Met posthypnotische suggesties installeer je extra integraties voor de toekomst van de client. Je koppelt de bronvolle state met de situaties waarin het van pas komt, waardoor er een volledige integratie plaatsvindt. Lees hier hoe je dit kunt doen!

Herinner je nog de eerste drie stappen van de formule voor hypnotische suggesties?

Ze werden uitgebreid besproken in het artikel voor het opwekken van states door middel van hypnotische suggesties.

Stap 1 – Absorberen van de aandacht
Stap 2 – Omzeilen van de kritische factor
Stap 3 – Activeren van de onderbewuste respons, en deze even goed versterken.

De 4e stap – Integreren van de state: suggesties voor de toekomst (de posthypnotische suggestie)

Nu de state opgewekt (de onderbewuste respons) en versterkt is, kunnen we deze gaan leiden naar de gewenste uitkomst, namelijk dat het ook in de toekomst in overvloed beschikbaar is voor de client.

 1. Geef het commando of de suggestie: vertel het gewenste gedrag of de state in de vorm van een call to action.
 2. Voeg eventueel het signaal eraan toe. Voorbeelden: het gaat intreden als x gebeurt, wanneer je in context x terecht komt, als ik x doe, wanneer je het gezicht van x ziet, wanneer een lichtknop uitgaat, wanneer je naar bed gaat.
  Je kunt de verandering ook direct na de sessie laten ingaan, of je kan aan het onderbewuste vragen wat de trigger zal zijn.
 3. Vertel precies wanneer, in welke context de cliënt het gewenste gedrag of de gewenste state zal vertonen.

Om meer pacing-momentum te krijgen, kun je als stap vooraf eerst pacend alle keuzemogelijkheden benoemen van iets willekeurigs, waarna je de integratie installeert. Dat installeren kan door vaag te blijven, maar het kan ook door gericht met ‘nietszeggende woorden' (unspecified verbs en nominalizations) te werken: “Ervaar zelfvertrouwen, ontwikkel zelfvertrouwen, besef dat je zelfvertrowen hebt.”

Mogelijke posthypnotische suggesties voor de toekomst

posthypnotische suggesties

 • Terwijl je gewoon achterover zit…
  En terwijl je denkt…
  Weet ik dat je nieuwsgierig bent…
  Je bent nieuwsgierig over bepaalde dingen en dat is goed, want het is goed om nieuwsgierig te zijn…
  En het feit dat je nieuwsgierig bent, betekent dat je tot nieuwe inzichten komt en nieuw begrip ontwikkelt over dit materiaal…
  En die inzichten en dat begrip staan je toe om dingen in je leven te VERANDEREN, op het onbewuste niveau en op het bewuste niveau, op een manier waarop je gedrag misschien wel gaat schiften, en de richting waar je met je leven mee opgaat zullen ondersteunen. Nu weet ik niet of je onbewuste meer of minder weet dan je denk dat het weet, en als je erover nadenkt voor een seconde, zal je onbewuste… nu in dit moment… nieuwe neurologische connecties maken die je toestaan nieuwe dingen in te zien, en nu je al die connecties gaat maken… weet ik niet of die connecties manifest worden in de vorm van ideeën, plaatjes, gevoelens, plaatsen geluiden, of gevoelens… gevoelens die je zullen leiden naar de richting van de soort veranderingen waarvan je voorbestemd bent ze te maken.
 • Ik weet dat je nieuwsgierig bent… en het is goed om nieuwsgierig te zijn… want… dat betekent… dat je veel dingen aan het leren bent… en alle dingen, alle dingen die je kan leren… rusten je uit met nieuwe inzichten, en nieuw begrip. En dat kan je doen, toch? Een persoon kan dat, weet je. En het is min of meer het juiste om te doen. Je zit hier, terwijl je naar mij aan het luisteren bent, en terwijl je {nog een pace}, en dat betekent dat je ONBEWUSTZIJN, DEBBIE, ook hier is, en kan horen wat je zegt. En omdat dat het geval is, ben je waarschijnlijk hierover aan het leren en weet je al meer op een onderbewust niveau dan wat je denkt en doet, en het is niet goed als ik je onderbewuste vertel: leer dit of leer dat. Laat hem juist leren op de manier waarop het dat zelf wil! Op de volgorde waarop het dat zelf wil. Voel je dat… dit iets is dat je begrijpt?
 • Laat dat in ieder geval een teken zijn dat je alles integreert op het onbewuste niveau zodat je volgende week alles weet wat je moet weten om aan {states} verder te werken.
 • En terwijl je je gedachten opent, zal je je open stellen voor nieuwe lessen, zodat je je meer {state} en {state} voelt, waar je ook gaat en waar je ook bent, omdat je dan excelleert boven de rest met je {gewenste state}.
 • En ik vraag me af hoe snel je gaat beginnen te leren op de nieuwe manieren die je nu kent, en ik vraag me af welke van die nieuwe dingen die je geleerd hebt je als eerste gaat ervaren.
 • “Ik nodig je uit om een droom te dromen van integratie” (herhaal). “Alles wat je geleerd hebt zal geintegreerd worden met je dagelijkse handelingen.” Geef voorbeelden. “En in deze droom ben je je niet bewust van al die dingen die gaan gebeuren, en je weet dat ze aan het gebeuren zijn, en zelfs terwijl we doorgaan ben je je misschien niet bewust van al die veranderingen die zich gaan voordoen, terwijl ze wel gaan gebeuren…”
 • Je hoeft er zelf niet zoveel voor te doen. Je onderbewuste is heel sterk en zet veranderingen in gang, want daar is het verantwoordelijk voor. Je kan ernaar uitkijken hoe je binnenkort jezelf vanzelf aangenaam gaat verbazen over hoe je opeens {state} hebt ontwikkeld.
 • Je kan daar zitten en bepaalde dingen denken of ervaren, en het is interessant te weten dat je onderbewuste bezig kan zijn met een serie gedachten en uiteindelijk een conclusie, zonder dat je daar zelf weet van hebt, totdat je een gevoel van begrip krijgt zoals wanneer iets op het puntje van je tong ligt.
 • Als je s'nachts droomt ben je alles wat je die dag besproken hebt aan het verwerken. Toen ik vanochtned wakker werd was het opeens helder voor mij wat ik moet gaan doen. Wat is er gebeurd? Je onderbewuste doet de rest van het werk nu. Alles wat je hoeft te doen is je te laten verrassen door je onderbewuste. En terwijl je door de dagen heen groeit en ouder wordt krijg je steeds meer {gewenste state}.
 • Fluister heel hard “NUUUU”. Blaas het eruit. Fluister daarna de states die de cliënt wil krijgen.
 • Je onderbewuste is er om je te beschermen op de automatische piloot zonder dat je het weet zoals gewoontes. Bijvoorbeeld oog knipperen als iets in de buurt komt, je hand hiervan gaat al weg voordat je iets heets aanraakt(je merkt pas iets later de pijn), je schrikt op bij hard geluid. Dus hetzelfde doet het ook met de outcome van de hypnose. Wanneer het koud is trillen je spieren om op te warmen. Dus je onderbewuste is er om gedrag te automatiseren.
 • Je weet dat je op de juiste route bent… om je dromen te vervullen, en om ondanks dat anderen jou daarvan willen afhouden, een andere weg in te slaan.
 • Onderweg naar de doel ontdek je nieuwe mogelijkheden… mogelijkheden die je in eerste instantie… voor onmogelijk achtte… onverwachte situaties ontwikkelen zich… tot spirituele inzichten.
 • Je lichaam verandert constant, bijvoorbeeld: in de puberteit had je er ook niet bewust iets op te zeggen. Je kledingsmaak… Toen je opgroeide vond je ooit misschien groente niet lekker maar nu geniet je er wel van. Die veranderingen gebeurden natuurlijk, automatisch, makkelijk en zonder dat je het wist.
 • Die nieuwe dingen die je hebt geleerd en eigen hebt gemaakt: laat dat maar lekker inzinken. Ik neem je mee naar een ver land in een ver verleden, waar een herder zijn schapen regelmatig vrij liet in een grote weide om in te spelen en te ontdekken. Zet je {states} niet gevangen in je grenzen van je leervermogen, maar laat ze simpelweg uitbreiden, geef ze een grote weide om in te spelen en te ontdekken. Dat is wat ze zouden moeten doen: ontdekken en volledige controle en begrip over deze vaardigheden. Want die zullen beschikbaar voor je zij, op ieder moment. Ontspan en stretch je leervermogen zodat het leren kan plaatsvinden.
 • Het enige dat je hoeft te doen is je aandacht naar binnen richten, en je onderbewuste toe te staan om je voor te bereiden voor een krachtige leerervaring, want de bronnen die het tot zijn beschikking heeft kan het aan je te leren. Want je bent in je hele leven blootgesteld aan zeeën aan informatie. En je weet hoe je die informatie op vele verschillende manieren kan simuleren. Bijvoorbeeld: als je gaat slapen, in de nacht, en je merkt dat je heerlijk kan ontspannen en dat je comfortabel wegdrijft, diep wegzakkend in een onderbewust deel van jezelf en je ervaringen, dus je ontdekt hoe makkelijk het is hoe je onderbewuste alles automatisch voor je kan doen, zodat je kan doorgaan met makkelijk en natuurlijk leren, en nu op dit moment leer je om dieper te gaan , om toegang te krijgen tot al die speciale vaardigheden. Dus hoe dieper en comfortabeler je gaat, hoe rijker de leerervaringen zullen worden die je gaat ontdekken. Die krachtige leerervaringen zijn je lichaam aan het verzadigen, Samen met dat fijne gevoel, iedere keer dat je in contact komt met leermomenten, net als de spons. (Leermetafoor: vertel wat over een spons: zodra hij het water raakt…)
 • Gebruik al deze dingen voordat je bijvoorbeeld gaat automatisch schrijven: en nou gaat het onderbewuste zijn wil doen door automatisch een letter te schrijven. Dus kan het onderbewuste automatisch de pen over het papier bewegen. Bewust heb je geen idee van wat er gebeurt, maar onderbewust ben je belangrijke berichten aan het schrijven
 • Zodat je sterk en gezond zal groeien (Leermetafoor: plant dat ondersteund wordt met een stok). Je begint een heel aangename ervaring te voelen. Die begint zich te spreiden, ergens, binnen in je, lichaam…zal het gevoel sterker groeien (plant: de leerervaringen vormen zich een structuur samen met je onderbewuste zodat ze eraan groeien, en al je relevante ervaringen van het verleden versterken en bewegen door die structuur, zodat je kan groeien.) En bewust weet je echt niet hoe veel je aan het leren bent op het onderbewuste niveau, net als dat je niet weet wat je hart kloppend houdt, iedere dag je hele leven, maar je kan het vertrouwen, want een leven vol leren is genoeg bewijs dat je onderbewuste zijn werk doet, en op deze manier kan je onderbewuste je voorbereiden op een leven vol verassingen doordat je onderbewuste je toegang geeft tot nieuwe vaardigheden en skills. En ik weet niet of je al die bronnen en leerervaringen nu zult hebben, terwijl we deze sessie langzaam afsluiten, of dat je onderbewuste zal doorgaan met werken, binnen in je, met het assimileren en verwerken van ervaringen en het oogsten uit andere ervaringen, om nieuwe vaardigheden skills en leermomenten te construeren, zodat je nieuwe hoogtes en mijlpalen kunt bereiken, nu, het is langzaam tijd om terug te komen.
 • Je onderbewuste zal je onvermijdelijk op natuurlijke wijze naar die toekomst met die {gewenste state} leiden. Je onbewuste maakt voorzichtige aanpassingen maken, klein stapje hier, kleine stap daar.
 • {State}, dat is een natuurlijke skill voor je. Kom maar op!
 • Je onderbewuste weet veel meer dan je denkt, dus je weet meer dan je denkt te weten.
 • Je leert heel veel dingen.
 • Er gaat een wereld voor je open.
 • Leer wat je hebt meegenomen deze dag,  en gebruik ze in de toekomst.
 • Er zullen mensen zijn die belangrijk voor je zijn geweest.
 • je zit klaar om te luisteren.
 • Je krijgt nieuwe inzichten, sluit nieuwe vriendschappen.
 • Je bent niet te stoppen.
 • Je zit hier en je luistert nu naar mijn stem.
 • Het is waar dat jij en ik beide weten dat jij {states} hebt.
 • Je kunt meer succes hebben, nieuwe manieren ontdekken. Je moet dit meenemen naar waar het heen moet. Elke keer als je je zo voelt… Alle vaardigheden die je nodig hebt kan je makkelijk aanleren.
 • (dat gaat) Onvermijdelijk (gebeuren)
 • Je zal over een moment een vinger helemaal van zichzelf voelen bewegen het kan omlaag, drukkend, omhoog, links, rechts, langzaam, snel of helemaal niet bewegen. En als je vannacht slaapt zou je kunnen dromen, je droom kan saai, spannend , mild, memorabel of niet memorabel zijn. In elk geval, laat dat een teken zijn dat {bemoedigende woorden installeren}.
 • Weet dat al die {states} al in je zitten. Het enige wat we nu hebben gedaan is die vaardigheden manifest te maken. Je kan ze herinneren, en weet dat ze altijd daar voor jou zijn.
 • En jij wilt dat allemaal geven aan de wereld.
 • Terwijl je terugkijkt op het verkrijgen van die {states}, nodig ik je uit om op te merken hoe ze nu al effect op je hebben, alsof je al deze dingen al wist en kon en je de vaardigheid hebt om het te doen. Lijkt het niet gewoon natuurlijk en geweldig wanneer je er op die manier naar kijkt, nu.
 • bv bij zelfvertrouwen:
  Zelfvertrouwen is een heel aangename gemoedstoestand, vol bronnen,
  en {states die ermee te maken hebben}, want de ervaring van zelfvertrouwen geeft je een goed gevoel van veiligheid, en zelfvertrouwen helpt je dat allemaal te integreren in andere aspecten van je leven. Je herinnert je vast nog hoe je voor het eerst/een keer vertrouwen leerde (wat deed je toen?), en hoe moeilijk dat eerst was, maar daarna vond je de bronnen, en je kent dat gevoel, en je vraagt je af hoe snel dat weer beschikbaar voor je kan zijn.
  En ik vraag me af hoe makkelijk je dat kan ervaren. En sta me toe je uit te nodigen om aaaaaaal je aandacht te focussen op die gevoelens en gedachten. En terwijl dat gebeurt vraag ik me af hoe makkelijk het wel voor je is om over die state te denken, en ondanks dat deze kamer vol met mensen is kan je die … voelen, waardoor je nu een gevoel van gegrondheid en intelligentie krijgt, en terwijl je ademhaling dieper wordt, wordt dat gevoel makkelijker en makkelijker, en je begint te voelen dat die excellentie je omsingelt en je hele lichaam vult, en terwijl je doorgaat met het voelen van die excellentie wordt het steeds makkelijker om dat te voelen, en zelfs terwijl het gehoest in de achtergrond aan het verdwijnen is, worden je gedachten helderder en sterker.
 • (Nu een future pace) En terwijl je dat allemaal ervaart, vraag ik me af hoe snel je in de toekomst je dat wil voelen en inzetten, en waar in je toekomst je dat als eerste wil voelen en inzetten. En de bronnen van al deze momenten (noemen) kunnen NU beschikbaar zijn, en in de toekomst op de belangrijke momenten. En nu die situatie doorstaan met de bronnen die je voortaan hebt. Dus weet dat je dat in de toekomst kan doen, NU.
  Neem een moment en ontspan, want je kent dat gevoel van zelfvertrouwen, is het niet? en je kan het laten groeien.
  en je kan het in je toekomst plaatsen waar je het wil hebben, zodat je weet dat wanneer je communiceert met mensen, je precies weet wat je wil zeggen.
  en je bent klaar om de feedback in je op te nemen om naar de volgende stap te gaan.
 • Iedere keer dat je {toekomstige context} gaat doen, ga je/krijg je sterk de neiging om/wil je {uitkomst}.
 • Iedere keer dat je zin hebt in {een sigaret}, zal je in plaats daarvan {een kauwgompje pakken}, omdat je je realiseert hoeveel {fijner} het je leven zal maken, en omdat het je iedere week laat {voordelen}.
Hierna lezen:  Het Onderbewustzijn: Hoe Communiceer Ik Ermee? (Tips & Stappen)

Geheugenverlies geven ten opzichte van de interventie

hypnose

Direct na de het installeren van de posthypnotische suggestie(s), gebruik je weer een techniek voor het omzeilen van de kritische factor, om geheugenverlies te veroorzaken voor wat er bewust zojuist gebeurd is. De client kan zich het voorafgegane stuk hierdoor niet bewust herinneren, dus zal hij of zij er ook geen bewuste weerstand voor hebben. Het doel of de genezing kan nu van binnenuit groeien: de integratie kan de komende tijd rustig plaatsvinden.

Twee handige manieren voor geheugenverlies:

 • Ga bijvoorbeeld een laagje dieper het verhaal in of sluit de overige verhaallijnen af, om geheugenverlies te veroorzaken. Kijk daarvoor bij het stukje over nested loops in het artikel over verhalen.
 • Of fractioneer een aantal keer in en uit trance, eindigend met trance. Dat kan ook door alvast te praten over het moment na de interventie: “Sta jezelf toe dat te ervaren, voordat je zo meteen fris alert en fantastisch terugkomt, klaar om meer te leren.”

Goed gedaan! Hoe nu verder?

Nu kun je je coachingssessie afsluiten door de client uit trance te brengen. Ga daarvoor terug naar het einde van artikel ‘Hoe hypnotiseer je iemand?'

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: