Positief Formuleren & ‘De Roze Olifant’-Psychologie [Praktijktips]

Positief formuleren & ‘De Roze Olifant’, wat is daar de betekenis van? Simpel: heb je ooit een taxichauffeur ontmoet die vraagt: “Waar wil je vanaf?” In plaats van: “Waar wil je naartoe?” Even later bij het vliegveld krijg je altijd je vliegticket als je vertelt waar je naartoe gaat! Dus als ik zeg dat je niet aan een roze olifant moet denken nu, wat gebeurt er dan? Laten we leren hoe je dit ‘Roze Olifant’-effect tegen kunt gaan…

Positief formuleren… In veel gevallen is het vanzelfsprekend

We krijgen datgene in het leven waar we ons op focussen. Focus je jezelf op het niet ontwijken van de lijnen langs de snelweg, dan stuurt je lichaam je automatisch naar de lijnen langs de weg. Ons centrale zenuwstelsel is niet ‘compatibel’ met het woordje ‘niet’, en kan ontkenningen, oftewel negatief geformuleerde zinnen, niet vasthouden en verwerken.

Hoe meer de moeder tegen het kind zegt: pas op dat je niet valt…

Zie uitgelichte afbeelding: een goed alternatief voor “Vergeet niet uit te checken”.

Als we iets in het negatief willen formuleren gebruiken we bijvoorbeeld het woord “niet”. Dit woord bestaat alleen maar in taal en ‘niet’ In de geluiden, gevoelens, beelden, smaken en geuren van onze interne voorstellingen.

Genezen is beter dan voorkomen.

Positief formuleren in de praktijk

Wanneer je iemand instrueert niet aan een nare herinnering te denken kan hij daar pas niet aan denken als hij er eerst wél aan gedacht heeft. Zijn onderbewuste genereert een interne voorstelling, waarna hij weet dat hij daar niet aan wil denken en er een kruis doorheen kan zetten.. Als je in de auto op de randen van de weg focust, ga je erop af. Je gaat daar waar je kijkt. Focus je dus bijvoorbeeld op de redenen waarom dingen wel goed gaan, want dan ga je die positiviteit ook zien.

Vervang het volgende uit je vocabulaire: ‘Begrijp me niet verkeerd.’
Met: ‘Begrijp me correct!’

We kunnen onze communicatie dus een stuk doeltreffender maken nu we weten wat voor ongewenst effect negatief geformuleerde zinnen hebben. Laten we elkaar voortaan positief geformuleerde boodschappen geven door ons te richten op datgene wat we wél willen bereiken of communiceren in plaats van wat we niet willen. Een docent zou er dus goed aan doen de uitspraak: “Vergeet niet je huiswerk te maken” te vervangen door de uitspraak, “Denk eraan je huiswerk te maken”.

Doe heel erg je best om hem niet te laten vallen!

Beter gebruikt een ouder niet: “Eet geen snoepjes.” Maar wel: “We drinken zo meteen thee dus bewaar je snoepjes nog 5 minuten voor straks bij de thee.” Denk er dus altijd aan om positieve formuleringen toe te passen tijdens je dagelijkse communicatie en bij het uitvoeren van coachingsoefeningen.

Vragen die helpen bij het positief formuleren

  • Wat wil je wel?
  • Wat is daar het tegenovergestelde van?
  • Waar wil je naartoe?
  • Wat ga je wel doen?
  • Wat zou je in plaats daarvan graag willen?

Het ‘Roze Olifant-effect’ is belangrijker dan je denkt…

Positief formuleren is belangrijker dan je denkt… Je kunt het continu gebruiken voor meer geluk en om meer en meer en meer te krijgen van datgene wat je wilt! Lees het artikel over de wet van aantrekking en alles wordt duidelijk!

Mag je dan nooit negatief formuleren?

Natuurlijk mag je ook negatief formuleren als je daarmee je boodschap beter kunt overbrengen. Sterker nog: het is soms echt nodig om iets duidelijk te maken. Zorg er dan in ieder geval voor dat je daarna ook direct de positief geformuleerde variant van je boodschap vertelt.

Ook is het belangrijk dat wanneer je jouw boodschap negatief formuleert (‘Niet nu gaan liggen…’), jullie niet in een hypnotisch gevoel (rapport) zitten. Anders wordt juist dat negatieve gedaan (‘Niet nu gaan liggen… Moeiteloos en geheel natuurlijk… Heel goed…’).

Het tegenovergestelde is ook waar: negatief formuleren is heel bruikbaar als je indirecte (subliminale) boodschappen wil geven. Daarbij maak je gebruik van omgekeerde psychologie om een ingesloten boodschap in de negatieve formulering te stoppen. Dit werkt echter alleen als er ook hypnotisch rapport met de andere persoon is. Zonder die hypnotische connectie (rapport) zullen de verborgen boodschappen voor het onderbewuste niet overkomen.

Positief formuleren leer je ook continu tijdens een NLP (Practitioner) Opleiding.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!