Wil jij leren om in een dagboek te schrijven en vraag je je af wat er allemaal in kan? Of je het nu in een papieren boekje, digitaal of online doet, hier vind je alle voorbeeldvragen voor positieve en creatieve onderwerpen die je kunt gebruiken voor in je dagboek.

Wil jij een dagboek bijhouden? Zeker doen!

Een dagboek is niet alleen maar voor kinderen. Ook volwassenen houden dagboeken bij. Dit brengt gigantische voordelen met zich mee, zoals het kunnen stellen van een intentie, reflecteren en aan het einde van het jaar kun je terugkijken op alle gave dingen die je meegemaakt hebt.

Waarom een dagboek bijhouden? Het brengt ons naar onze dromen en ideale leven

Wanneer je een dagboek bijhoudt, krijg je extra veel focus en enthousiasme om jouw doelen te bereiken. Je stelt jezelf namelijk iedere dag een beetje extra scherp.

Het bijhouden van een dagboek zorgt bovendien voor een feedbackloop: je voelt je dankbaar en daardoor krijg je meer om dankbaar voor te zijn. De uitnodiging is dus: identificeer iedere dag wat dingen die te maken hebben met je doel, waar je dankbaar voor bent. De uitnodiging is dat je iets vindt dat met jouw doel te maken heeft. We gaan namelijk niet zomaar in het luchtledige wat “spiritueels” doen, zoals: “Ik ben dankbaar dat ik mag ademen, ik ben dankbaar voor dit aardbeitje.” Ook prima… én vind echt iets wat met jouw doel te maken heeft.

Bijvoorbeeld: is jouw doel om dit jaar 150 x voet in de sportschool gezet te hebben, voel dan nu even dankbaarheid voor alle keren dat je jezelf ertoe hebt gezet om afgelopen maanden van januari tot en met mei een voet in de sportschool te zetten.

Gewoon even erbij stilstaan, even vertragen, even pauzeren en dankbaar en trots zijn op jezelf. Dit creëert een positieve feedbackloop waardoor het doel de komende maanden een nóg sterkere boost krijgt. Vind op deze manier deze week iedere dag zoiets om even bij stil te staan. Zo gaat ons grote doel nóg meer leven!

Als het universum zich gewaardeerd voelt, wil het meer voor je doen. Hiermee verzamel je bewijs voor de wet van aantrekking en bedank je en erken je de scheppende kracht van het universum.

Dagboek schrijven voorbeeld: beantwoord deze vragen…

Je kunt het zo creatief maken als je wilt met allerlei ideeën om over te schrijven, maar onderstaande vragen dienen als handig voorbeeld. Zorg ervoor dat je minimaal drie antwoorden geeft per puntje. En nog een goede tip: schrijf niet alleen dingen op, maar zeg ze ook hardop.

Hierna lezen:  Introspectie, Oftewel Zelfreflectie [Betekenis & Vragen]

Vragen voor de ochtendsessie

 • “Ik ben dankbaar voor…” Schrijf het op en zeg hardop. Waar ben je blij mee, trots op en dankbaar voor? Voel de dankbaarheid voor jezelf, je vrienden, het universum, alles en iedereen! Maak dus een lijst van kleine of grote dingen waar je dankbaar voor bent.
 • “Wat zou vandaag geweldig maken? Waarom is dit een prachtige dag? Wat zou ik vandaag willen bereiken?” Wat wil je dat het hoogtepunt van je dag wordt? Dat kan iets zijn wat je belangrijk, betekenisvol of vreugdevol vindt. Schrijf je intentie op voor de dag die gaat beginnen. Dat kunnen bijvoorbeeld de waarden zijn die je wilt nastreven of het kan ook een specifieke activiteit zijn wat je deze dag graag wilt doen of meemaken.
 • Wat is mijn meest urgente, absoluut nodige activiteit vandaag? Wat gaat me de meeste vreugde of bevrediging geven? Welke drie dingen vandaag brengen me het dichtst bij mijn doelen? Wat is echt belangrijk? Wat is effectief? Waarmee bouw ik aan iets? Welke 20 procent van de activiteiten die je kunt doen, maakt echt een verschil?
 • Welke goede habit ga ik vandaag doen? Maak er een spel van. Vink hem af vandaag!
 • “Waarom wil ik die dingen vandaag bereiken? Hoe ga ik me voelen als die dingen gebeuren?”
 • Dagelijkse affirmaties: “Vandaag wordt…” “Ik ben…”
 • Schrijf op waar je hulp voor nodig hebt, bijvoorbeeld van engelen. Hoe meer je vraagt, hoe meer je krijgt! Bijvoorbeeld: “Dit zijn vijf dingen die ik nodig heb om {balans} te voelen vandaag… Ik heb hulp nodig met…, …., …, … en …
 • Stel jezelf de wondervraag, wat ook wel de ‘alsof-vraag' wordt genoemd: ‘Als ik de beste was in de wereld in datgene wat ik doe, hoe zou ik me vandaag dan gedragen?' Deze vraag hoef je niet per se op te schrijven, maar je kunt het voor je zien.

Vragen voor de avondsessie aan het einde van de dag

 • Noem 3 geweldige dingen die vandaag gebeurd zijn. Wat voor gave dingen zijn vandaag gebeurd waar je dankbaar voor bent? Waar krijg je stralende ogen van?
 • Wie moet vergeven worden? Vergeef deze mensen.
 • Ben ik vandaag voorbij m'n ego gegaan? Met andere woorden: Heb ik me verbonden met anderen? Heb ik mijn ziel me laten leiden? Heb ik ruimte gemaakt voor wijsheid? Heb ik goed geluisterd? Heb ik goed liefde gegeven vandaag?
 • Heb je de engelen deze dag om hulp gevraagd? Schrijf dan alle cadeautjes op die je bijvoorbeeld van de vreugde-engelen hebt ontvangen. Op welke manieren heb je hulp gekregen?
 • Heb je je door je intuïtie of de wet van aantrekking laten leiden? Schrijf dan het bewijs op: schrijf je intuïties op van die dag.
 • Hoe had ik vandaag zelfs nóg beter kunnen maken?
 • Waarom heb ik vandaag mijn tijd besteed op de manier zoals ik dat gedaan heb? Wat had ik niet hoeven of wel hoeven doen?
 • Op welke manier(en) ben ik vandaag een gever geweest?
 • Wat heb ik vandaag geleerd?
 • Wat kan ik aan mijzelf verbeteren? Met andere woorden: wat ging goed, wat is voor verbetering vatbaar en hoe ga ik het de volgende keer anders doen?
 • Affirmatie voor morgen:
  Ik heb zin in {noem de dingen van morgen}.
  Ik wil {noem de dingen die morgen op de planning staan}.
  Morgen wordt {vul iets positiefs in. Bijvoorbeeld: relaxed}.

Week-evaluatie

 • Mijn grootste succes van afgelopen week was…
 • Deze groei maakte ik deze week door:
 • Mijn belangrijkste les van deze week was…
 • Zo ga ik het volgende week nóg beter doen:
Hierna lezen:  Tips en tops-feedbackmodel: Feedback geven voorbeeldzinnen & -vragen

Nog meer vragen en nog een voorbeeld

Extra reflectievragen aan het einde van de dag

Je kunt altijd nog meer reflectievragen voor je dagboek-sessie opzoeken in dit artikel over reflecteren. Pak er soms eens wat extra vragen bij voor een nieuw perspectief tijdens je dagboek-sessie.

Intuïtieve ervaringen noteren aan het einde van de dag

Sommige mensen vinden het ook zinvol om bijzondere intuïtieve ervaringen in hun dagboek bij te houden, zoals:

Je dagelijkse gewoontes

Kijk ook eens of je je dagelijkse gewoontes kunt integreren in je dagboek. Bijvoorbeeld je intenties en affirmaties. Misschien staan ze er als reminder in. Zo maak je je ideale leven!

5 Minute Journal

Ook kun je de ‘5 Minute Journal' gebruiken. Dit dient als uitstekend voorbeeld voor jouw dagboek en het wordt steeds populairder in Nederland. Bekijk trouwens ook de Purpuz Planner.

Breng dit nu in de praktijk met jouw dagboek

Pas dit artikel de komende weken, maanden en/of jaren toe. Ik vind het trouwens leuk als je me jouw voortgang mailt. Gebruik eventueel dit krachtige dagboekje om het tot wel vijf jaar bij te houden, want het is eeuwig zonde om je ervaringen niet te bewaren. Ik ben benieuwd hoe groot jouw ontwikkeling wordt!

Op jouw succes!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: