Wat is open minded, oftewel openheid van geest? Wat is de betekenis hiervan, waarom is het zo krachtig en hoe kun je open-mindedness bevorderen? Lees verder…

Definitie van open minded – In het Nederlands: openheid van geest of ruimdenkendheid

Openheid van geest is de bereidheid om actief op zoek te gaan naar bewijs tegen je eigen favoriete overtuigingen, plannen of doelen, en om dat bewijs eerlijk af te wegen. Iemand die open minded is, heeft een houding die uitstraalt dat zijn/haar eigen beleving niet de absolute waarheid is.

De mensen die het meest prettig in de omgang zijn? De mensen waar we het liefst mee om willen gaan? Dat zijn de mensen die open minded zijn.

Open-minded zijn betekent niet dat men besluiteloos, dom of naïef is. Of dat men niet in staat is om voor zichzelf te denken. Na verschillende alternatieven te hebben overwogen, kan een open-minded persoon een weloverwogen standpunt innemen en dienovereenkomstig handelen.

Synoniem en antoniem van open minded

open minded persoon

Een synoniem van open minded is ruimdenkendheid. Het tegenovergestelde van open-mindedness zou je mismatchen of betweterig kunnen noemen.

Het vereist intelligentie om open minded te zijn

Om open-minded te zijn, moeten we tegen onze basistendensen in werken. Daniel Kahneman heeft hier veel over geschreven: onze natuurlijke tendens is om niet open minded te zijn, maar om vast te houden aan wat we al weten. Wie daadwerkelijk zijn eigen positie los kan laten – en daarmee zijn trots kan inslikken – vertoont hiermee veel kracht en intelligentie.

Wat bevordert openheid van geest? Doe dit om open minded te zijn…

open minded betekenis

Tip 1: Ga ook eens in de stoel van de tegenpartij zitten en benoem argumenten voor beide kanten

In wetenschappelijk onderzoek wordt open-mindedness gemeten door aan de testpersonen te vragen om argumenten aan beide kanten van een ingewikkelde kwestie (bijvoorbeeld de doodstraf, abortus, dierproeven) op te sommen.

Hierna lezen:  Hoe toon je respect? (Voorbeelden) 14 respect-lessen

Het lijkt erop dat veel mensen een favoriet standpunt innemen, maar dat ze ook tegenargumenten paraat hebben. Deze tegenargumenten hebben ze dus gewoon in hun geheugen, maar ze gebruiken die informatie in eerste instantie niet. De theorie van Kahneman zegt dat het brein even moet warmlopen om die informatie te kunnen gebruiken.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet: Hier met blogkorting en gratis verzending.

NLP-Praktijk-Doe-Boek

Kies dus nu even een emotioneel geladen onderwerp. Bijvoorbeeld abortus, gebed op school, hervorming van de gezondheidszorg). Kies vervolgens de tegenovergestelde kant van je eigen standpunt. Schrijf vijf geldige redenen op om dit standpunt te ondersteunen.

Deze is al helemaal onmisbaar voor ouders. Denk aan een onderwerp waarover je voortdurend ruzie maakt met je tiener of volwassen kind. Neem nu hun standpunt in en denk aan drie belangrijke redenen waarom hun standpunt geldig is (dit kan ook gedaan worden met echtgenoten of andere familieleden).

Tip 2: Verplaats je in de schoenen van iemand die jou onrecht heeft aangedaan

Weet je nog dat je in het verleden onrecht werd aangedaan door iemand anders? Genereer drie plausibele redenen waarom deze persoon je per ongeluk of opzettelijk onrecht heeft aangedaan. De 4 vragen van Byron Katie gaan je hierbij helpen.

Tip 3: Neem de drie verschillende waarnemingsposities aan

In NLP kennen we de drie waarnemingsposities. Neem deze posities eens aan.

 1. Ga dus eerst in je eigen schoenen staan.
 2. Verplaats je vervolgens in de ander.
 3. Neem ook eens een neutrale positie aan.

Voordelen van open-mindedness

open minded zijn

Onderzoek laat zien dat mensen die open minded zijn, de volgende voordelen ervaren in hun leven:

 • De controle kunnen loslaten. Wanneer je je geest openstelt, bevrijd je jezelf van de volledige controle over je gedachten. Je staat jezelf toe om nieuwe ideeën en gedachten toe te laten. Het kan heel bevrijdend zijn om de controle los te laten en door een open geest naar de wereld te kijken.
 • Open-minded individuen zijn beter in staat om te voorspellen hoe anderen zich zullen gedragen en zijn minder gevoelig voor projectie.
 • Fouten maken. Fouten maken lijkt geen groot voordeel te zijn, maar het is het wel. Als je je geest openstelt en jezelf toestaat om dingen te zien vanuit het perspectief van anderen, sta je jezelf niet alleen toe om potentiële fouten die je hebt gemaakt te herkennen, maar ook om nieuwe fouten te maken.
 • Met een open geest kun je nieuwe dingen leren en je kunt de nieuwe ideeën gebruiken om voort te bouwen op de oude ideeën. Alles wat je ervaart, kan bij elkaar opgeteld worden, waardoor je sterker wordt in wie je bent en waar je in gelooft. Het is heel moeilijk om op ervaringen voort te bouwen zonder een open geest.
 • Het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. Als je met een open geest leeft, heb je een sterk zelfbeeld. Je bent niet beperkt door je eigen overtuigingen, noch ben je beperkt door de overtuigingen van anderen. Om die reden ben je in staat om zelfvertrouwen te hebben naarmate je meer en meer over de wereld om je heen leert. Openheid van geest helpt je om te leren en te groeien en versterkt het geloof in jezelf.
 • Eerlijk zijn. Er komt een zekere mate van eerlijkheid vrij als je een open geest hebt. Je kunt namelijk hierdoor ook makkelijker je eigen huidige overtuigingen vertellen, wetende dat je die overtuiging net zo makkelijk kunt intrekken en inwisselen voor een nieuwe.
 • Veranderingen ervaren. Door je geest open te stellen voor nieuwe ideeën, krijg je de mogelijkheid aanpassingen te maken in wat je denkt, wat je gelooft en hoe je de wereld ziet. Dit betekent niet dat je per se je overtuigingen moet veranderen, maar je hebt de mogelijkheid om dat te doen als je denkt met een open geest.
 • Jezelf kwetsbaar maken. Door in te stemmen met een ruimdenkende kijk op de wereld, geef je toe dat je niet alles weet en dat er mogelijkheden zijn die je misschien niet hebt overwogen. Deze kwetsbaarheid kan zowel beangstigend als krachtgevend zijn, maar uiteindelijk is kwetsbaarheid de meest grote kracht.
 • Open-minded individuen worden minder beïnvloed door eenmalige gebeurtenissen en zijn beter bestand tegen suggestie en manipulatie. Bijvoorbeeld door het meta-model toe te passen.
 • Open-minded individuen hebben de neiging om beter te scoren op een IQ-test.
Hierna lezen:  Beste Nederlandse Blogs Over Mindset & Persoonlijke Ontwikkeling [2024 Update]

Op jouw geluk!

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: