Positief formuleren & ‘De Roze Olifant', wat is daar de betekenis van? Simpel: heb je ooit een taxichauffeur ontmoet die vraagt: “Waar wil je vanaf?” In plaats van: “Waar wil je naartoe?” Even later bij het vliegveld krijg je altijd je vliegticket als je vertelt waar je naartoe gaat! Een andere bestemming noemen is niet zinvol. Laten we leren hoe je dit ‘Roze Olifant'-effect tegen kunt gaan…

Positief formuleren… In veel gevallen is het vanzelfsprekend

We krijgen datgene in het leven waar we ons op focussen. Focus je jezelf op het ontwijken van de lijnen langs de snelweg, dan stuurt je lichaam je automatisch naar de lijnen langs de weg.

Hoe meer de moeder tegen het kind zegt: ‘Pas op dat je niet valt…'

Ons centrale zenuwstelsel is niet ‘compatibel’ met het woordje ‘niet’ en kan ontkenningen, oftewel negatief geformuleerde zinnen, niet vasthouden en verwerken.

Als we iets in het negatief willen formuleren, gebruiken we bijvoorbeeld het woord “niet”. Dit woord bestaat alleen maar in taal en ‘niet’ In de geluiden, gevoelens, beelden, smaken en geuren van onze interne voorstellingen.

Dus als ik zeg dat je niet aan een roze olifant moet denken nu, wat gebeurt er dan?

Zie uitgelichte afbeelding van de NS: dat is nog eens een goed alternatief voor “Vergeet niet uit te checken” wat je vaak hoort en leest rondom het openbaar vervoer.

Genezen is beter dan voorkomen.

Positief formuleren in de praktijk

positief formuleren tips

Wanneer je iemand instrueert niet aan een nare herinnering te denken, kan hij daar pas niet aan denken als hij er eerst wél aan gedacht heeft. Zijn onderbewuste genereert een interne voorstelling, waarna hij weet dat hij daar niet aan wil denken en er een kruis doorheen kan zetten.

Als je in de auto op de randen van de weg focust, ga je erop af. Je gaat daar waar je kijkt. Focus je dus bijvoorbeeld op de redenen waarom dingen wel goed gaan, want dan ga je die positiviteit ook zien.

Vervang het volgende uit je vocabulaire: ‘Begrijp me niet verkeerd.'
Met: ‘Begrijp me correct!'

We kunnen onze communicatie dus een stuk doeltreffender maken nu we weten wat voor ongewenst effect negatief geformuleerde zinnen hebben. Laten we elkaar voortaan positief geformuleerde boodschappen geven door ons te richten op datgene wat we wél willen bereiken of communiceren in plaats van wat we niet willen.

Hierna lezen:  6 Essentiële Coachvaardigheden [Coach-Competenties Die Iedere Coach Moet Beheersen]

Een docent zou er dus goed aan doen de uitspraak: “Vergeet niet je huiswerk te maken” te vervangen door de uitspraak, “Denk eraan je huiswerk te maken”.

Doe heel erg je best om hem niet te laten vallen!

Beter gebruikt een ouder niet: “Eet geen snoepjes.” Maar wel: “We drinken zo meteen thee, dus bewaar je snoepjes nog 5 minuten voor straks bij de thee.”

Denk er dus altijd aan om positieve formuleringen toe te passen tijdens je dagelijkse communicatie en al helemaal bij het werken met coachingscliënten.

Vragen die helpen bij het positief formuleren

  • Wat wil je wel?
  • Wat is daar het tegenovergestelde van?
  • Waar wil je naartoe?
  • Wat ga je wel doen?
  • Wat zou je in plaats daarvan graag willen?
  • Wat wil je bereiken en welke stappen ga je zetten?
  • Wat levert dat dan op?

Als je niet aan x denkt, zal je ook niet op het idee komen om x te doen. Je bent simpelweg lekker bezig met de andere dingen waar je focus op ligt.

Het ‘Roze Olifant-effect' is belangrijker dan je denkt…

positief formuleren roze olifant effect

Positief formuleren is belangrijker dan je denkt… Je kunt het continu in je leven gebruiken voor meer geluk en om meer en meer en meer te krijgen van datgene wat je wilt!

Focus niet op niet verliezen, focus op winnen.

Lees het artikel over de wet van aantrekking en alles wordt duidelijk! In de wet van aantrekking geldt namelijk: zie wat je wilt zien. Zie niet zoals het tot nu toe was. Anders houd je dat verleden juist in stand. Zie dus juist een nieuwe toekomst voor je.

Stop manifesting the past.

Richt je niet op wat je niet wilt, maar richt je op wat je wél wilt. Met andere woorden: focus niet op wat je wilt vermijden, maar op wat je wilt bereiken.

Don't be pushed by your problems; be led by your dreams.
– Ralph Waldo Emerson

Mag je dan nooit negatief formuleren?

Natuurlijk mag je ook negatief formuleren als je daarmee je boodschap beter kunt overbrengen. Sterker nog: negatief formuleren is soms echt nodig om iets duidelijk te maken. Zorg er dan in ieder geval voor dat je daarna ook direct de positief geformuleerde variant van je boodschap vertelt.

Ook is het belangrijk dat wanneer je jouw boodschap negatief formuleert (‘Niet nu gaan liggen…'), jullie niet in een hypnotisch gevoel (rapport) zitten. Anders wordt juist dat negatieve gedaan (‘Niet nu gaan liggen… Moeiteloos en geheel natuurlijk… Heel goed…').

Het tegenovergestelde is ook waar: negatief formuleren is heel bruikbaar als je indirecte (subliminale) boodschappen wilt geven. Daarbij maak je gebruik van omgekeerde psychologie om een ingesloten boodschap in de negatieve formulering te stoppen. Dit werkt echter alleen als er ook hypnotisch rapport met de andere persoon is. Zonder die hypnotische connectie (rapport) zullen de verborgen boodschappen voor het onderbewuste niet overkomen.

Hierna lezen:  Alle coaching stijlen die er zijn [lijst] [met uitleg]

Positief formuleren leer je ook continu tijdens een NLP (Practitioner) Opleiding. Succes met het toepassen van deze theorie… voor goed of kwaad!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: