Wat is open minded, oftewel openheid van geest? Wat is de betekenis hiervan, waarom is het zo krachtig en hoe kun je open-mindedness bevorderen? Lees verder…

Definitie van open minded (in het Nederlands: openheid van geest)

Openheid van geest is de bereidheid om actief op zoek te gaan naar bewijs tegen je eigen favoriete overtuigingen, plannen of doelen, en om dat bewijs eerlijk af te wegen. Iemand die open minded is, heeft een houding die uitstraalt dat zijn/haar eigen beleving niet de absolute waarheid is.

De mensen die het meest prettig in de omgang zijn? De mensen waar we het liefst mee om willen gaan? Dat zijn de mensen die open minded zijn.

Open-minded zijn betekent niet dat men besluiteloos, dom of naïef is. Of dat men niet in staat is om voor zichzelf te denken. Na verschillende alternatieven te hebben overwogen, kan een open-minded persoon een weloverwogen standpunt innemen en dienovereenkomstig handelen.

Synoniem en antoniem

Een synoniem van open minded is ruimdenkendheid. Het tegenovergestelde van open-mindedness zou je mismatchen of betweterig kunnen noemen.

Het vereist intelligentie om open minded te zijn

open minded persoon

Om open-minded te zijn, moeten we tegen onze basistendensen in werken. Daniel Kahneman heeft hier veel over geschreven: onze natuurlijke tendens is om niet open minded te zijn, maar om vast te houden aan wat we al weten.

Voordelen van open-mindedness

Onderzoek* suggereert de volgende voordelen van ruimdenkendheid:

  • Open-minded individuen zijn beter in staat om te voorspellen hoe anderen zich zullen gedragen en zijn minder gevoelig voor projectie.
  • Open-minded individuen hebben de neiging om beter te scoren op tests van algemeen cognitief vermogen, zoals een IQ-test.
  • De controle kunnen loslaten. Wanneer je je geest openstelt, bevrijd je jezelf van de volledige controle over je gedachten. Je staat jezelf toe om nieuwe ideeën en gedachten te ervaren en je daagt de overtuigingen die je tot nu toe hebt, uit. Het kan heel bevrijdend zijn om de controle los te laten en door een open geest naar de wereld te kijken.
  • Veranderingen ervaren. Door je geest open te stellen voor nieuwe ideeën, krijg je de mogelijkheid aanpassingen te maken in wat je denkt, wat je gelooft en hoe je de wereld ziet. Dit betekent niet dat je per se je overtuigingen moet veranderen, maar je hebt de mogelijkheid om dat te doen als je denkt met een open geest.
  • Jezelf kwetsbaar maken. Door in te stemmen met een ruimdenkende kijk op de wereld, geef je toe dat je niet alles weet en dat er mogelijkheden zijn die je misschien niet hebt overwogen. Deze kwetsbaarheid kan zowel angstaanjagend als krachtgevend zijn, maar uiteindelijk is kwetsbaarheid de meest grote kracht.
  • Fouten maken. Fouten maken lijkt geen groot voordeel te zijn, maar het is het wel. Als je je geest openstelt en jezelf toestaat om dingen te zien vanuit het perspectief van anderen, sta je jezelf niet alleen toe om potentiële fouten die je hebt gemaakt te herkennen, maar ook om nieuwe fouten te maken. Klinkt niet als veel plezier, maar het is geweldig om te vallen en weer op te staan.
  • Open-minded individuen worden minder beïnvloed door eenmalige gebeurtenissen en zijn beter bestand tegen suggestie en manipulatie. Bijvoorbeeld door het meta-model toe te passen.
  • Met een open geest kun je nieuwe dingen leren en je kunt de nieuwe ideeën gebruiken om voort te bouwen op de oude ideeën. Alles wat je ervaart, kan bij elkaar opgeteld worden, waardoor je sterker wordt in wie je bent en waar je in gelooft. Het is heel moeilijk om op ervaringen voort te bouwen zonder een open geest.
  • Het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. Als je met een open geest leeft, heb je een sterk zelfbeeld. Je bent niet beperkt door je eigen overtuigingen, noch ben je beperkt door de overtuigingen van anderen. Om die reden ben je in staat om zelfvertrouwen te hebben naarmate je meer en meer over de wereld om je heen leert. Openheid van geest helpt je om te leren en te groeien en versterkt het geloof in jezelf.
  • Eerlijk zijn. Er komt een zekere mate van eerlijkheid vrij als je een open geest hebt.
Hierna lezen:  NLP Communicatiemodel [Uitleg] Inzicht in ieders subjectieve ervaring? Zo dus...

Wat bevordert openheid van geest?

open minded betekenis

Sommige onderzoeken* suggereren dat de manier waarop een idee wordt gepresenteerd van invloed kan zijn op hoe open-minded iemand is wanneer hij of zij het idee overweegt.

Een typische methode om de open-mindedness in het laboratorium te beoordelen is bijvoorbeeld om een deelnemer te vragen om argumenten aan beide kanten van een ingewikkelde kwestie (bijvoorbeeld de doodstraf, abortus, dierproeven) op te sommen.

Wat typisch is, is dat individuen in staat zijn om veel meer argumenten aan hun favoriete kant op te sommen. Maar als de onderzoeker de deelnemer vervolgens aanmoedigt om meer argumenten aan de andere kant aan te dragen, kunnen de meeste mensen dat zonder al te veel moeite doen.

Het lijkt erop dat individuen deze tegenargumenten in het geheugen hebben opgeslagen, maar ze gebruiken die informatie in eerste instantie niet. De theorie van Kahneman zegt dat het brein even moet warmlopen om die informatie te kunnen gebruiken.

1 – Test daarom eens deze schrijfoefening uit

Kies een emotioneel geladen onderwerp (bijvoorbeeld abortus, gebed op school, hervorming van de gezondheidszorg). Kies vervolgens de tegenovergestelde kant van je eigen standpunt. Schrijf vijf geldige redenen op om dit standpunt te ondersteunen.

2 – Verplaats je in de schoenen van iemand die jou onrecht heeft aangedaan

Weet je nog dat je in het verleden onrecht werd aangedaan door iemand anders? Genereer drie plausibele redenen waarom deze persoon je per ongeluk of opzettelijk onrecht heeft aangedaan.

3 – Waarover maak je regelmatig ruzie? Neem het standpunt van de ander in

Deze is voor ouders: Denk aan een onderwerp waarover je voortdurend ruzie maakt met je tiener of volwassen kind. Neem nu hun standpunt in en denk aan drie belangrijke redenen waarom hun standpunt geldig is (dit kan ook gedaan worden met echtgenoten of andere familieleden).

*Bronnen / Verder lezen

open minded zijn

Baron, J. (2000). Thinking and deciding (3rd ed). New York: Cambridge University Press.

Hierna lezen:  Ons Feilbare Denken Samenvatting - Pas op: krachtige theorie

Kuhn, D. (1991). The skills of argument. New York: Cambridge University Press.

Peterson, C. and Seligman, M. E. P. (Eds.). Character strengths and virtues: A handbook and classification. New York: Oxford University Press.

Stanovich, K. E. (1999). Who is rational? Studies of individual differences in reasoning. Mahwah, NJ: Erlbaum.

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je:

Beluister 5 bonus-audio’s

Er is van alles te ontdekken rondom dit soort materiaal. Luister hier alvast naar vijf audio-bites uit de luisterbundel met 42 uur aan audio vol met NLP, persoonlijke ontwikkeling en praktische handvatten.

Gerelateerd: lees verder...