Je kent vast wel een aantal betweters die altijd gelijk willen hebben. Misschien is je partner er wel een. Dit is niet erg, want het is een natuurlijke neiging van ons brein. Het goede nieuws is: je kunt betweters héél eenvoudig manipuleren met 5 technieken. Wat kun je doen als iemand altijd gelijk wil hebben? Lees verder…

Een grappig voorbeeld van altijd het laatste woord willen hebben…

Je hebt van die mensen die altijd in discussie gaan. Ook al vertel jij ze de absolute waarheid die perfect voor ze is. En zelfs als je precies hetzelfde zegt als wat zij hebben gezegd, zullen ze er tegenin gaan.

Als zo'n persoon tegen jou zegt: ‘Ik loop tegen het probleem aan dat ik met mijn dochter niet bij mijn gevoel kan komen,' en als jij tegen die persoon precies het zelfde terug zegt – ‘Jij loopt tegen het probleem aan dat je met jouw dochter niet bij jouw gevoel kunt komen?' Dan nóg zullen ze zeggen: ‘Nee, het is eerder zo dat…'

Kortom, ze zijn altijd automatisch in de modus om altijd in discussie te gaan, ongeacht de inhoud.

Waarom wil iemand gelijk hebben? ‘Metaprogramma's' & Daniel Kahneman's theorie

betweters hoe ermee omgaan

Die betweters zullen dus altijd automatisch in discussie gaan in een bepaalde context. Ook al vertel jij iets wat gewoon klopt of iets waarmee de ander eerder juist had ingestemd.

Dit is een soort van ‘programma' van hun persoonlijkheid / verstand. We noemen dit soort programma's binnen NLP ‘metaprogramma's. Het metaprogramma om steeds het laatste woord te hebben, noemen we ‘mismatchen'.

Ook Daniel Kahneman heeft hier een theorie over in ‘Ons feilbare denken'. Hij stelt dat ieders brein standaard ernaar neigt om het zich zo gemakkelijk mogelijk te maken. En een brein dat het zich zo gemakkelijk mogelijk maakt, wil niet daadwerkelijk gaan nadenken om na te gaan of de aangeboden informatie klopt of nuttig is. Dat kost breinkracht en het duurt een paar seconden voordat het brein daarvoor is opgewarmd.

Hierna lezen:  107 Leiderschap-Tips Om Een Betere Leider Te Worden

Die zelfcontrole, beleefdheid en het vermogen om na te gaan of de geboden boodschap daadwerkelijk nuttig is, wordt pas later geactiveerd. De eerste respons die iemand geeft is daarom een ongecontroleerde respons, en dat is vaak een mismatch-respons.

Hoe ga je nou met deze betweters / ‘mismatchers' om? 5 technieken!

Ken je iemand die denkt dat hij altijd gelijk heeft, altijd alles beter weet of altijd het laatste woord wil hebben? Misschien wel je kind? Of heb je een betweter als partner (‘Mijn vriend wil altijd gelijk hebben en zijn zin hebben')? Dan is het handig om te kunnen gaan met betweterige mensen.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Techniek 1: omgekeerde psychologie

hoe ga je om met betweters tips

Omgekeerde psychologie is hét antwoord als je met mismatchers te maken hebt!

Als iemand steeds het tegenovergestelde doet van wat anderen zeggen, wat moet jij dan doen? Juist! Je begint alvast met het tegenovergestelde, zodat de ander dat gaat weerstaan en je bij het juiste uitkomt! Omgekeerde psychologie!

Als iets niet mag of niet kan, wordt het aantrekkelijker.

Een ander voorbeeld van hoe ik omgekeerde psychologie inzette om mijn broer te overtuigen om mee naar de Efteling te gaan: ik wist dat mijn broer een mismatcher is. Dus wat zeg ik tegen hem? In ieder geval niet: ‘Ik wil naar de Efteling.’ Dus ik zeg: ‘Weet je nou wat ik vind? Dat we echt niet naar de Efteling moeten gaan.’ En zo weerstond hij mij regelrecht de Efteling in!

“Mam, wat is dat?” Wijzend naar een boot.
“Je weet wat dat is.”
“Nee, ik weet het niet.”
“Goed dan, het is een appeltaart.”
“Nee hoor, het is een boot.”

Techniek 2: seeding, oftewel subliminale priming

seeding betweters

Laat me je vertellen over de sneaky techniek die ‘seeding' heet.

Als je in de dagen vóórdat je het idee aan de ander gaat vertellen, onderdelen van het idee al in het referentiekader van de andere persoon stopt, dan is het idee niet meer volledig nieuw. Hierdoor zal de ander niet in de automatische mismatch-tendens vallen wanneer je je idee introduceert. De techniek waarover we het hebben is ‘seeding’, ook wel ‘subliminale priming’ genoemd.

Is je doel dat je man meer kookt? In plaats van te zeggen: ‘Je zou meer moeten koken’, zou je ook gewoon de vraag kunnen stellen: ‘Tim (zoon) ziet er wat bleek uit, denk je dat hij genoeg vitamines krijgt?’ Je laat het onderwerp rusten en een week later noem je zomaar iets over gezonde voeding. Pas na nóg een week werp je het onderwerp ‘koken’ op.

Techniek 3: Ons ego aan de kant zetten en de ander gelijk geven

zo ga je om met mensen die altijd gelijk willen

Wij zijn niet de aangewezen persoon om de ander te vertellen dat hij zijn ego aan de kant moet zetten. Wij kunnen dit alleen bereiken door zélf ons ego aan de kant te zetten.

Hierna lezen:  Narcisme: Betekenis Narcist & Alle Kenmerken Narcistische Persoonlijkherid

In plaats van jezelf vast te houden aan je eigen standpunt, of zelfs je waarden, kun je daadwerkelijk wat om de ander gaan geven. Is het niet beter om samen blij te zijn dan om in je eentje gelijk te hebben? Dan breng je je waarden zelfs in actie.

Laat mensen hun eigen mening hebben. Daar hebben ze recht op. De problemen beginnen pas als je een mening wilt veranderen. Dat is niet alleen onmogelijk en nutteloos, maar ook om nodig want de wereld zou saai zijn als iedereen precies hetzelfde dacht. Als je mensen hun vrijheid laat zul je die van jou ook vinden.
– Haenim sunim

Techniek 4 & 5: lees deze twee & 53 extra beïnvloedingstechnieken

Er is nog een vierde en een vijfde manier om met betweters om te gaan.

  • Presenteer ideeën als van iemand buitenaf, niet als jouw idee.
  • Maak gebruik van (iemands eigen!) (hogere!) logische niveaus.

Deze twee technieken hebben een uitgebreide uitleg nodig. Deze manieren vind je uitgebreid toegelicht in een apart artikel. Dat is ergens middenin dit artikel met 53+ beïnvloedingstechnieken.

Ook bovenstaand boek zit boordevol methoden om betweters te slim af te zijn door middel van omgekeerde psychologie en framing.

Op jouw succes!

Praktisch boek met technieken om met betweters om te gaan

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Vond je dit een zinvol artikel? En wist je dat NLP de ultieme toolset heeft om met betweters om te gaan? Dan wijs ik je tot slot graag op het inspirerende NLP Doe-Boek, zodat we het ook samen in de praktijk gaan brengen. Hierin zitten meer dan 100 verschillende tools, tips en technieken vanuit NLP, waaronder bruikbare challenges om met betweters aan de slag te gaan. Bekijk het NLP Doe-Boek hier >>

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: