Hoe kun je een goed verhaal vertellen en hoe kun je de beste storytelling-tips gebruiken op het podium, in een organisatie, om mensen te overtuigen en/of in marketing? Hier vind je de beste storytelling-boeken. Lees verder…

Hoewel hier veel managementboeken bij zitten, heeft iedereen er wat aan

Ook als je storytelling niet in marketing wilt inzetten, zijn de boeken uit deze lijst must-reads voor een verbeterde leiderschap en/of overtuigingskracht. Ook als je een verhaal vertelt op een podium, is het aanbevolen om jouw achtergrondkennis aan te vullen met deze boeken.

Voor we naar de aanraders gaan: dit zijn informatieve boeken, geen spectaculaire verhalenboeken

Misschien is een extra waarschuwing op zijn plaats: boeken over storytelling zijn niet zo pakkend als de verhalen zelf die in het boek beschreven worden. Dit zijn meta-boeken waarin verhalen bestudeerd worden. Verwacht dus geen mega-spannende, maar zelfs een beetje saaie boeken in deze lijst. Het hoort er allemaal bij als je onderzoek wilt doen naar verhalen.

1 – Boek met bekende storytelling-voorbeelden: De kracht van storytelling

Dit boek bevat niet alleen een praktische checklist voor jouw verhalen, maar het toont praktijkvoorbeelden van onder andere Richard Branson, Steve Jobs en Winston Churchill die laten zien waarom sommige verhalen aanslaan en andere niet. Dit is een bekend boek geworden dat door veel mensen gelezen is. Bovendien blijft dit boek zo goed hangen – dankzij de kracht van storytelling – dat veel mensen uit hun hoofd een samenvatting van dit boek kunnen geven.

2 – Boek over verhalen vertellen: The Storytelling Animal

De auteur van dit boek is een Ted-spreker en heeft goed onderzoek gedaan over dit onderwerp. Verwacht echter geen heel ‘aparte', ‘spectaculaire' of ‘nieuwe' tips. Zie het als een goed onderbouwd academisch boek over storytelling.

3 – Wat is storytelling en hoe werkt storytelling? Tell to win

Dit boek gaat over het verbinden, overtuigen en overwinnen met de verborgen kracht van verhalen. Ik vond in ieder geval erg veel inspiratie in de praktijkvoorbeelden van dit boek.

Hierna lezen:  Zintuiglijk & Beeldend Schrijven [Voorbeelden & Prikkelende tips]

4 – Managementboek over storytelling: De plakfactor

‘De plakfactor: Waarom sommige ideeën aanslaan en andere niet' is handig voor iedere communicatiespecialist omdat je inzicht krijgt in wat het grote publiek wil horen, lezen en/of voelen. De zes hoofd-tips van dit boek vond ik echt uniek en bruikbaar.

5 – Storytelling in 12 stappen

Hier vinden we al een praktischer boek. Aan de hand van de template van de reis van de held leer je de stappen voor het maken van een verhaal.

6 – De 12 oerkarakters in storytelling

Het verhaal van de underdog zit in bijna ieder succesvol verhaal verweven. En zo zijn er nog 11 bewezen oerkarakters die iedere storyteller moet kennen voor een goede basis voor het creëren van een verhaal.

7 – Storytelling: verhalen maken merken

Let op: dit boek bevat veel ‘directeurentaal' zonder dat het concreet wordt maar dat is precies het gevoel van een verhaal – en dan krijg je ten minste het gevoel te pakken van hoe het is om als een directeur te praten in de hoogste salarisschalen.

Op jouw succes!