Welke (merken) vitaminepillen, mineralen en andere supplementen heb je nodig? Welke bronnen, zoals de Consumentenbond of Radar, kun je raadplegen en wat zijn vervolgens de beste vitamine-pillen? Lees verder…

Welke vitaminepillen en mineralen heb ik nodig?

Misschien vraag je jezelf: welke vitamines en mineralen heb ik nodig, bijvoorbeeld om tekorten aan te vullen, de weerstand te verhogen en de gezondheid van gewrichten te behouden? Hieronder vind je een lijst van wat wij zelf innemen.

De grote leugen over calcium

Het belangrijkste om te weten? Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar calcium, waaruit bleek dat de reclamepraat over ‘hoe belangrijk calcium wel niet is' genegeerd moet worden. Zie ook dit Volkskrant-stuk. Wellicht was calcium al die tijd ook een leugen van de zuivel-industrie. Hieronder kun je in ieder geval zien wat we wél innemen.

Welke vitamine-supplementen heb je nodig? De lijst…

In de winkels zijn honderden verschillende potjes en pakjes te vinden, maar welke soorten vitamine heb je nou echt nodig? Er is een lijstje van vitamines die je sowieso moet hebben. Dit zijn de vitaminepillen die je nodig hebt:

Kunnen supplementen schadelijk zijn?

En zijn vitaminepillen goed, slecht of zelfs schadelijk? Zijn voedingssupplementen zelfs gevaarlijk? Het antwoord is: neem zeker geen overdosis. Zo waarschuwt de consumentenbond over te veel vitamine B6. Lees hier alles over bij het Voedingscentrum en Radar.

Welke supplementen voor spieropbouw?

beste supplementen tips

En welke pillen en supplementen helpen voor spiergroei (breder worden), spiermassa en bodybuilding? Qua fitness- en sport-supplementen vind je hier een online overzicht die alle vragen beantwoordt als het gaat om krachttraining, spieren en gewrichten.

En welk merk vitaminen? Beste vitaminepillen volgens de consumentenbond?

Als je vitaminetabletten en supplementen wilt kopen, wat is dan het beste merk? Welke vitaminepillen zijn het best? Wat zijn de beste supplementen-merken? Kun je de goedkope van Kruidvat nemen of moet je eerder denken aan de duurdere merken?

Wij bespraken het beste vitaminemerk in dit artikel. Wel is het belangrijk om te weten dat de consumentenbond hier geen antwoord op gaf. Zij gingen vooral in op het nut van vitaminepillen over het algemeen.

Een compleet overzicht met alle informatie van de Consumentenbond vind je hier. De Consumentenbond gaat echter niet in op de kwaliteit van de vitaminepillen per merk. Ze hebben alleen ooit een test gedaan waarin ze op overschot aan vitamine B6 letten.

Wat zijn handige winkels?

Waar kun je mineralen en vitamines van hoge kwaliteit online kopen? In onderstaande winkels vind je de bekende merken:

Heb je überhaupt vitaminepillen nodig? Zit het niet al in onze voeding?

vitaminen nodig

Wat is het nut van supplementen? Zijn vitaminesupplementen wel nodig? En zo ja, wanneer heb je extra vitamine nodig? Als je iedere dag al groene smoothies en groentesoepen drinkt, dan krijg je toch misschien al alles binnen?

Dit antwoord kunnen we voor onszelf al bedenken: als we zouden moeten kiezen tussen een aantal borden soep vol met peterselie, koriander, munt, spinazie, etc. en supplementen, dan zouden we 100% voor de soep gaan. Dus waar mogelijk: verwerk alle supplementen in je voeding.

Er reist echter al snel een nieuwe vraag: sommige mensen, zoals vegetariërs en veganisten, moeten de voedingsstoffen uit vlees missen. Ook onze huid heeft bepaalde vitaminen nodig die niet altijd even makkelijk in eten zitten.

Het internet zit vol met tegenstrijdige adviezen. Niet iedere bron is te vertrouwen. Lees gerust het Voedingscentrum en Radar, maar weet dat ook hun methodes niet de absolute waarheid opleveren. Daarom raad ik aan om een aantal discussies in een goed gemodereerde Facebook-groep te lezen. Word lid van de groep ‘Alternatieve geneeswijzen' en zoek in de zijbalk op ‘vitamine' en ‘supplementen.'

En multivitamine-pillen, hoe zit het daarmee?

Moet je de voordelen van multivitamine-pillen geloven? Moet je laag gedoseerde multivitamine nemen? Kijk eens op deze pagina van de consumentenbond.

Kun je je vitaminen beter s'morgens of s'avonds nemen?

Het maakt niet uit of je ze in de ochtend of in de avond neemt maar het wordt aanbevolen om de vet-oplosbare vitamines A, D, E en K tijdens het eten te nemen en niet vlak voor je gaat slapen. Voor de rest maakt het niet uit. Meerdere supplementen tegelijk nemen kan over het algemeen ook geen kwaad.

Vitaminewijzer Consumentenbond en andere bronnen

Tot slot laten we je nog een handig overzicht zien van de consumentenbond. De consumentenbond heeft een paar bladzijdes van hun vitaminegids gratis vrijgegeven. Hier kun je de bron van de Consumentenbond vinden met schadelijke supplementen.

Tot slot raden we ook andere bronnen aan voor tips en aanbevelingen rondom vitaminepillen en gezondheid. Kijk bijvoorbeeld eens welke vitaminepillen, mineralen en supplementen door bestedrogistentest.nl aanbevolen worden.

Op jouw gezondheid!