Wat is de beste essentiële olie om te kopen? Gebruik je essentiële olie (ook wel etherische olie genoemd), bijvoorbeeld voor de prettige geur of goede nachtrust? Dan wil je – net als ons – weten welke olie het beste is en welke merken de beste kwaliteit bieden. Is de olie van de Hema, Action of Bol.com het beste? Hier vind je wat kleine tips en aanraders om te kopen. Lees verder…

Onze zoektocht naar het beste etherische olie merk

Wist je dat het aanbod etherische olie erg breed is? Ook heeft etherische olie heel wat verschillende toepassingen? We weten nog goed dat we als redactie voor het eerst van het fenomeen hoorden. We waren meteen nieuwsgierig. Een lekker fris ruikend kantoor, dat ook nog eens bijdraagt aan de gezondheid? Wie zegt daar nu nee tegen? Vandaar dat we op onderzoek zijn uitgegaan. In dit artikel bespreken we de resultaten van onze zoektocht.

Waarom wij etherische olie merken reviewen

Allereerst reviewen wij etherische olie merken omdat we oprecht geïnteresseerd zijn in het fenomeen etherische olie. Daarnaast zijn we deskundige reviewers die al tal van producten, websites en diensten hebben gereviewd. Je kunt wel stellen dat reviewen ons inmiddels in het bloed zit. Wij doen dat met veel passie, enthousiasme en natuurlijk altijd met kritisch oog.

Kritisch blijven op etherische oliemerken is noodzakelijk

Etherische olie is een relatief nieuw fenomeen. Het is een fenomeen waar we kritisch op zijn. Niet per se omdat we het wantrouwen, maar omdat we niet precies weten wat we eraan hebben. Het spreekt voor zich dat niet alle etherische oliemerken even goed zijn. Er zijn de zogenaamde A-merken, maar ook B-, C- en D-merken. Niet elk etherische oliemerk verkoopt olie met helende eigenschappen. Sterker nog: sommige oliën zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid.  

Eerst waren we wat sceptisch

Zomaar luchtjes verspreiden op kantoor of huis klinkt veelbelovend, maar er zijn natuurlijk ook wat risico’s aan verbonden. Er zijn geurtjes die schadelijk voor de gezondheid zijn, bijvoorbeeld omdat ze synthetisch zijn. Ook kan het voorkomen dat olie erg geparfumeerd is om fris te ruiken. Voortdurend in zo’n zware parfumwalm wonen en werken is ook niet even prettig. Gelukkig is uit ons onderzoek gebleken dat er ook veel etherische oliën van puike kwaliteit zijn.

Dit zullen etherische olie merken je beloven

Een etherische olie merk kan je van alles beloven. Maar één ding is zeker: je krijgt te horen dat de olie goed is voor je gezondheid, dat je helemaal tot rust zult komen en ontspanning vindt die je nooit eerder hebt gevonden. Ook zul je beloftes tegenkomen als “de beste”, “de goedkoopste”, de “meest duurzame”. Neem alles met een korreltje zout en beperk je tot de feiten.

Zo beoordelen wij de kracht van het merk

De kracht van een etherische olie merk zit hem in het volgende:

 • Is de olie ecologisch en duurzaam?
 • Zijn ook de olie dispensers duurzaam?
 • Kun je lang gebruiken maken van de olie voor een voordelige prijs (prijs-kwaliteit verhouding)?
 • Wordt er uitsluitend van ecologische ingrediënten gebruik gemaakt?
 • Is de olie eerder continue aangenaam dan bedwelmend?

En wat is dan het #1 aangeraden merk? Zenful kwam als beste uit de test

We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd. Uiteindelijk kozen wij Zenful als het meest prettige merk om te vernevelen in een diffuser. Je kunt dit merk essentiële olie aanschaffen via deze pagina met de beste selectie oliën van Zenful of via dit overzicht van alle Zenful-producten.

Je kunt ze ook los aanschaffen, bijvoorbeeld citroen, lavendel of eucalyptus:

Beste merken? Schaf waar mogelijk biologische etherische olie aan

Wat is de goede essentiële olie om te kopen? Dan kijken we als eerste naar de beste merken. Dit soort olie is het beste wanneer het biologisch is. Gelukkig zijn er veel merken die volledig biologisch zijn: de merken Farfalla, Jacob Hooy, Tisserand, Physalis, Aromed, Zenful en Chi zijn de beste qua kwaliteit omdat ze biologisch zijn. De oliën van bijvoorbeeld het Tuinen-merk (Holland & Barrett) zijn niet altijd automatisch biologisch.

Hiermee kunnen we kort zijn in onze review over de beste etherische olie: als je bovenstaande merken neemt, zoals Chi, Physalis, Aromed, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla, zit je in onze ervaring goed omdat deze merken biologisch zijn en een hoge kwaliteitswaarborg hebben. Dit zorgt ook voor de lekkerste geur.

Etherische / Essentiële olie kopen… waar?

zenful etherische olie beste uit de test

Etherische olie hebben ze in heel veel winkels zoals Etos, Action, Kruidvat, Blokker, Hema, Holland & Barrett en Bol.com. Bij welk verkooppunt je het ook koopt, ga bij voorkeur voor een biologisch merk, zoals Aromed. Hun lavendel-olie is bijvoorbeeld erg fijn voor in je aroma-diffuser.

En aanbiedingen?

Goede etherische olie kan soms ook goedkoop zijn als je een aanbieding vindt. Voor goedkope etherische olie kun je een aanbieding van Holland & Barrett afwachten.

Ook biedt Bol.com essentiële olie voor standaard een zo laag mogelijke prijs. Zo is bijvoorbeeld de bekende Chi Davos-olie (voor het zuiveren van de lucht) bij Bol.com een euro goedkoper dan bij de website van Chi zelf.

Welke soort etherische olie moet je sowieso gebruiken? Welke zijn de beste?

essentiele oplie aanbiedingen

Gebruik altijd biologische essentiële olie. Absolute aanraders voor de verstuiving van de geur zijn in ieder geval:

Welke essentiële olie is goed? En welke essentiële olie kun je waarvoor gebruiken? Vele oliën worden wonderolie genoemd omdat ze gezond zijn – bijvoorbeeld voor de huid. Must-haves voor huidverzorging zijn in ieder geval:

 • Zwartzaadolie
 • Neemolie
 • Kokosolie
 • Aragonolie
 • Aloe Vera
 • Tea Trea
 • Castorolie. Deze olie wordt zelfs officieel ‘wonderolie' genoemd!
 • Een paar druppels rozemarijn-olie mengen met wat kokosolie. Dit is goed om op je hoofdhuid en in je haar aan te brengen.

Gezonde oliën om in te nemen:

 • CBD-olie
 • Oregano-olie. Wees hier wel voorzichtig mee. Enkele druppels zijn al extreem geconcentreerd en sterk.

Ook handig om te weten: is er een verschil tussen essentiële olie en etherische olie?

Dit zijn synoniemen van elkaar. Er is dus eigenlijk geen verschil. ‘Essentiële' olie houdt in dat het een sterk geconcentreerde olie is. Het enige verschil is dat essentiële olie ook ingenomen kan worden, terwijl etherische olie vaak alleen voor de geur gebruikt wordt en niet in te nemen is.

De Consumentenbond bespreekt Tea Tree Olie

De Consumentenbond heeft onder meer melding gemaakt van mogelijke overgevoeligheid bij Tea Tree-olie en vergelijkbare producten. De olie voor hoofdluis en kalknagels kan soms voor irritatie zorgen, zoals vochtophoping, netelroos of blaasjes. Je voorkomt dit door de olie te verdunnen. De olie niet teveel blootstellen aan lucht en licht (oxidatievorming) kan ook helpen. Berg de originele verpakking op op een droge en donkere plek en doe eerst een huidtest.

Opgelicht: AvroTros over Etherische olie

Uit onderzoek van AvroTros blijkt dat er nogal eens sprake is van misleiding bij de verkoop van etherische olie. Zo worden er bijvoorbeeld schadelijke (verboden) gezondheidsclaims te doen. Etherische oliën worden officieel bestempeld als “waren”, niet als medicijnen. Dat houdt in dat de werking bij ernstige ziekten niet wetenschappelijk bewezen is. Onjuiste informatie is vooral te vinden op Facebookgroepen. Overigens zijn oliën nooit per definitie schadelijk.

Bronnen voor dit artikel

De meeste etherische oliën deugen, al wordt er soms ten onrechte onjuiste informatie over gedeeld. Dit vindt vooral plaats in bepaalde Facebookgroepen. Wil je de artikelen teruglezen waarin de (mogelijke) risico’s van etherische olie worden bespreken, klik dan op de volgende links:

Samengevat: dit moest je zeker gelezen hebben in dit artikel

Wat is het beste merk etherische/essentiële olie?

Het belangrijkste waar je op moet letten, is dat het merk biologisch is. In dit artikel gaan we in op de specifieke merken die goed én biologisch zijn.

Waar kun je die beste merken kopen?

De goede merken essentiële olie zijn verkrijgbaar bij Etos, Action, Kruidvat, Blokker, Hema, Holland & Barrett, Myzenful en Bol.com. In dit artikel zie je welke je sowieso moet hebben.

Wat zijn goede aanbiedingen en goedkoopste winkels?

Wanneer je etherische olie bij Bol.com aanschaft, dan ben je een stukje goedkoper uit dan wanneer je bij de website van een individueel merk zou kopen.

Veel succes met het kiezen van de beste essentiële olie!

Kijk nog eens bij de aangeraden merken bovenaan dit artikel en kies vervolgens de beste olie uit die jij nodig hebt. Op jouw geluk!