Jezelf constant vergelijken met anderen… ‘Anderen hebben het altijd beter…' Waarom hebben we deze gedachten en waarom vergelijken we onszelf met anderen? Lees dit artikel en stop met jezelf te vergelijken met anderen.

Vergelijk je jezelf constant met anderen?

Een van de terugkerende struikelblokken in je leven zouden kunnen zijn: het vergelijken met anderen. Misschien merkte je dat je anderen op een hoger voetstuk plaatste, en misschien merkte je dat ik je jezelf hier niet goed bij voelde.

Misschien begon je hierdoor sneller aan jezelf te twijfelen, werd je er onzekerder door en voelde je jezelf vaak ook niet heel fijn als je dan bij (deze) personen in de buurt was.

Gebruik onderstaande tips om dit meer en meer los te laten, je beter te voelen en jezelf meer te waarderen om wie je bent en wat je kunt. Misschien ga je hierdoor zelfs nog meer respect krijgen voor je eigen groeiproces en het groeiproces van andere mensen.

Tip 1 – Vervul gewoon jouw eigen droom… Er valt niks te vergelijken

Jij bent als persoon uniek én de doelen die jij na wil streven zijn helemaal uniek. Ze horen speciaal bij jou. Iemand anders is misschien beter dan jij in voetballen, en jij bent weer beter in korfbal omdat dat jouw unieke doel is: jij bent weer beter in anderen in andere aspecten van het leven. En ook dat maakt niks uit.

Iedereen heeft bovendien andere prioriteiten en waarden én iedereen zit op een ander punt in het leven. Sommige ondernemers gaan misschien verder vooruit als het gaat om hun omzet- of afzetcijfers, maar zij hebben misschien helemaal geen tijd meer over om te reizen en ze hebben misschien geen relatie.

Jouw eigen leven draait om jouw eigen reis. Dit is jouw pad. Maak er het beste van en geniet wanneer je pad gekruist wordt met het pad van andere mensen, maar wat voor zin heeft het om jouw pad met het pad van de ander te vergelijken?

Streef er niet naar om beter te worden dan anderen. Streef ernaar om beter te worden dan wie jij gisteren was. Houd je bezig met jezelf te verbeteren. Op de gebieden die jou roepen wel te verstaan: jouw pad, jouw droom!

❌ Dont’s: geloof de hype, laat je afleiden door de glamourlevens die mensen delen op Instagram, vergelijk jezelf met iedereen, maak je zorgen over hoeveel vooruitgang je hebt geboekt.

✅ Do’s: blijf trouw aan jezelf, werk hard, blijf gemotiveerd als alles uit elkaar valt, vergeet niet dat er doorbraken plaatsvinden wanneer we ze het minst verwachten.

Tip 2 – Schrap de vergrotende en de overtreffende trap uit je vocabulaire

jezelf vergelijken met anderen

Ben je over over mensen aan het praten? Houd het dan bij de stellende trap (mooi). Wil je bijvoorbeeld je kinderen bemoedigen, zeg dan nooit dat ze mooier, beter, de mooiste of de beste zijn. Zeg altijd dat ze mooi en goed zijn, zonder de vergrotende en overtreffende trap te gebruiken.

Hierna lezen:  Eigenwaarde Vergroten [Tips, Quotes & Voorbeelden]

Tip 3 – Focus op je eigen pad, anders struikel je

Als jij vooruit wilt blijven rennen, terwijl je steeds naar rechts of naar links kijkt, dan verlies je jouw focus en zal je eenvoudig struikelen… Blijf daarom gefocust op jezelf en op jouw eigen pad. Ieders finish-line ligt weer op een andere plek.

Doe iets niet omdat je – net als de anderen – ook een Ferrari moet hebben. Doe iets omdat het jou gelukkig maakt. Daar meet je jouw succes aan!

Er is niks mis mee dat je niet de rijkste of slimste persoon in de kamer bent of dat je niet dezelfde ervaringen hebt meegemaakt als andere mensen. Je hoeft er alleen maar achter te komen wat jou succesvol maakt en verder moet je niks geven om wat andere mensen zeggen.

Kijk alleen naar wat jou gelukkig maakt. De een wordt gelukkig van ondernemen, de ander wordt gelukkig van werken van 9 tot 5, daarna eten met het gezin en daarna samen naar het park. Als dat geluk betekent voor jou: geweldig! Doe dat dan vaker!

Het is niet zo dat iemands succes ten koste gaat van jou en jouw pad.

Tip 4 – Die dingen die je aan het vergelijken bent, zijn vaak de meest onzinnige dingen

Ben je jezelf vaak aan het vergelijken met anderen? Het gaat dan bijna altijd over de onzinnige, oppervlakkige dingen. Ga maar eens na: je kijkt dan naar hoeveel geld iemand verdient, het uiterlijk van de ander, de witte tanden…

Het is maar zelden het geval dat je op dat moment aan het vergelijken bent hoe liefdevol, vrijgevig of dankbaar de ander is. Werk aan je zelfvertrouwen om geen probleem meer te maken van die oppervlakkige zaken.

Sometimes the grass is greener on the other side… because it's fucking fake.
– Populair gezegde

Tip 5 – De enige uitzondering wanneer je jezelf wel met anderen kunt vergelijken, is om geïnspireerd te raken

Gebruik het jezelf vergelijken met anderen bijvoorbeeld als ‘wake up call’ of gebruik het op een andere manier als inspiratie om jezelf op een hogere frequentie te brengen. Dit is een opbouwende manier van jezelf vergelijken met anderen, en dat mag!

Er schuilt een groot gevaar in het gebruiken van andermans maten om te gaan meten… Je eigenwaarde, je impact, je prioriteiten en je geluk zet je dan op het spel. Neem gerust inspiratie van iedereen en onthoud ondertussen: alleen maar omdat iemand anders goed is in het leven van zijn/haar eigen leven, betekent nog niet dat die persoon goed is in het leven van jouw leven.

Op jouw succes!

Hierna lezen:  Materialisme maakt ongelukkig (Heb geen spijt op je sterfbed!)

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: