Ben jij al bekend met het begrip “Systemisch Coachen”. Op deze pagina staat onze bijpassende opleiding centraal. We vertellen je alles dat je over systemisch coachen moet weten. In het bijzonder bespreken we de systemisch coachen opleiding van het UNLP. Met andere woorden: in dit artikel leer je wat het begrip inhoudt, maar ook of op de opleiding bij je past.

Wat houdt systemisch coachen in?

Systemisch coachen legt de focus op de cliënt en zijn of haar band met de omgeving. Ook wordt er gekeken naar wat de achtergrond van de cliënt is. Met andere woorden: er wordt niet alleen naar de persoonlijkheid gekeken, maar ook naar de opvoeding en de groepen waar een cliënt deel van uitmaakt. Eigenlijk wordt de cliënt gevraagd zijn of haar problemen te bekijken in relatie van de groepen (systemen) waar hij of zij van uitmaakt. Het plaatje is groot.

Verschil Nature en Nurture

In psychologie en sociologie zijn “nature” en “nurture” heel belangrijk. Nature is in dit geval hoe jij als persoon in elkaar zit – dit is je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid is wat jou anders maakt van anderen. Hiermee ben je geboren. Nurture is hoe je bent opgevoed en wat je in je leven hebt meegekregen van anderen. Wat is voor jou normaal geweest? Nurture heeft dus heel erg te maken met hoe jouw persoonlijkheid ontwikkeld is en welke delen ontwikkeld zijn.

Focus op patronen

Als mens maak je deel uit van verschillende groepen, ook al ben je je daar vaak niet zo van bewust. Die groepen zijn onder andere: je gezin, je familie, je school(klas), je vriendengroep, maar ook je nationaliteit. Er bestaan ook weer verschillen tussen Brabanders en Friezen. Bij Systemisch coachen gaat de coach ervanuit dat de groepen waarvan je deel van uitmaakt voor een groot gedeelte bepalen hoe jij je gedraagt en wat voor jou normaal is. Hierin liggen patronen.

Gebruik van opstellingen

Bij systemisch coachen worden heel wat opstellingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een familieopstelling. Met een opstelling wordt een “ruimtelijke weergave van het systeem” bedoeld. Dankzij deze voorstelling is het mogelijk de onbewuste dynamieken ‘zichtbaar’ te maken. Je krijgt meer besef van hoe patronen invloed uitoefenen op hoe jij denkt en hoe je je gedraagt.

Welk doel heeft systemisch coachen?

Bij systemisch coachen worden patronen duidelijk gemaakt. Als mens ben je geneigd je voort te bewegen over de “gebaande paden”. Dat betekent dat je in 90% van de situaties kiest voor de optie waarmee je al bekend bent. Je kiest onbewust voor patronen die volledig ingesleten zijn. Maar soms zijn die patronen schadelijk voor je gezondheid of voor je geluk. Dankzij systemisch coachen kun je schadelijke patronen herkennen en nieuwe dingen leren uitproberen.

Geschikt voor individuele aanpak

Geef een cliënt de voorkeur aan een individuele aanpak? Dan komt systemisch coachen goed tot zijn recht. Je kunt systemisch coachen ook als aanvulling op andere methodes van coaching gebruiken. Wist je dat coach en cliënt hiervoor niet eens recht tegenover hoeven te zitten? Systemisch coachen is ook mogelijk per telefoon. Kortom: de technieken zijn breed inzetbaar.

Waar kun je de opleiding volgen?

Je kunt de systemisch coachen opleiding van UNLP op drie verschillende locaties volgen. Twee daarvan bevinden zich in de randstad: Rotterdam en Amsterdam. De derde locatie is Drenthe.

>> Meld je hier aan (en mail Rubin apart voor een extra Bol Cadeaubon van €75,00)

Zo ziet de opleiding eruit

De systemisch coachen opleiding bestaat uit in totaal vier trainingsdagen. Als je de dagen succesvol doorloopt, krijg je bij voltooiing van de opleiding het “Systemisch Coachen Certificaat”.

 • Eerste dag: op de eerste dag wordt gefocust op de coach en diens “innerlijke houding”

 • Tweede dag: de principes en wetten van systemisch coachen worden behandeld

 • Derde dag: op deze dag ligt de focus op “Inzichten en processen”

 • Vierder dag: op deze dag worden de resultaten en succes besproken

Voor wie is deze opleiding geschikt?

Deze systemisch coachen opleiding van vier dagen is geschikt voor iedereen die op zoek is naar persoonlijke groei en die zich op professioneel vlak wil ontwikkelen. Het doel van de opleiding is zowel jezelf als je cliënten naar een hoger niveau tillen. Er zijn drie doelgroepen die in deze opleiding extra goed tot hun recht komen. Deze doelgroepen zullen we hieronder bespreken:

 • Managers en leiders

Meer impact hebben op teams en individuele medewerkers? Je doet het met systemisch coachen. Dankzij systemisch coachen kun je medewerkers begeleiden zonder dat je de therapeut hoeft uit te hangen. Beter in staat zijn medewerkers coachen zal leiden tot een verbeterde werksfeer, meer arbeidstevredenheid en uiteindelijk verhoogde productiviteit op de werkvloer.

 • Trainers en coaches

Als coach of trainer wil je je cliënten zo goed mogelijk begrijpen. Hoe beter je ze begrijpt, hoe beter je ze kunt helpen.

 • Hulpverleners

De systemisch coachen opleiding is ook uitermate geschikt voor hulpverleners die op zoek zijn naar een breder perspectief. Denk bijvoorbeeld aan psychologen, maar ook verplegers, artsen, begeleiders en maatschappelijk werkers.

Wat krijg je bij de opleiding erbij?

Bij de opleiding is het volgende inbegrepen:

 • Een syllabus met lesstof – zowel een gedrukte als e-book variant

 • Een systemisch coachen certificaat

 • Mogelijkheid ook na de opleiding deel te nemen aan de intervisiegroep

 • Koffie, thee en lunch

 • Je kunt de opleiding gratis opnieuw volgen (in dat gevoel moet je wel betalen voor snacks en drinken).

Gratis opnieuw doen opleiding

Het is mogelijk de opleiding zo vaak je wil opnieuw te doen. Na een halfjaar heeft weinig zin, maar als je in een paar jaar tijd grote veranderingen hebt meegemaakt, kan dit zeker het overwegen waard zijn. Bijvoorbeeld als je de opgedane vaardigheden in een nieuwe baan wil toepassen.

>> Meld je hier aan (en mail Rubin apart voor een extra Bol Cadeaubon van €75,00)

Wanneer word je toegelaten?

De cursus is op MBO/HBO werk-/denkniveau. Iedereen die dit niveau aankan, is welkom. Er zijn geen aanvullende eisen voor de opleiding, al wordt het wel aangeraden dat je tenminste één (het liefst al meerdere) familieopstelling hebt bijgewoond, zodat de stof niet volledig vreemd voor je is. De groep zal bestaan uit ongeveer 14 deelnemers. De maximale grootte van de groep is 20 deelnemers. Zo is er altijd veel ruimte voor persoonlijke contact met de trainer.

>> Meld je hier aan (en mail Rubin apart voor een extra Bol Cadeaubon van €75,00)

Hoe ziet systemisch coachen eruit? YouTube legt het uit

Deze Nederlands gesproken legt met handige animatiebeelden uit hoe systemisch coachen werkt:

>> Meld je hier aan (en mail Rubin apart voor een extra Bol Cadeaubon van €75,00)

Op jouw succes!