Een Familieopstellingen Opleiding... Wat is er allemaal mogelijk? Je hebt de basisopleiding, en daarnaast zijn er zóveel specialisaties! Op deze pagina krijg je een goed beeld van wat voor opleidingen en trainingen over familieopstellingen je kunt volgen. Ook maak je kennis met het instituut waarin de cursussen plaatsvinden: UNLP.

UNLP heeft de afgelopen jaren duizenden mensen mogen opleiden middels verscheidene opleidingen. Een van de meest geliefde opleidingen, de Opleiding in Familieopstellingen, begint ook steeds meer deelnemers aan te trekken. Helemaal nu blijkt dat het een van de hoogst gewaardeerde opleidingen bij UNLP is.

Deelnemers aan de opleiding in familieopstellingen komen met verschillende redenen de opleiding in. Onder coaches is de opleiding populair omdat het duidelijke instrumenten bevat waarmee de effectiviteit verhoogt kan worden. Steeds vaker wordt de opleiding ook gevolgd door deelnemers die streven naar een hoger niveau van persoonlijke ontwikkeling.

Door het principe van een opstelling in de praktijk te brengen, kun je uiteindelijk op ieder vlak betere resultaten met cliënten of mensen uit je omgeving behalen. Daarnaast wordt volgens UNLP de vraag naar opstellers ieder jaar groter.

Op deze pagina leggen we je uit wat de Familie Opstellingen opleiding van UNLP precies is, wat het kost om hier aan deel te nemen en welke onderwerpen in de opleiding besproken worden.

Kies een Familieopstellingen Opleiding en volg hem met korting

Maak hieronder in de video's kennis met de trainers van de verschillende varianten van de Familieopstellingen-opleidingen. Lees vervolgens onderaan deze pagina hoe je je met korting kunt inschrijven voor een van deze opleidingen. Ze worden gegeven bij UNLP, een toonaangevend instituut op het gebied van Familieopstellingen: s'werelds grootste trainers, zoals Stephan Hausner, Albrecht Mahr en Svagito Liebermeister, geven hier hun trainingen. De basisopleiding wordt gegeven door Greetje Komdeur.

Wat zijn familieopstellingen?

Mogelijk heb je al hier en daar wat gehoord over familieopstellingen. Een familieopstelling is namelijk een methode waarmee dynamieken die op het eerste gezicht niet zichtbaar zijn, zichtbaar worden gemaakt.

Binnen iedere familie, iedere relatie, zijn dergelijke dynamieken aanwezig. Dit zijn onderbewuste dynamieken waar we geen weet van hebben. Hoe onbewust ze ook zijn, hebben deze dynamieken een bewuste impact op het leven. Bijvoorbeeld op de ontwikkeling of gemoedstoestand van een persoon of relatie.

Met de familieopstelling breng je de dynamieken die, bijvoorbeeld in een familie, aanwezig zijn naar voren toe. Het wordt duidelijk welke dynamieken de relatie tussen elkaar negatief beïnvloeden. Door deze dynamieken aan te pakken, is het mogelijk om op krachtige wijze de band te herstellen.

De familieopstelling binnen de meest uiteenlopende groepen worden toegepast. Zolang er sprake is van diepere relaties, bijvoorbeeld op de werkvloer of relationeel, kan de familieopstelling van grote waarde zijn.

Hoe ziet de opleiding familieopstelling er bij UNLP uit?

De opleiding tot familie-opsteller zit wat anders in elkaar dan de andere opleidingen van UNLP. Het wordt dan ook als een intensieve maar zeer waardevolle opleiding ervaren. Praktijk speelt een leidende rol in de opleiding. Door de aanwezigheid van verschillende rolspellen, oefeningen, demonstraties en lezingen, is de aanpak van deze opleiding uniek te noemen. Gezien de waarderingen (9.4), is het een aanpak die werkt.

Inhoudelijk is de familieopstelling opleiding opgedeeld in vier blokken van ieder twee dagen. In de basis neemt de opleiding acht dagen in beslag. Het onderstaande overzicht geeft met blok weer welke onderwerpen behandeld worden.

Uit welke Familieopstellingen Opleidingen kan ik kiezen?

Door middel van onderstaande video's kun je een uitleg krijgen over de verschillende Familieopstellingen Opleidingen. Bekijk bijvoorbeeld het interview met trainer Flora Verelst.

De Systemische Kindercoachopleiding wordt gegeven door Ingrid Dykstra. Bekijk haar interview hier:

Korte trainingen door de grootmeesters

Naast bovengenoemde opleidingen zijn er ook tweedaagse trainingen door de grootmeesters in familieopstellingen. Denk aan Stephan Hausner, Albrecht Mahr en Svagito Liebermeister. Daarnaast biedt UNLP speciale begeleiding zodat je de methodieken van deze grootheden snel eigen kunt maken.

Dit zijn de redenen om voor UNLP te kiezen:

familieopstellingen opleidingcheckmark  Veel mogelijkheden als het gaat om familieopstellingen: altijd een opleiding die bij jouw ontwikkeling pas.
checkmark Vriendelijk geprijsde opleidingsbijdrages, en beschikbare kortingen (zie verderop deze pagina).
checkmark Internationale grootmeesters in familieopstellingen als trainers.
checkmark  Eenmalige investering: je kunt opleidingsdagen onbeperkt inhalen en je hebt een levenslang abonnement voor hulp bij je eigen ondernemingen na de opleiding.
checkmark  Nummer 1 opleidingsinstituut van Nederland: de meest innovatieve methodieken voor persoonlijke ontwikkeling worden omarmd.
checkmark  Er is persoonlijke begeleiding voor je. Voor, tijdens en na je opleiding.
checkmark  Experts én ondernemers bevelen UNLP aan.

Blok 1: De basishouding van de familieopsteller

Dit blok richt zich hoofdzakelijk op het opbouwen van een sterke basis die onmisbaar is voor het organiseren van een sterke familieopstelling. Ontdek welke systemen hiervoor worden gebruikt en wat je zelf kunt doen om tijdens de familieopstelling van grote waarde te zijn. Observeren, waarnemen en toepassen.

 • Systemen
 • Hoe kun je het best observeren?
 • Werken met het lege midden
 • Hoe kun je het best waarnemen?
 • In het nu zijn
 • Basisprincipes opstelling
 • Diepgaande verbinding met jezelf en anderen aangaan
 • Interpreteren van de genogram

Blok 2 en 3: Dynamieken en interventies I en II

Blok 2 en 3 zijn de kern van de opleiding tot familieopsteller. Voor het eerst kom je in aanraking met concrete patronen en dynamieken die in veel relaties onderbewust aanwezig zijn. Door interventies, rituelen en opstellingen te bespreken, ontdek je wat precies nodig is om deze dynamieken bloot te leggen.

 • Herkennen van dynamieken en patronen
 • Interventies, rituelen en opstellingen
 • Interviewvaardigheden
 • Kiezen van representanten
 • Neerzetten van het eerste beeld
 • Begeleiding van representanten
 • Binding, ordening en balans
 • Primaire, secundaire en overgenomen emoties
 • Interventies in opstellingen
 • Afronden van opstelling

Blok 4: De opstelling

Het is bijna zover om de verkregen kennis in de praktijk toe te passen. Hoe begin je? Wat mag je absoluut niet vergeten en wat kun je doen als het niet gaat zoals verwacht?

 • Het systemisch interview
 • Diverse soorten opstellingen
 • Werken met representanten
 • Omgaan met weerstand
 • Gemoedstoestand van de opsteller
 • Wat moet je doen als het niet lukt?

Zoals je kunt zien, doorloop je een enorm aantal onderwerpen in slechts vier blokken. Het is dan ook belangrijk dat je bewust bent van de kennis die je gedurende een periode van acht dagen te verwerken krijgt. Wees niet bang om af en toe een time-out te nemen en dat te verwerken wat je die dag geleerd hebt. Dit is de manier om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk van de verkregen kennis in je opneemt.

Voor wie is de opleiding familieopstelling geschikt?

Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Of je nu al jarenlang coach bent of je net om de hoek komt kijken. Bij UNLP kan iedereen met de juiste motivatie de opleiding tot familieopsteller volgen. Ook als je vooral jezelf op persoonlijk vlak wilt ontwikkelen.

Deelnemers komen uit alle delen van het land en zijn binnen de meest uiteenlopende functies actief. Volgens UNLP, zijn veel voorkomende functies:

 • Mediators
 • Coaches en trainers
 • Docenten en leraren
 • Psychologen en huisartsen
 • Verpleegkundigen
 • Pedagogen
 • Managers en teamleiders
 • Ouders
 • En nog veel meer!

Kortom, wat je achtergrond ook is: indien de inhoud van de opleiding familieopstelling je aanspreekt, is de kans groot dat de opleiding je op het lijf geschreven is.

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Familie opstelling?

Er zijn geen specifieke toelatingseisen verbonden om aan de opleiding familieopstelling te mogen deelnemen. Wel wordt verwacht dat je minimaal MBO of HBO werk- en denkniveau hebt om prettig aan de opleiding te kunnen deelnemen. Ook helpt het om in het verleden bij een familieopstelling aanwezig te zijn geweest. Dit is volgens UNLP de beste manier om een goed idee te krijgen van de kracht van een familieopstelling.

Waar kan ik de familieopstelling opleiding volgen?

De opleiding tot familie-opsteller wordt door UNLP op vier locaties gegeven. Dit zijn de UNLP leslocaties in Antwerpen, Drenthe, Amsterdam en Rotterdam.

Wat zegt deelnemer Willeke over de door haar gevolgde Familieopstellingen Opleidingen?

Waar vinden de Familieopstellingen Opleidingen plaats?

De Familieopstellingen Opleidingen vinden plaats bij UNLP in Amsterdam:
Fahrenheitstraat 99
1097 PP Amsterdam

Wat kost het om aan deze opleiding deel te nemen?

Het kost momenteel tussen de € 1350 en € 1950 om aan de familieopstelling opleiding van UNLP deel te nemen. 

Kortingen en aanmelden

Kortingen voor alle familieopstellingen opleidingen:

 • Extra: mail na je aanmelding bij UNLP naar [email protected] voor €75,00 Bol.com-tegoed. Misschien koop je er wel leuke boeken mee zodat je extra goed van start gaat.

Hoe meld ik me aan voor een Familieopstellingen Opleiding in Amsterdam?

 1. Klik hieronder op de button om naar de site van het opleidingsinstituut UNLP te gaan.familieopstellingen opleiding
 2. Op de pagina waar je terechtgekomen bent, vind je allerlei trainingen en opleidingen over familieopstellingen die bij UNLP gegeven worden.
 3. Kies je gewenste opleiding op die pagina, en schrijf je daar in. 

Kan ik hulp of studieadvies krijgen?

Voor hulp en studieadvies kun je uiteraard mailen naar [email protected], of je kunt het opleidingsinstituut UNLP direct bereiken via [email protected]. Of bel 06 39888109 voor de studieadviseur of voor hulp bij het inschrijven.