Wat is PSYCH-K®? Wat voor methode is het en wat voor effecten kan het bijvoorbeeld hebben? Lees verder voor een betekenis, uitleg en ervaringen… 

Gastbijdrage door Nargis van stressfree.nl.

Wat is PSYCH-K? Belemmerende overtuigingen veranderen vanuit je onderbewustzijn!

Herken je dit? Je neemt je voor om het dit keer écht anders te gaan doen. Je denkt het allemaal goed uit, bent je bewust van je valkuilen… om na een paar weken weer te realiseren dat je in oude patronen bent geschoten! Hoe komt dit eigenlijk?

We opereren vanuit twee ‘breinen', het bewustzijn en het onderbewustzijn.

 • Met onze bewuste geest denken we na, zijn we reflectief, creatief en bedenken we allerlei plannen en zetten we intenties om dingen in ons leven te veranderen…
 • Terwijl het onderbewuste op de automatische piloot je bestaande overtuigingen en gewoonten volgt die je tijdens je leven hebt ‘geleerd'.

Neurowetenschap heeft bewezen dat wij voor 95% worden beïnvloed door onze overtuigingen in het onderbewustzijn. Dat verklaart waarom we vaak in een innerlijk conflict belanden. We willen het een, en doen toch het andere! Dat komt doordat het onderbewuste en je bewuste geest niet op een lijn liggen.

Het goede nieuws is dat er methoden zijn om je onderbewuste aan te spreken en de overtuigingen/gewoonten te herschrijven. Een van die methoden is PSYCH-K!

Met PSYCH-K® worden de negatieve, belemmerende overtuigingen in positieve, ondersteunende overtuigingen herschreven. Met als resultaat, dat je vanzelf de gewenste verandering ervaart in je gedrag, gewoonten, gedachten en gevoelens en in staat bent je belemmerende patronen te doorbreken.

Werken met het onderbewuste is dus eigenlijk een korte route naar blijvende verandering. Zo pak je immers de oorzaak aan, daar waar de oorzaak ligt, in je onderbewuste. Dit verklaart de snelle werking van PSYCH-K.

Video-uitleg van Bruce Lipton – schrijver, celbioloog en wetenschapper

Waarom en hoe werkt het?

PSYCH-K® werkt snel en effectief omdat de veranderingen op het niveau van het onderbewustzijn plaatsvinden. Dit is mogelijk dankzij de Hele-brein staat. De Hele-Brein staat wordt gecreëerd door het doen van technieken die PSYCH-K balansen worden genoemd.

Hierna lezen:  Zelfgenezend Vermogen Activeren? 15 Praktijktips & Uitleg

De positieve, ondersteunende veranderingen worden vervolgens gemeten met spiertesten uit de kinesiologie. De resultaten zijn blijvend en vaak al direct voelbaar.

Door het toepassen van PSYCH-K® balansen worden de linker- en rechterhersenhelft met elkaar gesynchroniseerd. Zo kom je in de Hele-brein staat en ontstaat een ideale situatie, waarin het onderbewustzijn de nieuwe krachtgevende overtuiging opneemt en ongewenste stress of een innerlijk conflict elimineert. Dankzij de neuroplasticiteit van de hersenen ontstaat er zo direct een nieuwe situatie.

Hoe is PSYCH-K ontstaan?

De hoofdontwikkelaar van PSYCH-K heet Rob Williams. In 1988 bedacht hij het eerste PSYCH-K proces. Hij geeft aan de PSYCH-K methode te hebben ontvangen vanuit het Universum en hij heeft toen letterlijk de boodschap meegeschreven.

Daarna heeft hij de PSYCH-K-processen als therapeut toegepast. De resultaten van zijn cliënten verbaasden hem enorm. Volgens hem is een belangrijke oorzaak van het gigantische succes en het effect van PSYCH-K: het betrekken van spirituele aspecten in de genezing.

PSYCH-K heeft sindsdien steeds meer bekendheid gekregen en ondertussen worden de cursussen internationaal aangeboden.

PSYCH-K voorbeeld uit de praktijk

Een client kwam met de klacht: “Ik heb continue stress op mijn werk omdat ik mijn grenzen niet aangeef en omdat ik het moeilijk vind om nee te zeggen”.  Na een verdiepend gesprek zijn we overgegaan naar de PSYCH-K balansen en hebben we de volgende overtuigingen geïntegreerd:

 1. Ik ben goed genoeg zoals ik ben.
 2. Ik mag “nee” zeggen.
 3. Ik geef met gemak mijn grenzen aan.
 4. Ik ben tevreden over mijzelf, ook als anderen kritisch zijn.
 5. Mijn welzijn staat op nummer 1.
 6. Als anderen over mijn grenzen gaan, kom ik voor mijzelf op.
 7. Ik spreek makkelijk uit wat mij dwars zit.
 8. Ik blijf rustig als anderen veeleisend zijn.

Na een aantal dagen kreeg ik een enthousiast berichtje, waarin mijn client aangaf dat ze blij verrast was met hoe anders het nu gaat op haar werk en hoe vrij en krachtig ze zich nu voelt.

De effectieve resultaten van PSYCH-K hebben we te danken aan het niveau waarop het werkt, namelijk het onderbewuste.

Eigen ervaring met PSYCH-K

ervaring met psych-k

In mijn leven heb ik enorm veel baat gehad aan PSYCH-K. Ik heb o.a perfectionisme, faalangst, bewijsdrang en andere belemmerende patronen kunnen loslaten. Zo leef ik tegenwoordig steeds meer in het moment, geniet ik, maak ik me weinig zorgen, handel ik vanuit vertrouwen en is mijn spirituele ontwikkeling in een sneltreinvaart gegaan.

Ik gebruik deze methode nog steeds, bijna dagelijks. Niet alleen om belemmerende overtuigingen en stress te transformeren, maar ook om verlangens te manifesteren. Een overtuiging in je onderbewuste zorgt er namelijk voor dat de potentie vrijkomt om dit ook te realiseren in de wereld.

Hierna lezen:  Body Code & Emotion Code Methodiek [Cursus / Opleiding]

We leven in een veronderstelling dat onze ‘mind' ons leven en de situaties in ons leven beschrijft, maar dit is niet helemaal waar: onze ‘mind' creëert namelijk onze ervaring en daarmee dus de situaties die wij meemaken… Met PSYCH-K wordt het steeds makkelijker om je leven on purpose te creëren, in plaats van steeds te moeten reageren op wat zich ‘voordoet' in je leven.

Breng je onderbewuste en bewuste geest op één lijn, en manifesteer het leven dat je wilt!

De methodiek van PSYCH-K in grote lijnen

De methodiek vindt op onderbewust niveau plaats, want 95% tot 99% van wat je op een dag doet, is onderbewust. Hier vindt de verandering plaats. De methodiek gaat in grote lijnen als volgt:

 1. Je test een van je huidige overtuigingen met een spiertest. Ga staan en heb een houding van openheid en nieuwsgierigheid. Vervolgens wordt er een spiertest met je arm gedaan. Is je arm 20% zwakker? Dan is de overtuiging niet waar, oftewel incongruent. Dit is een digitaal proces: er zijn geen gradaties.
 2. Met de PSYCH-K-houding, die de ‘Hele Brein-houding' genoemd wordt, is het alsof je op een record-knop drukt, waarbij je nieuwe overtuigingen kunt installeren.
 3. Zodra dit is voltooid, doe je weer een spiertest om de overtuiging te testen.
 4. Nadat je een balans hebt gedaan, maak je een actieplan: wat ga je doen?

Slotopmerking: waarom staan in dit artikel niet de stappen van de techniek?

Het is de wens van de ontwikkelaar van PSYCH-K, Rob Williams, dat de stappen van de techniek enkel in seminars en privé-coaching gedoceerd worden. Volgens hem kan het tekst-medium ervoor zorgen dat de kwaliteit van PSYCH-K achteruit gaat. In een-op-een-coaching en in live-trainingen kan de techniek integraal en correct overgedragen worden.

Verder lezen over PSYCH-K of een sessie plannen

Wil je meer over PSYCH-K of over mij lezen en een afspraak inplannen? Bezoek dan mijn website: www.stressfree.nl.