Wat zijn de beste boeken over hersenen en het brein? Het brein is reuze-interessant en gelukkig zijn er vele onderzoekers geweest die er hun levenswerk van hebben gemaakt. Lees verder voor de aanraders van bijvoorbeeld Dick Swaab en meer…

De meest praktische keuze: Het NLP Doe-Boek

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Voordat we naar onze aanraderslijst over het brein gaan: wil je de theorie over het brein ook echt toepassen met praktische psychologische tips en tools? Dan raden we het NLP Doe-Boek aan. Zie het inkijkexemplaar >>

De top 10 beste boeken over het brein

Hieronder vind je de lijst met een top 10 van aanraders over het brein.

1 – Wij zijn ons brein – van baarmoeder tot Alzheimer

Dit bekende boek van Dick Swaab behandelt alles rondom het brein – van het kinderbrein tot het seniorenbrein. Onder andere puberteit, seksualiteit, anorexia, alzheimer, medicatie, criminaliteit, geloof, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-doodervaringen. Ook behandelt dit boek verschillende stoornissen, ziekten en therapieën. Let op: er wordt veel jargon in dit boek gebruikt. Wellicht maakt dit het des te interessanter.

Wij zijn ons brein

Wij zijn ons brein€ 19,99

2 – Nieuw boek over hersenen: Ons creatieve brein – Hoe mens en wereld elkaar maken

Dit is Dick Swaab's recent verschenen opvolger van de neurohit ‘Wij zijn ons brein'. Dit boek zoomt in op hoe we het brein kunnen inzetten in ons dagelijks leven. Zowel fysiek, sociaal en mentaal. Het boek is rijk geïllustreerd en legt de feitelijke bevindingen van Swaab duidelijk uit. Hij is er bijzonder goed in om moeilijke materie op een toegankelijke, spannende en onderhoudende manier over te brengen.

Ons creatieve brein

Ons creatieve brein€ 42,50

3 – Jij bent je brein – Alles wat je wilt weten over je hersenen

De materie van Dick Swaab wordt in dit boek extra eenvoudig uitgelegd. Uitstekend voor een jonger publiek. Hoe werkt je brein? Hoe werkt je geheugen? Het zijn de vragen van twee jeugd – Jelle en Ionica – aan Dick Swaab. Hij staat ze graag te woord en vertelt ze wat hij weet.

Jij bent je brein

Jij bent je brein€ 16,99

4 – Het maakbare brein – Gebruik je hersens en word wie je wilt zijn

Hersenonderzoeker Margriet Sitskoorn vertelt haar bevindingen over hoe we onze hersenen kunnen aansturen en versterken. Je leert waar je hersenen allemaal toe in staat zijn, waardoor je misschien wel je prestaties kunt verbeteren.

Het Maakbare Brein

Het Maakbare Brein€ 7,95

5 – Ons feilbare denken

Dit boek zit vol met experimenten en conclusies over hoe ons verstand keer op keer de fout in kan gaan. Zulke denkfouten worden ‘heuristieken' genoemd. Het boek is erg dik, maar er komen dan ook tal van onderzoeken en heuristieken in voor. Aanrader!

Ons feilbare denken

Ons feilbare denken€ 15,00

6 – Haperende Hersenen

Dit boek van de Hersenstichting gaat op toegankelijke wijze in op verschillende hersenaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Parkinson, schizofrenie, bipolaire stoornis, alzheimer, multiple sclerose, niet-aangeboren hersenaandoeningen, dwangstoornis, de ziekte van Huntington of een tic-stoornis.

7 – Psychologie voor dummies

De boeken in deze lijst maken allemaal gebruik van jargon. Daar is niks mis mee, want daardoor leer je een heleboel. Het boek ‘Psychologie voor Dummies' is echter een welkom boek zodat je een goede basiskennis hebt van al dat jargon, waardoor je de andere boeken eenvoudiger kunt volgen.

Psychologie voor Dummies

Psychologie voor Dummies€ 42,33

8 – Je brein de baas – Over de rol van bewust denken

Veel mensen geloven in de kracht van ons onbewuste brein. De auteur van dit boek – neuropsycholoog André Aleman – neemt je juist mee in de onderzoeken in het bewuste brein. Dat bewuste denken is krachtiger dan we dachten…

9 – Hersenhack – Update je brein

Margriet Sitskoorn staat met een ander boek ook in deze lijst: ‘Het Maakbare Brein'. In ‘Hersenhack' belicht ze een heel andere kant van de neurowetenschap. Dit boek maakt je – net als ‘Ons Feilbare Denken' – bewust van de valkuilen van ons brein. Waarom zijn we gevoelig voor nepnieuws en kunnen we verleidingen moeilijk weerstaan? In dit boek leer je ook hoe je je hiertegen kunt wapenen.

HersenHack

HersenHack€ 17,50

10 – Kinderboeken over hersenen: Professor S en Mijn Beschermende Brein

Naast ‘Jij bent je brein' uit deze lijst, zijn er een aantal andere goede boeken voor kinderen over het brein. Zo ook Professor S:

Professor S.  -   Professor S. en de verslaafde koning

Professor S. – Professor S. en …€ 11,35

Ook ‘Mijn beschermende brein' is erg eenvoudig te begrijpen voor kinderen:

Mijn beschermende brein

Mijn beschermende brein€ 23,05

Op jouw succes!