Zoek je een meditatieve bijeenkomst (workshop) en woon je in de regio van Eindhoven? Misschien is dit dan wel iets voor jou. Lees verder voor alle informatie.

Wat is het precies, zo'n meditatieve bijeenkomst, oftewel workshop?

Deze meditatieve bijeenkomsten draaien volledig om samen mediteren. Daarom zou je dit ook wel een ‘workshop' kunnen noemen: niet spreken over meditatie – maar het daadwerkelijk mediteren staat centraal. Veel mensen vinden het extra bijzonder om dit samen met anderen te doen. Ik vervul weliswaar de rol van gastheer, maar tijdens de bijeenkomsten zijn we gelijkwaardig. Iedereen draagt bij aan de gezamenlijke meditatie door middel van het simpele programma van de bijeenkomst.

Wat is het programma van deze Eindhovense meditatieve bijeenkomsten?

Nadat iedereen binnen is gekomen, zal ik het programma inleiden. Het programma van zo'n meditatieve bijeenkomst is erg simpel en spontaan:  Er wordt een rondje door de zaal gemaakt waarbij iedereen een eigen meditatieve oefening (in)leidt voor de hele groep. Hierdoor zijn we steeds samen met dezelfde meditatie bezig. We gaan het rondje af en iedereen mag bij zijn/haar beurt een meditatieve activiteit van ongeveer 5 minuten voor ons (in)leiden.

Hieronder vind je enkele suggesties voor meditaties die ingeleid kunnen worden: je kunt bijvoorbeeld…

 • Met iedereen in nobele stilte blijven gedurende vijf minuten (dit kun je als ‘standaardoefening' zien als je ons niet naar een andere oefening wilt leiden).
 • Even opstaan en elkaar een boodschap van vrede geven, zoals “Ik wens je vrede” of “Ik groet de plek van vrede in jou (Namaste)”.
 • Een meditatief lied op je telefoon, YouTube of Spotify aanzetten waar we samen naar luisteren en misschien zingen we mee.
 • Een geleide meditatie uit een meditatie-app zoals Meditation Moments of YouTube aanzetten.
 • Een meditatieve tekst / gebed van het midden van de cirkel pakken en deze oplezen.
 • Ons in een prettige, krachtige en/of meditatieve Yoga-houding zetten.
 • Je gitaar erbij pakken en iets spelen (en misschien erbij zingen).
 • Ons in een actieve/dynamische meditatie meenemen.
 • Ons in een mooie geleide meditatie begeleiden.
 • Ons in een mindfulness-oefening begeleiden.
 • Ons in een ander soort meditatie meenemen.
 • Een mantra / gebed zingen.
 • Een mantra / gebed zeggen.

Na het bovenstaand meditatief programma is er nog een optioneel sociaal gedeelte waarbij er nog nagepraat kan worden.

Waarom is deze meditatieve bijeenkomst gratis?

Ik organiseer mijn hele leven al meditatieve bijeenkomsten. Ik heb ben ermee opgegroeid en nu bied ik mijn gastheerschap nu ook voor meer Eindhovenaren aan voor een meditatieve bijeenkomst.

Deze meditatie-‘workshop'/bijeenkomst is gratis omdat ik dit graag wil bijdragen voor mijn omgeving en omdat ik ervoor kies dit vrijwillig te organiseren als gastheer. Er gebeurt iets bijzonders als we samen zijn. Samen mediteren is krachtig en houd ik graag zonder commercieel doel.

Meer informatie over plaats, data en aanmelden

De eerstkomende bijeenkomst is nog niet ingepland. Wil je een berichtje krijgen als de datum is bepaald, mail dan nu even naar [email protected] om je interesse te laten blijken. Dan zal ik je mailen als de tijd en datum bekend is. De locatie zal in de gemeente Eindhoven zijn. Vertel het ook vooral door aan vrienden en familie.