trance tips

Is je client in trance? Essentiële coachingstips voor tijdens een trance

Hier volgen tips voor wanneer je client in trance is. Dit is namelijk een sleutelmoment in een coachingssessie, mocht je ervoor gekozen hebben om van trance gebruik te maken.

Tips voor tijdens de trance

 • Ook hier geldt dat vaagheden er voor kunnen zorgen dat je de belevingswereld van de cliënt sterker matcht, in tegenstelling tot wanneer je specifieke instructies zou gebruiken. Ga bijvoorbeeld alle mogelijke opties af, wanneer je met een visualisatie bezig bent: “Misschien wordt er iets gezegd, misschien wordt er iets geschreven, misschien hoor je de woorden, misschien voel je de woorden, misschien zie je de woorden in je geest. je gaat iemand ontmoeten, misschien is het iemand die je kent, misschien is het een fantasie-figuur of misschien is het een persoon die je eerder hebt ontmoet.” Of gebruik ongespecificeerde werkwoorden of uitspraken zonder referentie om vaagheid toe te passen: “Leer wat je hebt meegenomen deze dag, en gebruik ze in de toekomst.”
 • Noem de naam van de cliënt regelmatig tussen de hypnotische zinnen door.
 • Een goede sessie is interactief en gebruikt de antwoorden van de cliënt. Blijf dus gefocust op je cliënt en blijf luisteren naar wat hij of zij zegt, ondanks dat je misschien zelf erg ontspannen raakt door je oefening.
 • Zorg voor vloeiende overgangen tussen de verschillende stappen van je oefening. Dat bereik je onder andere met causal modeling.
 • Vermijd het woordje “krijg”, maar gebruik “versterk/ontwikkel”. Anders denkt de cliënt dat hij of zij de betreffende state nu nog niet heeft.
 • De states die je behandelt moeten intens en puur zijn.
 • Zie onderbrekingen of momenten dat de cliënt offtopic gaat als kansen voor utilization: “Ja vertel me meer erover!”
 • TOTE: test, oftewel check altijd of je aannames kloppen: “Knik met je hoofd wanneer je er volledig bent.” Waarom zou je zomaar op de gok verder gaan met de oefening als je ook gewoon om feedback kan vragen over wanneer het goede moment is?

trance tips

 • Breng woorden tot leven door de betekenis in de tonaliteit te verwerken en zet nadruk op belangrijke/hypnotiserende woorden.
 • Herhaal bepaalde stukken waarbij je waarneemt dat de cliënt er sterk op reageert, en doe dat langzaam. Herhaling werkt sterk hypnotisch.
 • Gebruik een ritme voor je stem. Laat dit ritme vanuit je lichaam komen.
 • Gebruik bij voorkeur een rustige stem.
 • Om contact te blijven houden met de client zeg je “Mijn stem gaat met je mee.”
 • Zodra er iets negatiefs gebeurt: afleiden naar iets anders. Bijvoorbeeld: ‘Dat klopt, die persoon heeft gemene dingen met je gedaan. dit is de perfecte kans om dit op te lossen. In een andere kamer zit een bijzonder persoon die bij je is en die je gaat helpen. Nu je in de privacy van je eigen geest bent, kun Je je realiseren dat jij de macht hebt. Haal een kooitje en stop hem erin. Hoe voel je je nu? Op welke manier merk je dat je de controle terug hebt?”
 • Zet op het begin een pre-frame in. Bijvoorbeeld: “Er gaat iets heel belangrijks gebeuren.  Een belangrijke boodschap is al een hele tijd op je aan het wachten. Je onderbewuste heeft je iets te leren… Je gaat iets of iemand ontmoeten. Iets of iemand staat op je te wachten. Je weet nog niet wat.”
 • Gebruik vooronderstellingen bij visualisaties om een geschikte plek te creëren waar ontdekkingen kunnen plaatsvinden: “Je bent nu in deze veilige, interessante en bijzondere plek. Wat is het eerste dat je ziet?”
 • Zorg ervoor dat je aansluit bij het geprefereerde representatiesysteem van de client. Als je niet weet wat het voorkeurssysteem van de client is, kun je ze allemaal tenminste inzetten. Bijvoorbeeld bij de boodschap in een visualisatie, of wanneer er in de visualisatie iets geschreven of gezegd wordt. Bijvoorbeeld als er in de visualisatie van de client iets negatiefs gebeurt, of wanneer er zich geen boodschap aandient, of wanneer er niks gebeurt. Dan kun je allerlei dingen uitproberen, en met symbolen en mogelijk betekenisvolle boodschappen gaan spelen:
  – Loop rond {object in visualisatie} heen. Er is iets op geschreven, wat is er op geschreven?
  – Raak de muur aan. Je kunt iets voelen dat erin geschreven is.
  – Wat is de textuur? Wat is de temperatuur? Dus het is warm en grof. Verrast jou het dat het warm en grof was? Nee. Dus je wist dat het warm en grof zou zijn. Ja. Hoe wist je dat het warm en grof zou zijn?
 • Om de veranderingen voor de lange termijn effect te laten hebben, maak je gebruik van conditionering in plaats van eenmalig programmeren. Herhaal en test je installaties dus, waarna je de client een future pace laat uitvoeren. Dan kan de cliënt in het vervolg zelfstandig aan zijn doel werken.
 • Gebruik ook alle eerder geleerde technieken. Gebruik bijvoorbeeld de verschillende verhaaltechnieken als ‘nested loops’. Maak ook gebruik van aanraking en/of ankers. Wanneer het een snelle, onverwachte interventie is of wanneer het voor de betreffende oefening niet nodig is dat de cliënt zijn of haar ogen dicht doet, houd je sterk oogcontact tijdens het uitvoeren van de interventie.

Dat waren ze. Wat voor tips heb jij hieraan toe te voegen?

Gerelateerde artikelen: ook interessant?

Bedankt voor het lezen. Reageer even hieronder & deel dit met je vrienden!