Dagboek Bijhouden: Voorbeeld & Format [5 Minute Journal]

Wil jij leren om in een dagboek te schrijven en vraag je je af wat er allemaal in kan? Of je het nu in een papieren boekje, digitaal of online doet, hier vind je alle voorbeeldvragen voor positieve en creatieve onderwerpen die je kunt gebruiken voor in je dagboek.

Wil jij een dagboek bijhouden? Zeker doen!

Een dagboek is niet alleen maar voor kinderen. Ook volwassenen houden dagboeken bij. Dit brengt gigantische voordelen met zich mee, zoals het kunnen stellen van een intentie, reflecteren en aan het einde van het jaar kun je terugkijken op alle gave dingen die je meegemaakt hebt.

Dagboek schrijven voorbeeld: beantwoord deze vragen…

Je kunt het zo creatief maken als je wilt met allerlei ideeën om over te schrijven, maar onderstaande vragen dienen als handig voorbeeld. Zorg ervoor dat je minimaal drie antwoorden geeft per puntje. En nog een goede tip: schrijf niet alleen dingen op, maar zeg ze ook hardop.

Vragen voor de ochtendsessie

 • “Ik ben dankbaar voor…” Schrijf en zeg hardop dankjewel: aan jezelf, vrienden, het universum, iedereen! Voel dus dankbaarheid: als het universum zich gewaardeerd voelt, wil het meer voor je doen. Maak iedere ochtend een lijst van kleine dingen waar je dankbaar voor bent in je dagboek. Hiermee verzamel je bewijs voor de wet van aantrekking en bedank je en erken je de scheppende kracht van het universum.
 • “Wat zou vandaag geweldig maken? Waarom is dit een prachtige dag? Wat zou ik vandaag willen bereiken?” Wat wil je dat het hoogtepunt van je dag wordt? Dat kan iets zijn wat je belangrijk, betekenisvol of vreugdevol vindt. Schrijf je intentie op voor de dag die gaat beginnen. Dat kunnen bijvoorbeeld de waarden zijn die je wilt nastreven of het kan iets specifieks zijn wat je deze dag graag wilt meemaken.
 • Wat is mijn meest urgente, absoluut nodige activiteit vandaag? Wat gaat me de meeste vreugde of bevrediging geven?
 • “Waarom wil ik die dingen vandaag bereiken? Hoe ga ik me voelen als die dingen gebeuren?”
 • Dagelijkse affirmaties: “Ik ben…”
 • Schrijf op waar je hulp voor nodig hebt, bijvoorbeeld van engelen. Hoe meer je vraagt, hoe meer je krijgt!
 • Stel jezelf de wondervraag, wat ook wel de ‘alsof-vraag’ wordt genoemd: ‘Als ik de beste was in de wereld in datgene wat ik doe, hoe zou ik me vandaag dan gedragen?’ Deze vraag hoef je niet per se op te schrijven, maar je kunt het voor je zien.
Hierna lezen:  Reflectie-oefening - De Hand (vijf-vinger-reflectie)

Vragen voor de avondsessie aan het einde van de dag

 • Noem 3 geweldige dingen die vandaag gebeurd zijn. Wat voor gave dingen zijn vandaag gebeurd?
 • Wie moet vergeven worden? Vergeef deze mensen.
 • Ben ik vandaag voorbij m’n ego gegaan? Met andere woorden: Heb ik me verbonden met anderen? Heb ik mijn ziel me laten leiden? Heb ik ruimte gemaakt voor wijsheid? Heb ik goed geluisterd? Heb ik goed liefde gegeven vandaag?
 • Heb je de engelen deze dag om hulp gevraagd? Schrijf dan alle cadeautjes op die je bijvoorbeeld van de vreugde-engelen hebt ontvangen. Op welke manieren heb je hulp gekregen?
 • Heb je je door je intuïtie of de wet van aantrekking laten leiden? Schrijf dan het bewijs op: schrijf je intuïties op van die dag.
 • Hoe had ik vandaag zelfs nóg beter kunnen maken?
 • Waarom heb ik vandaag mijn tijd besteed op de manier zoals ik dat gedaan heb? Wat had ik niet hoeven of wel hoeven doen?
 • Wat kan ik aan mijzelf verbeteren? Met andere woorden: wat ging goed, wat is voor verbetering vatbaar en hoe ga ik het de volgende keer anders doen?

Nog meer vragen en nog een voorbeeld

Extra reflectievragen aan het einde van de dag

Je kunt altijd nog meer reflectievragen voor je dagboek-sessie opzoeken in dit artikel over reflecteren. Pak er soms eens wat extra vragen bij voor een nieuw perspectief tijdens je dagboek-sessie.

Intuïtieve ervaringen noteren aan het einde van de dag

Sommige mensen vinden het ook zinvol om bijzondere intuïtieve ervaringen in hun dagboek bij te houden, zoals:

Hierna lezen:  Tips en tops-feedbackmodel: Feedback geven voorbeeldzinnen & -vragen

5 Minute Journal

Ook kun je de ‘5 Minute Journal’ gebruiken. Dit dient als uitstekend voorbeeld voor jouw dagboek en het wordt steeds populairder in Nederland.

Breng dit nu in de praktijk met jouw dagboek

Pas dit artikel de komende weken, maanden en/of jaren toe. Ik vind het trouwens leuk als je me jouw voortgang mailt. Gebruik eventueel dit krachtige dagboekje om het tot wel vijf jaar bij te houden, want het is eeuwig zonde om je ervaringen niet te bewaren. Ik ben benieuwd hoe groot jouw ontwikkeling wordt!

Op jouw succes!

Bekijk deze bonuspagina…

Deze tools leerden we niet op school. Hierdoor voelen we vaak negativiteit en belemmeringen bij wat we willen bereiken.

Daarom wil ik hier mijn leraren eren: Naast UNLP zijn mijn belangrijkste leraren Saskia en Peter van Vidarte.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Gerelateerd: lees verder...

Stel hier je vraag over dit artikel of geef een tip of compliment. En... sharing is caring!