Zoek je motivatie en tips om te stoppen met roken? In dit blogartikel vind je tips en een motivatietest om tot zelfinzicht te komen en om informatie te krijgen over stoppen met roken, inclusief tips om het vol te houden. Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Laten we kijken naar de tips over stoppen met roken
Laten we in deze tips gaan kijken wat voor valkuilen en ontwenningsverschijnselen we tegenkomen en hoe we er wat aan kunnen doen, onder andere met motivatie.
Tip 1 – Vraag hulp bij stoppen met roken
Op de eerste plaats is hulp van essentieel belang. Je hoeft en kunt niet alles zelf doen. Voorbeelden van hulp zijn…
- De huisarts.
- Vrienden.
- Alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en homeopathie.
- De motivatietest van Stichting Stop Bewust. Begin hier direct mee, want er is geen reden om dit nu uit te stellen.
Tip 2 – Zelfhulp voor stoppen met roken: Tips om vol te houden
Laat de medicijnen en antidepressiva zoals Zyban, Champix en lasertherapie even voor wat het is en onderzoek of er bij jou in de buurt een ‘stoppen met roken-zelfhulpgroep' is. Hoe kom je daarachter? Gewoon via de GGD / GGZ. Bekijk ook onderstaande tips om zelf aan de slag te gaan.
Tip 3 – Stoppen met roken fases en de moeilijkste dag: weer stiekem gerookt na stoppen (smokkelen)
Smokkelen, herken je dat bij jezelf? “Toch weer een sigaret gerookt…” Wellicht frustreert het je omdat je het al vaker hebt gedaan. Dat smokkelen komt echter heel vaak voor bij mensen die willen stoppen met roken en die al een aantal weken gestopt zijn.
Een oplossing is om deze strijd die je aan het voeren bent, te delen met vrienden. Deel bijvoorbeeld de volgende dingen:
- Wat is voor mij de moeilijkste dag? Wat zijn de ergste dagen? Veel mensen ervaren na drie weken opeens een dip.
- Hoe ervaar ik die ergste dagen?
- Hoe is mijn vijfde dag?
- Hoe is mijn negende dag?
- Hoe is dag 17?
- Wat zijn voor mij de effecten per dag?
- Wanneer verdwijnt bij mij de trek in een sigaret en wanneer komt het weer terug, áls het terugkomt?
Tip 4 – Stoppen met roken: voordelen, nadelen en zo ga je om met ontwenningsverschijnselen
Stoppen met roken heeft veel voordelen voor de huid. De huid wordt schoner en gezonder. Er zijn echter ook kortstondige nadelen van stoppen met roken…
Veel mensen worden moe en lusteloos na het stoppen met roken. Doe je best om deze fase te doorstaan, want daarna wordt het alleen maar beter.
Ook zorgt stoppen met roken ervoor dat mensen eventjes wat aankomen. Dat komt onder andere doordat sigaretten de eetlust wegnemen. Nu de sigaretten weg zijn, krijg je opeens veel eetlust, wat voor veel mensen een heftig ontwenningsverschijnsel is. Een goede oplossing hiervoor is om zo min mogelijk suiker – en zo veel mogelijk groente en gezonde vetten te eten.
Tip 5 – Zo vind je motivatie om te stoppen met roken
Zoek jij motivatie? Dan geef ik je motivatie. Stel dat je ontvoerd wordt door de maffia en dat ze een pistool tegen je hoofd houden. Als ze je nu iets vragen te doen – en als je het niet doet gaan ze schieten – heb je dan de motivatie om het te doen?
Stel dat je nu moet stoppen met roken, omdat je anders morgen dood gaat, zou je dan genoeg gemotiveerd zijn om te stoppen met roken?
Laten we ook eens de andere kant van het verhaal ontdekken: Stel je eens voor dat je in een spelshow zit die jou 30 miljoen euro geeft als jij een maand lang geen sigaret meer aanraakt. Zou je dan gemotiveerd zijn om te stoppen met roken?
Genoeg motivatie gekregen? Op deze manier motivatie krijgen, noemen we het pijn-plezier-principe. Lees er hier meer over.
Tip 6 – Stoppen met roken via hypnose
Via hypnose wordt er verder gekeken dan gedragsniveau. Er wordt gekeken naar de diepere oorzaak van het roken. Dit is bijzonder effectief om te kunnen stoppen met roken. Op de website van ikstopwel.nl lees je er alles over.
Hoe hypnose werkt, lees je ook in onderstaande artikelen.
- Hypnose-stappenplan.
- Zelfhypnose en directe suggesties aan jezelf.
- De positieve intentie herkaderen.
Als je hier echt goed mee aan de slag wilt – met nazorg en zonder vervelend huiswerk – dan moet je op de website van ikstopwel.nl kijken. Hypnose werkt verrassend goed en kent een bijna perfect slagingspercentage.
Tip 7 – Stapsgewijs stoppen met roken
Misschien zoek je wel de snelste manier om te stoppen met roken, maar wat vind je van het idee dat het allemaal niet zo snel hoeft? Zou het ook stapsgewijs mogen? Beetje bij beetje?
Pas de Kaizen-methode toe om te stoppen met roken. Dat betekent dat je kleine babystapjes neemt en dat je niet per se direct hoeft te stoppen met roken. Het is dus een erg milde aanpak.
- Hier lees je meer over de Kaizen-methode om gewoontes aan te pakken.
- Hier lees je meer tips over het veranderen van gewoontes.
Tip 8 – Beste nicotinekauwgom en nicotinepleisters om te stoppen met roken
Lees op Infonu.nl hoe je op een veilige wijze nicotinepleisters gebruikt en bespreek het eerst met je dokter. De bestverkochte en meest gewaardere nicotinekauwgom is van Nicotinell.
En qua pleisters? NiQuitin.
Tip 9 – Bezoek een stoppen met roken-website: Professionele hulp bij stoppen met roken
Als je een deskundige website zoekt voor het stoppen met roken, neem dan een kijkje bij Stichting Stop Bewust, bijvoorbeeld voor hun hulplijn. Bezoek de website van Stichting Stop Bewust en doe meteen even de motivatietest.
Tip 10 – Doe hier de motivatietest
Doe hier even de motivatietest van Stichting Stop Bewust. Deze stichting zet zich actief in om mensen te steunen bij het stoppen met roken. Hun motivatietest is een aanrader en een belangrijke stap om tot zelfinzicht te komen. Dat kleine beetje zelfkennis is al meer waard dan een hele cursus over stoppen met roken.
Tip 11 – Stoppen met roken forum: reageer hieronder en je zal een bericht krijgen bij nieuwe reacties
Het is een goed idee om steun te vinden bij stoppen met roken. Ook van lotgenoten. Laten we de reactie-sectie onderaan deze pagina als forum gebruiken. Je zal een berichtje krijgen als iemand weer een reactie op jou heeft geplaatst. Durf de eerste te zijn en jouw verhaal te delen. Hierdoor zullen anderen meer verhalen over stoppen met roken hieronder gaan delen.
Tip 12 – Doe mee met een beproefd programma om te stoppen met roken
Het programma “Ik Stop Wel” van Marcel Borst heeft al duizenden mensen van het roken afgeholpen. Dit is dus een aanrader als je er serieus werk van wilt maken. Hier vind je onze volledige review over Ik Stop Wel.
Hopelijk kun je – alleen al door je verhaal te delen – straks bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ben al 24 dagen gestopt met roken,' of: ‘Ik ben al 53 dagen gestopt met roken.' Of al 20 dagen, 30 dagen of vijf weken.
Gerelateerd: lees verder...
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: