd keek toen je hem/haar benaderde…
  • Wanneer iemand je ontvriendde op Facebook…
  • Wanneer een ‘vriend' je naar huis stuurde toen je langs wilde gaan voor een bezoekje…

Ze hadden allemaal groot gelijk. Er was namelijk iets aan je… Ze konden het voelen… Iets vreemds… Iets waardoor ze je niet konden vertrouwen…

Dat heeft allemaal te maken dat jij niks kwam brengen. Je kwam alleen maar halen. Je kwam validatie en ‘liefde' halen voor jezelf – van anderen. Dat pesten is een terechte consequentie voor jouw narcistische houding. Jij handelde vanuit jouw ego, niet vanuit jouw liefde en vreugde.

Nu kun je wat veranderen. Hoe? Voeg eens wat waarde toe en wees niet de narcistische bedelaar die alleen maar risicoloos en voorzichtig om liefde komt bedelen – en vervolgens verbaasd is als hij/zij als zwerver behandeld wordt en genegeerd wordt.

Je trekt nou eenmaal aan wat je uitstraalt.

Heb je bovenstaande puntjes gefixt? Mooi! Je neemt eindelijk verantwoordelijkheid. Nu ben je geen egoïst meer die alleen zichzelf wil verrijken, bijvoorbeeld door ‘erbij te horen'. Nu wordt het leuk om met jou om te gaan! Nu staat er iemand! Nu krijgen anderen ook wat van jou! En inderdaad… nu krijg je ook wat terug!

Niemand haat jou.  Als jij dat wel dacht, heb ik nieuws voor je: jij bent niet het centrum van alle aandacht. Die pestkoppen zaten zelf in problemen en trauma's. Jij stond toevallig in de weg. Jij was nevenschade op hun eigen destructieve pad. Stop je narcistische gedachten dat iedereen het op jou gemunt heeft.

Tip 7 – Wees proactief: jij kunt zelf controleren of anderen wel of geen effect hebben op jouw gevoelens

proactief bij pesten

Weet je wat proactief gedrag is? Dat jij zelf bepaalt hoe jij je voelt. Je kunt niet controleren hoe anderen zich gedragen, maar wel hoe je ermee omgaat. Hier lees je meer over proactief gedrag.

Iemand kan alleen jouw zelfrespect afnemen als je het hem geeft
– Mahatma Gandhi

Bovendien: Ben je gepest? Sorry, maar dat is niet jouw unieke, speciale probleem waardoor je opeens zoveel aandacht en troost verdient. Daarmee creëer je alleen maar nog meer redenen om in je slachtofferrol te stappen, zodat je nog meer aandacht krijgt. Dit noemen we ziektewinst – wat jouw succes saboteert. Ook komen we weer uit bij het narcistische aspect: alsof jij zo speciaal bent dat jij gepest bent en de enige daarin bent.

Hierna lezen:  'Ik Hoor Nergens Bij' & Jezelf Buitengesloten Voelen [6 Tips]

Kortom: neem verantwoordelijkheid. Neem actie. Fix het.

Tip 8 – Trap niet in de FOMO-valkuil: veel vrienden (kwantiteit) en populair zijn is niet belangrijk

Steeds maar geaccepteerd willen worden, mee willen doen, erbij willen horen, méér ‘vrienden' willen en hetzelfde willen als anderen… dat noemen we FOMO: Fear Of Missing Out. Het is een belachelijke fear. Kun jij dit loslaten?

Het aantal vrienden dat je hebt – de kwantiteit – is niet belangrijk. Je hebt aan één beste vriend genoeg. Sterker nog: het is onmogelijk om er meer dan een paar te hebben. Waar moet je je op focussen om die FOMO tegen te gaan? Zie volgende tip…

Tip 9 – Focus je op je eigen dromen, verlangens en geluk

Zolang jij je passie maar kan doen, zou je je niet slecht moeten voelen om wat anderen denken, doen en zeggen. Wat wil jij heel graag? Ga daarvoor! Vergelijk jezelf niet met anderen en kies voor je eigen geluk.

Tip 10 – Wordt je kind gepest? Geef in de opvoeding aandacht aan de eigenwaarde van het kind

kind proactief opvoeden

Hoe jij jouw kind opvoed, heeft een gigantisch effect op de eigenwaarde van het kind. Eigenwaarde betekent dat het niet uitmaakt wat anderen zeggen of doen – en dat het niet uitmaakt wat het kind zegt of doet – omdat dat los staat van de waardigheid van het kind. In dit artikel over opvoeding leer je hoe je kinderen met eigenwaarde opvoedt. 

Tip 11 – Waar kun je terecht als je gepest wordt? Neem contact op met de GGD

Waar kun je terecht als je gepest wordt? Op deze GGD-pagina kun je bijvoorbeeld een chat starten of een mail sturen en om professionele hulp vragen.

De Stop Pesten Campagne van stoppestennu.nl

Stoppestennu.nl leidt de Stop Pesten Campagne. Zij houden zich onder andere bezig met de preventie en het oplossen van pesten. Dat doen ze op allerlei manieren mogelijk, ook met posters, bekende Nederlanders, folders, armbandjes, slogans en spellen.

Op jouw geluk!

 

Gerelateerd: lees verder...

Hierna lezen:  Angst Overwinnen? 89 Tips Tegen Angst [Direct Toepasbaar]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: