Wat is serendipiteit? Wat zijn er voorbeelden en wat betekent deze uitspraak? Laten we in dit artikel naar het ontstaan en de betekenis van serendipiteit gaan kijken. Lees verder…

Betekenis van serendipiteit

De definitie van serendipiteit is volgens mijnwoordenboek.nl:

1) Het geluk om door door puur toeval heerlijke ontdekkingen te doen 2) Onverwachts vinden van iets

Je zou serendipiteit dus ook een gelukstreffer kunnen noemen. Een situatie waarin je goede dingen vindt zonder ze te zoeken.

Serendipiteit is een ongeplande, gelukkige ontdekking.

Ontstaan van het woord serendipiteit

Serendipiteit komt niet van het Latijn of het Grieks, maar werd midden jaren 1700 door een Britse edelman bedacht uit een oud Perzisch sprookje: De drie prinsen van Serendip. De betekenis van het woord, per toeval goede dingen vinden, verwijst naar de sprookjesfiguren die altijd per toeval ontdekkingen deden.

Serendipiteit is een veelvoorkomend verschijnsel in de geschiedenis van productontwikkeling en wetenschappelijke ontdekking.

Serendipity is dus een Brits woord. In juni 2004 verkoos een Brits vertaalbureau dit woord als een van de tien Engelse woorden die het moeilijkst te vertalen zijn. Het woord is geëxporteerd naar vele andere talen.

Serendipiteit in een zin? Voorbeelden van serendipiteit

klavertje 4 serendipiteit

Je kunt het fenomeen serendipiteit bedanken als je een potlood vindt op een leeg bureau, nét wanneer je een examen binnenloopt en je je realiseert dat je de jouwe bent vergeten.

Serendipiteit is als het zoeken naar een naald in een hooiberg en eruit rollen met een boerenmeid.

De meeste alledaagse producten hebben serendipiteuze wortels.

  • De oorsprong van kaas, bijvoorbeeld, kwam mogelijk voort uit de nomaden-gewoonte van het opslaan van melk in de maag van een dode varken of koe die aan het zadel van een levende kameel vastzat, waarbij enzymen uit de maag werden vermengd met de melk die erin was opgeslagen.
  • De Post-It Note ontstond nadat een wetenschapper een zwakke kleefstof had geproduceerd. Een collega gebruikte het om bladwijzers op hun plaats te houden op een kerkhymne.
  • Een wetenschapper patenteerde het idee achter de magnetron nadat hij had opgemerkt dat de uitstoot van radarapparatuur het snoep in zijn zak had gesmolten.
  • Klittenband werd ontdekt doordat iemand tijdens zijn vogeljacht zag er een bepaald soort plant, de Late Stekelnoot, vastgekleefd zat aan zijn broek en hond. Onder een microscoop bekeken, was knop van de plant bedekt met kleine haken. De observatie leidde uiteindelijk tot de uitvinding van de klittenbandsluiting
Hierna lezen:  Synchroniciteit: Betekenis, Voorbeelden, Ervaringen & 10 Tips!

Gerelateerde termen: Synchroniciteit, toeval en zemblanity

Als je naar de betekenis van het woord synchroniciteit kijkt, zie je overeenkomsten met serendipiteit. Ook zou je het woord toeval kunnen gebruiken, hoewel de bedenker van de term synchroniciteit, Carl Jung, juist neigde te geloven dat er een sterkere kracht dan toeval in het spel is.

William Boyd bedacht de niet naar het Nederlands vertaalde term zemblanity aan het eind van de twintigste eeuw om het tegenovergestelde van serendipiteit aan te geven: ongelukkige en onverwachte ontdekkingen. Een zemblanity is in feite een onaangename verrassing.

Serendipiteit-boek

Er is een boek dat je als verzameling kunt zien van talloze wetenschappelijke ‘getuigenissen' van serendipiteit. De auteur van het boek ‘Serendipiteit' heeft zich beziggehouden met het verzamelen van serendipiteiten uit wetenschap, techniek en kunst. Ook vind je in dit boek de Nederlandse vertaling van het oud-Perzische sprookje over de drie prinsen van Serendip.

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: