Stoppen met jezelf constant vergelijken met anderen [Tips]

Jezelf constant vergelijken met anderen… ‘Anderen hebben het altijd beter…’ Waarom hebben we deze gedachten en waarom vergelijken we onszelf met anderen? Lees dit artikel en stop met jezelf te vergelijken met anderen.

Vergelijk je jezelf constant met anderen?

Een van de terugkerende struikelblokken in je leven zouden kunnen zijn: het vergelijken met anderen. Misschien merkte je dat je anderen op een hoger voetstuk plaatste, en misschien merkte je dat ik je jezelf hier niet goed bij voelde.

Misschien begon je hierdoor sneller aan jezelf te twijfelen, werd je er onzekerder door en voelde je jezelf vaak ook niet heel fijn als je dan bij (deze) personen in de buurt was.

Gebruik onderstaande tips om dit meer en meer los te laten, je beter te voelen en jezelf meer te waarderen om wie je bent en wat je kunt. Misschien ga je hierdoor zelfs nog meer respect krijgen voor je eigen groeiproces en het groeiproces van andere mensen.

Tip 1 – Vervul gewoon jouw eigen droom… Er valt niks te vergelijken

Jij bent als persoon uniek én de doelen die jij na wil streven zijn helemaal uniek. Ze horen speciaal bij jou. Iemand anders is misschien beter dan jij in voetballen, en jij bent weer beter in korfbal omdat dat jouw unieke doel is: jij bent weer beter in anderen in andere aspecten van het leven. En ook dat maakt niks uit.

Iedereen heeft bovendien andere prioriteiten en waarden én iedereen zit op een ander punt in zijn leven. Sommige ondernemers gaan misschien verder vooruit als het gaat om hun omzet- of afzetcijfers, maar zij hebben misschien helemaal geen tijd meer over om te reizen en ze hebben misschien geen relatie.

Jouw eigen leven draait om jouw eigen reis. Dit is jouw pad. Maak er het beste van en geniet wanneer je pad gekruist wordt met het pad van andere mensen, maar wat voor zin heeft het om jouw pad met het pad van de ander te vergelijken?

Streef er niet naar om beter te worden dan anderen. Streef ernaar om beter te worden dan wie je gisteren was. Houd je bezig met jezelf te verbeteren. Op de gebieden die jou roepen wel te verstaan: jouw pad, jouw droom!

Tip 2 – Schrap de vergrotende en de overtreffende trap uit je vocabulaire

jezelf vergelijken met anderen

Ben je over over mensen aan het praten? Houd het dan bij de stellende trap (mooi). Wil je bijvoorbeeld je kinderen bemoedigen, zeg dan nooit dat ze mooier, beter, de mooiste of de beste zijn. Zeg altijd dat ze mooi en goed zijn, zonder de vergrotende en overtreffende trap te gebruiken.

Tip 3 – Focus op je eigen pad, anders struikel je

Als jij vooruit wilt blijven rennen, terwijl je steeds naar rechts of naar links kijkt, dan verlies je jouw focus en zal je eenvoudig struikelen… Blijf daarom gefocust op jezelf en op jouw eigen pad. Ieders finish-line ligt weer op een andere plek.

Tip 4 – Die dingen die je aan het vergelijken bent, zijn vaak de meest onzinnige dingen

Ben je jezelf vaak aan het vergelijken met anderen? Het gaat dan bijna altijd over de onzinnige, oppervlakkige dingen. Ga maar eens na: je kijkt dan naar hoeveel geld iemand verdient, het uiterlijk van de ander, de witte tanden…

Het is maar zelden het geval dat je op dat moment aan het vergelijken bent hoe liefdevol, vrijgevig of dankbaar de ander is. Werk aan je zelfvertrouwen om geen probleem meer te maken van die oppervlakkige zaken..

Tip 5 – De enige uitzondering wanneer je jezelf wel met anderen kunt vergelijken, is om geïnspireerd te raken

Gebruik het jezelf vergelijken met anderen bijvoorbeeld als ‘wake up call’ of gebruik het op een andere manier als inspiratie om jezelf op een hogere frequentie te brengen. Dit is een opbouwende manier van jezelf vergelijken met anderen, en dat mag!

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!