Wat is De Reis van de Held? Het wordt op verschillende manieren benoemd: The Hero's Journey, De Heldenreis of Het Pad, Het Avontuur of De Reis van de Held. In dit artikel gaan we in op dit model en de stappen ervan. Lees verder…

Wat is De Reis van de Held?

De Reis van de Held is een 'template' voor verhalen die een belangrijke hoofdpersoon bevatten (de held). In het kort komt het erop neer dat de held vanuit de status quo in een allesbeslissende crisis belandt, waar hij/zij uiteindelijk getransformeerd uitkomt.

Dit model is in 1949 populair geworden dankzij Joseph Campbell, hoogleraar in de mythologie, via zijn boek ‘De held met de duizend gezichten'.

Wat zijn de 12 stappen van De Reis van de Held?

Campbell beschreef oorspronkelijk zeventien stappen in de ontwikkeling van iedere mythe/verhaal, maar de heldenreis is misschien wel hét model wat de meeste variaties heeft ter wereld. Het dient namelijk als 'template' en iedere verhalenverteller kan de template aanpassen, verkorten of stileren. De meeste mensen zetten de reis van de held in twaalf fasen neer.

Niet ieder verhaal maakt dus ook daadwerkelijk gebruik van alle 17 oorspronkelijke stappen van Campbell. Sommige verhalen maken gebruik van minder stappen, sommigen zoomen enkel in op een van de stappen en sommigen gebruiken een andere volgorde.

Stap 1 – 5: hoofdstuk 1 (De proloog) de reis van de held

Stap 1: De status quo (thuis). Je leert de hoofdpersoon kennen waarmee je je kunt identificeren. Deze hoofdpersoon verkeert in een comfortabele omgeving. Nu nog wel!

Stap 2 t/m 4 kunnen door elkaar heen lopen: De hoofdpersoon voelt een soort van behoefte, wens of een gevoel van ‘niet compleet zijn.' Of er is gewoon een probleem wat per se opgelost moet worden. Er is dus een oproep voor avontuur. Als gevolg hiervan kan de hoofdpersoon een mentor tegenkomen óf de mentor wordt als eerste geïntroduceerd, waarna de hoofdpersoon merkt dat hij/zij iets wil als gevolg van het ontmoeten van de ‘mentor'. Meestal wordt er ook weerstand geboden op de mentor: de oproep weigeren.

Stap 5: Ze vertrekken om in een onbekende situatie te belanden. Maak het contrast tussen de twee werelden zo opmerkelijk mogelijk.

Hierna lezen:  Storytelling Betekenis, Tips, Methode, Model, Uitleg & Voorbeelden

Stap 6 – 10: hoofdstuk 2 (De Test)

Stap 6: Ze zoeken, wat een beproeving is vol uitdagingen en verleidingen. Ze passen zich ondertussen aan in de nieuwe situatie. Filmmakers noemen dit de 'trainingsfase'. Denk aan de film ‘The Matrix' waarin Neo door Morpheus getraind wordt in vechtsport en alle andere ‘superkrachten' van de nieuwe wereld waarin Neo terecht is gekomen. De hoofdpersoon leert dus om te gaan met deze nieuwe wereld. Al zijn/haar neuroses en psychologische bagage wordt langzaam weggestript. Een ander voorbeeld hiervan is hoe Scrooge door het verleden en de toekomst geleid wordt en zo langzaam verandert. Deze fase gaat dus vooral om interne veranderingen.

Stap 7: Ze vinden wat ze zoeken, ook al was het niet bepaald wat ze hadden verwacht. Het dieptepunt is bereikt. Ze moeten de grootste uitdaging overwinnen. Dit is de eerste grote ommekeer van het verhaal, waarin de motivaties van de hoofdpersoon veranderen. Dit is de ideale plek voor een plottwist.

Stap 8: Dingen moeten veranderen. Maar ze moeten er een zware prijs voor betalen.

Stap 9: Ze pakken wat ze wilden.

Stap 10: Er vindt een transformatie plaats.

Stap 11 – 12: hoofdstuk 3 (De shift)

Stap 11: Ze keren terug naar hun bekende situatie…

Stap 12: …Ze keren veranderd terug. Ze zijn getransformeerd. Dat is hun grootste geschenk uit de reis.

De samengevatte versie van De Reis van de Held

Veel ervaren verhalenmakers hebben genoeg aan een geheugensteuntje van vier stappen:

  1. Thuis
  2. Queeste
  3. Test
  4. Shift

Toepassingen van De Reis van de Held

heldenreis

Je kunt verschillende dingen met ‘The Hero's Journey':

  • Persoonlijk: het helpt je beseffen waar je zit op je eigen groeipad.
  • Verhalen maken: voor iedere verhalenmaker is dit een uitkomst. Het neemt al het harde en herhalende werk weg van het steeds opnieuw creëren van een verhaal. Iedere Disneyfilm volgt De Reis van de Held.
  • Metaforen vertellen: gebruik de reis van de held voor het vertellen van een magisch metafoor.
  • Ook in business is het erg belangrijk om leiderschap te nemen over de heldenreis van jouw onderneming, en om het personeel daarin mee te nemen.

Boeken over De Reis van de Held

Zoek je boeken over De Reis van de Held? Lees het originele werk van Campbell – ‘De Held met de Duizend Gezichten' – of lees de praktische gids voor het in praktijk brengen van De Reis van de Held in 12 stappen.