Positief formuleren

Positief formuleren

Positief formuleren, interessant om bij stil te staan, en dat doe je ook continu tijdens een NLP (Practitioner) Opleiding. Heb je ooit een taxichauffeur ontmoet die vraagt: “Waar wil je vanaf?” In plaats van: “Waar wil je naartoe?” Even later bij het vliegveld: je krijgt altijd je vliegticket als je vertelt waar je naartoe gaat!

We krijgen datgene in het leven waar we ons op focussen. Focus je jezelf op het niet ontwijken van de lijnen langs de snelweg, dan stuurt je lichaam je automatisch naar de lijnen langs de weg. Ons centrale zenuwstelsel is niet ‘compatibel’ met het woordje ‘niet’, en kan ontkenningen, oftewel negatief geformuleerde zinnen, niet vasthouden en verwerken.

Zie uitgelichte afbeelding: een goed alternatief voor “Vergeet niet uit te checken”.

Als we iets in het negatief willen formuleren gebruiken we bijvoorbeeld het woord “niet”. Dit woord bestaat alleen maar in taal en ‘niet’ In de geluiden, gevoelens, beelden, smaken en geuren van onze interne voorstellingen.

Positief formuleren in de praktijk

Wanneer je iemand instrueert niet aan een nare herinnering te denken kan hij daar pas niet aan denken als hij er eerst wél aan gedacht heeft. Hij genereert een interne voorstelling, waarna hij weet dat hij daar niet aan wil denken. Als je in de auto op de randen van de weg focust, ga je erop af. Je gaat daar waar je kijkt. Focus je dus bijvoorbeeld op de redenen waarom dingen wel goed gaan, want dan ga je die positiviteit ook zien.

Droom Leef Geniet Aanbieding

Vervang het volgende uit je vocabulaire: ‘Begrijp me niet verkeerd.’
Met: ‘Begrijp me correct!’

We kunnen onze communicatie dus een stuk doeltreffender maken nu we weten wat voor ongewenst effect negatief geformuleerde zinnen hebben. Laten we elkaar voortaan positief geformuleerde boodschappen geven door ons te richten op datgene wat we wél willen bereiken of communiceren in plaats van wat we niet willen. Een docent zou er dus goed aan doen de uitspraak: “Vergeet niet je huiswerk te maken” te vervangen door de uitspraak, “Denk eraan je huiswerk te maken”.

Beter gebruikt een ouder niet: “Eet geen snoepjes.” Maar wel: “We drinken zometeen thee dus bewaar je snoepjes nog 5 minuten voor straks bij de thee.” Denk er dus altijd aan om positieve formuleringen toe te passen tijdens je dagelijkse communicatie en bij het uitvoeren van coachingsoefeningen.

Vragen die helpen bij het positief forumleren

  • Wat wil je wel?
  • Wat is daar het tegenovergestelde van?
  • Waar wil je naartoe?
  • Wat ga je wel doen?

Mag je dan nooit negatief formuleren?

Natuurlijk mag je ook negatief formuleren als je daarmee je boodschap beter kunt overbrengen. Sterker nog: het is soms echt nodig om iets duidelijk te maken. Zorg er dan in ieder geval voor dat je daarna ook direct de positief geformuleerde variant van je boodschap vertelt.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder en dan zal ik reageren. En... sharing is caring!