Dagboek Bijhouden? Voorbeeld & Format [5 Minute Journal]

Wil jij leren om in een dagboek te schrijven en vraag je je af wat er allemaal in kan? Of je het nu in een papieren boekje, digitaal of online doet, hier vind je alle voorbeeldvragen voor onderwerpen die je kunt gebruiken voor in je dagboek.

Wil jij een dagboek bijhouden? Zeker doen!

Een dagboek is niet alleen maar voor kinderen. Ook volwassenen houden dagboeken bij. Dit brengt gigantische voordelen met zich mee, zoals het kunnen stellen van een intentie, reflecteren en aan het einde van het jaar kun je terugkijken op alle gave dingen die je meegemaakt hebt.

Dagboek schrijven voorbeeld: beantwoord deze vragen…

Je kunt het zo creatief maken als je wilt met allerlei ideeën om over te schrijven, maar onderstaande vragen dienen als handig voorbeeld. Zorg ervoor dat je minimaal drie antwoorden geeft per puntje. En nog een goede tip: schrijf niet alleen dingen op, maar zeg ze ook hardop.

Vragen voor de ochtendsessie

 • “Ik ben dankbaar voor…” Schrijf en zeg hardop dankjewel: aan jezelf, vrienden, het universum, iedereen! Voel dus dankbaarheid: als het universum zich gewaardeerd voelt, wil het meer voor je doen. Maak iedere ochtend een lijst van kleine dingen waar je dankbaar voor bent in je dagboek. Hiermee verzamel je bewijs voor de wet van aantrekking en bedank je en erken je de scheppende kracht van het universum.
 • “Wat zou vandaag geweldig maken?” Schrijf je intentie op voor de dag die gaat beginnen. Dat kunnen bijvoorbeeld de waarden zijn die je wilt nastreven of het kan iets specifieks zijn wat je deze dag graag wilt meemaken.
 • Dagelijkse affirmaties: “Ik ben…”
 • Schrijf op waar je hulp voor nodig hebt, bijvoorbeeld van engelen. Hoe meer je vraagt, hoe meer je krijgt!
 • Stel jezelf de wondervraag, wat ook wel de ‘alsof-vraag’ wordt genoemd: ‘Als ik de beste was in de wereld in datgene wat ik doe, hoe zou ik me vandaag dan gedragen?’ Deze vraag hoef je niet per se op te schrijven, maar je kunt het voor je zien.

Vragen voor de avondsessie aan het einde van de dag

 • Noem 3 geweldige dingen die vandaag gebeurd zijn. Wat voor gave dingen zijn vandaag gebeurd?
 • Wie moet vergeven worden? Vergeef deze mensen.
 • Ben ik vandaag voorbij m’n ego gegaan? Met andere woorden: Heb ik me verbonden met anderen? Heb ik mijn ziel me laten leiden? Heb ik ruimte gemaakt voor wijsheid? Heb ik goed geluisterd? Heb ik goed liefde gegeven vandaag?
 • Heb je de engelen deze dag om hulp gevraagd? Schrijf dan alle cadeautjes op die je bijvoorbeeld van de vreugde-engelen hebt ontvangen. Op welke manieren heb je hulp gekregen?
 • Heb je je door je intuïtie of de wet van aantrekking laten leiden? Schrijf dan het bewijs op: schrijf je intuïties op van die dag.
 • Hoe had ik vandaag zelfs nóg beter kunnen maken?
 • Waarom heb ik vandaag mijn tijd besteed op de manier zoals ik dat gedaan heb? Wat had ik niet hoeven of wel hoeven doen?
 • Wat kan ik aan mijzelf verbeteren?

Nog meer vragen en nog een voorbeeld

Je kunt altijd nog meer reflectievragen voor je dagboek-sessie opzoeken in dit artikel over reflecteren. Pak soms eens wat extra vragen erbij voor een nieuw perspectief tijdens je dagboek-sessie.

Bekijk ook de manifestatieplanner van Femke Bakker. Dit dient als uitstekend voorbeeld voor jouw dagboek. Ook de ‘5 Minute Journal’ begint steeds populairder te worden in Nederland.

Op jouw succes!

Gerelateerd: Lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!